HEDELMÄSOKERI vieroitus

25

Food

16.09.2015

_MG_8294

Viime vuosina moni tutkimustulos on osoittanut, että fruktoosi eli hedelmäsokeri on epäterveellistä –jopa selvästi haitallisempaa kuin tavallinen sokeri tai glukoosi. Helsingin Sanomien artikkelissa luetellaan fruktoosin haittoja seuraavasti: Tutkimusten mukaan hedelmäsokerin syöminen voi altistaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille, maksan rasvoittumiselle ja kakkostyypin diabetekselle. Se voi myös pienentää hyvän kolesterolin määrää veressä. Sen on todettu myös hidastavan oppimista ja heikentävän muistia. Lisäksi fruktoosi voi lihottaa enemmän kuin muut sokerit, koska siitä ei tule kylläisyyden tunnetta niin kuin tavallisesta sokerista tai glukoosista.”

Itse perehdyin vuosia sitten paleo-ruokavalioon ja sen taustalla oleviin tutkimuksiin. Sen mukaan hedelmiä ei kannattaisi syödä päivässä kuin pieni määrä, jos sitäkään. Muistan ajan kun rajoitin rajusti hedelmien syöntiä ja en syönyt esimerkiksi banaania tai viinirypäleitä ollenkaan, koska niissä on huomattavasti enemmän sokereita kuin vaikka omenassa tai greipissä. Nyt en todellakaan suhtaudu asiaan mustavalkoisesti.

En esimerkiksi koskaan juo kaupan hedelmämehuja, limuja tms., joka saattaa olla makeutettu fruktoosilla, mutta hedelmät sisältävät fruktoosia ja syön niitä silti –runsaasti. Hedelmät toki sisältävät muutakin sokeria kuin fruktoosia ja kuitujen ansioista sokerit myös imeytyvät hitaasti. Hedelmät kuuluvat ruokavaliooni, koska niissä on vitamiineja, kivennäisaineita ja flavonoideja ja ennen kaikkea siksi, että ne ovat suurta herkkuani.

No olen kyllä yrittänyt jo pitkään pitää hedelmien määrän maksimissaan kolmessa per päivä, mutta viimeisen vuoden aikana en ole laskenut. Olen ajatellut, että syön muuten niin terveellisesti ja sokerittomasti, että voin syödä näitä vapaasti. Ja kyllä, minuun uppoaisi hedelmiä vaikka kuinka. Aamulla puuroon, päivällä salaattiin, illalla smoothien, välipalaksi sellaisenaan, kuivattuna tai raakaherkkuina. Olen kyllä tiennyt, että jos jossain voisin ruokavaliossa petrata niin tässä. Ja nyt ”sokerittoman syyskuun” ja tämän pienen pt-valmennus yhteistyön seurauksena olen ottanut haasteeksi vähentää hedelmien syöntiä syyskuun ajaksi.

_MG_8298

Reilut pari viikkoa olen korvannut hedelmien syöntiä muilla asioilla: aamupalaksi munakasta, smoothie lähinnä kasviksista jne.. Huomaan olossa valtavaa eroa jo nyt! En tiedä kuinka iso osa olossa on juuri hedelmän syönnin vähentämisen ansioita, mutta se on suurin muutos, jonka olen tehnyt. Kuten jo alkuviikon treenipostauksessa viittasin, tuntuu, että rasvaa olisi vähän palanut ja kaikki pöhöttyneisyys tai turvotus on hävinnyt. Lisäksi iho tuntuu todella hyvältä.

En aio lopettaa hedelmien syöntiä ja en nytkään ole täysin pystynyt/halunnut olla ilman. Päivässä olen syönyt yhden kiivin, omenan, passionhedelmän tai puolikkaan banaanin ja kerran viikossa enemmänkin. Eilen muun muassa juhlimme ja tein marjaisan raakakakun ja gluteenittoman banaanileivän ja söin niitä erittäin hyvällä omalla tunnolla. Ero entiseen on silti selkeä.

Aion kuitenkin vielä syyskuunkin jälkeen syödä hedelmiä arkena kohtuudella ja jatkaa sokerin korvaamista hyvillä rasvoilla. Oikeastaan en tee tässä syyskuun skarppauksessani mitään sellaisia radikaalia muutosta, joista en tekisi myös elämäntapaa. Kaikkeen tottuu ja nyt vasta hedelmät herkulta tuntuvatkin, kun niitä syö vähemmän. 🙂

_MG_8288

Kuvien vihersmoothiebowl on tehty tällä ohjeella. Vietättääkö joku teistä sokerinta syyskuuta? 🙂

vp2