Vegaanisia ja Gluteenittomia aterioita & Pohdintaa Vegaaniruokavaliosta osa 2

04.02.2016 /
_MG_4728

Siitä on nyt melkein kolme viikkoa, kun kirjoitin postauksen Pohdintaa Vegaaniruokavaliosta. Kerroin, että olin vuoden vaihteen jälkeen siirtynyt yhä kasvispohjaisempaan ruokavalioon, mutta kerroin myös, että uskon ihmisen olevan tarkoitettu sekasyöjäksi. Vaikka en näe itse vieläkään syytä luopua eläinperäisistä tuotteista 100 prosenttisesti, on tuon kirjoituksen jälkeen ruokavalioni muuttunut yhä enemmän vegaaniseksi.

En ole syönyt punaista lihaa enää ollenkaan ja kanaa sekä kalaa olen maistanut yhtenä päivänä. Kuin huomaamattani olen elänyt useita päiviä putkeen täysin vegaaniruokavaliolla. Maitotuotteet eivät ennenkään kuuluneet juurikaan elämääni, mutta nyt kananmunat, vuohenjuusto ja voikin ovat vähentyneet huomattavasti. Tekemäni kasvisruoka on ollut niin hyvää, etten ole edes ajatellut syöväni muuta. Vegaaniruokavalio on itseasiassa paljon helpompi ja monipuolisempi kuin luulin.

Olen lukenut tämän kolmen viikon aikana paljon lisää vegaaniruokavaliosta ja halusin jakaa uusia mieleeni tulleita ajatuksia aiheesta. Myös moni teistä on ollut kiinnostunut kuulemaan lisää ruokavaliostani ja pyytäneet ruokapäiväkirjaa. Muutamat ovat myös ihmetelleet, miten jaksan treenata niin paljon, kun syön niin kevyesti. Tähän korjaan heti: en ole syönyt kevyesti, saati vähää. :)

Vaikka ruokapäiväkirjaa ei nyt tulekaan, näytän esimerkkejä annoksistani. Haluan painottaa, että en ole tämän kolmen viikon lähes vegaanisen ruokavalion aikana laihtunut tietääkseni tippaakaan. Eikä se ole tarkoituskaan. Rasvaprosenttia tärkeämpää minulle on, että oloni on terve, vahva ja hyvinvoiva. Pyrkimykseni kasvispainotteisella ruokavaliolla ei ole siis muokata vartaloani tai laihduttaa.

Vegaaniruokavalio varmasti tukee painonhallintaa, mutta vegaaninen ei automaattisesti tarkoita terveellistä. Vegaaninen ruokavalio voi olla sokeria ja vehnää, höttöruokaa. Oikeastaan en edes varsinaisesti ajattele, että olisin mitenkään vegaaniruokavaliolla. Olen vain vähentänyt entisestään eläinperäisiä tuotteita. Tuntuu hyvältä, kun omat ruokavalinnat on vastuullisia, eettisiä ja ympäristölle ystävällisiä. Lisäksi tämä muutos ei ole vaatinut minulta paljon mitään, ei ainakaan uhrauksia. :)

vegaaniruoka

Kolme viikkoa sitten pohdin sitä, että mitä vegaanina söisin. No nyt tuntuu, että olen keksinyt niin paljon vaihtoehtoja, että ihan sen takia ruokavaliosta on tullut puolihuomaamatta lähes vegaaninen. Lisäksi kuten olen kirjoittanut, liha ei ole ollut koskaan maun takia ruokavaliossani. Huomasin vain voivani fyysisesti hyvin ruokavaliolla, jonka olin vuosien saatossa löytänyt (puhdasta, vähän käsiteltyä ruokaa, johon kuului myös luomu liha, kana, kala, äyriäiset, kananmuna, voi ja jonkun verran juustot). Ruokavalioni oli kasvis- ja proteiinipitoinen ja tärkkelyspitoiset ruoka-aineet, gluteenittomat viljat ja riisi kuuluivat pääsääntöisesti vain palautusaterioihin tai viikonloppuihin. Tämä ruokavalio sopi minulle ja on mielestäni terveellinen.

Syksyllä aloin miettiä kulutustottumuksissani yhä enemmän terveellisyyden lisäksi muitakin arvoja, eettisyyttä ja ympäristöasioita. Nyt kun olen tehnyt kasvisruokaa, olen todennut taas, että pidän kasvisruuasta paljon enemmän kuin lihasta.. Rakastan kasvisruokien makua ja koostumusta. Lisäksi olen huomannut, että minulla onkin energiaa tosi hyvin ja onhan kasvisruoka myös edullisempaa. Aluksi vatsani oli turvonnut ja olokin vähän väsyneempi. Koitin syödä sitten luomu kanaa ja sushia, jossa oli kalaa, mutta yhtäkkiä nuo eivät maistuneetkaan. Eivät yhtään.

Aloin liottaa paremmin pavut ja kikherneet, vähensin kaalin määrää, lisäsin hiilihydraatteja sekä päivän energiasaantia ja nyt olo on ollut tosi hyvä. Syön paljon, en tunne nälkää ja treenit kulkevat hyvin. Aion jatkossakin syödä sitä, mitä tekee mieli. Raakasuklaata, jossa on hunajaa, pari luomumunaa siellä täällä ja lihaa/kalaa/juustoja, jos tarjotaan tai tekee mieli. Mutta olen alkanut ymmärtää vegaaneja paremmin… :)

En silti sano, että kaikkien pitäisi ruveta lähes vegaaneiksi. Olen lukenut monista, jotka ovat olleet vegaaneja ja aluksi voineet hyvin, mutta parin vuoden jälkeen kroppa on alkanut kaipaamaan eläinperäisiä tuotteita ja he ovat palauttaneet luomu kananmunat tai jopa lihan ruokavalioon. Toiset taas elävät läpi elämänsä terveenä ja hyvinvoivana vegaani ruokavaliolla. Tämä on varmasti yksillöllinen asia ja riippuu monista tekijöistä – myös siitä, miten paljon jaksaa nähdä vaivaa ruokavalion eteen.

Itselleni tämän jutun opetus on ollut, että vähemmälläkin lihalla pärjää hyvin, vaikka urheilisi paljon. Jos jokainen korvaisi osan liha-annoksistaan kasvisperäisillä valinnoilla, niin se olisi jo selkeä parannus. Olen myös innostunut enemmän taas ruuanlaitosta ja on ollut kiva kokeilla uusia ruoka-aineita, joten ihan vaihtelunkin kannalta tämä on ollut vain positiivinen muutos.

_MG_4341

Tässä esimerkkinä, millainen yhden päivän ruokavalioni suunnilleen voisi olla/on:

Aamupala: Iso kulhollinen kaurapuuroa, macadamia maitoa, marjoja, siemeniä, pähkinöitä. Bulletproof kahvi ilman voita (eli kahvia, mct-öljyä, kaneli-kookosöljyä, macaa, tocoa). Ravintolisät.
Treenin aikana 0,5 vettä, jossa sekoitettuna msm+c, viherjauhe, nokkosuute.
Välipala1: Porkkanaa, selleriä, omenaa, mantelivoita, pähkinöitä.
Lounas: Iso salaatti, jossa pinaattia, parsakaalia, tomaattia, kurkkua, siemeniä, avocado+ riisikakku+vihersmoothie
Välipala2: Raakasuklaata, pari medjool taatelia, teetä
Illallinen: Iso annos kvinoaa ja kasvis-kikherne currykastiketta.

_MG_4139

Mitä olen syönyt viime viikkoina? Tässä listaa niistä gluteenittomista & vegaanisista ruuista:
♥Vihersmoothien lähes joka päivä. Sisältänyt yleensä lehtikaalia, pinaattia, romaine-salaattia, varsiselleriä, sitruunan, omenan ja banaanin
♥Kaurapuuroa, gluteenitonta raakamysliä
♥Riisiä, kvinoaa, riisikakkuja, gluteenittomia/vegaanisia tortillalättyjä
♥Kikherneitä, herneitä, papuja, hummusta.
♥Paljon eri kasviksia ja juureksia kuten salaatteja, kaaleja, kurkkua, tomaattia, parsakaalia, kukkakaalia, munakoisoa, myskikurpitsaa, sipuleita, selleriä, porkkanaa, bataattia, fenkolia..
♥Sieniä
♥Paljon eri hedelmiä ja marjoja, kuten banaania, omenaa, papaijaa, ananasta, greippiä, mangoa, limeä, sitruunaa,kiiviä, mansikoita, mustikoita, vadelmia ja avocadoa
♥ Itse tehtyä vegaanista leipää
♥Riisijauhoja, tattarijauhoja, mantelijauhoja, riisiproteiinia, psylliumia
♥Kookosmaitoa, kookosöljyä, siemeniä (kurpitsan-, auringonkukan-, pinjan-, chian- ja seesaminsiemeniä), pähkinöitä (para-, saksan-, cashew-, hassel-, pekaani- ja macadamiapähkinöitä), manteleita, tahinia, oliiviöljyä, avocadoöljyä, manteli- ja cashewvoita, omenaviinietikkaa
♥Inkamarjoja, gojimarjoja, mulpereita, raakasuklaata, medjool taateleita, popcornia
♥Kahvia, teetä, matchaa, vähän punaviiniä, mantelimaitoa, macadamiamaitoa
♥Ravintolisiä (B-complex, monivitamiini, omega-3, D3, sinkki, magneesium..)
♥Superfoodeja (msm+c, nokkosuute, pakuriuute, ruusunjuuriuute, eri viherjauheita, leviä, macaa, tocoa yms…)
♥Mausteita mm. merisuolaa, tuoreita ja kuivattuja yrttejä, kanelia, chiliä, valkosipulia, paprikajauhetta, mustapippuria, kuminaa, tuoretta inkivääriä…

Lisäksi olen syönyt, joitain ei-vegaanisia juttuja kuten edellä mainitsin.

Kaikki tämän postauksen kuvat on otettu viimeisen parin kolmen viikon aikana ja ateriat ovat vegaanisia, gluteenittomia, sokerittomia ja soijattomia. Alla ateriavinkkejä, reseptjeä tulossa blogiin lähiaikoina. :)

_MG_4273

Itse tehtyä vegaanista leipää, avocadoa, vihersmoothieta+mysliä+banaania.

_MG_3612

Vihersmoothie bowlit ja Holland & Barretista löytämääni punajuuri-raakamysliä. Nam!

_MG_4646

Bataattiranskiksia, hummusta, pinaattia, parsakaalta, herneitä, manteleita, avokadoa, tomaattia, kurkkua.

_MG_4103-2

Keittiöni uusin tulokas, butternut sguash eli myskikurpitsa. :)

_MG_4745

Kaupasta ostettu gluteeniton & vegaaninen tortillalätty pannulla paistettuna + kidneypapuja, avokadoa, siemeniä, pinaattia, tomaattia ja kurkkua.

vegaaniruoka2

Kesäkurpitsa pastaa, tomaatti-sienikastiketta, falafelejä / Vihersmoothieta & Matcha lattea / Raaka taatelipalloja /Salaattikulho

_MG_4285

Täysjyväriisiä, kookos-kikhernecurrykastiketta, korianteria.

_MG_4693

Mantelivoita ja Medjool-taateleita.


SUMMARY: Three weeks ago I wrote that I don´t know how I could be a vegan, because of what I would eat? I thought that it would be very difficult, hard, one-sided, boring and tasteless to be 100% vegan. I´m still flexible with my diet, but last three weeks I have noticed that I was wrong. In this post you can see some meals from the last three weeks. All are vegan, gluten free, sugar free and soy free. :)

 

 

 

VP2

 

Leave a comment

29 kommenttia

 • Maria

  Ihana juttu!!!!
  Minä olen huomaamattani siirtynyt kasvissyöjäksi ja kalaa syön, koska kaikki muu aiheuttaa minulle tukalan olon.
  En ole koskaan nälkäinen, vaikka en syö lihaa, kanaa, munia, maitotuotteita, en myöskään vehnää, sokeria tai hiivaa. Paino ei ole oikeastaan tippunut. Mutta olen saanut ihanan olon. Pystyn elämään ilman lääkkeitä! Koska olin jo kaikenlaisissa suolistotutkimuksissa. Joten kyllä se vaan niin on, että sillä on ihan VALTAVA merkitys, mitä sinne sisuksiin syödään. Niin ja vettä, vettä, vettä! Ja D-vitamiinia ja magnesiumia ja kalsoumia syön ja.
  Ihanan inspiroiva postaus!

 • gunagolu

  Ihanan näköisiä ruokia :) Mä olen kasvissyöjä (olen ollut nyt kohta 1,5 vuotta) ja käytän päivittäin kananmunia ja maitotuotteita. Jätin lihan pois, koska se on ällöttänyt mua jo monta vuotta ja nypin aina esim. kanan pois wokista ja jauhelihan makaronilaatikosta :D Oli siis loogista siirtyä kasvissyöjäksi. Tiedostan, että maitotuotteiden pois jättäminen voisi tehdä mulle hyvää, mutta en ole vielä niistä luopunut maun takia. Kasvismaitoja käytän kyllä niiden ohella paljon joten oikeaan suuntaan ollaan menossa… mielenkiintoinen postaus sulta ja jään odottelemaan reseptejä :)

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, että reseptit ovat tervetulleita! :) Mulla alkaa olla jo monta jonossa, kun tein äsken tosi hyvää vegaanista lasagneakin. Pitää ruveta jakaamaan näitä siis pian. :D Kiitos kun kommentoit! :)

 • Amanda

  Onpa ideaalin kuuloinen listaus. Tuohon monipuolisuuteen voi vain itse pyrkiä! Usein sitä syö viikon tai pari samantyyppisiä asioita, kunnes taas innostuu jostain uudesta raaka-aineesta – vähän sesonkien mukaan.

  • Vilma Peltonen

   Kyllä mullakin usein menee juuri noin, että pari viikkoa samaa ja sitten taas vähän uusia raaka-aineita kehiin. :) Nyt olen kokeillut aika paljon uusia reseptejä ja olen syönyt melkein kaikki ateriat kotona, niin parin viikon lista on ihan siksikin aika monipuolinen. :)

 • Möörve

  Moi Vilma! Niin, vegaanina ei ole tosiaan vaikeaa! Itselläni on keliakia, joka hiukan vaikeuttaa ulkona syömistä, mutta kotiruoan teossa ei ole ongelma valmistaa gluteenitonta, vegaanista ja MAISTUVAA ruokaa. :) When there’s a will, there’s a way ;)

 • tiina

  Vegaanipohdintasi oli todella mielenkiintoista ensimmäisessä osassa ja pystyin samaistumaan moneen asiaan. Ymmärrettävästi kun saa uutta tietoa niin mielipide voi muokkautua. Jäin itse miettimään, mitä mieltä nyt olet tomi kokon filosofiasta ja ohjeista, joita vielä hetki sitten noudatit innostuneesti? Esim. rajoitit hedelmien jne syöntiä ja kerroit saaneesi tomin ohjeiden kautta hyviä tuloksia (ymmärsin silloin että niin ulkoisesti kuin jaksamisenkin kannalta). Näetkö kasvipainotteisen syömisen omalla kohdallasi eettisenä asiana eläintenoikeuksien vai ympäristön kannalta vai mikä painaa eniten?

  • Vilma Peltonen

   Moikka Tiina,

   Kiitos kun kommentoit ja hyviä kysymyksiä. :) Olen edelleen hyvin pitkälle Tomin kanssa samoilla linjoilla ja oikeastaan ei ruokafilosofiani ole mitenkään mullistavasti muuttunut. Tomihan suosittelee asiakkailleen maidotonta, gluteenitonta ruokavaliota, paljon hyviä rasvoja ja aina laatuun panostamista. Eli mahdollisimman vähän prosessoitua ja luomua mahdollisuuksien mukaan. Näinhän olen elänyt vuosia ja edelleen elän. :)

   Viime syksyltä kun tein pientä yhteistyötä Tomin kanssa ruokavaliooni jäi moni juttu. Edelleen juon lähes joka aamu bulletproof-kahvin (nyt vain ilman voita, eli blendaan kahvin sekaan MCT-öljyä, kookosöljyä, macaa ja tocoa), lisäksi juon melkein joka päivä vihersmoothien. Tomi suosittelee juomaan päivittäin ns. greenmonsterin ja minulla tuli tavaksi juoda tällainen paljon lehtivihreää sisältävä juoma (lähes) päivittäin. Myös rasvoja syön paljon ja tiettyjä ravintolisiä yms. jäi syksyltä käyttöön. :)

   Hedelmiä olen koko ajan syönyt 1-3 päivässä. Vaikka olen siis siirtynyt kasvispainotteiselle ruokavaliolla, on minulla silti hedelmissä kohtuus. Nyt kolmea enempää ei tee edes mieli, koska hedelmät tuntuu aika makealta. Ennen syksyn ”hedelmäsokerivieroitusta” korvasin välillä illallisia vain hedelmillä ja päivässä meni vaikka 10 isoa hedelmää ilman mitään ongelmia. Olisin voinut elää siis hedelmillä. :D Toivottavasti tämä siis vähän avasi. Koen, että ainut muutos on, että liha/kala ja kananmuna ovat vähentyneet/jääneet pois ja niiden tilalta olen syönyt enemmän palkokasveja, bataattia, gluteenittomia viljoja ja riisiä yms. (silti nuokin jo kuuluivat ruokavaliooni valmiiksi).

   En osaa sanoa kumpi painaa mulla enemmän eläinoikeudet vai ympäristöasiat. Eläinoikeudet siinä mielessä, että mietin tarkemmin, mistä ja miten liha lautaselleni tulee ja siksi sitä ei tee mieli. En haluaisi käyttää sanaa ällöttää, mutta sitä se vähän on. Toki ennenkin olen tiennyt eläinten olosuhteista ja suosinut luomua, mutta nyt mielikuva on jotenkin kirkkaampana dokkareiden yms. jälkeen. En halua tukea moista eläinten kohtelua.
   Toisaalta taas ympäristöasiat… Näen mm. ilmaston muutoksen ja vesistöjen ekosysteemien uhat hyvin isona ongelmana ja minun on vaikea olla välittämättä aiheesta. Jos tiedän, että lihansyönti ei ole hyväksi maapalolle, logiikkani sanoo, että älä syö lihaa. Varsinkin nyt, kun olen huomannut, että myös ilmankin pärjää hyvin. :)

 • Eve

  Ah, kylläpä oli ihanan värikäs ja herkullinen postaus! Olen oikeastaan tosi samoilla kannoilla sun kanssa vegaanisesta ruokavaliosta. Punainen liha ei ole maistunut enää moneen vuoteen, kana on jäänyt pois viime vuoden aikana, nykyään käytän kalaa harvakseltaan ja kananmunia pari kertaa viikkoon. Ei tule nyt äkkiseltään mieleen, mutta oletko Vilma kirjoittanut sun suhtautumisesta soijaan? Et sitä itse ilmeisesti käytä? Mikä mielipide sulla on, siitä aiheesta kun tunnutaan spekuloitavan varsin paljon.

  • Vilma Peltonen

   Moikka Eve! Kiitos paljon kun kommentoit, kiva kuulla että aihe kiinnostaa. :) Mä tosiaan en käytä soijaa, satunnaista soijamaitoa kahvissa lukuunottamatta. Mun mielestä mikään ruoka tuskin on haitallista silloin tällöin syötynä, mutta en tosiaan itse suosi soijaa muun muassa siksi, että se on niin käsiteltyä. Toki soijatuotteissakin on paljon eroja. En ole aiheesta omaa postausta koskaan kirjoittanut, mutta yleisesti ottaen musta soija ei ole niin terveellinen valinta, eikä makukaan ole mun lemppari. :)

 • Ihan mahtava postaus Vilma! Vaikka oon aina ennenkin ihaillut sua, niin tuntuu että ihailu on noussut ihan uusiin sfääreihin näiden vegaanipostausten ansiosta. On ihanaa nähdä että suosittu bloggaaja kuten sinä otat huomioon eettiset ja ekologisetkin puolet elämäntavassasi :) ja mitä vegaanina olemiseen tulee, hetken päästä sitä ei omassa elämässään huomaa enää ollenkaan, siitä tulee niin luonnollinen osa itseä. Tärkeintä on vaan syödä PALJON ja erityisesti niitä hiilareita. Ainakin itse olen näillä ohjeilla mennyt jo yli puoli vuotta ja olo on todella parempi kuin koskaan ❤️

 • sk

  Ihan mahtava postaus, kiitos!!! :) Olen itsekin innostunut enemmän kasvispainotteisemmasta ruokavaliosta näiden sun postauksien myötä. Reseptit kiinnostaa ehdottomasti, varsinkin esim. kookos-kikhernecurrykastikkeen!

  • Vilma Peltonen

   Kiva kuulla, kiitos! :) Yritän postata ensi viikolla tuon kookos-kikhernecurrykastikkeen reseptin. :)

 • Pia

  Moi! Ihan unelmapostaus kiitos tästä! Mullakin on alkanut huomaamatta jäädä kaikki lihat pois. En kaipaa niiden makua ollenkaan ja tykkään just kasvisruokien mausta ja koostumuksesta. Postauksesta sain paljon lisäideoita kun ei ole ollut hirveästi aikaa/jaksamista tutustua uusiin ruoka-aineisiin. Kiitos tosi paljon, tuli tarpeeseen!

 • Miia

  Olipa kiva lukea näkökulmasi tähän ja saada kasvispainotteista ruoka-inspiraatiota! Mutta kuten sanoit, ruokavalio on todella yksilöllinen asia ja mielestäni kannattaa kokeilla mikä on itselle se kaikista sopivin :) olin joitain vuosia kasvissyöjä (söin myös kananmunia, maitoa, kalaa jne), mutta jätin sen lääkärin suosituksesta. Olin kyllä tunnollisesti pitänyt huolta, että korvaan lihan ravintorikkailla kasvisperäisillä tuotteilla, mutta jostain syystä minun kroppani ei reagoinut tähän hyvin, vaan sairastelin jatkuvasti ja elin vuosia purkkiraudalla. En edelleenkään syö kovin paljon punaista lihaa, mutta nyt sekaruokavaliolla turvaudun rautatabletteihin vain noin kerran vuodessa yhtenä parin kuukauden kuurina, jos sitäkään. Olen itse asiassa yleisesti sitä mieltä, että on hyvä tehdä kattava lääkärintarkistus ja jos mahdollista miettiä vaikka ravitsemusterapeutin kanssa itselle ja omalle terveydelle sopiva ruokavalio – ainakin minun kohdallani olen kokenut tämän hyödylliseksi ja ennen kaikkea turvalliseksi tavaksi ”kokeilla” mikä sopii juuri minulle parhaiten. :)

  • Vilma Peltonen

   Hyviä pointteja! :) Itsekin suosin aina oman kehon kuuntelua. Luotan siihen, että kroppa myös kertoo (jos huomaa kuunnella), mikäli ruokavaliota pitää viilata. Vatsavaivat, jatkuva väsymys, iho-ongelmat yms. voivat kieliä juuri siitä, että ruokavaliosta puuttuu jotain tai jotain saa liikaa.. Eli ei kannatta hakata päätä seinään ja yrittää periaatteen takia noudattaa jotain orjallisesti, jos se ei tunnu hyvältä. :) hyvä kommentti, kiitos kun kommentoit. :)

 • Kiitos Vilma ideoista kasvisruokaan. Olen itse vaihdossa nyt Pariisissa ja olen miettinyt vaihtoehtoja liharuoalle, koska liha on täällä kalliimpaa kuin Suomessa. Olisi mukavaa jos pystyisit jakamaan reseptejä (kuten olet jo nyt tehnyt) kasvisruokiin, kuten kastikkeisiin ja kasvispihveihin ym. :)

  • Vilma Peltonen

   Kiitos kun kommentoit Miljasofia! :) Kiva kun kasvisruuat kiinnostavat ja ne ovatkin usein juuri opiskelijabudjettiin sopivampia. :)

 • Saara

  Ihanan herkulliselta näyttää sun ruuat! Ja kiva kuulla että sun kokemukset vegaanisesta ruokavaliosta on hyviä. Toi vatsan turpoaminen voi johtua vaan muutoksesta ruokavaliossa, jos oot nyt syönyt esim paljon kuitupitoisia ruokia niin vatsalla kestää hetki tottua siihen, en kyllä tiedä jos oot aikasemminki syöny tosi kasvisvoittoisesti että onko se sitä… Ja just oikein, hiilareita paljon niin kulkee treenit ja on hyvä olo!

  • Vilma Peltonen

   Kiitos Saara kommentista. :) Musta tuntuu, että pahin turpoaminen saattoi johtua kaalista… Sitä en ollut syönyt juurikaan vuosiin ja nyt vatsa on voinut hyvin, kun en ole enää ostanut kaalia. :)

 • leila

  Ihana raikkaita ruokakuvia ❤️ Vegaanimpi ruokavalio kiinnostaa minuakin, mutta koen haastavaksi yhdistää se treenaamiseen. Etenkin kun tavoitteenani on saada lisää painoa. Minkälaisia vegaanisia ruokia olet nauttinut treenien jälkeen? Oletko kokenut haastavaksi syödä tarpeeksi kulutukseen nähden? Kun tavoitteena on saada lähemmäs 3000kcal päivässä, rupeaa ainakin minulla tulemaan mahalaukun koko vastaan. Kasvisruoka on niin vähäkalorista, että sitä joutuu syödä isompia määriä ja se on osoittautunut hankalammaksi kuin osasin kuvitella. Olisi ihana kuulla vinkkejä :)

  • Vilma Peltonen

   En koe haastavaksi syödä tarpeeksi kulutukseen nähden. Mä syön esim. paljon rasvoja, josta tulee hyvin energiaa. Aamupalalla kookosöljyä ja MCT-öljyä, välipalaksi pähkinöitä, mantelivoita ja/tai raakasuklaata, lounaalla sekä päivällisellä avokadoa, oliiviöljä ja siemeniä… jne. :) Pitää vain vähän valmistella ruokaa etukäteen, ettei nälkä pääse yllättämään. Olen pitänyt nyt jääkaapissa valmiina riisiä tai kvinoaa keitettynä, vegaanista leipää viipaloituna pakkasessa, kaapissa aina värkit kaurapuuroon jne.. :) Jos tuntuu, ettei pysty kerralla syömään paljoa, niin sitten vaan syö usemmin. :) Mutta kannattaa heti tsekata, että syötkö joka aterialla rasvoja. Toki tääkin on varmasti yksilöllinen juttu ja jos tuntuu, ettei kasvisruokavaliolla jaksa treenata hyvin, niin lisää ihmeessä lihaa/kanamunia, jos olo pysyy parempana niin. :)

 • Sara

  Voi kun kaipaan sun postauksia aina jos on vähän taukoa, käyn monta kertaa päivässä katsomassa josko uus päivitys ois tullut :)
  Sun postaukset on aina tosi huoliteltuja ja kattavia, ehkä siks tahtia on vaikeempi pitää jokapäiväisenä? Monet bloggarit jotka päivittää päivittäin laittaa esim vaan yhen kuvan ja lyhyen mitä kuuluu tekstin. Mut hei, lukuvinkkipostausta odotellessa :) hyviä viikonloppuja ja kaikkea ihanaa!

 • Annie

  Olipa ihania kuvia ja mielenkiintoinen aihe! Olen itsekkin huomaamatta ajautunut yhä kasvispainotteisempaan ruokaan ja sä olet Vilma ollut varmasti yhtenä inspiraationa tässä muutoksessa! Kun alkoi kiinnittää huomiota siihen että syö puhtaampaa ruokaa kasvisten määrä kasvoi hujauksessa. Pähkinä-, manteli- ja soija-allergisena en kuitenkaan usko siirtyväni koskaan vain vegaaniruokaan, se kun ei olisi riittävän monipuolista. Myös raudanpuutteesta kärsiessä punainen liha silloin tällöin on must. Mutta kiitos inspiksestä ja siitä ettet ole mitenkään ehdoton, vaan uskon että luot tulevaisuudessakin kannustusta terveempään elämäänylipäätään, eikä niinkään yhteen tiettyyn ruokavalioon :)

 • Hanna

  Moi!

  Mä laitan tähän linkin, joka kaikkien vegaanijuttuja miettivien kannattais katsoa. Eli jos jossain vaiheessa on tunti elämästä, niin suosittelen tätä puhetta täydestä sydämestä, todella inspiroiva, saa myös suomenkieliset tekstit:
  https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
  Kannattaa myös lueskella lisää siitä, että onko ihminen nykypäivänä sekasyöjä, ihmisen suolisto on nimittäin sen mittainen, ettei se ole luotu lihaa sulattamaan, vaan se mätänee sinne (ihmisen suolisto on saman mittainen kuin kaikkien kasvisyöjäeläinten vartaloon nähden, lihansyöjillä huomattavasti lyhyempi).

  Ja sitten vielä vinkki, joka auttoi minua lopettamaan kananmunansyönnin: gramjauhot! Eli kikhernejauhot, niitä saa Suomesta esim. Punnitse&Säästä kaupasta, tosi edullinen tuote, ja lisäämällä vettä ja vaikka vähän öljyä ja mausteita, saa niistä tehtyä tosi helposti proteiinipitoisen ”munakkaan”. Sitten vaan lisukkeita päälle, superhyvää ja helppoa :)