Healthy Snacks and Plant-based Proteins

19

Food

21.01.2016

_MG_8974

Tammikuun ”hyvinvointi haasteessa” olen käynyt läpi minulle tärkeitä muutoksia, jotka ovat auttaneet löytämään pysyvästi terveellisen ruokavalion ja elämäntavan. Olen kirjoittanut veden juomisesta, tavoitteen ja suunnitelman tärkeydestä, unelmien visualisoinnista, hyvin kootuista aamupaloista, lihaskuntoharjoittelun hyödyistä sekä oikeasta asenteesta herkutteluun. Toki moni muukin postausaiheeni sivuaa näitä tärkeitä askeleita elämäntapamuutoksessa, mutta nyt listaan tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet itselläni eniten. Tänään vuorossa on asiaa välipaloista ja ateriarytmistä.

Mielestäni verensokeri on tärkeää pitää tasaisena säännöllisellä syömisellä, koska liian pitkät ateriavälit usein kostautuvat ”nälkäkiukkuna”, keskittymistason ja suorituskyvyn laskemisena ja myöhemmin ahmimisella. En kuitenkaan ole mikään välipalafani. Mielestäni Suomessa vallitsee aikamoinen välipalakulttuuri, enkä ole niin varma, onko paras tapa syödä napsimalla muutaman tunnin välein jotain pientä. Itse pyrin syömään pääosin oikeita aterioita ja olen huomannut, että se auttaa hahmottamaan paremmin päivän aikana syödyn ruuan määrää sekä tunnistamaan oikean nälän.

Jos napsii (huomaamattaankin) vähän väliä jotain, ei ruuansulatuksella ole aikaa levätä, hampaat joutuvat useammin happohyökkäyksen kohteeksi ja usein tulee syötyä enemmän epäterveellisiä valintoja kuin oikeilla aterioilla. Monet helpot välipalat sisältävät lisäaineita, sokereita ja nopeita hiilihydraatteja (proteiinipatukat, valmismehut, leipä, jugurtti jne.) ja näistä kertyy helposti ylimääräistä ”höttöenergiaa”.

_MG_8980

Muutama välipala päivässä on enemmän kuin ok, mutta mielestäni aamiainen, lounas ja päivällinen olisi hyvä koostaa niin täyttäväksi ja monipuoliseksi, että sillä jaksaa kolmisen tuntia hyvin. Treenin jälkeen kannattaa toki syödä aina jotain.

Nyt kun itse olen karsinut lihansyöntiä huomattavasti ja esimerkiksi tämän viikon ollut lähes vegaaniruokavaliolla, olen huomannut, että kolme ateriaa päivässä ei pidä nälkää yhtä hyvin loitolla kuin ennen. Olen siis syönyt enemmän välipaloja, mutta pyrkinyt koostamaan nekin ravintorikkaiksi esim. syömällä kulhosta kvinoaa ja muita aterian jämiä, dippaamalla omenaa mantelivoihin tai halkaisemalla puolikkaan avokadon riisikakun päälle ja maustamalla sen sitruunan mehulla sekä yrttisuolalla.

_MG_8991

Tämän postauksen kuvissa näkyy yksi yksinkertainen ja terveellinen vaihtoehto välipalaksi tai iltapalaksi: kasvisdippilautanen. Mukana raakoja kasviksia ja hedelmiä, paputahnaa, hummusta ja cashewpähkinävoita sekä pienet marjasmoothiekulhot. Nämä kaikki pystyy pakata myös pakasterasiaan tai lasipurkkiin evääksi.

Lisää välipaloja löytyy tästä postauksestani 10 yleisintä välipalaani

Kuvassa olevien dippien kaltaiset reseptit löytyy tästä postauksesta: Suosimiani kasviproteiinin lähteitä ja reseptejä

Suositteko te muutamia kunnon ateriointihetkiä päivässä vai useampia pienempiä välipaloja? 🙂


I try to eat real meals during the day and avoid ”all-day-snacking”. It’s important to try and keep the blood sugar levels stable by eating regularly because having too much time between meals and snacks affects your concentration and performance levels. And later you can end up eating too much too quickly because you got so hungry.. I’m not a fan of having snacks myself, instead I try to plan my breakfast, lunch and dinner so that I get enough energy from them for the day. If it happens that I’m hungry in between meals, I do have just a small snack of course… But if you keep having snacks all day round, your digestive system doesn’t have time to rest, acid attacks your teeth more often and you can end up making unhealthier choices than you normally would.

When I have a snack, I try to have something that is nutritionally rich like quinoa from a bowl, dipping apples in almond butter or having a half avocado on top of a rice cake and flavouring it with lemon and herb salt. In this pictures you can see some of my favourite snacks: raw vegetables with different dips ( homemade cashew butter, hummus and bean sauce).

VP2