Miten löytää se ”oma juttu”?!

48

Thoughts

18.11.2017

Olen nyt alkanut vastailemaan teidän Q&A-kysymyksiin, suurkiitos hyvistä kysymyksistä! Muutama teistä kyseli parhaita vinkkejäni, kuinka löytää unelmatyö ja, miten itse löysin oman juttuni. Päätin vastata näihin tässä omassa postauksessa, koska kuten varmasti tiedätte, aihe on hyvin lähellä sydäntäni… Olen ollut se, joka on kamppaillut asian kanssa hyvin paljon ja kuitenkin nyt tuo aika tuntuu kaukaiselta, koska olen saanut jo vuosia elättää itseni omalla unelmatyölläni.

Nuorena lukion jälkeen tuskastelin paljon ja pitkään, että mitä haluan. Mietin, miksi en voisi olla vain yhdestä asiasta kiinnostunut, niin että jaksaisin kyllästymättä paneutua tähän yhteen asiaan. Miksi en ollut vain yhdessä asiassa tosi hyvä ja muissa keskinkertainen tai huono – olisi ollut helpompi tietää, mihin panostaa, mitä lähtee kehittämään. Olen kokenut aina, etten ole missään superhyvä, saati paras, vaan enemmänkin monipuolisesti pärjäävä. Jälkikäteen olen tajunnut, että hyvin harva menestyy urallaan, koska on joku yksi erityistaito. Kyse on monesti harvinaisista kombinaatioista, eri taitojen, tietojen ja ominaisuuksien yhdistämisestä.

Esimerkiksi kuuluisa sarjakuvapiirtäjä Scott Adams on antanut seuraavan esimerkin. Hän ei ollut maailman paras piirtäjä tai hauskin tyyppi, mutta nuo taidot/ominaisuudet olivat niitä, missä hän oli parempi kuin 75% ihmisistä. Yhdistelmä, että henkilö on sekä erittäin hauska, että taitava piirtäjä, ei ole niin yleinen. Itse ajattelen, että olen juuri pystynyt hyödyntämään kaikkia vahvuuksiani ja luomaan sitä kautta itselleni ammatin. VINKKI 1: Mieti omia vahvuuksiasi. Mitkä ovat kaksi tai kolme asiaa, joita kehittämällä voisit tulla niissä paremmaksi kuin 75% ihmisistä. Voisitko yhdistää nuo vahvuudet jotenkin? 

Varsinkin täällä Meksikossa olen taas tuntenut järjettömän suurta kiitollisuutta siitä, että voin tehdä työtä ja olla yrittäjä, mistä päin maailmaa tahansa. Se, että olen kuluneen vuoden aikana viettänyt yhden kuukauden New Yorkissa, toisen Balilla, kolmannen Suomessa, neljännen Italiassa ja nyt viidennen Meksikossa, sekä koko ajan edistänyt uraani ja laittanut laskuja menemään on ehdottomasti iso unelmien täyttymys. Juuri tätä MINÄ halusin työltäni – vapautta. Sitä, että en ole aikaan ja paikkaan sidottu. En ole arvostanut ja pitänyt itselleni tärkeimpänä titteliä, muiden kunnioitusta, rikkauksia, taloudellista turvaa, turvallisuutta, rutiinia tai helppoutta – vaan eniten vapautta. Tietokoneella työskentely ja itsenäisenä yrittäjänä olo, ovat siis hyviä lähtökohtia. VINKKI 2: Mieti mikä on oikeasti sinulle työssä tärkeintä, mikä on tärkein arvosi? Millaisia asioita se voisi vaatia, että tärkein arvosi täyttyy työssäsi?

Tiivistetysti näin olen itse löytänyt oman juttuni ja uskon, että sinäkin voit löytää:

♥ Olen löytänyt oman jutun etsimällä, kokeilemalla, uskomalla ja tekemällä isoja päätöksiä. Älä odota, että unelmatyö kävelee ovesta sisään, kun vai lepäät laakereillasi. Sinun täytyy pyrkiä sitä kohti.

♥ Olen miettinyt omia vahvuuksiani ja miten voisin yhdistää ne. Olen myös päämäärätietoisesti tehnyt töitä sen eteen, että tulisin näissä vielä paremmaksi. Tuntuu, että monet odottavat motivaatiota, intohimoa tai inspiraatiota. Minusta ne ovat usein enemmän seuraus kuin syy. Oman kokemuksen mukaan, välillä on puolipakotettava itsensä toimimaan. Nuo kolme paljon puhuttua voimaa, ovat siitä hauskoja, että yleensä ne lisääntyvät tehdessä.

♥ Olen siinä mielessä mukavuudenhaluinen, että olen aina ajatellut, että haluan pyrkiä tekemään työkseni asioita, joita tekisin muutenkin. Jos käyn 8 tuntia päivässä töissä tekemässä jotain, mikä ei innosta alkuunkaan, jää minulla aika vähän aikaa kaikkeen, mihin haluan päiväni käyttää. Minulle oli siis itsestään selvää pyrkiä jo ajoissa tällaista unelmatyötäni kohti, jossa voin toteuttaa itseäni monipuolisesti. Meillä on oikeus tykätä työstä. Työ voi olla kivaa. Se ei ole sitä aina, mutta työ voi olla innostavaa, palkitsevaa ja nautinnollista. Kun vähempi ei riitä, tulee kunnianhimoiseksi ja asenne alkaa vetää puoleensa asioita, jotka vievät lähemmäs unelmatyötä.

♥ Opiskelut auttoivat ymmärtämään, mistä nautin ja missä olen hyvä – mikä taas ei tuota minulle iloa ollenkaan. Opiskelujen loppuun käyminen kohdallani olisi kuitenkin ollut kohdallani ajanhukkaa, koska tajusin, että en halua tehdä työkseni mitään, mihin olisin tarvinnut teollisen muotoilun, teoreettisen filosofian tai sosiologian opintojani. Olen iloinen, että perheeni on aina tukenut minua, mutta monet tekemäni ratkaisut ovat vaatineet myös rohkeutta, jopa riskin ottoa. Olen työuralla aina ajatellut hyvin optimisesti ja uskonut, että kyllä kaikesta jotenkin selvitään. Älä pelkää ottaa riskejä ja tehdä isoja päätöksiä – kaikkia ei voi miellyttää, se on varmaa, jos haluaa tehdä jotain erilaista.

Lue myös lisää aiheesta (etenkin omista epävarmuus vaiheistani), vanhasta postauksestani: Miten löytää kutsumustyö ja oikea opiskelupaikka?

Toivottavasti näistä vinkeistä/ajatuksista oli jotain apua, olisi kiva myös kuulla teidän tarinoita aiheesta!

ps. Nämä kuvat ovat aivan ihanasti sisustetusta Estancia Jujeña ravintolasta Tulumista. Illallislista ei houkuttanut, mutta aamiaismenu oli tosi hyvä!