8 x Aamurituaalini päivän parantamiseksi

53

Beauty

19.09.2017

*yhteistyössä VICHY

Aamurutiinit ovat itselleni olleet jo pitkään tärkeitä, kuten blogistanikin on voinut huomata. Kauas ollaan tultu siitä, kun lukioaikoina torkutin niin pitkään, että en ehtinyt syödä edes aamupalaa. Ihmekään, että nuo ajat eivät olleet miltään osa-alueelta kovin hyvinvoivaa aikaa. Nykyään aamuni ovat lähes pyhiä itselleni. Jos heti herättyään onnistuu pitämään itseään tehokkaana (mutta rentona), säilyy tämä mentaliteetti yleensä koko päivän. Mitkä sitten ovat itselleni ne tärkeimmät jutut, joiden avulla päivä lähtee hyvin mielin käyntiin? Mitkä rutiinit auttavat minua jaksamaan kaikki päivän eteen tuomat haasteet?! Vichy haastoi minut osana #WinTheDay –kampanjaa pohtimaan näitä asioita ja jakamaan ne teidän kanssa.

Näihin siis päivittäin pyrin, mutta todellisuudessa minulle riittää, että edes suurin osa näistä toteutuu. Se jo tarkoittaa, että päivä ei ole ainakaan alkanut kovin haitallisesti. En halua asettaa itselleni rimaa liian korkealle lisäämällä listaan vielä öljypurskuttelut, sängyn petaamiset (usein annan tuulettua sängyn iltaan, ellei toinen puoliskoni tee tätä..hehhe) tai tunnin joogasessiot. Haluan saada onnistumisen tunteen heti aamusta – tunteen, että hallitsen päivää. Monenlaista on tullut kokeiltua, mutta tämä kokonaisuus on minulle toimiva. Jokaiselle meistä varmasti eri jutut ovat sopivia ja tärkeitä. 🙂

1. Unen laatu ja herätys. Kirjoitin vastikään postauksen siitä, miksi pyrin heräämään jo kuudelta. Unenmäärästä en kuitenkaan halua joustaa. Joten niinä päivinä, kun en pääse tarpeeksi ajoissa nukkumaan, en väkisin herää liian aikaisin, jos ei ole pakko. Minulle 7-8 tunnin unet ovat ne optimit. Pidän herätyskelloa (puhelinta) toisella puolella huonetta, jolloin nousen heti sängystä ylös, enkä puoliunissani torkuta tuntia.

2. Suun putsaus. Ensimmäisenä harjaan hampaat ja puhdistan kielen sille tarkoitetulla puhdistajalla/”kaapimella”. Tuo kielen raaputtaminen kunnolla, on yksi ensimmäisiä ayurvedasta opittuja juttuja, jotka otin pari vuotta sitten päivittäiseen käyttööni. Tämän teen aina ennen syömistä ja juomista!

3. Lämmin sitruunavesi. Yleensä suun puhdistamisen aikana vesi on keittynyt ja kaadan sen kuppiin, johon olen puristanut sitruunan mehun. Tämä lämmin sitruunavesi on monesti puhumani suosikkiaamurutiini, josta nautin. Aamuisin on hyvä ensimmäisenä juoda (runsaasti) vettä ja itselleni sopii parhaiten lämmin vesi, joka tuntuu elimistölle lempeämmältä. Tämä tapa mm. puhdistaa ja auttaa herättelemään ruuansulatusta. Laitan samalla puuron liedelle keittymään miedolle lämmölle.

4. Aamujooga. Yleensä otan kupin mukaan joogamatolle. Minulla on kotona aina jooganurkkaus valmiina, eli matto levitettynä 24/7, mikä laskee kynnystä pienelle joogahetkelle. Aamujoogarutiinini vaihtelee aika paljon. Aina siihen silti kuuluu lempeää venyttelyä kehoa kuunnellen, edes pari aurinkotervehdystä ja kehon kiertoja. Monesti tämä aamurutiinini kestää vain n.15-20 minuuttia, mutta aamuisin keho on kankeimmillaan ja pienikin venyttely tuntuu itselleni ainakin hyvin tarpeelliselta. Rakastan esimerkiksi aamuisin päivän ensimmäistä alaspäin katsovaa koiraa ja yksi suosikkini ehdottomasti aamuisin on selin makuullaan makaaminen ja yhden jalan kerrallaan ylös tuominen joogavyön avulla. Venytys venyttää koko jalan takaosaa ja on ihanan lempeä aloitus, kun voi vain maata selällään ja joogavyö tekee venytyksestä passiivisen (eli lihakset voivat olla rentona).

5. Pranayama. Ayurveda-konsultaation jälkeen olen lisännyt pranayama-harjoituksen aamujoogarutiiniini. Lyhyesti kyse on joogafilosofian mukaisesta hengitysharjoituksesta, jota pidetään tärkeänä välineenä kehon ja mielen tasapainon edistämisessä. Hengitän kahden sieraimen kautta sisään ja painan peukalolla oikeinta sierainta, niin että hengitän ulos vain vasemmalla puolella. Jos hengitän kolmella sekunnilla sisään, ulos hengitän kuudella (aina tuplat) ja välissä pidätän hetken hengitystä.

6. Peseytyminen ja kasvojen hoito. Ennen olin ihminen, joka kävi aina iltaisin suihkussa, harvemmin aamulla. Ayurvedan mukaan ihanteellisin aika suihkulle on aamulla ja olen tajunnut, kuinka hyvin juuri se herättää. Aamusuihkun jälkeen tulee väkisinkin tehtyä muut puhdistavat ja hoitavat rutiinit sekä puettua, joten olosta tulee heti raikas, puhdas ja siisti. Suihkun jälkeen aina lisään hajuvettä, deodoranttia, sekä kasvoille Vichyn uutta Minéral 89-tuotetta. Tämä tuote erityisesti vahvistaa ihoa, ja suojaa päivän aikana haittatekijöitä vastaan. Ihosta tulee myös kauniin näköinen ja usein se riittää minulle niin, etten tarvitse enää kosteusvoidetta. Niinä päivinä, kun en käy aamulla suihkussa, puhdistan kasvot kasvovedellä tai kylmällä vedellä ennen tätä Minéral 89-voidetta. Ero on silminnähden havaittavissa nimenomaan heti, enkä enää koskaan luopuisi kasvojenhoidosta aamuisin. En ymmärrä, miten nuorempana putsasin ja rasvasin kasvojani usein vain, kun pesin meikit pois.

7. Aamupuuro ja kahvi. Sen jälkeen, kun ymmärsin, että minun (Vatana) kannattaisi syödä lämpimiä ruokia aamuisin, olen jättänyt smoothie bowlit yms. välipaloiksi ja aloittanut jokaisen aamuni puurolla. Lempparini on ehdottomasti kaurapuuro, joten olen keittänyt sitä joka aamu. Lisään kaurahiutaleiden kanssa veteen myös chian- ja auringonkukan siemeniä. Välillä keitän puuron osittain luomu riisimaitoon. Lisukkeet minulla vaihtelevat, mutta aina niitä on. Yleensä osaa tästä listasta: marjoja, manteli- tai maapähkinävoita, banaania tai muita hedelmiä, gheetä (eli kirkastettua voita), siitepölyrakeita ja/tai kookoslastuja. Kahvi on aamujeni nautinto ja ehkä joskus jopa paheeni… Mutta jos joku näin harmiton asia voi tuoda niin paljon iloa, se sallittakoon. 😉 Pyrin kuitenkin, etten juo kahvia lounaan jälkeen ollenkaan, koska muuten se vaikuttaa negatiivisesti nukahtamiseeni ja unenlaatuuni.

8. Päivän suunnittelu. Yleensä samalla, kun syön aamupalaa, kirjoitan päivän suunnitelmaa ja mielessäni olevia ajatuksia ylös vihkoon. (Välillä luen inspiroivaa kirjaa tai joskus katson samalla Gilmoren tyttöjä Netflixistä.) Ihanteeni olisi, että pyhitän ainakin aamun ensimmäisen tunnin aamurutiineilleni, enkä aloita säntäilemään työjuttuja. Kun nimittäin sille tielle lähden, jää usein aamuni puolitiehen ja huomaan, tekeväni postausta puolen päivän aikaan yöpuvussa hiukset sekaisin ja mieli kireämpänä.

Mielestäni itselle on helpoin antaa aikaa ehkä juuri aamusta. Silloin oman terveyden, hyvinvoinnin ja siisteydestä huolehtimisen eteen ei ole vielä tullut muita tekijöitä esteeksi, varsinkin, jos herää tarpeeksi aikaisin. Pienikin laittautuminen saa olon skarpimmaksi ja nostaa itsetuntoa. Ei tee mieli maata sohvalla läppäri sylissä, vaan istua tuolilla selkä suorassa. Jos ymmärrätte, mitä tarkoitan. Erittäin tärkeää ainakin minulle, kun voin työskennellä myös kotoa käsin. 🙂

Kuvasimme Vichyn kanssa aamurutiineistani myös videon, kun olin Suomessa. Sen voi katsoa alta.

https://www.youtube.com/watch?v=LlGS7uSd1GI&feature=youtu.be

Mitkä ovat teille tärkeitä aamurutiineja? 🙂