My personal trainer

16

Life

03.09.2013

Olen kirjoittanut tarkemmin kuntosalilla treenaamisestani esimerkiksi täällä. Nyt muutamia viikkoja sitten laitoin kuitenkin homman uusiksi, pyytämällä apua kaveriltani Johanna Muhoselta. Halusin jämäkkyyttä harjoitteluun, uusia liikeitä, monipuolisuutta ja sitä, että minulla on oikeasti ammattilaisen laatima ohjelma, jotta voin varmistua kehittyväni sitä noudattaessa. Ikävä kyllä viimeisen viikon olen ollut vähäsen flunssassa ja treenaaminen on vähän kärsinyt, mutta motivaatio sitäkin enemmän kasvanut.

Täytyy kyllä sanoa, että viikon kuitenkin treeniohjelmaa noudattaneena, se tuntui tosi hyvältä. Treenasimme aluksi yhdessä ja tekniikkaa tuli hiottua, mikä on aina hyvä. Itselleni tuli myös paljon uusia juttuja mukaan ja mikä tärkeintä, lihaksissa tuntui seuraavana päivänä! Palaan omiin treeneihini myöhemmin, mutta ajattelin esitellä teillekin vähän uutta ”valmentajaani”. Myös siltä varalta, jos jotain muutakin kiinnostaa näin syksyn tullen skarpata liikunassa. 😉

Johanna on monille tuttu kunto-ohjaaja esimerkiksi Elixir-ohjelmasta. Tällä hetkellä uusimassa MeNaiset SPORTissa on myös juttua tästä ihanasta naisesta, joten sieltä voi halutessaan lukea lisää. Johanna pitää myös Voicelle blogia, jota voit lukea täällä.

1. Sen lisäksi, että olet yrittäjä, olet myös pienen tytön äiti. Mikä on vinkkisi kiireiselle ihmiselle treenaamisen suhteen?  

-Katson aina sunnuntaisin seuraavan viikon aikataulun ja lisään kalenteriini mitä ja milloin aion jumpata. Tilanteet tosin elävät, kun on pienen lapsen äiti ja yrittäjä lyhyelläkin varoitusajalla, mutta jumppaamiseen löytää aina aikaa jos oikein paljon tahtoo. Kun aika on todella tiukassa teen kotona erilaisia kuntopiirejä kun lapseni nukkuu. 

2. Miten ja kuinka paljon itse treenaat keskimäärin pysyäksesi noin hyvässä kunnossa?

 -Kesällä otin kyllä huomattavasti rauhallisemmin ja nautiskelin elämästä, mutta yleensä treenaan noin 8-10 tuntia viikossa. Teen tasapuolisesti aerobista ja lihaskuntoa. Käyn juoksemassa noin tunnin lenkkejä, spinningiä ja/tai pitkillä kävelyillä vaunujen kanssa. Lisäksi käyn salilla, bodympump-tunneilla ja kuntonyrkkeilyssä ja/tai teen kuntopiirejä kotona, jossa käytän kahvakuulaa. Riippuen millainen viikko aikataulullisesti on, mutta pyrin 4-5 kertaan viikossa molempia aerobista sekä lihaskuntoa.

3. Jos ihminen ei ole hirveästi urheillut ja haluaa aloittaa liikkumisen, mistä suosittelet lähtemään liikkeelle?

 -Suosittelen aloittamaan rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Jos ei ole varaa palkata personal traineria suunnittelemaan itselleen ja taustoilleen sopivaa treeniohjelmaa, suosittelen aloittamaan muutaman viikon ajan pitkillä kävelyillä vähintään 3-4 kertaa viikossa (noin 75-90 minuutin kävelylenkkejä jotta peruskunto kohenisi). Pikkuhiljaa voi aloittaa hölkkäilemään ja sitä voi tehdä vaikka noiden kävelyiden ajan niin paljon kuin jaksaa. Kannattaa muistaa aloittaa tarpeeksi RAUHALLISESTI ja ensin tuolla reippaalla kävelyllä, jossa pystyy puhumaan puuskuttamatta.

Salilla olisi kyllä hyvä alkaa käymään niin, että joku suunnittelisi järkevän saliohjelman juuri omiin tavoitteisiin ja aikatauluihin sopivaksi. Myös salien ryhmäliikuntatunnteja kannattaa hyödyntää. Salille mennessä ja liittyessä  kannattaa kysyä, mitkä tunnit sopivat aloittelevalle kuntoilijalle. Suurin osa tunneista on tehty niin että sinne voi aloittelijakin rohkeasti mennä. Suosittelen kuitenkin kertomaan tunnin vetäjälle, että on ensimmäistä kertaa, jotta hän osaa ottaa huomioon sinut ja neuvoa asiat jotka kokeneemmille voi olla itsestäänselvyyksiä.

Saliohjelma olisi kiireiselle aloittajalle sopiva vaihtoehto lihaskuntotreenejä ajatellen. Kun liikkeet on oppinut tekemään teknisesti oikein ja painot ovat kohdillaan, voi salilla käydä ihan milloin se omaan aikatauluun sopii. Näin ei ole ryhmäliikuntatuntien aikataulujen ”vanki”. Täytyy kuitenkin muistaa tehdä tasapuolisesti aerobista ja lihaskuntoa.

4. Miten jo kokenut liikkuja voi saada parempia tuloksia aikaan, mihin kiinnittää huomiota?

-Kokeilee jotain ihan uutta tai tekee enemmän jotain, mitä on tehnyt vain vähän. Kokeneen liikkujan olisi hyvä pitää huolta, ettei treenaa liian yksipuolisesti, vaan haastaa kroppaansa ja kokeilee erilaisia treenimuotoja/lajeja. 

5. Motivaation on jokaisen löydettävä itse, mutta mitkä tekijät itseäsi inspiroivat liikkumiseen ja miten itseään voisi motivoida aktiiviseen elämäntapaan?

 -Tavoitteet motivoivat toisia ja osaa taas ne stressaavat. Jokainen tuntee itsensä parhaiten, mutta sanoisin, että jokaisen tulisi antaa liikunnalle mahdollisuus -se yleensä vie itsestään mukanaan.

Suosittelisin kärsivällisyyttä ja ettei ylimieti asioita, vaan aloittaa harrastuksen tai jonkun lajin niin, että nauttii ensin sen tuomasta hyvästä olosta. Tuloksia ulkonäöllisesti tulee kuin itsestään, kun vaan ensin löytää sen oman juttunsa, nauttii siitä ja rakastuu siihen.

Itse en parempaa tapaa tiedä tuoda lisäenergiaa kuin liikkuminen, se tuo hyvän ja ylpeän olon itsestään. Työt ja muutenkin elämä maistuu paremmalle liikunnan ansiosta, nukut paremmin ja sen ansiosta syötkin terveellisemmin. Hyvin harva haluaa hyvän treenin päätteeksi mennä syömään hampurilaisen ranskalaisten ja limun kera. Nämäkin tulevat kuin itsestään yleensä mukaan kun liikut. Alat kaipaamaan hyvää polttoainetta ja terveellisiä valintoja jotka tukevat urheilemista.

Pidän tärkeänä, ettei liikuntaa harrastettaisiin vaan ulkonäöllisten seikkojen takia, sillä kiinnostus voi lopahtaa hyvinkin pian. Treeniohjelma ja ravintosuunnitelma on laadittava niin, ettei se tunnu kauhelata pakkopullalta. Ne on rakennettava sen verran maltillisesti ja johdonmukaisesti, ettei niistä ota liikaa paineita. Muutokset on tunnuttava siltä, että siitä voi tulla elämäntapa, ei vain hetkellinen päätös.

Ja täytyy muistaa, että kokonaisuus ratkaisee. Olen aina sanonut, että elämästä kuuluu myös nauttia ja kokonaisuus ratkaisee eli satunnainen herkuttelu on täysin sallittua, kun muuten paketti on kasassa. Jos on sen kaltainen luonne, ettei pystyy maistamaan vain palaa kakkua vaan haluaa syödä koko kakun, kannattaa vaihtaa kakku vaikka mustikkarahkaan. Jokainen tuntee itsensä, mutta terveellinen elämä, ei ole sen vaikeampaa kuin että alkaa liikkumaan ja syömään terveellisesti. Sen tuomat hyödyt ovat sellaisia, ettei kukaan kadu valinneensa terveelisempää elämää.

Ja tässäkin asiassa täytyy muistaa, ettei kenestäkään täydellistä tule. Tulee huonoja ja väsyneitä päiviä tai jopa viikkoa, aina ei jaksa mennä treenaamaan ja joskus saattaa tilata pizzan, kun ei jaksa tehdä kotona mitään terveellistä. Tämä on täysin ok, seuraavana päivänä sitten käy vaikka vartin pidemmän lenkin kuin oli tarkoitus. Täytyy muistaa myös välillä antaa itselleen anteeksi. Vuodessa on 365 päivää, jos niistä 10 on huonoja, se ei näy missään, kunhan kokonaisuus on mahdollisimman aktiivista ja terveellistä.

 

Tsemppiä kaikille syksyyn! Hakekaa liikunnasta energiaa elämäänne, kun aurinko jättää meidät . 😉

 xVilma ja Johanna