Aurinkotervehdys joogassa (+ohjausvideo)

110

Videos

08.05.2020

Ensiksi haluan kertoa teille, että perustin YouTube kanavan joogaohjausvideoille! Tämän poikkeustilan aikana rohkaistuin ja aloin vihdoin tehdä IG TV:seen lyhyitä ohjausvideoita, jotka jaan nyt myös YouTube-kanavalleni.  (Ehkä muistatte postauksen: Kun ohjaaminen jännittää – 20 vinkkiä ja ajatusta ?! ;))

Teidän antama palaute on ollut niin ihanan kannustavaa (kiitos!!), että aion jatkaa videoiden tekoa vähintään joka toinen viikko. Ehkä jossain vaiheessa useamminkin, sillä nautin näiden tekemisestä kovasti ja on ihanaa, jos voin kannustaa ihmisiä joogan pariin ja itsensä äärelle! Mutta haluan yrittää tehdä mahdollisimman laadukkaat videot teknisesti ja toistaiseksi tarvitsen vielä Laurin apua mikrofonin ja editoinnin kanssa…

Halusin aloittaa ohjausvideot aurinkotervehdys A:sta, koska se on itselleni tärkeä harjoitus. Aurinkotervehdyksen voi myös oppia kuka vain ja koenkin, että jos tämän osaa edes jotenkin, on jo pitkällä! 😉

Aurinkotervehdys eli sanskritiksi Suryanamaskar (surya = aurinko, namaskar = tervehdys) on klassinen joogan liikesarja. Sarjaan kuuluu perusasanoita, joita tehdään useimmilla (dynaamisilla) joogatunneilla melko varmasti. Joten uskon, että kotiharjoittelu voi tuoda aloittelijalle rohkeutta mennä tunnillekin.

Aurinkotervehdys on usein vain yksi osa joogaharjoitusta, yleensä lämmittävä osa harjoituksen alussa. Mutta toimii sarja hyvin sellaisenaankin. Varsinkin kotona voi olla loistava aamurutiini tehdä 5-10 aurinkotervehdystä heti herättyä tyhjällä vatsalla. Näin itse tein pitkään – pitäisikin ottaa tapa taas takaisin, sillä tämä on täydellinen tapa herätä päivään!

Aurinkotervehdykset ovat monipuolinen puhdistava harjoitus. Liikkeet venyttävät ja vahvistavat kehoa melko kokonaisvaltaisesti, ja aluksi voi tuntua hyvinkin rankalta tehdä tätä liikesarjaa. Mutta voin luvata; säännöllinen tekeminen kehittää nopeasti. Kun itse aloitin astangan, tämä harjoituksen lämmittävä osuus tuntui suorastaan rankimmalta osalta – kädet tärisivät! Mutta aika nopeasti liike alkoi soljua ja harjoitus tulla nautinnollisemmaksi.

Se, että liikesarja on tuhansia vuosia vanha, kertoo mielestäni paljon hyvää sarjasta. Siinä täytyy olla jotain ylivoimaista, että se on kulkenut ajassa aina tähän päivään asti niin suosittuna joogasarjana!

Aurinkotervehdyksiä on perinteisesti A ja B. Tässä videolla opetan aurinkotervehdys A:n. Aurinkotervehdyksiä voi kuitenkin varioida, kunhan liike tehdään aina soljuvasti hengityksen tahtiin.

Jokaisella sisään- ja uloshengityksellä tapahtuu jotain, mutta aluksi tästä ei kannata mielestäni stressata liikaa. Kun liikkeet tulevat tutuksi, alkaa hengityskin löytyä ja pidentyä luonnollisesti pikkuhiljaa. Aurinkotervehdys on helppo oppia ulkoa, mutta älä huoli, tämä on alkuun haastava harjoitus! 🙂

Aurinkotervehdys A muun muassa:

-lämmittää kehoa
-tuo lisää energiaa
-nopeuttaa aineenvaihduntaa
-vahvistaa erityisesti käsivarsia, hartioita ja vatsalihaksia
-venyttää mm. selkää, pohkeita, akillesjänteitä ja takareisiä
-toimii liikkuvana meditaationa
-saa ihon hehkumaan!

Yhdet mieleenpainuvimmat aurinkotervehdyssarjat tein joogaopekoulutuksessa, kahden oppilaan näytetunnilla Robbie Williamsin ”Love my Life” musiikin tahtiin. Haluankin sanoa, että joogan ei tarvitse olla vakavaa. Voit muodostaa harjoituksesta sinun näköisesi. 🙂

Ps. Olisi ihanaa, jos laitatte YouTube tilini seurantaan täällä. <3