Kookosöljy ja tyydyttyneet rasvat, terveellistä?

07.10.2015 / ,
kookosöljyt

Erittäin yleinen lukijakysymys varsinkin viime aikoina on koskenut kookosöljyä. Monet ihmettelevät, miksi suosin tuota ns. kovaa rasvaa ja toivovat asiaan perusteluita ja mielipidettäni. Ymmärrän kummastelun hyvin, koska kookosöljy on jakanut sen verran paljon mielipiteitä. Oma kantani on ollut silti jo useamman vuoden hyvin selkeä ja vahvistunut vain ajan kanssa. Olen nyt käyttänyt kookosöljyä noin viisi vuotta päivittäisessä ruokavaliossa. Edellisen postauksen (10 ravintoperiaatettani) jälkeen tästä taas kysyttiin, joten ehkä olisi nyt aika jakaa myös ne perustelut, miksi itse pidän kookosöljyä hyvänä ravintona.

On lisäksi mielenkiintoista antaa toista näkemystä niille, jotka ovat ottaneet annettuna ajatuksen, että tyydyttyneet rasvat = elimistölle haitalliset rasvat. Kommenttiboksiin saa kommentoida eriäviä mielipiteitä ja koen, että keskustelu näistä asioista on vain hyväksi, koska sen verran tärkeästä aiheesta on kyse.

Sen verran sanon vielä, että tähän asti kookosöljy on näkynyt blogissa vain resepteissä ja omassa ruokavaliossani, koska en halua ottaa täällä ”radikaalia” kantaa asioista, joihin minulla ei ole varsinaista ammattipätevyyttä. En ole lääkäri tai ravintoasiantuntija. Olen vain asioihin intohimoisesti ja kriittisesti suhtautuva hyvinvointibloggaaja, joka perustaa näkemyksensä kokemukseen, kirjoihin/artikkeleihin ja itseään viisaampiin alan ammatilaisiin.. Jätän siis jatkossa yleisiä ravitsemussuosituksia ravistelevat ja vastaan uivat kirjoitukset muille, mutta tässä nyt minun mielipiteeni tästä asiasta. Suosittelen siis perehtymään aiheeseen ja ajattelemaan itse, tarkoitus on nyt kertoa vain perusteluita omille näkemyksilleni. :)

1. Ensimmäisenä ehkä se kaikken mullistavin ajatus joillekin: Uskon, että tyydyttyneet rasvat eivät ole lainkaan niin epäterveellisiä kuin Suomessa yleisesti opetetaan. Suomessa on siis näkemykseni mukaan virheellisesti myyty ajatus, että tyydyttyneillä rasvoilla (=”kovat rasvat”) olisi yhteys sydäntauteihin. Tähän väitteeseen ei ole kuitenkaan tukevaa tutkimusta/ yhtäkään puoltavaa meta-analyysi tutkimusta.

Tutkimuksia tyydyttyneiden rasvojen puolesta on taas netti pullollaan:

– Annals of Internal Medicine 2014 julkaisi tutkimuksen johon osallistui yli 600 000 ihmistä 12 eri maassa. Tutkijat oli useasta eri maasta ja parhaista yliopistoista. Tutkimustuloksessa todettiin, että tyydyttyneillä rasvoilla ei ole yhteyttä sydäntauteihin, vaan päin vastoin. Tämä tutkimus ylitti myös Suomessa uutiskynnyksen..  Esimerkiksi Iltasanomien uutiseen pääset TÄMÄN LINKIN takaa.

Matti Tolonen (laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti) kommentoi asiaa näin:

”Tämä oli jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja (Siri-Tarino ym. 2010). Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen. Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin. Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä: Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).

Ravitsemustieteilijöiden ns. asiantuntemus on joutunut todella outoon valoon, mutta eiväthän he voi muuta kuin puolestella näkemyksiään. Kukapa nyt myöntäisi, että on saanut ja itsekin antanut muille täysin väärää koulutusta. Tosin Jussi Huttunen myönsi julkisesti eläkkeelle sirtymisensä jälkeen, että sokeri on vaarallisempaa kuin rasva (jolla hänkin oli pelotellut koko virkauransa ajan).”

Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788

Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725

Skeaff CM, Miller J. Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Annals of Nutrition and Metababolism 2009;55:173–201 DOI:10.1159/000229002 ”

LÄHDE: http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=5314
(Suosittelen lukemaan kokonaan)

Tuo oli siis vastaus siihen, kun suurin osa ihmettelee kookosöljyn käyttöä, koska se on tyydyttynyttä rasvaa.

kookosöljy kahvi

2. Ihminen tarvitsee tyydyttynyttä rasvaa paljon luultua enemmän mm. aivojen kehitykseen ja toimintaan, hormonituotantoon sekä rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen (vitamiinit A, D, E ja K). Kookosöljyssä on runsaasti keskipitkiä rasvahappoja, jotka nimenomaan ovat ihmiselle erinomaista energiaa (verensokeri ei heilahtele, aineenvaihdunta nopeutuu, rasvanpoltto tehostuu..). Kookosöljystä löytyy todella paljon tutkimuksia ja positiivista tietoa, jota on koottu tänne:
http://www.kookosravinto.fi/virilo/virilo-neitsytkookosoljy/tieteellista-tutkimusta/69

3. Prosessoidut rasvat/rypsiöljyt ja margariinit ovat minulle niitä epäterveellisimpiä vaihtoehtoja, jotka jätän kauppaan. Tässä lääkäri Antti Heikkilän kirjoitus aiheesta:  http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

4. Tässä lyhyesti listattuna muutama fakta kookosöljystä:
– Kookosöljy sisältää lauriinihappoa (Puhdistamon kookosöljystä 51%), jota luonnostaan esiintyy muun muassa äidinmaidossa. Lauriini on rasvahappo, joka estää bakteerien kasvua, sekä tappaa olemassaolevia haitallisia bakteereita ja sienikasvustoja.
– Kookosöljy sisältää yli 90% saturoituja rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä kehon rakennusaineita.
– Kookosöljy on erittäin monipuolinen ja vakaa öljy, joka kestää hyvin kuumentamista eikä härskiinny.
Kannattaa lukea tämä Tikiksen juuri julkaisema 10 tapaa käyttää kookosöljyä postaus.

kookosöljy kaneli

5. Olen maallikko, joten voin antaa myös maallikon perustelun, miksi kookosöljy on osana ravintoani. ;) Käytän kookosöljyä koska minulla se toimii, paino pysyy kurissa, olen todella energinen, en koskaan sairastu flunssaan tai kuumeeseen.. En sano, että kookosöljy automaattisesti vaikuttaa noihin edellisiin, mutta tämä ruokavalio ja kookosöljy sekä muut suosimani rasvat sen osana, toimii minulla.

Olen myös sellainen joka ei tarvitse kaikkeen tieteellistä näyttöä… Katson mielummin näkyviä tuloksia ja kokemusta. Esimerkiksi personal trainer ja Lean in Five Weeks -haasteen perustaja Tomi Kokko suosii vahvasti niin itsellään kuin asiakkaillaan kookosöljyä, voita, MCT-oljyä, luomukanamunia ja laadukasta lihaa. Katsoin juuri hänen ravintoseminaarin videolta ja Tomi totesi, että hänellä on ollut parituhatta asiakasta ja hän on nähnyt omin silmin sen muutoksen, minkä ruokavalio saa aikaan. Lisäksi hän käy mittauttamassa terveysarvojaan ja kaikki arvot ovat täydellisessä kunnossa. Itsekin tykkään ajatella maalaisjärjellä. Jos oma oloni on nyt paljon parempi kuin silloin, kun elin yleisten ravitsemussuositusten mukaan, pitäisikö minun palata vanhaan?!

Lisäksi itse tunnen ja tiedän monia malleja, ammattiurheilijoita, personal trainereita, ravitsemusammattilaisia ja jopa lääkäreitä, jotka suosivat kookosöljyä, voita ja muita edellä mainittuja kevytlevitteiden sijaan. Jos tämä olisi huono tapa syödä, miksi juuri nämä ihmiset ovat tietämistäni ja tuntemistani ihmisistä ne joilla tuntuu aina olevan energiaa, jotka eivät juurikaan sairastele, joiden iho hehkuu ja joiden kroppa on ihailtavassa kunnossa? Edelleenkään tämä ei nyt johdu välttämättä rasvoista, mutta tämä esimerkkinä, että perustan asioita myös siihen, mitä tunnen omassa kehossani ja mitä näen konkreettisesti (viis jostain tutkimuksesta sinne tai tänne).

Loppuun voisin kuitenkin sanoa, että kohtuus kaikessa. Se on minusta ohjenuora, jolla ei voi mennä kovin pahasti metsään. ;)

Niin ja, jos jotain kiinnostaa niin itse syön keskimäärin kookosöljyä noin 1- 2 rkl päivässä. Käytän sitä kahviin, paistamiseen, raakaleivontaan ja raakasuklaaseen.

Oliko tässä jotain uutta tai heräsikö teille lisäkysymyksiä tai muita ajatuksia? :)
vp2

Leave a comment

32 kommenttia

 • ee

  Moikka! Tekstin värin ja fontin takia, useimmat postaukset jäävät valittetavasti nykyään lukematta :( onko asialle mahdollista tehdä jotain?

  • Vilma Peltonen

   Hmm.. tekstin värin? Eikö se ole musta? Kukaan muu ei ole fonttia moittinut (päinvastoin) ja itsekin koen sen erittäin toimivaksi.. Hmm.. näyttääköhän sun laite sen oikein. :o

   • Kristiina Maria

    Pakko kommentoida, kun EE:n kommentin luettuani tajusin myös skippailevani postauksistasi kappaleita ihan vaan siksi, että tekstiä on vähän hankala lukea. Rakastan tekstejäsi, sisällöstä ei siis ole kyse, mutta tekstiin on hankala keskittyä. En usko, että tämä johtuu itse fontista, vaan fontin väristä. Ainakin omilla laitteillani tekstin väri on harmaa (ei edes erityisen tumma harmaa) eikä musta. Eron huomaa hyvin, kun tässä kommenttikentässä fontin väri on musta. Julkaistut kommentit näkyvät myös harmaana. Harmaa teksti valkoisella pohjalla ei siis taida luettavuuden kannalta olla paras vaihtoehto, erityisesti läppärillä ongelma korostuu, kun kappaleiden rivit ovat pitkiä. Sitä en toki tiedä, näkyykö sivu eri tavalla eri laitteilla, eli on tietty mahdollista, että muille teksti näkyy mustana.

    • Vilma Peltonen

     Itse asiassa teidän kommenteiden seurauksena tajusin, että mun fontti tosiaan ei oo ihan musta vaan harmaa. Itselleni se näkyy hyvin ja tosiaan muut eivät ole asiasta kommentoineet, mutta ehkä se riippuu vähän laitteesta. Mä tsekkaan tätä ja katson voiko asialle tehdä jotain. Onhan se harmi, jos sen takia jää postaukset lukematta. :) Kiitos paljon, kun kerroit ja kommentoit asiasta! :)

   • Taru

    Mielestäni fontti ja väri on ihanan raikkaat, kuten myös blogin ulkoasu. Todella hyvä postaus. Itsekkin olen aloittanut käyttämään kookosöljyä pastamisessa ja leivonnassa. Kiitos todella paljon inspiraatiosta, mitä ole saanut blogisi ansiosta.

 • ee

  Miten käytät kookosöljyä kahvin kanssa? Paljonko, missä vaiheessa lisäät sen kahviin yms? :)

  • Vilma Peltonen

   Tästä tulossa vielä tällä viikolla postaus!!! Mutta lyhyesti, joko laittamalla sitä valmiiseen kahviin kahvimaidon tilalle pienen teelusikallisen (Puhdistamon kanelilla maustettu suosikkini) tai sitten teen lattemaisen juoman johon tulee muutakin. Tähän resepti tulossa tällä viikolla. :)

   • Emma Wilde

    Hienoa, että tästä tulee päivitys, itse mietin nimittäin juuri samaa! Pyrin vähentämään maitotuotteita, joten mielenkiintoista kuulla miten kookosöljy voi korvata kahvimaidon!

    http://thewildethings.com

 • Mimosa

  Jee, kiitos toivotusta postauksesta! Paljon infoa ytimekkäästi :)

 • Outi

  Voita ja kookosöljyä käytetään täälläkin, kohtuudella :). Toimii!

 • Heidi

  Jenkeissähän ravitsemussuosituksia juuri muutettiin kun lukuisten tutkimusten jälkeen on tajuttu ravitsemussuositusten kovan rasvan suhteen olleen täysin väärät. Koskakohan suomi seuraa perässä? Voi olla, että niin kauan kun nämä nimeltä mainitsemattomat Pekka puskat ja kumppanit ovat virassa, ei muutosta taida hevillä tulla. Olisihan se noloa myöntää antaneensa koko uransa väärää ”fakta.

 • rmariannas

  Niin monta vuotta olen vannonut kookosöljyn nimeen! Akne ihoni parantui, päänahan ongelmat hävisivät kun aloin käyttämään kookosöljyä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. En ole tarvinnut sen koommin muita ihonhoitotuotteita kun kookosöljy taipuu niin moneksi kuorinnasta – teho kosteuttavaan naamioon. Kun on monta vuotta elänyt terveellisesti hämmästyy jotenkin joka kerta kun joku kyseenalaistaa asioita, kuten onko jokin terveellistä. Jotenkin olen elänyt niin laput silmillä, että olin kokonaan unohtanut kuinka valtaosa edelleen syö pikaruokaa, eineksiä ja uskovat vanhoihin myytteihin. Osa kritisoi kaikenlaisia superfoodeja ym… Eihän se keltään ole pois vaan hienoa kun saadaan vaihtoehtoja, uusia makuelämyksiä, mahdollisia terveys hyödyllisiä tuotteita. Kyllä omalle lautaselleni ainakin mahtuu mustikat ja ne gojimulberiaroniamarjat sulassa sovussa. :)

 • st'rawberry

  Kiva kun otit tämän asian esille. Olen samaa mieltä kanssasi ja erittäin ihmeissäni, miten tämä asia ei ole Suomessa laajemassa tiedossa..
  T. yksi terveydenhoitaja

  • Vilma Peltonen

   Kiitos, kiva kun kommentoit. Toivottavasti tämä asia noteerattaisiin Suomessakin pikkuhiljaa ja alettaisiin keskittyä olennaisiin asioihin… :)

 • Mate

  Mielenkiintoinen postaus! Olen itsekin hiljalleen alkanut kyseenalaistaa tuota kookosöljyn ”epäterveellisyyttä” tai ainakin epäterveelliseksi se Suomessa usein leimakaan, koska se sisältää melkein pelkästään kovaa rasvaa. Itse uskon siihen, että kookosöljy sisältää sellaisia välttämättömiö rasvahappoja, joita elimistö tarvitsee ja tarvitseehan elimistö myös niitä tyydyttyneitä rasvoja. Muistan jostain lukeneeni että 30% tyydyttynyttä ja 70% tyydyttymätöntä.

  En ole itsekään mikään lääkäri tai ravintoasiantuntija, mutta en itsekään usko siihen että pelkkä kova rasva aiheuttaisi Suomessa sydän- ja verisuonisairauksia. Enemmän uskon siihen, että ne johtuvat liian vähästä liikunnasta, liiallisesta alkoholin käytöstä, ylipainosta ja liian vähäisestä hyvien rasvojen saannista. Jos elämäntavat on rempallaan ei pelkkää tyydyttynyttä rasvaa voida syyttää.

 • silja

  Mielenkiintoinen postaus, jälleen kerran! Tykkään sun blogista koko ajan enemmän ja saan täältä niin paljon inspistä ja tsemppiä omaan arkeen, kiitos siitä!:)

 • Kookos

  Onko sulla vinkkejä iltanaposteltaviin? Tv:n edessä tekee mieli napostella jotain terveellistä mutta kuitenkin nautinnollista (yksi pala suklaata ei aja asiaa :D). Mikä tyydyttää napostelumielen pienellä vaivalla? Mitä itse syöt illallisen jälkeen?

  • Vilma Peltonen

   Mä itse syön illallisen yleensä vasta kahdeksan aikaan ja se on sen verran runsas, että varsinaista iltapalaa tai naposteluja en enää kaipaa. Mutta kannattaa koittaa esimerkiksi
   -omenalohkoja manteli/cashewvoihin dipattuna
   -porkkanaa hummukseen dipattuna
   -ihan marjasmoothiekulho, johon laittaa päälle vaikka vähän luomumysliä ja siemeniä
   -pähkinöitä
   -tuoreita marjoja
   -tehdä avocadosta, raakakaakaosta, kookosöljystä ja banaanista/hunajasta blenderissä suklaamousse
   -siemennäkkileipä+avokado+kylmäsavulohi
   -banaanipannukakut
   -mulperi- ja inkamarjat
   …Tuossa tuli jotain mieleen, mitä itsellä käytössä. :)

 • Apuna

  Asioihin tosiaan pitää suhtautua kriittisesti ja kyseenalaistaa, mutta on myös hyväksyttävä se, että maallikko ei vaan voi ”omien tuntemuksiensa” perusteella tietää miten asiat oikeasti vaikuttavat. Luulisi sinun yliopistossa opiskelleena tietävän tämän. Ei varmasti kookosöljyn kohtuukäyttö teekkään mitään pahaa terveelle ihmiselle. Ottamatta kantaa nyt tähän rasva keskusteluun niin Antti Heikkilän blogin linkkaaminen fiksulta ihmiseltä on aika mielenkiintoista. Jos olet yhtään seurannut, niin herra ei ole ihan jalat maan pinnalla ollut hetkeen juttujensa kanssa, blogissa on sellaista salaliittoteoriaa jo vaikka mitä vastaan.

  Superfoodit on myös iso bisnes, jonka sinä varmasti hyvinvointibloggarina tiedät.

  Suosittelen kuuntelemaan yle areenasta ohjelman ”Kenen ravinto-ohjeisiin kansalainen voi luottaa”, siinä puhumassa myös Tomi Kokko.

  • Vilma Peltonen

   No tähän nyt sanon vain, että viiden vuoden aikana olen aika monta keskustelua ja lähdettä käynyt läpi niin lääkäreiden kuin ravitsemusalan ammatilaisten kanssa, mutta en tietenkään yhteen postaukseen pystynyt millään laittamaan kaikkea. Kannattaa myös muistaa, että maailmalla ravitsemussuosituksia on jo muutettu ja tässähän siis tunnetusti porukalla on monta mielipidettä. En väitäkkään, että 100% varmasti tiedän mitään, mutta voiko kukaan loppujen lopuksi tietää tässä maailmassa mitään 100% varmasti?
   Mielestäni tässä ei yliopistolla ole tekemistä. Moni lääkäri valmistuu ja käy muutaman kurssin ravintoasioihin liittyen, kun toinen omistaa 10 vuotta intohimoisesti 24/7 ravintoasioihin omasta ajastaan ja silti lääkäri on muka pätevämpi. Toisten mielestä kyllä, toisten ei. Jokainen uskokoon mihin haluaa, mutta kerroin tässä postauksessa vain omat näkemykseni, tarkoitus ei ollut käännyttää ketään omalle kannalleni, kertoa vain miksi MINÄ käytän kookosöljyä. :)

 • gunagolu

  Hyvä postaus :) Mä en enää ymmärrä tota kovan rasvan pelkoa; onhan se jo maailmalla todettu täysin turhaksi. Suomessa nämä asiat nyt tulee vähän jälkijunassa, ehkä 5 vuoden päästä täälläkin alkaa kelkka kääntymään. Mun maalaisjärkeen parhaiten sopii ajatus siitä, että mahdollisimman vähän käsitellyt rasvat kuten voi, kylmäpuristettu oliiviöljy ja kookosöljy olisi ihmiselle luontaista ja hyvää tekevää. Kun taas moneen kertaan tehtaissa läträtyt rasvat ei olisi. Eipä kaupasta saatavia kasvisrasvalevitteitä osaisi tehdä kuin kemisti vaikka kuinka yrittäisi. Voita voi kuka tahansa tehdä kotona. Miten tässä maailmassa on eletty ennen beceliä, rypsiöljyä, rasvatonta maitoa ja 5% juustoa? ;)

  • Vilma Peltonen

   NIMENOMAAN. Kiitos kommentista! :) Miten luonnollinen rasva voi olla huonompaa kuin keinotekoinen? Elämillekin paras ravinto löytyy luonnosta ei tehtailta, niin myös meille ihmisille. Niin mä ajattelen ja mun päässä tää on itsestäänselvää ja hyvin hyvin yksinkertaista. :)

 • Heidi

  Me ihmisethän tankataan täyteen tyydyttynyttä rasvaa jo silloin kun olemme vaipoissa. Äidinmaito on kovaa rasvaa ja jostain syystä fiksu luontoäiti on ymmärtänyt mikä on vauvalle parasta ravintoa. Siksi sieltä tisseistä ei tule mitään rypsiöljyä tai beceliä ;)

 • Max

  Sulla on hyvä blogi, luen varmasti jatkossa joka postauksen ja opin itse siinä sivussa…

  • Vilma Peltonen

   Kiitos paljon Max, kiva kuulla :) Onhan tää aika miksaus kaikkea, mutta seasta löytyy myös tietoa ja vinkkejä! :)

 • Annika

  Tuore kookosöljy tuoksuu ihanalle, mutta löytää voittajansa kookoshiutaleesta tehdystä soseesta, kookossoseesta (Kokosmus, esim. Dr.Goerg, Ölmühle Solling tai Veganz). Tunnetko sen jo? Rahapussin kannalta kannattaa soseuttaa itse, jos keittiöstä löytyy tarpeeksi tehokas kone. Tavallinen sauvasekoitin tai tehosekoitin ei riitä, olen ne jo kokeillut ja soseuttamattomana hiutaleet eivät ollenkaan aja samaa asiaa…kookossosetta voi käyttää kookosmaidon tilalla esim. keitossa tai myslissä.