Stressi, ravinto & ravintolisävinkkini (+arvonta)

21

Food

14.06.2018

*kaupallinen yhteistyö Circlum Farmasia

Kesällä voi olla luontevaa löysätä elintavoissa, siirtyä mökkisiidereihin, grillimakkaroihin ja jäätelötötteröihin, luistaa treeneistä ja unirytmistä. Itselleni tämä kesä on ollut ja tulee olemaan vähän päin vastainen… Vaikka tietysti aion myös nauttia ja herkutella kohtuudella, on päämääränäni priorisoida kuitenkin niin, että syksyllä olisin energinen ja hyvinvoiva. Pyrin kesän aikana luomaan taas terveelliset rutiinit, jotka lisäävät jaksamistani ja kohottavat mielialaani. Kuten olen blogissa aikaisemminkin kertonut, tämä kevät on ollut monella tapaa mahtava, mutta poikkeuksellisen stressaava. Olen ollut uupumisen partaalla ja väsymyksen lisäksi olen kokenut erilaisia stressiperäisiä oireita. Kova stressi muodostaa itselläni ainakin suht helposti noidankehän, koska stressaantuneena en jaksa välittää elintavoistani yhtä paljoa kuin muuten. Elämänhallintani kokee kolauksen ja huonot elintavat taas saavat olon entistä kurjemmaksi. Tämä taas on omiaan lisäämään stressiä entisestään… Kesäkuussa olen saanut askel kerrallaan otettua hyviä juttuja takaisin päiviini ja olo on muuttunut sanoinkuvaamattoman paljon jo melko lyhyessä ajassa.

Toki pieni määrä stressiä on tarpeellista, koska se motivoi ja kannustaa toimintaan. Stressi on itseasiassa elimistön normaali reaktio mihin tahansa ärsykkeeseen. Se voi kuitenkin jatkua vielä kauan sen jälkeen, kun stressaava tilanne on jo ohi. Juuri kroonistuessaan stressi vaikuttaa haitallisesti, eikä sitä usein edes itse tiedosta, että elimistössä on päällä krooninen stressireaktio. Kroonisen stressin oireet ovat yksilöllisesti vaihtelevat, mutta usein stressi uuvuttaa keskushermostoa ja heikentää jaksamista, vaikuttaa immuunipuolustuksen toimintaan, sekoittaa hormonitoimintaa, heikentää aivojen suorituskykyä, aiheuttaa ruuansulatusvaivoja ja ravinnepuutoksia, heikentää unenlaatua, vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon ja voi vaikuttaa negatiivisesti tunnetasapainoon.

Tuntuu, että ympärilläni lähes kaikki ovat enemmän tai vähemmän stressaantuneita. Tämä on ollut lähipiirissäni viime aikoina paljon keskusteluissa mukana ja vaikka pieni stressi onkin hyvästä ja saa toimimaan, nykypäivänä stressi valtaa yhä enemmän monien elämää. Stressi tekee meidät sairaiksi. Kiinnostuinkin ottamaan entistä enemmän selvää, millä keinoilla stressiä ja sen seurauksia voisin lievittää. Mitkä voisivat olla helppoja ensimmäisiä askelia, jolla noidankehän saa pysäytettyä ja olon saa tuntemaan pienillä teoilla paremmaksi?

Yllätys yllätys, päädyin ravintoon. Stressaantuneena tulee helposti esimerkiksi syötyä huonommin, korvattua aterioita ravinneköyhillä herkuilla tai välipaloilla. Stressiä vastaan elimistömme tarvitsisi kuitenkin juuri terveellistä ja ravinteikasta ruokaa. Stressi kuluttaa jo itsessään kroppaamme, joten jos emme anna sille sen tarvitsemia ravintoaineita, miten se jaksaa ja pystyy enää toimia kuten on tarkoitettu?! Sokeri ja alkoholi ovat esimerkiksi stressin keskellä erittäin huonoja vaihtoehtoja, mutta joskus poisjättämisen sijaan on helpompi aloittaa lisäämällä päivään jotain hyvää – kuten ravintolisiä.

Poimin tähän viisi ravintolisää, joita itse nyt käytän ja joista voi olla hyötyä ja apua stressaavaan elämäntilanteeseen. Mitä tahansa ravintolisiä en tietenkään voi suositella, koska ravintolisissä on valtavat laatuerot. Ravintolisän imeytymiseen vaikuttaa suoliston kunto, mutta myös käytössä olevan tuotteen laatu ja se, missä muodossa ravinteet ovat.

Lyhyesti selitettynä elimistö erottaa eristetyn vitamiinin. Useimmat vitamiinit ja ravintolisät sisältävät ravintoaineita niiden eristetyssä eli raffinoidussa muodossa. Esimerkiksi C-vitamiini esiintyy monessa tuotteessa puhtaaksi raffinoituna askorbiinihappona, joissa on sen lisäksi esimerkiksi täyteaineita ja kasvisjauheita. Ruuan sisältämät ravintoaineet eivät pääsääntöisesti esiinny yksin, vaan osana monimutkaista rakennetta, jossa eri yhdisteet (esim. entsyymit, koentsyymit, proteiinit, hivenaineet ja vitamiinit) toimivat synergisesti yhdessä. Nämä rakenteet auttavat elimistöä imeyttämään ja hyödyntämään ravintoaineet solutasolla.

Täysin luonnollinen Wild Nutrition on suhteellisen uusi ravintolisämerkki, joka on tämän kevään aikana vilahdellut blogissani. Tuotteissa ravintoaineet ovat täysin samassa luonnollisessa muodossa kuin ruoassakin ja siksi niiden imeytyminen – solutasolle asti – on tehokasta. Kaikki lähtee Wild Nutrition Food-Grown -tuotteiden valmistustavasta, joka eroaa aika radikaalisti monesta muusta ravintolisästä. Siinä ravintoaineet kasvatetaan täysravinnossa. Lopputulos on äärimmäisen ravinnetiheä, mutta täysin luonnollinen ravintokapseli, jonka kehon solut ottavat luonnollisena ravintona vastaan. Tärkeä pointti on myös se, että Wild Nutritionin tuotteissa ravintoaineita on ”järkevä” määrä, sillä niiden imeytyessä tehokkaasti niitä myös tarvitaan vähemmän (liikasaanti voi kuormittaa elimistöä.)

Tässä tosiaan 5 Wild Nutritionin mielenkiintoista ravintolisää, jotka sopivat hyvin hyvin arkeen ja moni näistä toimii tärkeänä apuna erityisesti stressaavassa elämäntilanteessa. (Arvonnan ohjeet postauksen lopussa!) 🙂

1.Immune Support

Tämä on ollut minulla nyt pidempään testissä. Viime vuonna olin usein vähän kipeänä reissujen ja lentämisen jälkeen, joten otin tämän keväällä käyttöön yleistä immuniteettia tukevana ja vahvistavana tuotteena. Erityisesti stressaavina aikoina immuniteetti on koetuksella ja esimerkiksi matkustaminen lisää stressiä. Immune Support sopii myös bakteeri- ja virusperäisten tulehdusten ennaltaehkäisyyn. Tämän käyttöönoton jälkeen en ole ollut kipeänä ollenkaan. Tuote sopii myös koko perheen käyttöön.

2.Wild Nutrition Skin, Hair & Nail

Moni tietää, että stressi näkyy ihossa, mutta se vaikuttaa myös hiuksiin. Itse olen saanut apua ravintolisistä hiusten lähtemiseen ja niin on moni muukin tuntemani ihminen, jolle olen suositellut ”hiusravintolisää”. Tuntuu, että omat hiukseni ovat ohentuneet taas ja hiuksia löytyy kaikkialta, joten tämän otin nyt säännölliseen käyttöön. Itse pidän siitä, että tästä löytyy yhdestä kapselista monta kauneussuosikkiani kuten sinkki, biotiini ja luonnollinen rikki. Sitä suositellaankin tosi laajasti, esim aknen, ihon epätasaisuuksien ja ikääntymisestä johtuvien merkkien ilmestymisen hidastamiseen sekä elottomien tai kiillottimien hiusten tueksi. Luonnollinen rikki on tässä tuotteessa on tosi mielenkiintoinen, ja se vaikuttaa ihon, hiusten ja kynsien laatuun, tukemalla keratiinin ja kollageenin muodostumista.

3.Ashwagandha

Tämäkin on ollut minulla nyt pidempään testissä. Kirjoitin tästä jo ayurveda postauksen yhteydessä, mutta haluan nostaa tuotteen tähänkin. Ashwagandha on Intiassa pitkään ayurvedassa käytetty vahvistava yrtti ja todellinen huipputuote psyykkiseen ja fyysiseen stressiin! Siitä – ja erityisesti Wild Nutritionin käyttämästä luomu KSM-66 ashwagandhasta – on tutkitusti havaittu olevan apua stressin lisäksi ahdistukseen, unettomuuden ja masennukseen. Joillekin ashwagandha parantaa keskittymiskykyä ja fyysistä kestävyyttä urheillessa.

4.Premenstrual Complex

Olemme viime aikoina paljon keskustelleet ystävieni kanssa paitsi stressistä myös hormoneista (ja siitä, mitä kaikkea ”mukavaa” ne saavat aikaan). Ja kyllähän stressi ja hormonit myös liittyvät oleellisesti toisiinsa sillä stressi haastaa jatkuvasti hormonaalista tasapainoa, kun stressihormoni kortisoli häiritsee sukuhormonien normaalia toimintaa. Näistä viidestä tuotteesta tämä on minulle kaikista uusin testissä, mutta myös kaikista mielenkiintoisin. Nimimerkillä mielialanvaihtelut ja sokerinhimo tiettyyn aikaan kuukaudesta aina!! Jos suunnitelmissa on esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen, suosittelen testaamaan tätä ison muutoksen tueksi kuukautiskiertoa tasapainottamaan ja hedelmällisyyttä parantamaan.

5.Naisten & miesten monivitamiinit

Tämän Daily Multi Nutrientin valitsin listaan mukaan, koska mielestäni laadukas monivitamiini on ehdoton lisä ihan kaikille. Itse esimerkiksi laihduin tuossa keväällä huomaamattanikin, koska stressissä ja kiireessä tuli skipattua aterioita tai korvattua jollain hyvin yksipuolisella ravinolla. Tällöin todennäköisesti olen myös saanut liian vähän ravintoaineita ruuasta. Wild Nutritionin monivitamiinissa erityisen hyvää on erityisesti se, että koska sen sisältämät ravintoaineet ovat ruoan muodossa, niiden imeytyminen on ihan omaa luokkaansa. Se sisältää vitamiineja, mineraaleja, yrttejä ja muuta täysravintoa jaksamiseen, immuniteettiin, hormonaalisiin haasteisiin ja myös hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointiin. Itselläni on naisten monivitamiini käytössä ja poikaystävälläni miesten, molemmille siis löytyy omanlaiset.

+1 Wild Traveller
tästä haluan vinkata, koska varmasti sieltä lukijoista löytyy muitakin, joille juuri matkalaukkuelämä, aikaerot ja matkustaminen, ovat yksi iso syy stressiin. Olen kertonut monesti, kuinka matkustaminen vaikuttaa itseeni tosi paljon ja palautumiseen menee aikaa. Otan ehdottomasti tämän testiin seuraavalla lennollani (heti huomenna). Tämä ravintolisä on kehitetty auttamaan erityisesti pitkän matkustamisen aiheuttamaa stressiä ja väsymystä sekä tukemaan aikaeroon sopeutumista. Se sopii koko perheelle ja sitä käytetään juuri ennen matkaa ja kohteeseen saavuttua vaikka koko matkan ajan tai kunnes tilanne on tasapainoittunut.

ARVONTA

1 x 5 ravintolisää
(Skin, Hair & Nails, Premenstrual Complex, Ashwagandha, Immune Support, Wild Traveller)
Osallistu kommentoimalla tätä postausta.
Aikaa 1 viikko 14.6-21.6 asti.

 

Wild Nutrition -tuotteita saatavilla: PUR-kauppa, Stockmann sekä pian myös Ego ja Hyvinvoinnin tavaratalo. Kattavan listauksen jälleenmyyjistä löydät Wild Nutritionin suomenkielisiltä Facebook-sivuilta.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille, muistakaa pitää itsestänne huolta! 🙂 ♥