Vinkkejä Venetsiaan

37

Travels

27.06.2017

Olen käynyt Venetsiassa useamman kerran, mutta koskaan en ole blogiini erikseen koonnut vinkkejä Venetsiaan, vaikka niitä usein kyselläänkin. Nyt kun minulla on myös viime viikon jälkeen kokemusta kaupungissa yöpymisestä, ajattelin tehdä korjauksen asiaan. 🙂

MATKUSTAMINEN

Lennän aina Suomesta Venetsian Marco Polo lentokentälle, mutta itse Venetsian keskustaan olemme aina ajaneet täältä vuorilta autolla. Autolla Venetsiaan meneminen ei ole ehkä se edullisin ratkaisu, jos jää kaupunkiin yöksi kuten me. Reilu vuorokauden parkkimaksuksi Garage San Marco Venetsiassa tuli yli 60e. Siitä otimme vielä vesibussin Venetsian keskustaan, joka maksoi kahdelta ihmiseltä edestakaisin 30e. Itse vesibussi on ainakin näin kesähelteellä erittäin kuuma kokemus, mutta jos pääsee ikkunan viereen istumaan, on näkymät upeat ja maisemia saa kuvattua kivasti matkan aikana. Toinen vaihtoehto on (käsittääkseni hyvin kallis) venetaksi.

Auton voi toki jättää kauemmaksi Mestreen, mutta siitä itselläni ei ole kokemusta. Malliaikoinani matkustin myös Milanosta Venetsiaan junalla ja sen koin erittäin helpoksi ja käteväksi vaihtoehdoksi. Silloin muistaakseni emme kuitenkaan ikinä päätyneet Venetsian päänähtävyyksille, koska olimme kaupungissa vain 3 tuntia ja kuljimme jalan. Toki paljon muitakin vaihtoehtoja on, mutta tässä omat kokemukseni.

HOTELLI

Hotelleiden hintataso Venetsiassa on aika huima. Toisaalta tavallaan en sitä ihmettele. Oman hotellihuoneemme ikkunan näkymän näette ylläolevassa kuvassa. Kun saavuimme huoneeseen ja avasin ikkunan, alapuolella oli juuri gondoli ja italialaisia oopperasävelmiä laulava gondolieri. Aika mieletöntä! Muutenkin Hotel Kette osoittautui hyväksi valinnaksi, sijainti oli täysi 10. Sanoisin myös, että aamiainen oli varmasti parempi kuin monissa muissa vastaavissa hotelleissa täällä. Hotelli oli yhdeltä yöltä lähemmäs 200e (eikä kyse ollut mistään luksushotellista ollenkaan), mutta ajattelin, että kerrankos sitä elämässäni Venetsiassa yövyn. 😉

RUOKA

Jos hotelleiden hintataso on Venetsiassa todella korkea, niin myös ravintoloiden. Varsinkin kun vertaa muuhun Italiaan, on ruoka hyvin kallista ja hyvästä pääruoka-annoksesta saa helposti pulittaa yli 30 euroa. Siksi emme itse satsanneet tällä kertaa Venetsiassa syömiseen erityisen paljoa… Asuinalueellamme saamme nauttia triplasti halvemmalla ”samat” annokset. Mutta varsinkin pastat ja risotot ovat Suomeen nähden hyvän hintaisia ja mielestäni paljon herkullisempia, joten suosittelen niitä – varsinkin merenelävien kanssa.

Jotenkin omat kokemukseni Venetsiassa ruuan suhteen ovat olleet aina tosiaan muuhun Italiaan nähden vähän laimeita, joten en anna nyt erikseen ravintolavinkkejä. Ainutlaatuinen miljöö on Venetsiassa se, josta varmasti eniten loppulaskussa maksetaankin ja siitä positiivinen ravintolaelämys itselläni aina onkin koostunut. Lisäksi on sanottava, että yleensä olen syönyt Venetsiassa juuri siellä, missä ei ehkä budjettimatkailijan kannattaisi: lähellä Pyhän Markuksen Aukiota. Mitä vähemmän turistisemmille aluille menee, sen parempi hinta-laatu suhde ruuassa tietysti on. Toisaalta Pyhän Markuksen Aukiolla Caffé Florianissa juodut kahvit välipaloineen ovat yhdet elämäni mieleenpainuvimmat kahvittelut. Tarjoilu ja livemusiikki kävivät elämyksestä.

Nyt lounastimmekin kumpanakin päivänä ylläolevan kuvan kaltaisissa paikoissa, jotka tuntuvat olevan myös paikallisten suosiossa. Tiskiltä voi ostaa melkein mitä vain ja vaikka fiilis on enemmän kuin pikaruokalassa, ovat raaka-aineet italialaiseen tapaan hyviä ja ruoka maukasta. Lounaamme täällä kahdelta maksoi parikymppiä, kun ravintolassa olisi saanut pulittaa tuplasti enemmän palvelumaksuineen jne… Jos haluaa siis säästää syömisissä, suosittelen ehdottomasti kioskeja, kauppoja ja italialaisia ”pikaruokaloita”, joissa ostetaan ruoka tiskiltä.

Kasvisruokaa saa Italiasta varmasti lähes joka ravintolasta. Aina on kasvispastaa, -risottoja, -pitsaa, salaatteja jne. listalla. Monipuolisia vegaanivaihtoehtoja voi olla haastavampi löytää ja niitä tarjoavia ravintoloita kannattaa googlettaa etukäteen. Toisaalta, jos jossain maassa, niin Italiassa kokit ja ravintolahenkilökunta tekevät kaikkensa asiakkaan tyytyväisyyden eteen ja ottavat hyvin mielellään allergiat ja ruokarajoitukset huomioon. Annoksien pieni muuttaminen ei pitäisi olla siis mikään ongelma. Itse en lomalla mieti juuri annosten terveellisyyttä, mutta grillattuja kasviksia ja pinaattia, salaatteja, mereneläviä ja lihaa saa lähes paikasta kuin paikasta.

Gelato on suurinta herkkuani, jos pääsen syömään hyvään gelateriaan. No Venetsiassa en ole vielä erityisen hyvään gelatoon törmännyt ja niin ikään tälläkin reissulla nauttimani jäätelöannos oli vähän pettymys. Ensi kerralla suuntaan Gelateria Nicoon, josta olen nyt lukenut hyviä arvosteluja.

TEKEMISTÄ

Puoli tuntia gondolin kyydissä maksaa 80e. Ei ehkä halvin huvi, mutta Venetsiassa ehdoton kokemus, jos kukkaro antaa periksi. Olen ollut itse kaksi kertaa gondolin kyydissä ja maksan tästä ilosta varmasti ensi kerrallakin. Tästä tulossa vielä oma kuvapainotteinen postauksensa. 🙂

Venetsia on taiteen ja kulttuurin kaupunki. Gallerioihin, teattereihin ja konserttisaleihin törmää katukuvassa usein ja, jos nämä kiinnostavat ja aika antaa periksi, on kokemus varmasti aika ainutlaatuista. Itse olen käynyt kaupungissa katsomassa Don Giovanni -oopperan ja 1700-luvun oopperatalo Teatro La Feniceen oli sisältä ehkä kaunein näkemäni rakennus. Postaus tästä kokemuksesta löytyy täältä.

NÄHTÄVYYDET

Vaikka muuten Venetsia on varsinainen labyrintti sikin sokin menevine pikkukujineen, on päänähtävyyksiin suht helppo löytää opastekylttien ja liikkuvien turistimassojen avulla.

Pyhän Markuksen Tori (Piazza San Marco) sekä sen koristeellinen Pyhän Markuksen tuomiokirkko (Basilica di San Marco)

Rialton silta (Ponte di Rialto) ja Venetsian pääkulkuväylä Canal Grande

Dogen palatsi (Palazzo Ducale)

OSTOKSET

Shoppailtavaa ja kauppoja Venetsiasta löytyy joka makuun. Taidetta ja ihania paperikauppoja on paljon. Luksusmerkit ovat hyvin katettuna ja yleensä en raaski edes vierailla noissa liikkeissä, mutta tällä kertaa tuli kierrettyä niin Guccit, Chanelit kuin Célinetkin. Tosin ainoat asiat, mitä reissulta ostimme, oli Venetsia-magneetti matkamuistokokoelmaamme (ostamme poikaystäväni kanssa aina kunnon turistimagneetin jokaisesta paikasta, jossa olemme yhdessä käyneet) sekä Oyshosta oloshortsit. Oysho on oikeastaan aina ainut, mihin kauppaan Venetsiassa haluan. Milanon lisäksi en ole muualla kauppaa nähnyt ja siellä on ihania ranta-, yö- ja alusasuja aika edulliseen hintaan.

KOSKA KANNATTAA MATKUSTAA

Venetsiaan kannattaa matkustaa mieluiten keväällä tai syksyllä. Olen itse ollut Venetsiassa toukokuussa ja lokakuussa, jolloin turisteja oli huomattavasti maltillisemmin ja lämpötila oli mukavampi, kuin keskikesällä. Myös hotellien hintataso on alhaisempi sesongin ulkopuolella. Toisaalta olen myös ollut Venetsiassa muutamia kertoja näin kesällä ja kyllä kaupunki silloinkin lumoaa. 🙂 Illat ja aamut ovat oman kokemukseni mukaan kaupungissa ne parhaat.

Jos olette käyneet Venetsiassa, vinkatkaa ehdottomasti omat suosikkijuttunne! 🙂

Tallenna

Tallenna

Tallenna