Mitä superfoodeja käytän, ja miksi?

17

Food

16.10.2014

Ajattelin, että nyt olisi vihdoin aika erään paljon kysytyn toivepostauksen. Kiinnostuin vähän reilut neljä vuotta sitten superfoodeista -juuri ennen kuin mediassa alkoi suuri höpötys goji-marjoista ja raakasuklaasta. Moni siihen aikaan kokeilemani ja käyttämäni jauhe tai jippo on unohtunut alkuinnostuksen jälkeen perusruokavaliostani, mutta onhan niitä myös jäänyt.

Itse miellän arjessa ”superfoodeiksi” kaikki ruuat, jotka ovat poikkeuksellisen ravinnetiheitä, esimerkiksi mustikat, mustaherukat, pähkinät, pinaatin, parsakaalin, sienet, avocadon.. ihan perusruuat siis. Eniten pyrin suosimaan ekologisuuden (ja edullisuuden) takia kotimaista, joten mustikat, mustaherukat ja puolukat kuuluvat jokapäiväiseen ravintooni Suomessa.

_MG_0501 copy

Virallisemmin superfoodien sanotaan olevan tavallisten ruokien ja lääkinnällisten yrttien välimaastoon kuuluvia ruoka-aineita. Itse en halua ottaa kemiallisesti tehtyjä lääkkeitä joka vaivaan ja terveellisesti elämällä yritän myös ennaltaehkäistä mahdollisia sairauksia ja vaivoja sekä ylipäätään saada lisää energiaa. Itse suosin sellaisia superfoodeja, joita syön myös maun ja rakenteen takia. Usein käytän myös tiettyjä tuotteita kausiluontoisesti tai ”kuureittain”. Ylipäätään matkalaukkuelämäni on karsinut aika paljon superfoodejen käyttöä. Suosikkini kookosöljy ja chian-siemenet kulkevat kuitenkin aina mukana.

Uskon, että ilman kaukaa tuotuja superfoodeja voi pärjätä mainiosti. Jos haluaa kuitenkin mahdollisimman optimaalisen suorituskyvyn, olon, energian tai apua esimerkiksi hiusten kasvuun, voi superfoodeista hakea lisäboostia. Mielestäni vähällä ruualla eläjien esimerkiksi laihduttajien tai paljon kuluttavien urheilijoiden kannattaa syödä mahdollisimman ravinnetiheää ruokaa (superfoodeja tai ei), koska muuten kaikkien tarpeellisten ravintoaineiden saanti voi olla puutteellista. Oma maalaisjärkenikin sanoo, että vaikka söisi vähemmän energiaa, mutta jos se sisältää runsaasti ravintoaineita, ei puutoksia synny niin helposti.

Tässä vinkkejä, jos haluaa vaihtaa osan ravintoköyhää ruokaa paremmaksi tai lisätä muutaman tehotuotteen arkeen (linkit vanhoihin postauksiini, osa blogin alkuaikoina kirjoitettuhin, joten ihan joka asia ei ole enää ajankohtainen kohdallani ;)).

KOOKOSÖLJY

Lukijoilleni on varmasti tullut selväksi, että suosin kookosöljyä. Käytän sitä aina mm. paistamiseen. Lisää kookosöljystä olen kirjoittanut mm. TÄÄLLÄ.

SIITEPÖLY

Yksi oma superruokasuosikkini on siitepöly. Mehiläistuotteita on käytetty vuosituhansia ruokavaliossa ja sen on sanottu olevan maailman kokonaisvaltaisinta ravintoa. Venäläisessä tutkimuksen mukaan vanhimpaan eläviä ihmisiä yhdisti yksi selkeä tekijä: mehiläistuotteiden nauttiminen.

Siitepölyn ravintokoostumus on erinomainen. Se sisältää muun muassa kaikkia 22 aminohappoa, jopa 59 mineraalia ja runsaasti vitamiineja. Ripottelen itse siitepölyä milloin minnekin. Maku on aika karkkimainen. Lisää siitepölystä löytyy postauksestani TÄÄLTÄ.

kookosöljy siitepöly

CHIA-SIEMENET

Paras tunnettu kasviperäinen omega-3 rasvahappojen lähde, sisältää paljon kuituja, vitamiineja ja antioksidantteja. Auttaa suolen toiminnassa. Supermonikäyttöinen! Lue postaukseni TÄÄLTÄ, reseptejä chia-siemenistä löytyy esimerkiksi TÄÄLTÄ.

HAMPUNSIEMENET

Hampunsiemenet sisältävät omega-3 ja omega-6 rasvahappoja täydellisessä suhteessa ihmiselle. Lisäksi hampunsiemenet ovat hyvin proteiinipitoinen ruoka. Lue kirjoittamani postaus Hampunsiemenistä TÄÄLTÄ.

chia copy copy

MACA-JUURI

Maca on yksi ensimmäisistä superfoodeista, jonka minä otin käyttöön joskus vuosien 2009-2010 vaihteessa. Silloin kiinnostuin macan energiaa tuovasta vaikutuksesta ja siitä, että se lisää fyysistä suorituskykyä. Sen jälkeen käyttöön on motivoinut sen kyky tasapainoittaa muutoksissa. Maca on voimakas adaptogeeni (adaptogeeni on termi, joka annetaan lääkinnällisille kasveille joiden avulla keho kykenee mukautumaan haastaviin olosuhteisiin – esimerkiksi stressiin). Eräs ravintoneuvoja kehotti syömään macaa, jos muuttaa hormonaalista ehkäisyä tai jättää hormonaaliset valmisteet kuten e-pillerit pois kokonaan. Aina voi koittaa. Itse käytän macaa smoothiessa, silloin kun käytän. Postaukseni macasta löytyy TÄÄLTÄ.

superfoodit

VIHERJAUHEET, NOKKONEN

Ennen viherjauheet sekä levät kuten spirulina ja chlorella kuuluivat jokaiseen aamuni, nyt olen juonut niitä enemmän kuureittain kehon puhdistus mielessä. Nokkonen sopii hyvin esim. smoothieihin. Postaukset näistä löytyy TÄÄLTÄ.

MG9282_copy_657_986_DEFAULT_resize copy

MSM+C

Olen käyttänyt Puhdistamon MSM+C -jauhetta smoothieissa. Orgaaninen rikkiyhdiste auttaa mm. hiusten ja kynsien kasvuun sekä ihon uudistumiseen. MSM:stä olen kirjoittanut mm. TÄÄLLÄ.

LUCUMA

Lucuma on kermaisen makunsa ansioista suosikkini leivonnassa ja jälkiruuissa, kirjoitin siitä juuri puolukkatuorepuuro-respetini oheen. Löytyy TÄÄLTÄ.

BANAANI-JAUHE, CAMU CAMU -JAUHE

Nämä ovat harvemmassa käytössäni. Kätevästä banaanijauheesta kirjoitin reseptin ohessa TÄÄLLÄ, c-vitamiinipommi camucamusta TÄÄLLÄ.

4 copy copy

INKAMARJAT

Löytyy postaus TÄÄLTÄ.

Myös toffeelta maistuvat Mulperit ovat ehdoton herkkuni silloin tällöin. Nuo ravintorikkaat marjat sisältävät runsaasti kuituja, rautaa, kalsiumia sekä C- ja K-vitamiineja

inka

RAAKASUKLAA

Rakastan raakasuklaata, kukapa ei. Joskus teen itse, välillä ostan kahvilasta raakasuklaakonvehdin tai sitten ostan kaupasta valmiin patukan. Kiinnostaisiko teitä postaus omista suosikeistani raakasuklaapatukoissa? Ennen kesää olin kyllä aika suklaa-addikti. Söin melkein joka päivä vähän raakasuklaata tai tummaa suklaata. Matkustelun myötä se jäi pois tavoista ja nyt syön suklaata aika harvoin. Silti parasta ruokahemmottelua on hyvä raakasuklaa ja kahvi. 😉 Raakasuklaasta postaus TÄÄLLÄ.

raakasuklaaToki vähän kaikkea on tullut vuosien saatossa koitettua ja esimerkiksi täällä Italiassa olessani tulee syötyä goji-marjoja. Maun puolesta voisin suositella myös esimerkiksi acai -jauhetta ja baobab -jauhetta.

Mikä on teidän superfood-suosikki? 🙂
aboutsivu