POHDINTAA VEGAANIRUOKAVALIOSTA

22

Food

17.01.2016

vegaani3

Olen jo muutaman kuukauden pyöritellyt ajatuksia vegaaniruokavaliosta päivittäin. Huomaan, että olen ajautunut yhä enemmän lukemaan aiheesta ja pohtimaan kauppareissullani eläinperäisten tuotteiden ostoa. Tähän on vaikuttanut moni tekijä mm. joogainnostukseni, tammikuun vegaanihaaste ja nyt viimeisimpänä paljon puhuttu Cowspiracy dokumentti, jonka katsoin Netflixistä. Olen myös huomannut yhä useamman siirtyneen vegaaniksi, mikä laittaa miettimään myös omia kulutustottumuksiaan. Olen alkanut tosissani pohtia sitä, että olen huomioinut ruokavaliossa pääosin vain terveydelliset seikat, mutta entäs sitten muut arvot?

Terveellisen ruokavalion myötä olen tehnyt parempia valintoja myös ympäristönkin kannalta (kasvispohjainen ruokavalio, luomun suosiminen jne.), mutta terveellisyys on rehellisesti sanoen ollut suurin motivoiva tekijä kulutustottumuksissani. Cowspiracy dokumentin jälkeen, tuntuu kuitenkin itsekkäältä huomioida vain oma terveys ja hyvinvointi. Vaikka syönkin eläinperäiset tuotteet lähes aina luomuna, olisi eettisesti ja ekologisesti paras vaihtoehto noudattaa vegaaniruokavaliota. 

Ajattelinkin kirjoittaa ajatuksiani aiheesta tähän postaukseen, koska tiedän että siellä lukijoissa on monia vegaaniruokavaliota noudattavia ja mielelläni tästä aiheesta haluaisin keskustelua. En nyt ehkä vielä ihan näe, että tekisin päätöksen ryhtyä täysin vegaaniksi, mutta suunta on ollut jo jonkin aikaa selkeä: kasvisruoka saa syrjäyttää yhä useammin eläinperäiset tuotteet.

Lähden nyt siitä, että miksi tosiaan mielelläni jättäisin kaikki eläinperäiset tuotteet pois (lihan, kalan, kananmunat, maitotuotteet, jopa hunajan ja liivatteen…). Eläintuotannolla on valtava vaikutus ilmaston lämpenemiseen, veden puhtauteen ja maankäyttöön, sekä tietysti eläimiin itseensä. Tämä on minulle jo tuttua lukioajoilta, kun olin hyvin kiinnostunut maantiedosta oppiaineena ja luin kirjoituksiin valmistautuessa paljon aiheesta internetistä. Olin noihin aikoihin itseasiassa paljon tietoisempi ja elinkin joitain kuukausia kasvisruokavaliota. Muistan kun liha sen seurauksena alkoi jotenkin ällöttää, eikä sitä tehnyt mieli syödä. Cowspiracy antoi taas hyvän muistutuksen ja paljon uutta tietoa siitä, miksi paras henkilökohtainen teko ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen on vegaaniruokavalio. Suosittelen katsomaan dokumentin ehdottomasti.

Minua on siis alkanut yksinkertaisesti mietityttää, että haluaisin toimia ylipäätään paremmin ympäristön kannalta. Mietin myös, haluanko hyvinvointibloggaajana, kehottaa ihmisiä syömään luomu kananmunia aamupalaksi, koska se ei ole kestävän kehityksen kannalta hyvä asia. Vastuullisuus on alkanut siis painaa ja terveyden rinnalle tullut myös muut arvot vahvemmin.

Miksi sitten en tuosta noin vain ryhdy vegaaniksi, jos arvostan kuitenkin asiaa?

No kuten inhimillistä on, muutos aina mietityttää, jopa kauhistuttaa. Ihminen välttää luontaisesti kaikkia elämäntapamuutoksia, koska ne eivät ole helppoja. Tässä myös kuitenkin toiset elämänarvoni tuovat vähän ristiriittaa. Ensinnäkin oma terveys, hyvinvointi ja energia on minulle tärkeitä arvoja. Vegaaniruokavalio voi täysin sopia joillekin, mutta siinä on haasteensa, että ihminen saa tarvittavat ravintoaineet. Suoraan sanoen, en itse usko, että se on optimaalisin ruokavalio oman terveyteni kannalta minulle (avaan tätä myöhemmin, miksi).

Lisäksi en näe asioita mustavalkoisesti… Jos on aatteellisempi henkilö, on varmasti automaattista rajata pois kaikki aatteen vastainen. Mutta mielestäni yksinkertaisesti sellainen radikaalius ei ole tarpeellista? En halua tehdä tietyistä asioista liian monimutkaisia. Haluan voida tehdä ruokavalioon poikkeuksia tai muuten se hallitsee elämääni. Esimerkiksi vietän joka vuosi 1,5 kk Italiassa, jolloin syön paljon muiden valmistamaa ruokaa. En halua aiheuttaa muille (tai edes itselleni tarpeetonta) vaivaa ruokavalioni takia, koska en näe syytä, miksi minun pitäisi olla niin ehdoton. Ymmärrän niitä, joiden arvot ovat sen verran vahvoja, ettei tulisi mieleenkään poiketa vegaaniudesta, mutta itselleni ainakin tässä vaiheessa on vaikea kuvitella sellaista. Järkeni sanoo, ettei minun tarvitse olla kokonaan vegaani, tehdäkseni kuitenkin valinnat epäitsekkäämmin. 

 vegaani

Maitotuotteista luopuminen kokonaan ei ole ongelma. En nytkään käytä maitotuotteita juuri ollenkaan, lähinnä juustoa silloin tällöin ja nekin yleensä vuohenmaitoon tehtyinä. Cowspiracy dokumentissa käytiin myös läpi, miksi maito ei sovi ihmiselle ja olen samaa mieltä. Kirjoitin aiheesta postauksen pari vuotta sitten ja se on ollut sen jälkeen joka kuukausi yksi luetuimmista postauksistani: Maidoton elämä.

Lihaa pystyn vähentämään selkeästi, koska maultaan pidän enemmän jopa kasvisruuasta. Lihaa syön lähinnä siksi, että huomaan kaipaavani sitä ravitsemuksellisesti. Luotan intuitiiviseen syömiseen ja sen jälkeen, kun en ole muutamiin päiviin syönyt lihaa, mutta olen treenannut kovasti, huomaan että kroppani yksinkertaisesti kaipaa lihaa ja sen ravintoaineita.

Isoin ongelma minulle on luomu kananmunista luopuminen, koska ne kuuluvat top-3 ruoka-aineisiini. Niitä syön joka päivä ja pidän kananmunaa ravitsemuksellisesti yhtenä parhaista raaka-aineista. Lisäksi kananmuna on äärettömän monipuolinen ruoka-aine eri käyttötarkoituksiin. Myös äyriäisistä ja kalasta luopuminen tuntuu isolta kynnykseltä. Tiedän kuitenkin, että kaikkeen tottuisi.

Eniten asiassa laittaa vastaan se, mitä söisin, jos ryhtyisin vegaaniksi? Kun tätä mietin, homma alkaa näyttää ravitsemuksellisesti minulle mahdottomalta. Ensiksikin suoliston hyvinvointi on kaiken a ja o. Suoliston vointi vaikuttaa paitsi ihon kaltaisiin ulkoisiin asioihin, myös sairauksien puhkeamiseen ja etenemiseen, mieleen ja energiaan. Olen löytänyt omalle suolistolleni sopivan ruokavalion vuosien saatossa ja siitä en halua luopua…

Gluteeniviljoja en siis takaisin ruokavaliooni halua, mikä poissulkee lisää ruoka-aineita. Toiseksi monet vegaanit käyttävät soijaa ja eri soijavalmisteita proteiinilähteenä, mutta minulle tämä ei ole vaihtoehto. Soija edustaa minulle jotain pikaruuankaltaista, halpaa, keinotekoista ja terveydelle huonoa. Yksi hyvä kasvisproteiinilähde on palkokasvit. Toivoisin niin, että voisin syödä näitä paljon ja koko tammikuun alun olen yrittänyt taas totuttaa kroppaani niihin, mutta ne eivät yksinkertaisesti vain sovi vatsalleni ja aiheuttavat suolisto-ongelmia. En siis voi laskea palkokasvien varaan.Valkoista sokeria en ota ruokavaliooni ja hedelmiä en halua myöskään määräänsä enempää syödä.

Ruokavaliostani olisi siis eliminoitu ne ruoka-aineet jotka sisältävät maitoa, soijaa, gluteenia, lihaa, palkokasveja tai valkoista sokeria. Mukaan otetaan kuitenkin myös lisäaineet. En halua syödä teollisesti tuotettua ruokaa, vaan mahdollisimman puhdasta ja luonnollista. Hommaa helpottaisi se, että voisin kiireessä tai väsyneenä hyödyntää välillä ravintoloita tai kahviloita. Mutta asun pikkukaupungissa Englannissa, jossa yksikään paikka ei tarjoa vegaanivaihtoehtoja erikseen. Voi kuulostaa tekosyiden etsimisestä ja sitä se ehkä onkin, mutta jotenkin kynnys olisi pienempi, jos kaupungissa olisi esimerkiksi Ruohonjuuren kaltainen kauppa, josta saa vegaanille sopivia vaihtoehtoja. Täällä ei saa valmiina mistään esimerkiksi raaka-ruokaa, terveellisiä smoothieita tai kahvia mantelimaitoon. Kaikki olisi siis oman keittiön varassa, mikä vaatisi entistä enemmän vaivaa ainakin aluksi.

vegan

Voisin siis syödä kvinoaa, riisiä, kauraa, juureksia, kasviksia, marjoja, öljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja pari hedelmää päivässä yms. Mutta jo nyt näistä koostuu ruokavalioni 80%. Koen, että tarvitsen muutakin, että voin optimaalisen hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Moni on pitkin blogiuraa kysynyt minulta, että olenko miettinyt vegaaniruokavaliota. Olen vastannut, että syön jo pitkälti sen mukaan, mutta uskon, että ihminen on tarkoitettu sekasyöjäksi. Esimerkiksi voissa, kananmunassa ja lihassa on todella paljon hyviä ravintoaineita hyvin imeytyvässä muodossa ja useimmille ne eivät aiheuta yliherkkyyksiä tai allergioita.

Nyt en tiedä enää, miten vastaisin, koska kyllä: olen miettinyt asiaa paljonkin. Mutta ehkä nyt vain jatkan uusien kavisruokakokeilujen parissa ja jätän ylimääräisen lihansyönnin pois. Katsotaan… koskaan ei voi sanoa ei koskaan. 🙂

Anteeksi tämä pitkä kelailuni tänne (aiheesta riittäisi niin paljon höpötettävää), mutta tosiaan mielelläni kuulisin teidän ajatuksia ja kokemuksia aiheesta. 🙂


I have thought about vegan diet daily for the last few months. This is partly because of my inspiration in yoga and most recently because of the Cowspiracy documentary I watched on Netflix. Health has been the main factor in my pattern of consumption. After having watched Cowspiracy, I feel like it would be very selfish to only take in account my own health and wellbeing. Even if all the products of animal origin I eat are organic, it would be ethically and ecologically the best option to follow a vegan diet.

Animal production has a massive impact on global warming, water purity, land use and of course to the animals itself. Cowspiracy gave a very good reminder and new information on why the best possible individual act to stop global warming is a vegan diet. So I’ve been thinking about responsibility… As a wellness blogger, do I want to encourage people to eat organic eggs for breakfast because it’s not a good thing for sustainable development?!

So why don’t I just turn completely vegan if I appreciate it? In a very human way, change always makes you think and even terrifies. And I don’t see things in black and white… I mean, If somebody has a very strong conception of something, It’s automatic for them to restrict themselves from everything that goes agains it. But I think that I don’t have to be completely vegan to start making decisions more selflessly and to start favouring plant based food more and more.

Giving up on dairy products is not a problem because I think milk is not good nutrition for humans and I already avoid dairy products. The biggest problem for me is to abandon organic eggs because they are one of my top 3 favourite foods. I eat them everyday and I think eggs are nutritionally one of the best ingredients there is. The thing that sets me back the most in turning completely vegan is the thought of what would I eat? Ingredients that I already don’t eat because of health reasons (gluten, soya, sugar,dairy, pulses and additives) and also ingredients from animal origin (eggs, fish, meat, butter) would be eliminated completely from my diet.

I could eat quinoa, rice, oats, root, vegetables, berries , oils, nuts, seeds and a couple of fruit per day (etc).. Already now 80% of my diet consists of this ingredients but I feel like I need to eat something else as well to feel at my best mentally and physically. This kind of thoughts wonder inside my head. I would gladly hear your thoughts on this matter and about your experiences in a vegan diet. 🙂
VP2