(Hyvinvointi)dokumentit Netflixissä

13.10.2017 / ,

Tässä kolme ravintoon liittyvää dokkaria Netflixistä, joita voin suositella:

Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Jos et ole vielä nähnyt, katso. Mielestäni jokaisen pitäisi nähdä kyseinen dokumentti. Dokumentti kertoo eläintuotannon vaikutuksista ympäristöön. Aina puhutaan esimerkiksi liikenteen ja sen tuomien saasteiden vaikutuksista ilmaston lämpenemiseen, mutta YK:n mukaan karjatalous on suurin kasvihuonekaasujen lähde. Onneksi eläintuotannon valtavista ympäristöhaitoista on herätty puhumaan ja moni on siirtynyt yhä kasviperäisempään ruokavalioon. Varmasti kiitos tästä kuuluu myös tälle suositulle, mielenkiintoiselle ja silmiä avaavalle dokumentille, joka toi tämän (varsinkin Yhdysvalloissa) vaietun salaisuuden näkyville. Cowspiracyn näkeminen melkein pari vuotta sitten oli iso syy, miksi lopetin lihansyönnin tammikuussa 2016 kokonaan. Kokeilin myös vegaaniruokavaliota hetken, mutta lopulta vähensin reilulla kädellä kaikkea eläinperäistä ravintoa (lehmän maitoa en ole muutenkaan käyttänyt vuosikausiin juuri ollenkaan).

Fat, sick and nearly dead (2011)

Monet ovat ehkä ainakin kuulleet tästä australialaisen Joe Crossin dokumentista. Dokumentti kertoo kahden harvinaisesta sairaudesta ja liikalihavuudesta kärsivän miehen päättäväisestä yrityksestä palauttaa terveytensä – mehupaastolla. Tässä dokumentissa ei tullut itselleni juurikaan uutta, mutta ilmestymisensä aikoihin varmasti dokumentti on antanut monille uutta tietoa ja ajateltavaa. Ainakin dokumentti on innostanut tuhansia ihmisiä mehustamaan! Dokumentti oli mielestäni viihdyttävä, mielenkiintoinen ja inspiroi itseänikin lisäämään taas kasviksien syöntiä. Olen samaa mieltä, että mehustaminen ja smoothieden syönti on helpoin tapa syödä paljon vihreitä kasviksia ja saada suurin osa päivän energiasaannista kasviperäisistä raaka-aineista.

Fat, sick and nearly dead 2 (2014)

Ensimmäisen osan jatko-osa -ja kuten melkein aina, ensimmäistä tylsempi. Vaikka tämä ei ollutkaan niin innostava kuin ensimmäinen dokkari, oli kiva katsoa, mitä ensimmäisen jakson tyypeille kuuluu. Itse olin hyvin skeptinen, että voiko 60 päivän mehupaasto muka oikeasti toimia pitkällä aikatähtäimellä pitämään ylipaino kurissa. Tiedän, että paasto voi olla sysäys terveellisempiin elämäntapoihin, koska se vie mieliteot ja makuaisti muuttuu. Silti en usko nopeisiin muutoksiin vaan elämäntapojen hitaaseen, mutta pysyvään muokkaamiseen. Ja siihen, että tarkastellaan elämää muutenkin kuin vain ravinnon ja liikunnan saralta – mietitään ennen kaikkea tapojen taustalla olevia tekijöitä ja henkistä puolta. Tässä dokumentissa tulee hyvin esille kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin haasteet. Näissä kahdessa dokumentissa pidän siitä, että ne levittävät sanomaa, miten elintavat ja ravinto vaikuttavat sairauksiin. Oikein syömällä monet lääkkeet voivat jäädä turhaksi oireiden jäätyä pois.

 

En ole dokumenttien suurkuluttaja ollenkaan, mutta kaksi viimeistä olen katsonut siis kuluneen viikon aikana samalla kun olen syönyt yksikseni, kuntopöräillyt salilla tai syvävenytellyt kotona. Innostuin ehkä vähän ja yritin googlettaa, mitä seuraavaksi katsoisin. Mutta päätinkin, että kysyn teiltä! Mitä hyvinvointiin (edes etäisesti) liittyvää dokumenttia Netflixistä suosittelisit? Ja jos olette nähneet jonkun näistä kolmesta, mitä tykkäsitte? :)

Hyvää viikonloppua kaikille! ♥

Photo/ Alexa (edit by me)

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

18 kommenttia

 • Roosa

  Suosittelen Netflixistä dokkaria What the Health! Katsoin vähän aikaa sitten ja tuli vähän samanlaiset vibat kuin tuosta Cowspiracy.

 • Elokuva Okja oli aika mielenkiintoinen. Ei ole kylläkään dokumentti, mutta aihepiiri liittyy myös lihateollisuuteen.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Ellinoora vinkistä, vaikuttaa kiinostavalle! Menee ehdottomasti katsonta listalle. :)

 • Eija-Katriina

  Netfixin Chef’s table on mielenkiintoinen jos maittava ruoka ja elämäntarinat kiinnostavat :)

  • Vilma Peltonen

   Kiinostaa!! ;) Kiitos Eija-Katariina vinkistä! Tämän olenkin joskus aikonut katsoa. :)

 • Johanna

  Samaa suosittelen kuin Roosa, What the Health -dokkarissa oli paljon mielenkiintoista asiaa.

 • Maria

  Hei, mistä teidän pöytä on ostettu? Tykkään!

  • Vilma Peltonen

   Hei Maria, toi on kyllä ihana pöytä, mut en valitettavasti oo ihan varma mistä se on. Tää kuva on otettu Alexalla. :)

   Jos toi pöytä on nyt täysin sama, kun tässä Alexan postauksessa, niin se on Zarrosta. :)

   http://alexadagmar.com/coffee-table/

 • Heta

  Netflixissä on paljon mielenkiintoisia dokumentteja :) Noiden jo mainittujen lisäksi esimerkiksi Forks over knives on myös mielenkiintoinen, tutkimustietoon nojaava dokumentti. Ja lisäksi Fed up saa miettimään hyvin omaa sokerin käyttöään.

 • Reetta

  Hei Vilma! Ei liity aiheeseen, mutta täältä tulisi postaustoive: Swiss Clinicin Skin roller, oletko vielä käyttänyt laitetta? Olivatko tulokset pari vuotta sitten pysyviä (varmaankin kun iho korjasi itseään :D)?

  • Vilma Peltonen

   Olen käyttänyt aika ajoin! Otin sen tänne Belgradiinkin mukaan, mutta usein olen vain liian laiska käyttämään sitä. Aknearpien häivyttyminen/poislähtö oli isoin tulos, mitä käytöstä oli ja kyllä ne ovat pysyneet poissa. :)

 • Niina

  Minut sai viimeisenä niittinä kääntymään Food Choices, joka on suurelta osalta terveysnäkökulmasta, toki lopussa eettisyyttäkin. Pidin dokkarissa siitä kun urheilijatkin kertoivat omasta elintavastaan. Toukokuusta se lähti, still going strong ja treenit kyllä todella kulkee!

  Kirjavinkkauksena, oli aiemmassa postauksessasi toive, on Nanna Mikkosen elämäntarina.

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Niina, kuulostaa tosi hyvältä, pitää katsoa! Kiitos myös kirjavinkistä! :) <3

 • Mimmi

  Tässä haastatellaan useita asiantuntijoita ja lääkäreitä, jotka tutkivat elintapojen vaikutusta terveyteen. Dokumentti keskittyy aivoihin, mutta sama pätee koko kehon terveyteen ja hyvinvointiin, koska aivojen terveys riippuu koko kehon terveydestä.

  http://brokenbrain.com/trailer/?oprid=380