Minimalismista & joululahjoista

33

Life

17.12.2017

Huomenta ja terkkuja Italiasta! Tähän tuli tahaton parin päivän postaustauko, kun perjantai meni ihan kokonaan lentokoneissa/lentokentillä muuttuneiden lentojen takia ja eilen vuorostamme nukuimme (vahingossa) klo.14.00 asti, yli 12h! ;D Meidät oli kutsuttu illaksi kylään, joten ehdimme käydä välissä vain ruokakaupassa. Jet lag kyllä edelleen painaa, mutta pakotin itseni tänään aikaisin ylös. Mutta mikäs tässä, pistin joululaulut soimaan ja keitin pitkästä aikaa kaurapuuroa, ensimmäinen itsetehty aamupala yli kuukauteen. Täällä Italiassa on niin tunnelmallista tällä hetkellä, kun koko kylä on täynnä joulukoristeita ja jouluvaloja. Ainakin tällä alueella joulukoristeiden määrä on suuri verrattuna Suomeen ja kaduilla, näyteikkunoilla ja ihmisten kodeissa on upeita seimiasetelmia ’presepio:ita’. Toivon, että ehtisin näitä vielä käydä vähän valokuvailemassa ennen tiistain lähtöä Suomeen.

Ajattelin tänään vastata kahteen Q&A -kysymykseen ja ensi viikolla sitten kaikkiin loppuihin.

Mitkä dokumentit ovat saaneet sinut muuttamaan omaa käyttäytymismalliasi? 🙂 Miten?


Jotain hyvinvointidokumentteja listasin täällä. Cowspiracy vaikutti pari vuotta sitten siihen, että lopetin lihan syönnin. Nyt Meksikossa katsoimme useamman teidän suosittelemana Okja-elokuvan. Vaikka kyseessä ei ole dokumentti, keskittyy elokuva lihateollisuuteen ja on todella vaikuttava. Kanssakatsojani, joka on aika vannoutunut lihansyöjä, eli vegaanisti seuraavat päivät. Iso suositus elokuvalle, kiitos kaikille siitä vinkanneille! Katsoimme perään myös Food Choices -dokumentin, joka oli myös hyvä. Itse kyseenalaistan tällä hetkellä kovasti myös merenelävien syöntiäni… Olen ”kotikasvissyöjä” – omassa kodissa syön lähes vegaanisti, mutta kylässä/ravintoloissa välillä juuri esim. äyriäisiä/kalaa. Saa nähdä siirrynkö tammikuussa kokonaan kasvissyöjäksi.

Näiden hyvinvointi/ympäristödokkareiden lisäksi kaksi dokumenttia on vaikuttanut kulutusajatukseeni – tai vahvistanut sitä. Nämä todella mielenkiintoiset dokumentit liittyvät sinänsä myös jouluun ja siihen, että tarvitsemmeko me todella kaikkea materiaa, koristetta, kippoa ja kuppia, mitä joulun ympärillä meille myydään? On ollut ihana huomata sosiaalisesta mediasta, kuinka tuntuu, että moni panostaakin yhä enemmän lahjoissa vähempiosaisten auttamiseen ja avustustyöhön. Siitä saa itselleenkin loppujen lopuksi ehkä eniten. Kun pikkusiskoni oli nyt joulukuussa Keniassa, ruokittiin yhtenä päivänä antamillani rahoilla 75 lasta orpokodissa spagetilla ja kastikkeella… Näin jälkikäteen videon, jossa lapsia sanoo videolle suomeksi, että ”spagetti on parasta, spagetti on parasta”. Olin suorastaan liikuttunut. Niin pieni juttu minulta, mutta he saivat tavallisesta poikkeavan illallisen ja siitä ilon. Jokainen voi tehdä jotain toisen hyväksi. Mutta niin, ne kaksi dokumenttia: Minimalism: documentary about important things sekä Living on one dollar. Katsokaa vaikka välipäivinä molemmat, jos ette ole vielä nähneet! 😉 Nämä kaikki mainitsemani dokumentit/elokuva löytyy Netflixistä.

Parhaat joululahjavinkkisi? <3

-Yleisesti sanoisin: vähemmän on enemmän. On ihana tuntea antamisen iloa, ostaa toiselle. Toki on myös kiva saada lahjoja, arvostan suuresti jokaista saamaani. Silti en ole kovin ”joululahjaihminen”. Meillä on helposti ympärillämme parikymmentä ihmistä, joille voisi ostaa lahjan ja siinä samalla saada kulumaan satoja euroja. Luulen, että meillä monella on ihan tarpeeksi tekemistä ennen joulua, joten lahjastressi on mielestäni aika tarpeeton lisä. Meillä Suomessa aikuisilla on yleensä itsellä varaa ostaa se, mitä eniten haluamme ja jos ei, niin silti meillä suurimmalla osalla on enemmän kuin tarvitsisimme. En ole lahjavastainen, mutta turhan kulutuksen vastainen kyllä. Lapsille lahjat ovat tietysti joulussa yksi tärkeimmistä asioista, ja lapsille antamisen ilosta itsekin eniten nautin. Kummitytön lahja onkin mielessäni listalla ensimmäisenä. Ja toki hankin jonkun verran aikuisillekin lahjoja, mutta muutamin periaattein.

1. Teimme perheen kanssa viime vuonna niin, että arvoimme, kuka ostaa kellekin paketin tietyllä summalla. Teemme tänäkin vuonna näin. On kiva saada yksi ajatuksella mietitty paketti, mutta en tarvitse jouluna kymmentä lahjaa… Tällainen arvonta on mielestäni tosi kiva aikuisten kesken, näin jokainen saa tasapuolisesti yhden paketin ja lahjojen avaaminenkin on hauskaa, kun on kiva katsoa vuorotellen, mitä kukin saa.

2. Äitini miehensä kanssa puolestaan on antanut jo useamman vuoden lahjaksi mm. kortin, jossa on lukenut tietty summa yhteiseen kassaan, jolla teemme jonkin perhereissun (koko perheemme New Yorkin matkamme kesällä oli pidemmän ajan jälkeen tällä tavoin toteen tullut haave). Viime jouluna saimme jokainen lahjaksi liput Broadway-musikaaliin, mikä oli ihan huippukokemus matkallamme. Minun piti hankkia (arvonnan mukaan) viime jouluna lahja isosiskolleni ja koska ulkomailla asumiseni takia näemme ihan liian vähän, tiesin heti, että haluan antaa laatuaikaa tavallista paremmassa ravintolassa. Ostinkin Farangiin lahjakortin ja oli ihana joulun jälkeen käydä syömässä pitkän kaavan mukaan kahdestaan. Elämyslahjat ja yhdessä tekeminen ovat omalla listallani aina korkealla!

3. Hyvä periaate mielestäni on myös ostaa lahjaksi jotain tarpeellista, jos tietää, että toinen sitä haluaisi, mutta siihen ei ole varaa tai ei raaski ostaa itselleen. Tällöin lahjan ei tarvitse olla edes yllätys, se ilahduttaa silti. Mutta puolisoille (varsinkin naisille) on ehkä turvallisempaa hankkia jotain romanttisempaa. 😉

4. Jouluna on kiva muistaa jollain pienellä opettajia, yrityskumppaneita, anoppia ja ystävää, viedä tuliaisia kyläillessä. Tällaiseen mielestäni toimii aina ruokalahjat mainiosti, varsinkin kaikki itse tehty on ihan ekstraihanaa.

5. Jouluna saa hyvän kiertämään, kun suosii kotimaisia pienyrittäjiä ja ostaa käsintehdyt villasukat markkinoilta, kukkakaupasta joulukukan tai lahjakortin hemmotteluhoitoon.

6. Kirjat toimivat aina, jos tuntee hyvin lahjan saajan ja hänen mieltymyksensä.

7. Joululahjan ei tarvitse maksaa mitään, käsin kirjoitettu kirje kuuluu ihanimpiin lahjoihin, joita olen saanut. Kokovartalo hieronta, lupaus siivouksesta, piirrustus/maalaus, musiikkiesitys… jokainen varmasti arvostaa tällaisia lahjoja suuresti!

8. Haluan vinkata myös parista aineettomasta konkreettisesta lahjasta. Lukutoukalle blogissakin esitelty lempisovellukseni Bookbeat, on mielestäni loistava lahjaidea. Toinen, mikä tuli mieleeni, on englannin kurssit verkossa. Moni varmasti on haaveillut oman kielitaidon petraamisesta yksityisopettajan turvin. Itsehän olen opiskellut nyt skypen kautta Hannan kanssa puolisen vuotta ja voin suositella Puhuenglantia.fi -sivustoa 100-prosenttisesti. Kirjoitin omasta alkukokemuksestani täällä ja tammikuussa tulen kirjoittamaa lisää, mutta yksi lahjaidea voisi olla luvata kustantaa tällainen kurssi. Tai ostaa lahja itselle. Itselle kannattaa hankkia jotain, mikä on investointia omaan hyvinvointiin tai uraan. 🙂 Nyt Puhuenglantia.fi –sivulta saa myös kokeiltavaksi ilmaisen englanninkurssin täältä.

Tästä postauksesta löytyy myös jotain konkreettisia joululahjavinkkejä aktiiviselle miehelle. 🙂

Millaisia ajatuksia teillä on joululahjoista, kuluttamisesta yms.? 🙂