Biotiini – Vahvemmat hiukset ja kynnet

27

Beauty

25.10.2016


biotiini_3

*yhteistyössä Verman/Bioteekin

Minulta kyseltiin joku aika sitten, syönkö jotain lisäravinnetta, joka vaikuttaa hiuksiin, kun ne ovat kasvaneet niin nopeasti. Hiukset eivät ole ainoat, jotka ovat kasvaneet… Myös kynteni ovat olleet paljon paremmassa kunnossa kuin yleensä! Epäilen, että vahva syy on Bioteekin uutuustuote Super Biotiini, jota olen nyt reilun kuukauden päivät käyttänyt kuuriluontoisesti.

biotiini6

Biotiinista, jota kutsutaan myös kauneusvitamiiniksi, olen ennenkin blogissa maininnut. Olen käyttänyt useiden vuosien ajan epäsäännöllisen säännöllisesti hiusvitamiinia, jonka yksi ainesosa on biotiini. Nyt otin kuitenkin suurella mielenkiinnolla testiin tuotteen, jossa biotiinia on runsaasti ja joka nimenomaan on biotiinivalmiste. Itseasiassa markkinoiden vahvin sellainen.

Super Biotiini -kapseli sisältää 5500 μg biotiinia. Biotiinin hyväksikäyttöä edistävää metioniinia, se sisältää 50mg. Tuote ei sisällä gluteenipitoisen viljan ainesosia tai eläinperäisiä ainesosia.

biotin

Super Biotiini on erittäin vahva tuote, mutta biotiini on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, eikä myrkyllisiä vaikutuksia ole voitu osoittaa niinkään suurilla annoksilla kuin 10mg/vrk. Turvallisuudesta huolimatta, ei yhtä tablettia enempää Super Biotiinia kannata tietenkään päivässä ottaa.

Ruokavaliossa biotiinia (eli H-vitamiinia/B7-vitamiinia) saa muun muassa hiivasta, soijajauhosta, viljatuotteista, maksasta, munuaisista ja kananmunan keltuaisista. Varsinaista puutetta ei biotiinista  tunneta, mutta silti se vaikuttaa tutkitusti edullisesti juuri hiusten, ihon ja kynsien kuntoon. Biotiini osallistuu myös energia-aineenvaihduntaan, edistää hermoston normaalia toimintaa ja sillä on merkittävä rooli limakalvojen hyvinvoinnille.

biotiini5

biotiini4

Tulokset biotiinin käytössä alkavat näkyä 1-3 kuukaudessa riippuen biotiinin määrästä. Koska Super Biotiini on niin vahvaa, on täysin todennäköistä, että reilu kuukauden käyttö on suurin syy silminnähden vahvistuneisiin normaalisti ongelmallisiin, lohkeileviin ja liuskoittuneisiin kynsiini. Kenties myös hiusten kasvuun. Mielenkiinnolla odotan millaisia tuloksia koko 3 kuukauden kuuri (puhumattakaan pidempi aikaisesta käytöstä) tuo. Tätä postausta tehdessä luin myös muiden kokemuksia netistä ja olen innoissani, koska tästä todella voi olla apua kertomaani hiusten kasvatusprojektiin

Suurta vaivaa tai lovea kukkaroon tämä ”kauneudenhoitorutiini” ei ainakaan tuo. Yksi purkki eli 3 kk kuuri Super Biotiinia maksaa n.12-13e ja sitä myydään luontaistuoteliikkeissä ja tavaratalojen luontaistuoteosastoilla. Yhden tabletin ottaminen päivässä on pientä, jos sillä voi parantaa hiusten, kynsien ja ihon kuntoa… (Ja kukapa ei niiden kuntoa haluaisi parantaa?! ;))

biotin_2

Ravintolisiin liittyen saan säännöllisesti kysymyksiä. Tässä loppuun vielä muutamia aikaisempia vastauksiani kysymyksiin, jotka koskevat yleisesti aihetta:

Kauanko olet syönyt ravintolisiä?

Olen täydentänyt ruokavaliotani ravintolisillä varmaan jo kymmenen vuotta.

Oletko huomannut eron entiseen?
Kerran olin kolmen kuukauden ulkomaan reissun ilman ja hiukset alkoivat lähteä päästä… Muitakin lyhyempiä taukoja on ollut ja noin yleisesti huomaan eron esimerkiksi kynsissä ja ihossa. Sen jälkeen, kun lisäsin lisäravinteita ruokavalioon, olen voinut kaikin puolin hyvin ja ollut energinen ja terve. Toki en väitä, että nämä olisivat välttämättä syy-seuraussuhteessa ja kausaliteetin sijaan kyse voi olla sattumasta, stressistä tai muista elintapojen muutoksista, jotka ovat usein ollut yhteydessä siihen syönkö ravintolisiä vai en.. En kuitenkaan enää missään nimessä lakkaisi syömästä laadukkaita lisäravinteita.

Miksi syöt lisäravinteita?
Lisäravinteet eivät missään nimessä korvaa kunnon ruokaa. Kyse on enemmän loppusilauksesta, mutta haluan voida optimaalisen hyvin. Hyvä olo ja terveys kuuluvat tärkeimpiin arvoihini ja olen valmis satsaamaan rahaa, vaivaa ja aikaa siihen, että pystyn näitä mahdollisesti edistämään. Myös kauneutta hoidan kokemukseni mukaan tehokkaimmin sisäisesti.

Aina kun keskustellaan, että värikäs ja monipuolinen ravinto riittää, silloin mietin, että hmm.. niin, mutta miten suomalaiset oikeasti syövät? Ei ihanteellisessa tilanteessa tai maanantaisin, vaan niin kuin keskimäärin. Mitä ihmiset lappaavat ostoskärryihin…? Nekin, jotka ajattelevat syövänsä ihan terveellisesti, todennäköisesti yllättyvät laittaessaan ruokavalionsa tarkempaan syyniin. Oma näkemykseni on, että harva syö oikeasti niin hyvin, että kaikkia ravintoaineita saisi optimaalisen määrän pelkästä ruokavaliosta. Minimimäärän voi saada, mutta saako sellaisen määrän, että ravintoaineet riittävät esimerkiksi kynsien hyvinvointiin?

Lisäksi kasvikset ja hedelmät eivät ole ravintoarvoiltaan samoja kuin 50-vuotta tai edes 20-vuotta sitten. Oikeastaan melkein minkä tahansa ruuan ravintoainepitoisuudet ovat pienentyneet. Paljon on puhuttu viime vuosina maaperän köyhtymisestä. Tehomaataloustuotannolla on heijastuksensa kaikkeen, mitä kasvatamme. Lisäravinteilla voin varmistaa, että kehollani on tarpeeksi tarvittavia ravinteita käytössä.

Ennen varmasti pärjättiin myös sikäli paremmin pelkällä kotiruualla, että ihmiset söivät käsittelemätöntä ruokaa. Luonnollisessa ruuassa mikroravinteet ovat sellaisessa muodossa, jossa elimistö pystyy käyttämään niitä hyväkseen parhaiten. Kaikki vaikuttaa ravinnossa kaikkeen. Esimerkiksi B12-vitamiinin imeytymistä heikentää stressi, liika alkoholinkäyttö ja yksipuolinen ruokavalio.

On siis hyvä muistaa, että ravinnossa on laatueroja. Liha voi olla joko hyväksi tai huonoksi (vrt. metsästetty riista ja marketin perusleikkeleet ja -makkarat). Sama pätee myös vihanneksiin ja hedelmiin. Toiseksi on hyvä muistaa, että “et ole mitä syöt vaan, mitä imeytät”.  Se, miksi itse suosin kaikessa mahdollisimman luonnollista, liittyy osittain myös juuri tuohon ruuan imeytymiseen. Jos suolisto ei voi hyvin, ei todennäköisesti ravintoaineetkaan ruuasta imeydy optimaalisesti. Nykyään monet syövät hyvin yksipuolisesti tai noudattavat jotain erityisruokavaliota. Itse en syö lihaa… Tällöin täytyy olla erityisen tarkkana, että saa tarvittavat ravintoaineet. 🙂

biotiini_vilmap

VP2