Kaikki Heartful Yoga Teacher -koulutuksesta

51

Popular

08.09.2019

Siitä on tasan kaksi viikkoa, kun minusta tuli Heartful Yoga –opettaja ja minulle myönnettiin kansainvälinen Yoga Alliance RYT 200 -sertifikaatti. Olen ikuisesti kiitollinen itselleni siitä, että päätin vuosi sitten lähteä tähän koulutukseen. Tai kiitollinen koulutuksen perustajan Kaisan facebook-viestistä, joka vaikutti minuun niin syvästi, että klikkasin nettisivuille ja löysin koulutuksen. Luettuani kuvauksen tiesin, että tämä koulutus olisi se oikea. Tässä ne sanat, jotka luin nettisivuilta ja jotka resonoivat minuun täydellisesti:

”Jokaisen keho ja elämänkokemus ovat ainutlaatuisia, eikä ole yhtä oikeaa harjoitusta, joka sopisi kaikille. Lempeyden jooga ei ohjaa vain yhden gurun oppiin, vaan antaa mahdollisuuden luottaa oman kehomielen viisauteen. Heartful Yoga lisää elinvoimaa omista lähtökohdista käsin ja tuo joogan osaksi arkea myös maton ulkopuolelle. Heartful Yoga on yhdistelmä joogaa, mindfulnesia ja coachingia. Se on työkalu aikaan, jossa elämme.”

MIKÄ OLI PARASTA?

Koulutus ylitti kaikki odotukseni. Vuoden koulutukseen mahtui muutakin, mutta merkityksellisimmät olivat 12 lähiopetusviikonloppua. Vaikka muutamana perjantaina tuntui, että olisin kaivannut vapaata viikonloppua raskaan viikon jälkeen, haihtui tuo tunne aina jo lauantaiaamuna. Jokainen viikonloppu oli hieno ja lähdin aina päivistä hyvällä fiiliksellä. Varsinkin loppuajasta minusta tuntui, että olin joka kuukausi miniretriitillä.

On jopa hassua, että miten meidän 17 hengen sekalaisesta ryhmästä hioutui lopulta niin läheinen luottoporukka. Oma heimo, täynnä sielunsiskoja ja yksi sielunveli. Jooga yhdistää, mutta mietin usein, että juuri tähän koulutukseen hakeutuu kyllä vielä tietynlaisia tyyppejä. En ole missään toisessa porukassa sekä nauranut katketakseni sekä itkenyt vuolaasti. Tässä porukassa oli hyvä olla, sai olla juuri sellainen kuin on, luottamus oli syvää ja jokaisen parina oli yhtä mukava olla paritehtävissä. Ja iso vaikutus tietysti oli Kaisalla ja hänen perheellään. Sepänkylän kotistudiossa oli aina niin lämmin, kotoisa, välitön ja hyväksyvä tunnelma. Tulee mieleen jonkinlainen muumitalo, jonne kaikki ovat tervetulleita. 🙂

Opin vuoden aikana paljon. Koen, että koulutus oli valtavan monipuolinen ja sain syvää ymmärrystä siitä, mitä kaikkea jooga on. Vuosi oli täynnä pieniä mausteita ja yllätyksiä, ihania lisäjuttuja omaan elämään. Olin meidän porukan nuorin, ja koen oppineeni valtavasti myös muilta oppilailta, en vain opettajilta. Vuosi oli samalla matka itseeni. Kuten olen kertonut, tämä vuosi nosti pintaan paljon tunteita. Tuli käsiteltyä vanhoja asioita, omia epävarmuuksia ja uskomuksia, omia pelkoja, arvoja ja unelmia. Olen todella tyytyväinen siihen materiaalin, jonka sain mukaani koulutuksesta. Kiitos Kaisalle ja Mari Nylund valtavasta työstä niiden kanssa!

VUODEN KOULUTUS SUOMESSA vs. KUUKAUDEN INTENSIIVI?

Pari vuotta sitten mietin vaihtoehtona kuukauden koulutusta ulkomailla. Kaikessa on varmasti puolensa, mutta itse olen tosi iloinen, että päädyin tähän. Vuodessa oli aikaa sulatella asioita ja syventyä oppimaan viikonloppujen välillä. Olen myös tyytyväinen, että päädyin suomenkieliseen koulutukseen. Muuten olisi voinut olla haastetta ymmärtää kaikkea niin syvällisesti.

Tärkeimpänä itselleni kuitenkin, että vuodessa ehdin jollain tapaa kasvaa joogaopettajuuteen. Kun aloitin koulutuksen, ajattelin, että teen sen lähinnä itseäni varten… En nähnyt itseäni pitämässä joogatunteja välttämättä ryhmille. Panikoin aluksi opetusnäyttöä paljon enemmän kuin sen lähestyessä. Nyt ajattelen, että haluan jakaa joogan tärkeää sanomaa eteenpäin myös kasvotusten. Nautin tunnin ohjaamisesta. Tässä vaiheessa en pysty tunteja ottamaan, kun olen pari kuukautta Jenkeissä, mutta syvennän omaa harjoitusta ja pyrin käymään paljon erilaisilla tunneilla.

ASIANTUNTEVAT OPETTAJAT

Koulutuksessa yksi parhaista asioista oli uskomattoman tasokas opetus monipuolisesti eri teemoista. Oli kiva tavata useampia asiantuntijoita. Tässä lista ihmisistä, joita meillä oli opettamassa. Nämä vähän vaihtelevat eri ryhmillä, mutta koulutuksen nettisivuilta voi lukea lisää.

Kaisa Kärkkäinen on Heartful Yoga -opettajakoulutuksen pääkouluttaja ja perustaja. Kaisa on i-h-a-n-a. Niin viisas ja sydämellinen. En parempaa opettajaa itselleni voisi toivoa. Sain irti myös kahdenkeskisistä mentoroinneista paljon, niitäkin kuuluu kolme koulutukseen. Kaisa on todella osaava ja kokenut joogaopettaja sekä hyvinvointivalmentaja (E-RYT 500).

Lana Lavanina opetti meille ayurvedaa ja pranayamaa. Lanan joogatunnilla ja ayurveda-konsultoinnissa olin käynyt jo aiemmin, joten Lana oli itselleni ennestään tuttu. Lanan innostus pranayamaan tarttui ja tämä oli yksi antoisimmista osuuksista, koska en pranayamaan ollut ennen niin perehtynyt.

Måns Broo opetti meille joogan historiaa ja filosofiaa. Måns on uskontotieteen dosentti ja Anandan päätoimittaja. Huippu tyyppi. Måns on myös kirjoittanut Joogan filosofia -kirjan, jota luimme. Se sisältää Patanjalin alkuperäisen sanskritinkielisen tekstin sekä sen suomennoksen ja selityksen/kommentin. Månsin viikonloppu oli jotenkin yllättävän tunteita herättävä itselleni. Oli tosi mielenkiintoiset luennot ja opin mm. yhden meditaation mala-korun kanssa, jota olen tehnyt monta kertaa kotona.

Hanna-Mari Nieminen opetti meille äitiysjoogaa. Voin todella lämpimästi suositella Hamin tunteja, jos olette raskaana!! Hanna-Mari on joogaopettaja ja doula.

Matilda Mannström opetti meille Heartful Flow:n perusteet ja haastavat asanat. Olin käynyt kerran aiemmin Matildan tunnilla Magnesiassa, mutta seurannut somessa jo pidempään. Matildan osuutta odotin koulutuksessa ehkä eniten ja odotukset täyttyivät.

Denis Vinokur opetti meille meridiaaniteorian perusteet ja kiinalaiset terveysharjoitukset. Denis on kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja varsinkin hänelle heti akupunktioon ajan koulutusviikonlopun jälkeen. Myös Deniksen kaksi kirjaa ovat olleet ahkerassa luvussa. Denis sai minut kiinnostumaan kiinalaisesta lääketieteestä todella. Oli myös kiva oppia joitain taiji-harjoituksia.

Heidi Hautala opetti meille joogan anatomian perusteet ja koen, että Heidi oli tähän juuri oikea henkilö! Paljon käytännön tietoa kehosta tukemaan opetusta. Heidi on joogi, fysioterapeutti ja osteopaatti.

Jesper Ekelund piti meille luennon tietoisuuden neurobiologiasta ja puhuimme myös mm. siitä, mihin mielen sairauksiin joogasta voi löytyä apua ja mihin taas ei.  Jesper on psykiatrian professori. Tämä osuus oli minusta tosi ajatuksia herättävä ja mielenkiintoinen lisä koulutuksessa. (Kun opiskelin teoreettista filosofiaa yliopistossa, oli mielenfilosofian kurssi yksi kiinnostavimmista. Paljon oli kuitenkin unohtunut, mutta tässä sivuttiin tuttuja asioita. 🙂 )

Johanna Matikka opetti meille traumasta toipumisesta joogan avulla. Johanna on yhteiskuntatieteiden maisteri ja ihana luennoitsija. Opin tästä osuudesta paljon uutta ja tärkeää tietoa.

Meri Tiitola on mantra- ja laulunopettaja. Meri opetti meille mantroja. Erityisesti tykkäsin, kun kävimme läpi ja opettelimme Om Purnamadah Purnamidam -mantran. Tällä hetkellä se on suosikkini. Enpä olisi koskaan arvannut, että voisin tykätä tästä. Huomasin kuitenkin, että kun vuosi tuli täyteen, en enää jännittänyt äänenkäyttöä kuten ennen ja opin tykkäämään mantraamisestakin.

Inka Saini piti meille lastenjoogaa. En osannut odottaa tältä osuudelta mitään, mutta tämä oli ihan huikean hauskaa! Inka oli kuin tehty lastenjoogaopettajaksi.

Timo Kurvi piti meille asana labit, kun Kaisa oli raskaana. Timo on iyengarjooga- ja acroyoga-opettaja ja opetus oli hyvin perusteellista, tarkkaa ja asiantuntevaa. Kuitenkin rentoa, kuten Timo itsekin on.

Maria Kärkkäinen piti ihanan osuuden ”Mieli ja keho kuvassa”. Maria on taiteilija ja valokuvaaja, ja hänelle iso kiitos myös näistä tämän postauksen valokuvista (kollaasikuvat ovat puhelinräpsyjäni). 🙂 Olen nähnyt itsestäni paljon kuvia ja esiintynyt paljon kameran edessä, mutta näissä näkyy erilaista tunnetta. Tykkään esimerkiksi tästä yhdestä kuvasta, jossa nauran juuri kyyneliin liikuttuneena.

Lisäksi vuoden aikana koulutuksissa kävi useita muita huikeita vierailijoita. Esimerkiksi Kaisan isä Ukko Kärkkäinen lausui koskettavia runoja loppurentoutuksissa sekä opetti meille spontaanisti villiyrttiteen valmistusta ja Essi Seppälä piti äänimaljarentoutuksen.

Kiitos kaikille. <3

KENELLE KOULUTUS SOPII?

Koulutuksen sivuilla vaatimuksena lukee: ”Pohjavaatimuksena on oma säännöllinen joogaharjoitus kahden vuoden ajalta ja kiinnostus syventää omaa harjoitusta kohti joogaopettajuutta. Lisäksi lämmin ja muita ihmisiä kunnioittava asenne, korkea motivaatio ja elämänkokemuksista opittu viisaus ovat paras tausta Heartful Yoga -joogaopettajakoulutukseen.”

Yllä oleva kuvaa minusta hyvin sitä, kenelle koulutus on suunnattu, mutta moni on kysynyt, suosittelisinko koulutusta ja kenelle. Tavallaan haluaisin suositella koulutusta kaikille, jotka harkitsevat joogaopettajakoulutusta. Uskon, että tämä koulutus tekee hyvää ihan jokaiselle ja antoisa paketti kelle vain. Uskomukseni perusteella myös niille, jotka aluksi luulevat tarvitsevansa koulutukselta enemmän haastavia asanoita, tiukkaa kuria ja vähemmän puhetta.

Mutta jos harkitset eri koulutusten välillä, voin olla melko varma, että tämä koulutus on sinulle, mikäli jokin tai useampi kohdista kolahtaa: Uskot lempeyteen ja kehon kuunteluun, inhimillisyyteen ja sydämellisyyteen. Haluat opettaa/jakaa paljon muutakin kuin asanoita. Olet empaattinen ja myötätuntoinen, avoin erilaisuudelle. Etsit kenties tapaa tai rohkeutta ilmaista itseäsikin vähän eri lailla opettajana. Sinulla on taustalla rankkoja kokemuksia, ja haluaisit auttaa saman kokeneita. Sinua kiinnostaa vähän kaikki. Olet esteetikko, nautit yksityiskohdista ja arvostat kotoisan puutalon tunnelmaa. Haluat oppia olemaan vaatimatta itseltäsi liikoja ja löytää tasapainon. Haluat syventää omaa harjoitustasi ja saada syvällistä ymmärrystä siitä, mitä jooga on. Haluat kannustavan ja lempeän ympäristön, jossa kasvaa kohti joogaopettajuutta.

Tätä porukkaa ja paikkaa tulee ikävä, mutta onneksi seuraava tapaaminenkin on jo sovittu. Ja alkuahan tämä vasta on ollut joogaopettajapolullani. Vaikka opinkin vuodessa valtavasti, en koe olevani vielä mikään ekspertti. Mutta opettamalla oppii itsekin parhaiten, joten jostain pitää aloittaa. 🙂

Jos teillä tulee kysymyksiä, niin vastaan niihin mielelläni! 🙂 <3

AIEMMAT POSTAUKSENI KOULUTUKSESTA:

1. Viikonloppu
2. Viikonloppu
3. Viikonloppu
4. Viikonloppu
5. Viikonloppu
6. Viikonloppu

Photos/ Maria Kärkkäinen (kollaasikuvat/minä)