Puhdistava ja ravitseva Kitchari – Ayurvedan superruoka

28

Food

06.09.2017

Tänään haluan kertoa teille kitcharista, jos ette siitä ole jo kuulleet. Olen tehnyt tätä Ayuervedan ”superfoodia” konsultaationi jälkeen jo neljästi ja uskonpa, että tulen tekemään kitcharia vielä monet kerrat. Kitchari (tai khichadi, kuten sitä myös kutsutaan) on tunnettu parantumista edistävänä ja puhdistavana ruokana Intiassa. Se on niin helposti sulavaa, että se sopii ihan pikkulapsillekin. Vatsaystävällisyyden lisäksi, kitchari on herkullista ja hyvin ravitsevaa. Itse yllätyin siitä, miten nopea ja helppo tämä ruoka on valmistaa ja raaka-aineetkin tulevat edulliseksi. Pääraaka-aineina ovat valkoinen riisi ja mung-pavut. Reseptiä voi varioida eri mausteita ja kasviksia hyödyntämällä, joten makuvaihtoehtoja riittää.

Kitchari sopii kaikille Ayurvedan doshille, niin vatalle, pittalle kuin kaphallekin. Minulle sitä suositeltiin esimerkiksi puhdistautumiseen ja paastoruuaksi, koska Vatan ei koskaan pitäisi olla täysin nestepaastolla. Ruoka sopii mielestäni erinomaisesti myös ennen joogatuntia syötäväksi, koska se täyttää, mutta ei tee olosta yhtään tukkoista ja väsynyttä.

Tärkeimmän raaka-aineet ovat tosiaan riisi ja mung-pavut. Esimerkiksi Vatalle palkokasvit aiheuttavat yleensä vatsavaivoja ja ruuansulatusongelmia, mutta hyvin liotettuja mung-papuja voi syödä huoletta. Jos ostaa vihreitä kokonaisia mung-papuja (kuten itse olen tehnyt) ne tulisi liottaa yön yli tai purkin ohjeen mukaan. Halkaistuja keltaisia mung-papuja voi käyttää saman tien.

Yksinkertaisimmillaan tätä ruokaa voi tehdä ilman kasviksia. Itse olen nyt lisännyt porkkanaa mukaan, mutta oikeastaan reseptiin voi lisätä melkein mitä vain kasviksia (jotka sopivat omalle doshalle). Kitscharin päälle kuuluu puristaa lopuksi limeä, itselläni oli nyt vain sitruunaa, mutta sekin toiminee hyvin. Sen sijaan basilika ei ole ehkä yrteistä se, joka maultaan sopii parhaiten tähän muhennokseen, mutta laitoin sitä nyt korvaamaan korianterin. Korianteri on ehkä lempiyrttini, mutta minulla ei vielä ollut sitä tosiaan hankittuna tuoreena uuteen kotiin. Yksi hyvä plussa muuten lisää tälle ruualle: kun kerran ostaa ainekset kaappiin, tätä voi tehdä ihan ex tempore koska vain. Mausteet, riisi ja pavut säilyy kaapissa pitkään ja sekaan voi laittaa niitä kasviksia, joita kaapista löytyy. 🙂

Mausteet ovat hyvin tärkeällä sijalla kitcharissa, kuten muussakin ayurvedisessa ruuanlaitossa. Mutta koska en ole mausteista tehnyt koskaan omaa postausta, ajattelin tehdä sellaisen erikseen. Mausteet ovat ihania ja niin terveellisiä! Sen jälkeen, kun opin maustamaan monipuolisemmin, minulle on avautunut ihan eri maailma ruuanlaitossa. Mausteiden kanssa kannattaa olla laadusta tarkka ja suosia luomua.

Aluksi ajattelin, etten jaa tähän postaukseen ollenkaan reseptiä, koska oma ohjeeni on ollut vähän vajavainen siitä, mitä sain Ayurveda konsultaatiossa. Lisäksi netti on pullollaan eri versioita. Mutta kerron nyt alle lyhyesti, kuinka olen oman kitcharini tehnyt. Ayurvedessa pyritään muuten syömään aina tuoretta ruokaa, ei vanhoja tähteitä. Tästä tulee kuitenkin sen verran paljon, että riittää yhdelle hyvin seuraavaksikin päiväksi.

Kitchari

2 dl basmati-riisiä
2 dl mung-papuja
1-2 rkl cheetä (eli kirkastettua voita)
2 porkkanaa
parin sentin pala raastettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
(käytin vähän luomucurrya, koska en löytänyt currylehtiä)
Himalajan suolaa
lime/sitruuna
tuoretta korianteria

Liota mung-papuja ohjeen mukaan – itse laitoin yöksi veteen ja huuhtelin sen jälkeen. Laita kattila liedelle ja lisää ghee. Anna sulaa, lisää raastettu inkivääri ja sen jälkeen muut mausteet. Kuulota kevyellä lämmöllä pari minuuttia voisulassa. Lisää sitten huuhdeltu riisi sekä pavut ja sekoita. Parin minuutin jälkeen lisään vettä niin, että kaikki peittyy, noin litran. Pilkon ja kuorin porkkanat ja lisään ne kattilaan. Annan keittyä (pienellä lämmöllä), kunnes lopputulos näyttää muhennokselta ja porkkanat ovat pehmentyneet sopivasti. Noin 30 minuutin jälkeen annan kitcharin vetäytyä hetken ja ennen tarjoilua puristan päälle limen/sitruunan mehun ja lisään silputtuja yrttejä.

Onko kitchari teille tuttu? 🙂

Tallenna