Kun ohjaaminen jännittää… 20 vinkkiä ja ajatusta

206

Thoughts

10.02.2020

Kirjoitin joku aika sitten instagrammiin postauksen kynnyksestä, mikä minulla on ohjata joogaa… Olen kieltäytynyt monesta tilaisuudesta pitää joogatunti tapahtumassa tai studiolla, koska en ole uskaltanut. Saatan olla ujo vieraiden joukossa ja pelkään ääneni värisevän. Analysoin ja mietin ihan liikaa. Myös vastuu painaa, tiedänkö sittenkään tarpeeksi anatomiasta, rajoittavista tekijöistä jne… Tämä postaus herätti hirveästi hyvää keskustelua ja olen tosi kiitollinen kaikista ihanista kokemuksista ja vinkeistä, joita ihmiset jättivät kommentteihin sekä viestikenttään!

Huomasin, että vaikka itse puhuin joogan ohjaamisesta, oli tähän aiheeseen samaistunut myös muiden alan edustajia… liikunnan ohjaajista opettajiin ja mindfulness-ohjaajasta eräoppaaseen yms.. Sitä jotenkin kuvittelee, että ohjaamista/opettamista työkseen tekevät ovat syntyneet siihen valmiina, eivätkä jännitä sitä. Mutta todella moni – varmasti suurin osa – jännittää. Ainakin aluksi.

Halusinkin koota tähän yhteen teidän viesteistä poimitut vinkit ja pari omaani muistilistaksi, jonka voi lukea silloin, kun kaipaisi rohkaisua omalle tekemiselle. Sain itse näistä niin paljon potkua, että pidin heti tunnin Laurille ja uudelle ystävälleni, jonka olin tavannut tässä vaiheessa vain kahdesti. Se meni niin hyvin, että innostuin ja tuntuu, että tästä on hyvä jatkaa pikkuhiljaa! 🙂

Jännityksestä välittyy, että asia on tärkeä.
”Samaistuttavin ohjaaja on musta sellainen, joka näyttää oman inhimillisyytensä – vaikka se tarkoittaisi, että ääni vähän värisee tai välillä sekoaa sanoissa.”

Muista, että kukaan opettaja ei ikinä ole täydellinen.
”Kokeneinkaan opettaja ei tiedä vastauksia kaikkeen tai osaa vastata välttämättä niin, että se puhuttelisi kaikkia.”

”Hyväksy itse, että sinulla ei ole kaikkia työkaluja, jotka toimisivat kaikille. Kerro se oppilaillesi muistuttamalla, että jokainen voi kuunnella omaa kehoa, eikä kaikkea ole pakko tuoda omaan harjoitukseen.”

Aloita pientyhmästä
”Oon ite kokenut äärettömän palkitsevaksi ja opettavaksi just pienryhmien ohjaamisen, sillä kaikki nuo ajatukset (tiedänkö tarpeeksi anatomiasta, sopiiko ohjaamani kaikille yms.) tulee testattua ja yhdessä voi oppilaiden kanssa tutkia ja ihmetellä eri variaatioita ja mahdollisuuksia.”

Jaa lahjaasi ja hyvää tekevää sisältöä eteenpäin
Ajattele, että meillä jokaisella on taitoja, joita olemme kerryttäneet elämämme aikana. Meidän tehtävä on jakaa niitä eteenpäin myös muille.

”Oma opettajani antoi hyvän vinkin: kuvittele laittavasi opettajan hattu päähän, kun menet ohjaamaan. Sillä tavalla saat etäisyyttä: minä en ole tässä pääasia, vaan tämä hyvää tekevä sisältö mitä tarjoan.”

Opettaja oppii myös oppilailta
”Kannustava oppimisen ilmapiiri on tärkein, jossa jokainen voi oppia toinen toisiltaan.”

Harva harmistuu opettajan virheistä
”Oppilaat eivät odota opettajan olevan yli-ihminen. Harvoin kukaan harmistuu, jos opettaja tekee ”virheen” tai sekoile sanoissa.”

Valitse aluksi paikka, jossa on matala kynnys opettaa.
”Mä aloitin ohjaamaan aluksi urheiluhalleilla, se oli helppoa ja vähemmän jännittävää, koska siellä ei yleensä opeta koulutetut joogaopet.”

Opeta, mikä on itsellesi tuttua
Kerro, miten itse koet liikkeen, mikä sinua on auttanut. Opeta vain sellaisia asioita, jotka ovat osa omaa harjoitustasi.

Pyydä tuttuja kasvoja mukaan

Harjoittele ääneen. Piirrä tunnin sarjat tikku-ukkoina paperille.
”Jaoin tunnin aina 15 minuutin riveiksi, jolloin oikea kohta löytyi paperista nopeasti.”

Löydä oma kohderyhmä
”Suosittelen aloittamaan opettamaan sellaisille joilla ei ole yhtään kokemusta, niin voit keskittyä helppoihin ja yksinkertaisiin asioihin, eikä tunneilla voi olla liikaa asiaa.”

Fake it till you make it

Mukavuusalue kasvaa milli milliltä
”Kerran kun uskallat, niin huomaat, että sun comfort zone kasvaa millin, ja tokalla jo enemmän ja kolmannella lisää…”

Sinulla on aina ”valta” ohjata tuntia siten, mikä tuntuu sinusta hyvältä.
”Voit aina pyytää oppilaita sulkemaan silmät ja keskittyä hengittykseen, jos oppilaiden edessä oleminen ahdistaa. Huoneessa voi olla myös hyvin tunnelmallista ja hämärää.  Musiikki luo myös tunnelmaa.”

Kaikki ovat olleet aloittelijoita joskus
Sain lähes sata viestiä aiheeseen liittyen, moni samastui. Muista siis, että suurin osa jännittää. Jokainen ohjaajasi on joskus ollut siinä tilanteessa, kuin sinä nyt olet.

Älä vertaile tai pyri luomaan jotain, mitä on jo olemassa
”Samanlainen ei koskaan tule olemaan ja voisin ajatella, että jos keskittyy muiden ihailemisen ja seuraamisen sijaan itseensä ja omanlaiseksi kasvamiseen, niin omalla potentiaalilla ja omalla persoonalla tehden, voi olla jotain paljon parempaa kuin yrittämällä jotain kohti, mitä on jo olemassa.”

Herkkyys on vahvuus
”Täytyy sanoa, että itse arastelen ohjaajia. Olen silti lähivuosina löytänyt itselle sopivan ohjaajan, hänellä on semmoinen lämmin ja hyväksyvä tunnelma tunneillaan, että en jännitä niin kovasti itseäni. Mä jotenkin luulen, että herttaisella olemuksella on just sama vahvuus persoonana. Jos pitäisit sun herkkyyttäsi omana supervoimanasi.”

Anna itsellesi tunnustusta
”Joskus on ihan hyvä huomata, että aika paljon mä jo tiedän ja olen oppinut.”

Ohjaaminen antaa ja palkitsee
”Kun sain onnistumaan on ohjaus ollut maailman parasta ja antavinta ”työtä” mitä olen itse tehnyt.”

”Me ollaan kaikki täällä maailmassa vain harjoittelemassa.”

Kiitos OHMYGOODNESS studiolainasta.