10 random (treeni & jooga) faktaa minusta

47

Yoga

28.04.2019

Ajatuksenani oli kirjoittaa tänään yhdestä kirjasta ja koulutusajatuksista, mutta siirrän sen tuonnemmas. Tänään päätin nimittäin priorisoida treenejäni työn sijasta ja nyt minulla on vähän kiire, koska olen sopinut meneväni Janitan ja Artun luo illaksi. Tässä treeni-innostuksessani muutama aiheeseen liittyvä fakta ja ajatus. Osa täälläkin on uudempia seuraajia, niin ehkä vähän treenihistoriaani ja toisaalta taastreenitavoitteita ja -fiiliksiä juuri nyt. 🙂

1.TREENITAUSTAANI
Nuoruudessa olen harrastanut useita vuosia joukkuevoimistelua, pesäpalloa, lentopalloa, yleisurheilua (pituus- ja korkeushyppy, juoksu), tanssia ja talvisin käynyt mm. lumilautailemassa. Aikuisiällä oon treenannut paljon salilla, tehnyt kehonpainotreenejä, lenkkeillyt ja tietysti joogannut. Urheilu on kuitenkin eräänlainen elämäntapa ollut aina, joten melkein laji kuin laji käy ja tykkään vieläkin esim. monista pallopeleistä.

2. TREENI-INHOKKINI
En ole koskaan saanut vedettyä yhtään puhdasta leukaa. Ehkä johtuu siitä, etten juuri jaksa edes yrittää. Leuanveto on yksi parhaista treeniliikkeistä varmasti, mutta myös ehdoton inhokkini.

3. YKSI ENNÄTYKSENI
Pisin juoksemani lenkki on 18,5km. Olen vain yhdessä vaiheessa elämässäni tykännyt pitkän matkan juoksusta (5 vuotta sitten) ja juoksin silloin usein 10km lenkkiä ja Belgiassa itseasiassa juuri tähän aikaan vuodesta tuon ennätyslenkkini. Tykkään enemmän spurttailla, kuin juosta pitkiä matkoja.

4. MOTIVAATIO NYT
Olen jo pitkään lähinnä joogannut (sitä tosin monipuolisesti: astanga, hatha, yin, vinyasa flow, katonah…), mutta nyt olen ihan viime päivinä saanut intoa taas muuhunkin. Ehkä se on tuo kevät tai se, että haluan olla elämäni kunnossa (vahva ja hyvinvoiva) syyskuun alussa. Kerrankin minulla on joku ekstramotivaatio ja päivämäärä mielessä. Palaan tähän myöhemmin.

5. TAVOITTEENI
En aio asettaa enää koskaan mitään tavoitteita, jotka vaativat mittanauhaa, puntaria tai peiliä. Mutta tavoitteeni tällä hetkellä ovat esimerkiksi; Oppia astangan ensimmäinen asentosarja hyvin siirtymineen kesän loppuun mennessä ja siirtyä sitten 2. asentosarjaan. Oppia lähes yhtä hallittu kyynärseisonta kuin päälläseisontani on. Meditoida nyt kuukauden joka päivä edes 15 minuuttia. Valmistua elokuussa joogaopettajaksi. Saada kuntosaalitreeni tai HIIT-treeni taas säännölliseksi tukemaan joogaa. Sopia useammin kävelylenkkejä ystävien kanssa.

6. SUHTAUTUMISENI HARJOITTELUUN
Suhtaudun itseeni ja elämäntapoihini nykyään todella paljon lempeämmin kuin joskus. Välillä saattaa tulla viikko tai ylikin, etten treenaa tai joogaa ollenkaan, enkä tunne tästä mitenkään huonoa omaatuntoa. Treeni ja jooga ovat kuitenkin asioita, jotka tuovat minulle valtavasti energiaa, iloa, itsevarmuutta ja terveyttä, joten haluaisin kyllä urheilla lähes päivittäin jotain.

7. INSPIROIDUN
Inspiroidun parhaiten itsestäni, jos niin voi sanoa?! Siitä, että jos joskus olen pystynyt johonkin ja huomannut, miten hyvän olon se tuo, niin miksi en nytkin pystyisi. Esimerkiksi saan draivia aina, kun eksyn katsomaan vanhoja treenipostauksiani. Sitä, että minulle oli normaalia treenata pari kertaa päivässä ja 10 kertaa viikossa vielä Englannissa ja Italiassa asuessa. Toisaalta tiedän, että elämässäni on tällä hetkellä muita osa-alueita enemmän, ja joutuisin ottaa tuon ajan esim. pois sosiaalisista suhteista. Mutta joka tapauksessa tänään salillakin sain parhaan boostin siitä, että huomasin joutuvani tekemään paljon kevyemmillä painoilla kuin joskus…

8. IDENTITEETTINI
Koen, että identiteettini on vähän muuttunut. Niin pitkään jaoin treenivinkkejä, sekoitin proteiinismoothieita, luin fitness-tyyppisiä lehtiä ja blogeja. Vaikka en koskaan ammattiurheilija olekaan ollut, oli urheilullisuus hyvin iso osa minua. Nyt toki jooga on iso osa elämääni, mutta jooga on niin paljon muutakin kuin fyysinen harjoitus. Toisaalta muutos on ollut ehkä hyväksikin, koska elämäni on tietyllä tapaa paljon rikkaampaa. Enää en suunnittele päiviäni treenien ympärille. Nyt kyllä välillä taas pitää, jos haluan haastaa itseäni syyskuuhun asti. 🙂

9. SOME & JOOGA
Välillä tunnen ristiriitaisuutta siitä, että kuvaan joogaa melko paljon someen. Tai juuri siitä, että se ei tavallaan ole joogaa. Ne parhaat ja ”todellisimmat” harjoitukseni jätän kuvaamatta. Videot ja kuvat ovat välillä hyödyllisiä itselleni, hahmotan niistä asentojen linjoja. Lisäksi toivon, että joogasisällöt mahdollisesti voivat saada jotkut innostumaan, inspiroitumaan ja koikelemaan joogaa. Haluan kuitenkin muistuttaa, että hienot tai haastavat asanakuvat eivät ole yhtä kuin jooga. Paljon tärkeämpää on joogassa keskittyä tarkkailemaan kehon tuntemuksia, hengitystä, itseä. Kuvaan pääosin ennen tai jälkeen (tai täysin erikseen) omien harjoitusteni.

10. HAAVEENI
Haaveilen, että joskus harrastan taas tanssia. Modernia tai show-tanssia, tai ehkä uutena jopa paritanssia, joka on aina ollut pieni haaveeni. Haluan kuitenkin, että voin käydä säännöllisesti tietyn opettajan tunneilla ja tietyssä ryhmässä – nyt tässä reissaavassa elämänvaiheessa tuo ei ole mahdollista. Mutta joskus varmasti. 🙂