5 x My Favorite Sources of Protein (Vegetarian)

28

Food

19.04.2016

protein

Olen jo vuosia kiinnittänyt huomiota proteiinin saantiin, mutta kiertänyt aika kaukaa kaikki raejuusto-, rahka- ja tonnikalajutut. Aktiivisesti urheilevalle proteiinit auttavat ylläpitämään/lisäämään lihaskudosta sekä nopeuttavat palautumista. Olen kiinnittänyt proteiininsaantiin myös sen takia huomiota, että riittävä proteiinin saanti auttaa painonhallinnassa ja sen avulla aterioistani tulee monipuolisempia ja täyttävämpiä. Huomaan selkeän eron siinä, miten proteiinipitoinen ruoka pitää minut pidempään kylläisenä ja verensokerini tasaisempana.

En syö enää lihaa tai kanaa (asiasta enemmän täällä ja täällä). Yritän siis pitää muilla keinoin huolen, että saan riittävästi 9 eri välttämätöntä aminohappoa, joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Monet miettivät, miten saada tarpeeksi laadukasta proteiinia kasvisruokavaliolla, puhumattakaan vegaanisesta ruokavaliosta. Myös itse mietin aikaisemmin asiaa, koska palkokasvit eivät sovi vatsalleni parhaalla mahdollisella tavalla ja soijasta en pidä… En ole kuitenkaan asiasta enää huolissani ja alle kokosinkin suosikki proteiininlähteeni. Pyrin lisäämään jotain proteiininlähdettä joka aterialle.

Proteiinia on tietenkin myös muissakin raaka-aineissa kuin vain niissä, jotka yleisimmin mielletään proteiinilähteiksi. Esimerkiksi itse syön lähes joka päivä parsakaalia, sieniä, avokadoa, viljoja, pinaattia sekä lehtikaalia ja nuo kaikki sisältävät hyvää proteiinia. Lisäksi syön yhä jonkun verran kalaa, äyriäisiä ja juustoja. Vaikka melko kasvispainotteisesti nykyään syönkin, kuten listauksesta huomaa, luomu kananmunista en myöskään ole luopunut.

1.RIISIPROTEIINI

Käytän Puhdistamon luomu riisiproteiinia, joko maustamatonta tai suklaanmakuista. Välillä käytän Puhdistamon riisi+herne proteiinia, koska yksi aminohappo (lysiini) jää riisiproteiinissa vähäiseksi ja sitä löytyy taas hyvin palkokasveista.

Olen päätynyt käyttämään riisiproteiinia sen korkean laadun, hyvän imeytyvyyden ja kasvisperäisyyden takia. Riisiproteiini myös sopii herkälle vatsalleni paremmin kuin maitopohjaiset proteiinit. Ennen käytin heraisolaattia ja se on mielestäni myös ok! Annos riisiproteiinia sisältää 40g proteiinia, mutta itse annostelen sitä yleensä vähemmän, koska sillä tavalla jauhoinen koostumus tai maku ei häiritse. Olen kuullut monen vegaanin hehkuttavan lupiinijauhoa/lupiiniproteiinia.. Onko teillä kokemuksia siitä? Se sisältää noin puolet vähemmän proteiinia kuin riisiproteiini, mutta maku ja koostumus ovat kuulemma hyviä.

Riisiproteiinia käytän:
◊ Leivonnassa korvaamaan osan jauhoista. Esimerkiksi laitan aina sekä makeisiin että suolaisiin pannukakkuihin vähän proteiinijauhoa.
◊ Avokado-suklaamousseen sopii tosi hyvin Puhdistamon suklaanmakuinen riisiproteiini.
◊ Välillä laitan myös ruokalusikallisen riisiproteiinia smoothieihin.

riceproteinpowder_1

2. KIKHERNEET

Söin kolmisen vuotta sitten paljon palkokasveja.. Siihen asti kunnes luin enemmän Paleo-ruokavaliosta ja kehon puhdistuksesta & toiminnasta. Törmäsin paljon artikkeleihin ja kirjoihin, jotka sanoivat palkokasvien antiravinteiden olevan ongelmallisia suolistolle, eivätkä tue siten optimaalista hyvinvointia. Pikkuhiljaa ne palkokasvit karsiutuivat keittiöstäni ja kyllä, huomasin kuinka vatsani ei enää ollut turvonnut ja aineenvaihdunta toimi hyvin. Mutta nyt kun jätin vuoden vaihteessa lihan ja kanan pois, olen alkanut taas käyttää palkokasveja ruuan valmistuksessa. Ja kuten minulle asiaa kommentoitiinkin, elimistö tottuu niihin. Mitä useammin niitä syön, sitä vähemmän vatsani niistä turpoaa.

Aikaisemmin ajattelin, että jos joku saa suoliston oireilemaan, se kannattaa eliminoida pois ruokavaliosta. Suoliston hyvinvointi on kaiken A ja O ja se vaikuttaa muun muassa siihen, miten ruoka-aineet imeytyvät kroppaan. Mietin nyt kuitenkin enemmän eettisiä ja ekologisia asioita ja aion pitää palkokasvit ruokavaliossani. Liotan kikherneet aina tosi hyvin ja se auttaa. Rakastan kikherneiden makua ja koostumusta!

Kikherneitä käytän:
◊ Kastikkeissa, etenkin currykastikkeeseen laitan niitä aina.
◊ Hummuksessa
◊ Salaateissa sellaisenaan
◊ Falafeleissa.
Monet ovat suositelleet kikhernejauhoja, joten niitä haluaisin myös testata.

chickpeas_1

3.SIEMENET, PÄHKINÄT JA MANTELIT

Rakastan siemenien ja pähkinöiden helppoutta ja makua.

Siemeniä/pähkinöitä käytän:
◊ Lisään niitä kohtuudella kaikkeen, mihin muuten olisi vaikea lisätä herkullisesti proteiinia, kuten puuroihin, itsetehtyihin leipiin ja kakkuihin. Siemenleivät ja crackersit ovat suosikkejani viikonloppubrunssilla.
◊ Esimerkiksi chian- ja hampunsiemenet ovat hyvin proteiinipitoisia ja niitä käytänkin esim. tuorepuuroissa.
◊ Luomu mantelivoi on banaanin tai medjool-taateleiden kanssa ihan parasta!
◊ Cashewpähkinöistä saa blendaamalla kätevästi voita tai kermaa. Sopii hyvin esim. raakaleivontaan.
◊ Varsinkin seleenipitoisia parapähkinöitä sekä manteleita napostelen myös sellaisenaan välipalaksi.

seeds_1

4. KVINOA

Kvinoa on pitkäaikainen suosikkini. Se on hyvin ravinnerikas, luontaisesti gluteeniton ja erittäin helppo valmistaa. Huuhtelen kvinoan hyvin vedellä siivilää apuna käyttäen ja keitän sitä n. 15 minuuttia. Teen kerralla kattilallisen, josta sitä syö usemapana päivänä lisukkeena.

Kvinoaa käytän:
◊ Salaattien pohjana
◊ Vaihtoehtona riisille eri ruuissa
◊ Erilaisissa ”mössöissä”… Monesti paistan pannulla kasviksia ja sieniä ja sekoitan ne kvinoan kanssa. Päälle teen jonkun kastikkeen esim. tahinista.
◊ Joskus myös leivonnassa/pannukakuissa.

quinoa_1

5. LUOMU KANANMUNAT

Tämä eläinperäinen proteiini on sellainen, jonka käyttöä vähensin alku vuonna.. Mutta kananmunat ovat kyllä yksi lemppariraaka-aineeni ja syön niitä lähes päivittäin. Tykkään kananmunasta kaikissa muodoissaan, se on ravintoarvoiltaan erinomainen ja yksinkertaisesti yksi kätevimmistä ja monipuolisimmista ruoka-aineista joita tiedän.

Kananmunaa käytän:
◊ Keitettynä, paistettuna, munakkaana, uppomunina…
◊ Teen itse melkein kaikki leivonnaiset raakana ja vegaanisena, myös nykyään aina leivät.. mutta syön kananmunaa muiden tekemissä leivonnaisissa.
◊ Banaani- ja porkkanapannukakuissa.

eggs_1

 

Mikä on teidän suosikki? 🙂

VP2