Tiesitkö tämän hedelmistä?

25.05.2017 /

Haluan jakaa teidänkin kanssa vähän ajatuksiani hedelmiin liittyen… Luin inspiroivasta Manuela Boscosta pari mielenkiintoista haastattelua, joissa hän kertoo nykyään noudattavan 80-10-10 tapaa syödä. Siis ruokavaliota, jossa 80% ruokavaliosta koostuu hiilihydraateista (lähinnä hedelmistä, marjoista ja kasviksista), 10% rasvoista ja 10% proteiineista.

Maailmalla tämän tapainen ruokavalio on ollut jo pitkään kasvussa, etenkin vegaaneiden suosiossa ja yhtä variaatiota siitä myös kutsutaan vähärasvaiseksi raakaveganismiksi (low fat raw vegan). Tällaisessa ruokavaliossa suurin osa päivän energiasta tulee siis hedelmistä, koska esimerkiksi vihreisiin kasviksiin nähden ne sisältävät paljon enemmän energiaa. Hedelmät syödään usein ”monoaterioina” eli syödään yhtä hedelmää kerrallaan. Ateria voi siis olla kokonainen ananas tai kaksi, vesimeloni tai smoothie, jossa pohjana useita banaaneja. Muun muassa nämä kolme pidempään seuraamaani instatähteä noudattavat tämän tyyppistä ruokavaliota @bananablondie108, @lonijane ja @fullyrawkristina.

Itse siis olen ollut ruokavaliosta tietoinen, mutta en erityisen kiinnostunut, kuten en mistään äärimmäisyydestä yleensäkään. Manuelan haastattelut herätti kuitenkin mielenkiintoni lukea aiheesta lisää. Hän syö jopa 10 hedelmää päivässä ja on elämänsä kunnossa. Itsehän rakastan hedelmiä ja joskus kirjoitin postauksen Hedelmäsokerivieroitus. Hauskaa tässä on se, että haastattelua lukiessa ajattelin, että jopa kymmenen hedelmää päivässä, ihan liikaa. Kunnes luin Manuelan ruokapäiväkirjan ja se vastasi pitkälti sitä, miten syön kotona ollessani (itselläni lisäksi päiviin kuuluu usein pari kananmunaa ja vähän juustoa, sekä vähän enemmän rasvoja, kuten avokadoa, siemeniä ja pähkinöitä).

Mutta Manuelan esimerkkipäivä vaikutti myös siltä, miten haluaisin syödä ja mikä on minulle hyvin luonteenomainen tapa syödä. Olen kuitenkin aina tuntenut vähän huonoa omaa tuntoa taipumuksestani syödä hedelmiä tosi paljon ja olen ajatellut kyseen olevan jonkin sortin sokeririippuvaisuudesta… Niitä kun menee helposti huomaamattakin lempiruokiini smoothieisiin ja smoothie bowleihin, banaanipannukakkuihin, raakasuklaamousseen jne… Limeä ja sitruunaa käytän paljon ruuanlaitossa ja taatelilla makeutan leipomukset.

Personal trainerin ohjeistamana tosiaan pari vuotta sitten vähensin hedelmien syöntiä radikaalisti ja se näkyi olossa kyllä vain positiivisesti (silloin söin vielä lihaa melkein päivittäin). Mutta nyt 80-10-10 ruokavaliosta viime päivinä paljon lukeneena, olen ymmärtänyt paremmin, että kyse on myös siitä, minkä kanssa ja koska hedelmät syö. Hedelmät on hyvä syödä tyhjään vatsaan. Ne kulkeutuvat mahalaukun läpi suolistoon nopeasti, jossa niiden sokerisisältö vapautuu. Jos hedelmät syö raskaan, hitaammin sulavan ruuan kanssa, ne eivät siirry suolistoon vaan alkaa käymisprosessi.

Puolitoista vuotta sitten, kun jätin lihan kokonaan, palasin aika nopeasti syömään taas useampia hedelmiä päivittäin. Nyt kun asiaa tarkemmin mietin, syön vähintään melkein joka aamu sitruunan, useimpina päivinä banaanin ja tuoreen taatelin (tai kaksi) smoothiessa ja välipalana omenan. Kesäisin täällä Italiassa tulee helposti vedettyä hedelmäövereitä, kun haemme markkinoilta supermehukkaita vesi- ja cantaloupemeloneja, viinirypäleitä, nektariineja ja mansikoita… Uskon, että olemme yksilöitä ja meille sopivat eri jutut. Lihan syönnistä luopuminen oli minulle maailman luontaisin juttu. Olin ehkä syönyt sitä vain, koska pidin luomulihaa ravintorikkaana ja koska oli helppo syödä samaa kuin muutkin. Mutta en edes muista, etten syö enää lihaa, en koskaan mieti tai kaipaa lihaa. Sama on alkanut käydä pikkuhiljaa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, joita tekee yhä harvemmin mieli, vaikka kalaa, äyriäisiä, kananmunia ja juustoja jonkun verran syönkin. Mutta niin tai näin, menen jatkossakin kehoa kuunnellen, sen suurempaa numeroa syömisestä tekemättä.

Olen myös lukenut viime viikon aikana Biohakkerin käsikirjaa. Siinä hedelmiä ja juureksia suositellaan tarvittaessa täydentämään ruokavaliota erityisesti liikuntasuorituksen jälkeen tai illalla helpottamaan unensaantia. Kirja suosittelee kuitenkin painottamaan marjojen ja kasvisten syöntiä muuten. Poimin tähän teille kirjasta pari hedelmiin liittyvää asiaa, josta en ole blogissa aiemmin puhunut:

• Eniten sokeria on mm. seuraavissa hedelmissä:
Taateli (kuivattu, kivineen) 38,2%
Viikuna (tuore) 16%
Viinirypäle 15,5%
Mango 13,7%
Granaattiomena 13,7%
Banaani 13,5%
Ananas 11,2%

• Vähiten sokeria on mm. avokadossa, oliivissa, limetissä, sitruunassa, greipissä ja kiivissä.

• Avokadot voi kypsentää nopeammin laittamalla ne esim. biopussiin banaanien kanssa yhdeksi yöksi. Banaanit käsitellään etyleeni nimisellä kaasulla, joka on kasvien kypsymistä nopeuttava kasvihormoni.

• Kiivin on todettu parantavan suoliston probiootisten bakteerien kasvua ja auttavan ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

• Sitruunavesi aamulla on hyvä tapa (heh, monestikohan tästä olen kirjoittanut), mutta se on myös sitä, koska sitruunan mehu lisää virtsaamisen tarvetta, kuten muutkin diureetit ja näin poistaa yön aikana kertyneitä kuona-aineita.

• Finnravinto-tutkimuksen mukaan vain noin 10% suomalaisista yltää suosituksiin, jonka mukaan päivässä tulisi syödä n. 400g kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä.

Onko siellä muita hedelmäfaneja? ;)

Jos jotain kiinnostaa enemmän tuo 80-10-10 ruokavalio, niin täällä asiasta esimerkiksi yksi mielenkiintoinen keskustelu Suomeksi, jossa näkemyksiä puolesta ja vastaan.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Leave a comment

26 kommenttia

 • Minä olen ehdottomasti hedelmä fani ja kun joskus aikoinaan noita sokerittomuus diettejä katsoin ja kiinnostikin aloittaa, en nähnyt mitään järkeä poistaa hedelmiä ruokavaliostani. Sokereissa pyrin välttämään vain lisättyä valkoista sokeria. Mutta hedelmiä syön niin mielelläni etten ihmettelisi jos joskus oikeasti syönkin 80-10-10 linjoilla. Mutta ainakin vielä pidän myös proteiinin ja rasvan saamisesta :)

 • laura

  Huh, tähän en hairahtaisi koskaan. Ylellä jokin aikaan näytettiin dokumentti, jossa päähenkilö etsi parhaita ruokavalioita, ja yksi kokeiltu oli vain hedelmiä sisältävä ruokavalio, ei kolahtanut minuun, mutta ei sen enempää dokkarin päähenkilöön kuin hänen lääkäriinsäkään. Pääasiassa hedelmistä koostuvasta ruokavaliosta tulee päivittäin mieletön määrä sokeria. Pelkkiä hedelmiä syövät ihmiset ovat pääosin nuoria ihmisiä – siis ihmisiä jotka joka tapauksessa ovat elämänsä kunnossa vaikka eläisivät mäkkäri-ruualla ;). Tuskin pystyvät terveinä jatkamaan tätä vanhuuteen saakka. En usko että vuosikymmeniä kukaan on hedelmädieetillä elänytkään. Mutta kukin syö mitä haluaa, itse vaan pidän tätä hyvin epäterveellisenä.

  • laura

   Niitä ajatuksia oli siis ko. dokkarissa :)

  • Vilma Peltonen

   Käsiittäkseni kirjoittamasi perusteella dokumentissa testataan/puhutaan fruitarismista, joka on mielestäni sinänsä kuitenkin hyvin eri asia, kuin mistä minä kirjoitan. He syövät vain hedelmiä tai 90% hedelmiä. Se, että ENERGIANSAANNISTA tulee 80% HIILIHYDRAATEISTA, tarkoittaa, että päivän aikana syödään paitsi niitä rasvan ja proteiinin lähteitä (jotka mahtuvat 20 prosentiin) niin myös vihanneksia, juureksia ja vaikka riisiä ja pastaa, jos ei ole raakaruokailija (ja harvempi on). :)

   Eli siis 80-10-10 ei ole niin radikaali kuin miltä ehkä kuulostaa ja hedelmien lisäksi sisältää usein runsaasti esim.vihreitä kasviksia. Mutta tosiaan itse en tuohon silti pyrkisi, vaikka ymmärrän, että jotkut näin syövät. :)

 • Susanna

  Vau kuulostaa kyllä hyvältä, hedelmät ja marjat on parhaita! Itsellä eniten niiden syönnissä tulee vastaan hinta. Opiskelijana tuntuu liian kalliilta ostella hedelmiä ja marjoja paljon ja syödä esim 7€ edestä päivässä (kun kuitenkin syö muutakin). Mutta ehkä voisi alkaa harkita tätä 80-10-10 ruokavaliota niin ei välttämättä olisikaan niin kallista kun luopuu enemmän muista ruuista. Kiitos kivoista vinkeistä! :)

 • Täälläkin yksi hedelmäfani! Sitruunaa menee joka aamu, kiiviäkin melkein päivittäin. Lisäksi rakastan juoda itsepuristettua appelsiini-greippi-sitruuna-mehua. Välipaloiksi menee usein hedelmiä, rakastan meloneja, ananasta ja mandariineja. Olen rakastanut hedelmiä (ja marjoja ja vihanneksia..) jo pienestä pitäen ja muistankin, että hihkuin riemusta aina kun äiti toi kaupasta viinirypäleitä! Tiedostan, että hedelmissä on sokeria ja olen sivusilmällä lukenut vaikka minkälaisia varoituksia hedelmäsokerista. Olen kuitenkin sitä mieltä, että voin ihan hyvällä omallatunnolla hedelmiä syödä, ne sentään ovat luontaista ravintoa, toisin kuin esimerkiksi monet muut ihmisten suosimat välipalat (sokerijogurtit, lisäaineilla kyllästetty leipä, karkit, keksit yms.). Tämä postaus oli hyvin mielenkiintoinen ja sai aikaan kipinän etsiä aiheesta lisää tietoa, kiitos siis tästä :) Olen itse myös seurannut esimerkiksi Fully Raw:in Kristinaa ja voi kuinka ihanalta ne ruoka-annokset aina näyttää <3

  • Vilma Peltonen

   Toi on niin totta ”Olen kuitenkin sitä mieltä, että voin ihan hyvällä omallatunnolla hedelmiä syödä, ne sentään ovat luontaista ravintoa, toisin kuin esimerkiksi monet muut ihmisten suosimat välipalat (sokerijogurtit, lisäaineilla kyllästetty leipä, karkit, keksit yms.)”

   Mäkin usein mietin, kun tällaisia ruokavaliota välillä arvostellaa, että toisaalta nämä syö käytännössä varmasti lähes automaattisesti terveellisemmin kuin 95% väestöstä…;) Kiitos Susanna, kun kommentoit<3

 • ellawaa

  Itse olen pitkään syönyt 80-10-10 ruokavaliolla. Pääosin minun hiilihydraattini tulevat riisistä, perunasta, bataatista, hedelmistä ja kaurapuurosta. Näin kesää ja lämmintä ilmaa kohden painotan päiväni enemmän hedelmä- kuin vilja- tai tärkkelyspohjaiselle ruualle. Usein aamuni alkavat meloneilla tai mangoilla (yleensä syön kerralla mangojakin 5-6 kpl :D), koska ne ovat sopivan nestepitoisia ja starttaavat aamun todella hyvin! Rakastan hedelmiä yli kaiken, ja päivien mittaan tulee syötyä milloin mitäkin. Silloin kun meinaa opiskelijabudjetti olla vähän tiukimmillaan niin ostan enemmän kausi hedelmiä, sitten perus banaania ja omenaa, jotka ovat halvempia. 80-10-10 ruokavalio on minulle itselleni juuri sellainen, miten todella haluan syödä, ja mikä tekee minut tyytyväiseksi. Syön päivässä 2500-3000 kaloria (urheilen paljon) ja pysyn hyvässä kunnossa. :) kun lisäsin hedelmien syöntiä ruokavaliossani, minulle tuli hetkessä paljon elinvoimaisempi olo, enkä ole sairastanut viimeksi kuin pari vuotta sitten :) ja verikokeissakin on selvinnyt että kuinka tällaisella ruokavaliolla kaikki ravintoainearvot pysyvät hyvänä! hiilareitten lisäksi toki syön hieman rasvaa pähkinöistä, siemenistä ja avokadosta ja proteiinia lähinnä lehtivihreistä kasviksista. :) yksi tärkeä seikka 80-10-10 ruokavaliossa todellakin on tuo, että mitä syö ja milloin. Vatsaa alkaa usein turvottaa, jos syö lämpimän raskaan ruuan jälkeen jälkkäriksi esim melonia… kannattaa siis maltilla odottaa, että aiempi ruoka on varmasti sulanut tarpeeksi. Toinen tärkeä huomio on myös rasvojen ajoittaminen. Rasvoja ei kannattaisi nauttia hedelmien kanssa yhtäaikaisesti. Itse jos syön rasvaa niin yleensä syön vain päivän viimeisellä aterialla, jolloin rasva ehtii kunnolla käydä läpi ruoansulatusprosessin. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon ellawaa, kun kommenotoit! Tosi mielenkiintoista kuulla, jonkun käytännössä tätä kokeilleen kommentti. Kuulostaa musta hyvältä! :)

 • Hedelmät on hyviä! Itsekin syön paljon. Toi on muuten totta, että hedelmä kannattaa syödä tyhjään vatsaan; huomaan selkeän eron. :)

 • CAMILLA

  Olen itsekin kauan sitten kokeillut tuollaista 80-10-10 ruokavaliota, mutta pidemmän päälle se ei tuntunut enää niin hyvältä, johtuiko sitten rasvojen puutteesta, en tiedä.. olen pitkään seurannut @anniejaffrey nimistä bloggaajaa, joka noudattaa plant-based tyyppistä ruokavaliota, jossa ei hedelmät ole niin suuressa roolissa ja hyviä rasvoja on enemmän. Tällaisessa ruokavaliossa syödään aika paljon lähinnä emäksisiä ruokia ja lukiessani paljon kehon pH -tasapainosta ja siitä miten nykyään ihmisten eläntapa ja ruokavalio aiheuttaa elimistön happamoitumista, hurahdin tähän ruokavalioon ihan täysin.

  Osa ruoka-aineista sekä myös mm. stressi, negatiiviset tunteet, liian kiireinen elämäntapa yms. tuottaa elimistöön happoa (eli happamuutta). Tämän hapon neutralisoimiseen tarvitaan jopa 20 kertaa enemmän emästä tuottavia ruokia. Nykyinen ruokavaliomme tuottaa keskimäärin huomattavasti enemmän happamuutta kuin emäksisyyttä. Kun happoa tuottavaa ravintoa syödään vuosikaudet liian paljon, elimistö yrittää korjata tätä haitallista tilaa poistamalla ylimääräisiä kuona-aineita mm. ihon kautta jolloin syntyy finnejä, näppyjä yms. Kun liikahappamuutta on kertynyt niin paljon, että keho ei enää kykene neutraloimaan sitä eikä poistamaan ihon kautta, elimistö alkaa varastoimaan sitä aluksi rasvakudoksiin, seuraavaksi sidekudoksiin, niveliin, rustoihin ja verisuoniin. Kun happoa on näissä kohteissa niin paljon, että elintoiminnat alkavat vaarantua, elimistö valitsee ”loppusijoituspaikaksi” kehon osan, jolla on vähiten merkitystä selviytymisen kannalta. Tämä alue on tietenkin päänahka. Lopulta hiukset eivät enää saa ravintoa ja osaltaan myös ihon alle varastoitunut kuona tukahduttaa lopunkin hennon kasvun. Liian happama keho ei myöskään pysty taistelemaan sairauksia vastaan. Myöskään solut eivät liian happamassa ympäristössä uusiudu, mikä siis aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista. Elimistömme onkin siis tarkoitettu toimimaan parhaiten emäksisessä ympäristössä.

  Olen noudattanut tällaista ruokavaliota nyt melkein kaksi vuotta ja täytyy sanoa, että ikinä ei ole ollut näin energinen,tasapainoinen ja hyvä olo. Ihoni ei ole koskaan ollut näin hyvässä kunnossa ja hiukset kasvavat hurjaa vauhtia (melkein riesaksi asti ,ovat koko ajan edessä :D) ja ovat paksuuntuneet todella paljon. Täytyy myös sanoa että kasvispainoitteinen ruoka on myös todella herkullista. Ja kun on kauan syönyt tällaista ruokaa, ei tee yhtään mieli mitään muuta. Kyllä se keho tietää mitä se tarvitsee :-) suosittelen siis lämpimästi! :-)

  • Vilma Peltonen

   Moikka Camilla ja kiitos paljon kommentista ja vinkeistä! :) Kiva kuulla sun kokemuksia ja että olet saanut ruokavaliolla noin paljon hyvää aikaan! :) Jaan kanssasi paljon samoja ajatuksia ja blogini ensimmäisenä vuotena kirjoitinkin Puhdas Keho -kirjan Inspiroimana happo-emästasapainosta blogipostauksen.

   Tuo postaus ei enää ole näkyvissä, koska kuten muutkin Lilyyn kirjoittamani postaukset, se meni rikki siirroissa. Mutta silloin kirjoitin mm. näin (jos jotain aihe kiinnostaa):

   ”Uskon, että runsaasti emäksisiä ruokia sisältävä ruokavalio on hyvän terveyden avain. Nykyään kuitenkin harvalla on ihanteellista happo-emästasapainoa kehossaan, koska elinympäristömme ja tapamme ovat happamoittavia (tyypillinen nykyruokavalio, sterssi, saasteet, lääkkeet jne.). Toki kroppa säätelee tehokkaasti tasapainoa, mutta mitä happamammat elintavat, sitä raskaampi hinta säätelystä. Emäksinen ruokavalio myös edistää toksiinien eli myrkkyjen poistumista, joten siksi tarkoitus olisi nyt nauttia mahdollisimman paljon emäksistä ruokaa. (Jotkut ruuat myös muuttuvat emäksisiksi yhdistyessään nesteisiin ja vatsahappoihin, esim. happamilla sitruunoilla on emäksisöivä vaikutus).

   Korostettakoon vielä varmuuden vuoksi, että kyse ei ole mistään laihdutuskuurista. Ajattelin syödä niin paljon, ettei nälkä tule jne. Poistan hetkeksi vain kehoa kuormittavan ruuan ja korvaan sen kehoa puhdistavalla. Tavoitteet ovat ennen kaikkea henkiset, mutta ihon kirkastuminen, turvotuksesta pääsy ja immuniteetin paranemin ovat kaikki tavoiteltavan arvoisia asioita. Yleensä en koskaan saa flunssaa, mutta nytpä sain -ehkä se on yksi merkki, että kropassa on toksisuutta. Ajattelin menetellä eliminoimalla ja korvata huonot paremmalla. Jatkosta en ole varma, mutta aloitan etenemisen hitaasti vieroitusoireiden varalta alle listaamillani ohjeilla. Pyrin yleensäkin välttelemään maitotuotteita, gluteenia ja sokereita, eli sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Nyt vain olen tiukempi.

   Eli jos oma olo on vetämätön, tunkkainen ja raskas, voi näitä vinkkejä noudattamalla saada huomattavasti lisää elinvoimaa:

   1. Karsi einekset ja prosessoidut ruuat/juomat, jotka sisältävät lisäaineita, säilöntäaineita ja muita kemikaaleja.
   –> Valmista mahdollisimman paljon ruokia itse, jotta tiedät mitä ruoka sisältää ja minimoi ulkona syömisen.

   2. Vähennä happamuutta ja luo emäksisempi keho. Jätä pois maitotuotteet, punainen lihan ja suuret määrät viljaa. Nämä edellämainitut tuottavat myös ”limaa”, joka tekee suoliston tahmeaksi ja estää tervettä ravintoaineiden imeytymistä/poistumista.
   –> Syö runsaasti emäksisöiviä ruokia, kuten kypsiä hedelmiä (vähemmän happamoittavia banaaneja ja luumuja), vihanneksia, tattaria, parapähkinöitä ja manteleita.

   3. Jätä pois ruuat, jotka aiheuttavat tulehduksia: yksinkertaiset hiilihydraatit, kuten puhdistetut viljat sekä ”transrasvat” eli tunnetut hydrogenoidut ruokaöljyt.
   –>Nauti runsaasti tulehduksia ehkäiseviä ravintoaineita: kaloista saatavaa omega-3-rasvahappoa, marjoista saatavaa polyfenoleja ja monia kasvispohjaisia yhdisteitä, jotka tehostavat maksan detoksifikaatiota.
   –>Hiilihydraateista valitse tumma riisi, tattari ja quinoa.
   –>Rasvoina käytä kylmäpuristettuja öljyjä, avocadoa ja siemeniä/pähkinöitä.

   4. Jätä pois ruuat, jotka ruokkivat suolistohiivaa, kuten sokerit, alkoholit ja maitotuotteet.
   –> Käytä riisi-, manteli-, kaura- tai kookosmaitoa. Herkut korvaa marjoilla ja hedelmillä.

   5. Jätä pois tuholaismyrkkyjä pursuavat viljelykasvit sekä liha-, maito- ja munatuotteet. Syö myös soijatuotteita korkeintaan vain n.1 dl päivässä.
   –> Proteiinina syö mm. papuja, linssejä ja kalaa.
   –> Osta luomua aina kun mahdollista.

   6. Lisäksi vähennä lisämunuaisia kuormittavan ja maksan detoksifikaatioon haitallisesti vaikuttavan kofeiinin käyttöä, korkeintaan yhteen kahvikuppiin päivässä.
   –> Juo vihreää, valkoista ja yrttiteetä. Aamut aloita isolla lasilla vettä, johon olet puristanut puolikkaan sitruunan.

   Kun motivaatio meinaa ehkä välillä laskea, kannattaa sisäistää ajatus: Olet mitä syöt. Kuvittele suolistosi, solusi, aivosi, keuhkosi, verisuonesi… Ja mieti miltä ne näyttäisivät rakennusaineinaan esim. viiden euron pitsa ja olut…;)”

 • Annie

  Hedelmät <3 Olen pikkuhiljaa hivuttautunut kohti vegaanista ruokavaliota ja vuoden vaiheesta saakka sitä noudatellutkin, tosin pari poikkeusta on ollut kylässä/ravintolassa (leivonnaisia missä maitotuotteita/kananmunaa). Hedelmien sisältämän sokerin varoitukset on itselläkin mielessä, mutta kun huomaan miten hyvä olo niistä tulee, olen syönyt niitä niin paljon kuin haluan! Arkisin menee ainakin 3-4 hedelmää; usein banaania, satsumaa, appelsiiniä ja kiiviä ja viikonloppuna saatan syödä esim. banaanin tai kaksi, kokonaisen mangon, 1/2 cantaloupemelonin ja kiiviä. Lisäksi syön marjoja ja kasviksia, IBS rajoittaa kasviksissa jonkin verran. Itselläni on tuo Manuela Boscon vegemania -kirja ja se on todella mielenkiintoinen! Itselleni ei ihan tuo 80-10-10 sopisi, tykkään syödä reilusti pähkinöitä (tahnojen muodossa! <3) ja siemeniä. Lisäksi mm. kaurapuuroa, luomutofua ja riisikakkuja. Finelin laskurin mukaan mikrot ja makrot on kohdillaan, vaikka enemmänkin luotan siihen mikä tuntuu hyvältä henkisesti ja fyysisesti, millä parhaiten jaksan liikkua jne. :)

  • Vilma Peltonen

   Kuulostaa hyvältä! :) Kiitos Annie, kun kommentoit! <3 Mäkin selasin siskolta tuota Vegemania-kirjaa, vaikuttaa mielenkiintoiselta!

 • Reetta

  Kiitos inspiroivasta blogista! Olen kotiäiti kolmatta vuotta ja tuntuu että olen ihan ulkona kaikesta. Blogistasi saan lukea kaikesta kiinnostavasta, ruuasta, meikeistä, kuntoilusta jne. Kaikki samassa paketissa :) Vaikka omaa aikaa on vähän yritän tehdä pieniä muutoksia parempaan oloon. Tämäkin postaus antoi taas uutta ajateltavaa ja kokeiltavaa.

  • Vilma Peltonen

   Oi, miten ihana kommentti. Välillä aina mietin, että käsitteleekö blogi liian montaa aihetta, blogi kun huitelee pitkälti oman elämäni ja kiinostuskohteitteni mukana laidasta laitaan aiheita… mutta kiva kuulla, jos monipuolisuus on positiivinen juttu ja tarkempaan rajaamiseen ei olevälttämättä tarvetta . :) Kiitos Reetta ja aurinkoista kesää! :)

 • K

  Asioilla on aina se toinenkin puoli. Vaikka esim. sitruunalla on positiivisia vaikutuksia mm. aineenvaihduntaan, niin jatkuvasti käytettynä se vaurioittaa hampaiden kiillettä. Fruktoosi on suurina määrinä haitallista maksalle, joten n. 10 hedelmää päivässä kuulostaa todella isolta määrältä. En ole perehtynyt tuohon 80 – 10 -10-ruokavalioon, mutta onkohan sen vaikutuksia pidemmän päälle tutkittu?

  • Vilma Peltonen

   Olet oikeassa, että kaikessa on aina kaksi puolta ja jos on jotain hyvää pitää miettiä, onko se niin hyvää, että se kompensoi mahdolliset haittavaikutukset/ on haittavaikutusten riskin arvoinen. Tämän takia itse en ole ääripäiden kannattaja, vaan luotan vähän enemmän kohtuullisuuteen. ;) En ole perehtynyt kuinka paljon juuri kyseistä ruokavaliota on tutkittu. :)

   • Vilma Peltonen

    Niin ja sitruunan negatiivisia vaikutuksia hampaiden kiilteeseen voi minimoida, kun juo sitruunaveden kerralla, eikä hörpi pitkin päivää, käyttää pilliä, eikä pese hampaita heti perään. Näin olen ainakin usemmasta lähteestä lukenut ja käy omaan järkeeni. :)

   • K

    Olen sitä mieltä, että ääripäät ovat vaarallisia suuntaan tai toiseen yleensä asiassa kuin asiassa :)

 • Mirada

  Moi Vilma! Kiitos blogistasi! Oletko miettinyt koskaan sitä että eri kansoilla on erilaiset ruoansulatussysteemit? Itse nimittäin itäsuomalaisena tunnen, että mulle tulee hyvä olo jos syön lihaa, lohta, voita, sieniä, smetanaa jne. Useista kasviksista ja hedelmistä sekä viljoista maha turpoaa ja muutenkin tulee huono olo. Olen kyllä yrittänyt syödä enemmän kuin vege, mutta olo on kaamea. Tunnen syyllisyyttä, mutta toisaalta pakko kuunnella kehoani. Länsi- ja itäsuomalaiset muuten eroavat siis paljon geeneiltään. Tämä fully raw Kristina on kai kotoisin etelämmästä kuin Suomi. Uskon että esim eskimot ovat terveessä kunnossa vaikka syövät vain lähinnä eläinrasvaa, eikä ollenkaan kasviksia. Hedelmiä ei varmaan Suomessa ole ollut saatavilla kuin vasta 50-100 vuotta (äitini lapsuudessa saivat kerran vuodessa appelsiinin). Olisi kiva kuulla jos jollain muulla samanlaisia mietintöjä:) Ps. Hedelmistä kyllä mulle sopii tumma banaani ja niitä olen syönyt päivittäin lapsesta asti-mikä lie syy:)

  • Vilma Peltonen

   Moikka Miranda ja kiitos hyvästä kommentista! <3 Luulen, että hyvinkin voit olla ajatustesi kanssa oikeassa ja se tuntuisi loogiseltakin. Muutenkin asuinpaikat tulisi mielestäni huomioida eri terveysopeissa. Itse olen esim. aina halunnut herätä Ayurvedan suosittelemaan tapaan hyvin aikaisin aamulla klo. 5.00-6.00, mutta se on ihan mahdotonta minulla Suomessa (ja Euroopassa) varsinkin talvisaikaan. Balilla taas heräsin kukonlaulun aikaan aina aamuisin virkeänä ja helposti -ja Aasiastahan nuo neuvot tulevat, suunnalta jossa on valoissa ja lämmintä jo aikaisin aamulla. Meillä jokaisella on myös eri kehotyypit, mikä vaikuttaa (varmasti myös eskimo-esimerkissäsi). Ihan pelkästään jo minä ja poikaystäväni syödään ihan vastakkaisilla makrojaukaumilla, mutta kumpikin syö terveellisesti ja voi hyvin. Mielestäni siis ei ole vain yhtä oikeaa tapaa syödä. :)

   • Mirada

    Juu muistan kun kirjoitit tuosta Balilla heräämisen helppoudesta! Toinen vata täällä :P Jonkin videon katsoin muuten eilen youtubesta, jossa joku raakaruokadieettiä (hedelmäpohjaista) kokeillut kertoi jonkin lääkärin sanoneen että esim. pohjoisen leveysasteen ihmisen keho ei välttämättä tunnista eksoottisten hedelmien ravintoaineita jne. Myös tyttö puhui että tropiikissa hedelmät ihan eri tasoisia ravintoaineiltaa (suoraan puusta, ei torjunta-aineita) kuin tuhansia kilometrejä matkanneena täällä pohjolassa. Tyttö oli itse Kanadasta. Kuitenkin kiitos että kerroit tästä hedelmädieetistä, tosi kiva kun sulta saa aina viimeisimmät ravinto-infot ;) :)