Q&A YOGA + Training diary

20

Yoga

24.11.2015

Yoga by Vilma P. Yoga by Vilma P.

Olen saanut viime päivinä paljon kysymyksiä joogaan liittyen ja koska osa on samoja, ajattelin että useampaakin voisi kiinnostaa vastaukset.

Oon niin kankea, että kun taivun eteenpäin, en saa edes ihan sormenpäitä lattiaan. Kannattaako mun kokeilla joogaa?

-Olen huomannut, että tätä moni pohtii yllättävän paljon. Lyhyt ja ytimekäs vastaus on, että kannattaa kokeilla ehdottomasti. Kankeus ei ole este vaan hyvä syy. 🙂
Notkeus ja kaikki ulkoinen on toissijaista joogassa, ikään kuin sivutuotteita. Tärkein on keskittyä omaan sisäiseen tuntemukseen ja hengitykseen. Jos olet kankea, tulet saamaan joogasta kuitenkin valtavasti iloa myös fyysisen kehityksen myötä. Jooga saa taatusti kroppaasi lisää joustavuutta ja liikkuvuutta ja säännöllisellä harjoittelulla eron huomaa nopeasti. Kroppa “sulaa” ja asennot helpottuu. Tuntuu tosi hyvältä, kun huomaa venyvän enemmän ja se kannustaa ja motivoi lisää. Jos lähtötilanne on hyvin kankea, huomaa eron todennäiköisesti vielä nopeampaa.

Silti itse koen, että meditatiivinen hyvä olo ja oman kropan tunteminen ovat antoisampaa kuin se, miten hienoja liikkeitä saa tehtyä. Oikeastaan vasta, kun löysin rentoutumisen ja rauhoittumisen hienouden joogassa, innostuin siitä kunnolla ja rupesin haluamaan joogamatolle joka päivä. 🙂 Jooga on myös hyvä laji harjoittaa kotona ja aloittelijalle se voi tuntua armolliselta. Kukaan ei joogatunnilla kuitenkaan keskity kuin omaan harjoitukseen. Joogaympäristöä lempeämpää saa hakea! Aloittelijoille on myös omat tuntinsa, aloita niistä. 🙂

Osaatko neuvoa jotain sivustoja tai hyvää youtube-kanavaa, joiden avulla voisin kokeilla joogaa?

-Omat suosikkini ovat Yoogaia (kirjoitin siitä täällä ja täällä) sekä nyt uudempana OneOeight.tv.
Molemmissa on hyvin monipuolisesti eri ohjaajien, eri pituisia ja tasoisia tunteja. Yoogaiassa voit tehdä tunteja myös livenä netin välityksellä, mutta itse teen pääosin näiden kahden tallenteita.

Olen itse kiinnostunut joogan aloittamisesta ja kysyisin mitä joogaa harrastat, kun niitä ilmeisesti on erilaisia joogia olemassa?

-Kyllä, joogasta löytyy varmasti jokaiselle sopivat tunnit ja alalajit. Kirjo on suuri, hyvin rauhallisesta ja meditatiivisesta joogasta rankkaan, fyysisesti haastavaan joogaan. Jooga voi olla viikon palauttelevin ja kevyin harjoitus, mutta toisaalta myös haastavin.  Hien saa kyllä virtaamaan, jos niin haluaa. Joogan sisältö ja painotukset vaihtelevat myös eri ohjaajien mukana. Jos jotain suosittelen niin kokeilemaan eri tyylejä ja tunteja, ennen kuin tekee päätöksen onko jooga oma juttu.

Itse joogaan suhteellisen monipuolisesti. Välillä kaipaan syvävenyttelyä, välillä käsillä seisontaharjoituksia. Vinyasa, Yin ja Astanga ovat varmasti ne yleisimmät, mitä teen. Mutta oikeastaan en edes itse ole niin perillä teoriasta, että mikä on mitäkin. 🙂
Usein aamujoogat teen itsenäisesti: teen aurinkotervehdyksiä useita sarjoja ja venytän jumissa olevia paikkoja/ teen asanoita fiiliksen mukaan.

treeni2

Tässä esimerkkinä viime viikon treenit. Tästä huomaa, että juuri nyt treenini on aika jooga- ja venyttelypainotteista verrattuna aikaisempaan. Haluan saada lisää notkeutta, mutta ennen kaikkea olen kaivannut tämän oman rauhoittavan hetken. Varsinkin kevyet joogasessiot ovat minulle enemmän meditaatio- ja hengitysharjoituksia. Tällä viikolla neljä rankempaa treeniä viikkoon riitti minulle tosi hyvin.

MON
45min Astanga-yoga in the morning with Yoogaia (medium heavy)
45min Gym
TUE
1h Yoga session Grazy Flow (heavy and sweaty workout)
WED
15min Morning yoga (light)
1h Bodytone lesson at the gym
1,5 h Yoga, advanced yoga poses photoshoot (heavy)
THU
Rest, recovery yoga session/stretching in the evening (light)
FRI
20min Morning yoga (light)
30min Deep stretching in the evening
SAT
45min Run (jogging + spirnts) + 20min core workout at home
SUN
Stretching and foam roler


I’ve received many questions regarding yoga during the last few days and because many of them are the same I thought that more of you might be interested in the answers.

I’m so stiff that I can’t even touch the floor with my fingers when bending forward with my legs straight. Should I try yoga?

– I have noticed that a lot of people think about this. Of course you should try it! Stiffness is not an obstacle but a good reason. 🙂
Flexibility and everything that can bee seen from the outside is secondary in yoga. The most important thing is to concentrate on your inner feeling and breathing. If you happen to be stiff, you will also get a huge amount of physical benefit from doing yoga. Yoga certainly improves your flexibility and range of motion. By training regularly you can start to notice results very quickly.

I got properly excited about yoga only after finding the beauty of relaxation and peacefulness in it. Now I wan to get on the yoga mat every day. Yoga is also a great sport to practice at home and for a beginner it can be very gracious. Everybody just concentrates in their own practice during yoga sessions. It’s difficult to find a more gentle and grateful community than the yoga one. Beginners have their own sessions too, you can start from them. 🙂

Can you suggest any good websites where I can start doing yoga?

– My own favorites are Yoogaia and OneOeight.tv .
Both of them have a good variation of yoga sessions. Different instructors, length and level… In Yoogaia you can also do live classes but mainly I use the recorded sessions in both of them.

I’m interested in starting yoga and I wanted to ask what kind of yoga do you do? I understand that there are several yoga styles…

– Yes, yoga has many styles and anyone is able to find right style that suits the best. Even nude yoga is a yoga style! I would suggest to try out different yoga styles before making a decision if yoga is for you.
I’m quite versatile in my yoga practices. Sometimes I want to do deeper stretches and other times hand standing yoga poses. Vinyasa, Yin and Astanga are the most popular yoga styles I practice. Usually I do my morning yoga sessions by myself. Different kind of Sun salutation series, stretch areas where I feel tightness and do asanas depending on my feeling.

Above you can see my weekly training schedule at the moment. It’s easy to notice that my training is based a lot on yoga and stretching compared to before. I want to gain more flexibility but first of all I’ve missed this relaxing peaceful moment for myself.

VP2