The Base for Your Permanent Healthy Lifestyle

14.01.2016 / ,
_MG_3335

Haaveiletko PYSYVÄSTI terveellisistä elämäntavoista, mutta et tiedä miten onnistua usean yrityksen jälkeen?!

Terveellinen ruokavalio ei mielestäni vaadi pitkällä tähtäimellä itsekuria, vaan erästä oivallusta.. Terveellisestikin voi herkutella ja nauttia elämästä – täysin. Kun sen oivaltaa ja ymmärtää, tulee elämäntapamuutoksesta kiva projekti. Sinun ei tarvitse luopua mistään, vaan itse asiassa voit saada uusia ihania makuelämyksiä. Olen tästä 100% varma, mutta se vaatii paria asiaa.  :)

1.Jos on pahimman luokan sokeriaddikti, se vaatii yleensä aikaa, koska ensin täytyy päästä sokerikoukusta. Silloin makuaistisi muuttuu. Makea alkaa tuntua niin imelältä, että muutama palaa maitosuklaata riittää. Kun totuttaa itsensä puhtaaseen ruokaan, ei pysty enää edes syödä eineksiä, koska ne eivät maistu oikealta ruualta. Maistat esanssin ja lisäaineet helposti. Ruoka maistuu niin teolliselta, että on mielummin syömättä kuin syö jotain, joka ei tunnu syötävältä. Kehon viisas mekanismi alkaa toimia ja tekee mieli sitä, mikä on myös hyväksi keholle.

_MG_7694

Olen tästä niin varma, koska itselläni on käynyt täysin näin ja olen puhunut tästä monen muunkin kanssa. Jos kroppa on tottunut roskaruokaan, se vaatii aikaa, että siivoat ja puhdistat elimistösi. Mutta puhdas kroppa kaipaa vain puhdasta ruokaa. Ja tadaa, epäterveellisistä herkuista luopuminen, ei tunnukaan luopumiselta. (Varsinkin kun tiedät, että mikäli haluat, voit hyvin nauttia niitä silloin tällöin.)

_MG_7949

2.Terveellisesti herkuttelu vaatii myös sitä, että oppii tekemään terveellisiä ja maukkaita ruokia. Tuo vaiva on ehdottomasti kaiken arvoinen, sillä luulen, että monilla elämäntaparemontit kompastuvat siihen, että aluksi aloitetaan tiukalla kuurilla, jota ei pystytä pitämään. Kukaan ei pysty pitämään ruokavaliota, jossa syödään vain yksipuolisia aterian korvikkeita. Ne eivät opeta, miten arjessa tehdään terveellisempiä valintoja ja varsinkaan pysyvästi. Arjen voi ehkä vielä kitkutella kuivalla salaatilla… Mutta sitten tulee viikonloppu ja koska arkena ei ole saanut makuelämyksiä, odottaa viikonlopun herkutteluja entistä enemmän. Viikonloppuna vedetään sitten kaikkia niitä ruokia, joiden makua rakastaa, koska ajattellaan, että ensi viikon arki on taas ankeaa syömistä. Mutta viikonloppujen herkuttelun jälkeen olo on niin kurja, että terveelliseen syömiseen on entistä vaikeampi siirtyä. Kannattaa siis opetella tekemään terveellistä ruokaa, josta saat iloa!!!

_MG_9178-2 kopio

Terveellinen elämäntapa lähtee mielestäni siitä, että opettelee tekemään hyvää tekeviä valintoja jokapäiväiseen elämään – yksi kerrallaan ja niin, että valinnat tyydyttävät itseä. Kun osaa tehdä jo kolme terveellistä ruokalajia, joista pitää, on viikossa kolmelle päivälle parempi ateriavaihtoehto takataskussa. Kun osaa seitsemän reseptiä onkin jo yksi terveellinen ateria jokaiselle viikonpäivälle. Sen kun alkaa kierrättää niitä ja sitä mukaan, kun kyllästyy, tuo mukaan uusia reseptejä. Kohta huomaa, miten hauskaa ja luovaa tekemistä on varioida näitä aterioita. Ja hyvä uutinen on se, että minun mielestäni ei kannatta laskea kaloreita, vaan syödä runsaasti hyviä rasvoja ja unohtaa kevyttuotteet. Ruuasta on siten helppo tehdä herkullista.

Kun jostain tulee tapa, se ei enää vaadi paljoa. Jos on tottunut aina heittämään pakasteranskikset uuniin tai valitsemaan kaupasta einesruuan lounaaksi, on todella vaikea muuttaa elämäntavat päivässä hyviksi. Kannattaa antaa itselleen aikaa loppuelämä, vaikka asettaisikin aikatavoitteita. Korvata tänään yksi raaka-aine paremmalla ja pitää se mukana loppuelämä. Ottaa viikon päästä toinen. Jne.

_MG_2450

Minua itseäni ei varsinaisesti ruuanlaitto kiinnosta, mutta terveelliset elämäntavat kyllä. Rakastan hyvää ruokaa ja minulle ruoka on ehdottomasti muutakin kuin polttoainetta. Se, että pystyn pitämään tämän elämäntapani edellyttää, että osaan tehdä niin hyvänmakuista terveellistä ruokaa, etten edes kaipaa muuta.

Annan vielä konkreettisemman esimerkin logiikastani: Jos vaihtoehtoja on kaksi: herkullinen + terveellinen tai herkullinen + epäterveellinen, voittaa ensimmäinen vaihtoehto 2-1, joten valitsen aina sen. Jos vaihtoehdot ovatkin mauton + terveellinen tai herkullinen + epäterveellinen, saatan yhtä hyvin valita jälkimmäisen, koska tilanne on 1-1.

aamupala-siemenleipä

Niille joille maku on myös ruuassa tärkeää, on mielestäni siis paras tapa kohti terveellisempää ruokavaliota käyttää vaivaa terveellisen, mutta herkullisen ateriavaihtoehtojen valmistamiseen ja löytämiseen.


SUMMARY: I think there is one very important thing what you have to realize if you want to keep a healthy lifestyle for your whole life: If you eat healthy, food doesn’t need to be boring. You can enjoy your life and your meals even if they are healthy. You don´t have to give up anything but you can find new delicious taste experiences.

If you are a sugar addict or you used to eat fast food and processed food, you may think that it’s not the same: ”Healthy food is never SO good”. But after you have cleaned your body by eating unprocessed food, your body mechanism starts working well right way. You realize that sweets taste too sweet. Less is enough. You start to notice and taste all the additionds and essences in the food. Your body doesn´t recognize totally industrially made food as actual food after you’ve eaten totally clean food for sometime. A clean body wants clean food. And that´s why giving up unhealthy food doesn’t feel like a loss.

Eating healthy your whole life also means for the most of us that we have to learn to prepare delicious food. I love food! There has to be joy in eating! If I have to choose tasteless and healthy food instead of delicious and unhealthy food, I´m not satisfied. If you want to do this healthy choiches in your lifestyle, it has to satisfy you or you are going to miss and think of your old unhealthy habits all the time. I recommed to use a bit of time and energy to learn healthy recipes that you could like. If you have three healthy and tasty recipes in your mind, you can already replace three of your unhealthy meals in a week. Take one step at a time because you have to adabt to this new ways for the rest of your life. Habits that you can keep forever. Very fast diets don’t work because they don’t teach you new long lasting habits.

A healthy lifestyle is not a question of self-discipline or giving up delicious food. It’s a question about enjoyable but healthy habits that you choose because you want to. Healthy food can be made delicious anyday and anytime.

VP2

Leave a comment

6 kommenttia

 • I absolutely agree with every single word that you wrote here! I know that it might sound like a very long time, but I’ve been eating and living a healthy lifestyle for the past 15 years ( I’m 28 now, so I was a very aware teen ). Since I got married and esp. since I’ve become a mom, I made it my priority to always, every single day cook a meal for myself and my little family. Sometimes I meal prep, sometimes I make soups so that they’ll last us for 2 days ( if we eat them as lunch and dinner), I’m always trying to cook as much as I can locally sourced and in season produce, only the high quality, wild caught fish and very little of meat/ poultry, only organic and from grass fed farms.
  I belive and ”my kitchen” is the proof of that saying that healthy food doesn’t have to be boring. The more you play in the kitchen, the more you’re interested and informed, it comes naturally to prepare a healthy but super delicious meal, all from scratch, by yourself.
  I also find it very easy nowadays to find lots of great options on the menus in many different restaurants, so eating a healthy meal at a restaurant with friends is never a ”problem”. :)

  http://lartoffashion.com

 • ella

  Todella hyvä teksti jonka allekirjoitan täysin! :) en voisi enää kuvitella syöväni esimerkiksi lounaaksi jotain eineskeittoja, näiden parin vuoden aikana jolloin olen kiinnittänyt ruokavalioon ja ruuan laatuun enemmän huomiota makuaistini ja kehoni on jo niin tottunut terveelliseen ja ravitsevaan ruokaan jolloin pitkälle prosessoitu ruoka vaan maistuu yksinkertaisesti aivan hirveälle! Herkuttelen toki mutta niissäkin olen alkanut enemmän himoitsemaan esimerkiksi raakaleivonnaisia ja raakasuklaata, myös taatelit ja maapähkinävoi ovat itselleni suuria herkkuja! Nautin ruuasta ja sen laittamisesta ja uusien ihanien ja terveellisten reseptien kokeilusta, sinulla ja blogillasi on ollut suuri vaikutus siihen että olen näin inspiroitunut terveellisestä ja ravitsevasta ruuasta :) kiitos siitä <3

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, että muut allerkirjoittaa saman. Mäkin söin joskus nuorempana kotoa muutettua eineskeittoja, mutta nyt ei tulisi oikein mieleenkään, koska prosessoitu ruoka vain maistuu ihan erille. Saman olen huomannut herkuissa. Vaikka herkuttelenkin, ehkä jopa paljon, niin silti laatu on muuttunut huomattavasti parempaan. Joku kaupan kääretorttu tms.. on mielestäni kaukana herkusta nykyään. :D Kiitos ihanasta kommentista Ella!

 • lotta

  Olen todellakin samaa mieltä. Luulisin, että viime vuosien aikana minulle on käynyt juurikin niin, että hiljakseen olen halunnut tehdä terveellisempiä valintoja. Ja koen, että pitkälle on tultu. Innostun ihan hirveästi siitä, että olen löytänyt mm. tämän sun blogin, josta saan superpaljon inspiraatiota ja joka käsittelee asioita, joihin itsekin uskon! Kiitokset siis!:)