Lukemiani joogakirjoja

29

Yoga

24.09.2017

Olen lykännyt tätä postausta pitkään, koska minulla ei ole ollut tarpeeksi hyviä kuvia postausta varten. Joogakirjani ovat ripoteltuna eri osoitteissa, mikä on hankaloittanut asiaa… Vieläkään minulla ei ole kuvia, jotka havainnollistaisivat kirjoja hyvin, mutta viime lauantain postaukseni Riittämättömyyden tunteesta, epäonnistumisen pelosta, häpeästä ja huolista”  mielessäni päätin, että näillä nyt mennään. 🙂

Eli tässä suurin osa lukemistani joogakirjoista:

RACHEL BRATHEN – YOGA GIRL

Suosittelen tätä kaikille, vaikka joogasta ei olisikaan innostunut (ehkä tämän kirjan luettua nimittäin on). ”Instagramtähdeksi” noussut ruotsalainen joogaopettaja Rachel asuu nykyään Aruballa miehensä kanssa ja on pienen tytön äiti. Kirja ei ole tyypillinen joogakirja ja ehkä siksi se onkin niin mukaansatempaava, tunteita herättävä ja mielenkiintoinen. Se kertoo Rachelin elämästä lapsuudesta tähän hetkeen kauniiden kuvien kera. Tarina antaa toivoa ja inspiraatiota varmasti monelle, koska Rachel on elänyt aika ääripäistä elämää ennen kuin löysi meditaation ja sitä kautta joogan. Itseäni tarina kiinnostaa myös siitä näkökulmasta, että kyseessä on toinen sosiaalisen median alalla toimivan yrittäjän kirja. Lisäksi itseäni viehättää kirjan maanläheinen ja aika mutkatonkin suhtautuminen joogaan. Tästä tulee olo, että hei ehkä minäkin pystyn, ehkä jooga on kaikkia varten jne… Siksi suosittelen tätä varsinkin aloittelijoille. Kirja sisältää myös mm. opastusta asanoihin ja ruokareseptejä. Jos minun pitäisi joku näistä joogakirjoista valita, se olisi tämä.

PETRI RÄISÄNEN -ASTANGA JA NADI SODHANA

Jälkimmäinen oli ensimmäinen joogakirjani. Sain sen terveystiedon yo-kokeen takia lukion stipendien jaon yhteydessä. En olisi silloin uskonut, että joskus palaan näihin kirjoihin joogaan hurahtaneena. Silloin yritin lukea kirjaa sanasta sanaan, eikä siitä meinannut tulla mitään. Liian seikkaperäistä, yksityiskohtaista ja vaikeaa, ajattelin. Mutta todellisuudessa nämä Petri Räisäsen kirjat ovat täyttä kultaa. Kirjat ovatkin käännetty jo usealle kielelle. Tämän tarkemmin asanoita tuskin pystyy kirjalliseen muotoon laittamaan, myös kuvat ovat mahtavat ja havainnollistavat. Räisäsen kirjat toimivat täydellisenä oppaana astangan, sen filosofian ja harjoitussarjojen maailmaan – tosin suosittelen näitä kyllä sellaiselle, jolla on jo joogasta kokemusta.

DONNA FARHI – KEHON JA MIELEN JOOGAA

Tämä kansainvälisesti tunnetun joogaopettajan teos on sellainen, johon aina palaan katsomaan tiettyä asiaa. En ole lukenut kirjaa kannesta kanteen, vaan enemmän etsinyt vastauksia tiettyihin asioihin tai asanoihin. Kirja sopii kaikille, riippumatta joogalajista tai tasosta. Parasta antia kirjasssa on mielestäni 75 hyvin esiteltyä asanaa sekä se, että kirjasta löytyy myös runsaasti anatomiaan/fysiologiaan perustuvia neuvoja harjoituksen turvallisuuden takaamiseksi.

JANNE KONTALA – JOOGAN SYDÄN

Tämä on kirjoista ehkä syvällisin/filosofisin. Kirja on loistava opas, jos haluaa ymmärtää joogan sisintä ja tietää enemmän esimerkiksi meditaatiosta… Kirjassa on paljon oivalluksia ja tietoa. Siitä huomaa, että kirjailijalla on syvä tietämys aiheesta ja paljon omaa kokemusta, mikä innostaa. Tämä kirja on itselläni kesken, mutta varmasti tulen palaamaan tähän kirjaan vielä monesti, koska tätä puolta haluan joogaharjoituksessani eniten syventää.

MATTI RAUTANIEMI – ERAKKOMAJOISTA KUNTOSALEILLE

Erakkomajoista kuntosaleille -kirja avaa lyhyesti sanottuna sitä, miten jooga valloitti maailman. Olen itse kiinnostunut historiasta, mutta myös nykyajan trendeistä, varsinkin kun puhutaan hyvinvoinnista, joten aihe itsessään on mielestäni superkiinnostava! Kirjassa pohditaan paljon suuria kysymyksiä, kuten joogan ja uskonnon suhdetta sekä ylipäätään sitä, mitä jooga on. Tässä hyvin kirjoitetussa kirjassa on niin paljon tietoa, että tähänkin aion palata vielä tulevaisuudessa… Tuntuu, että kaikkea en heti sisäistänyt. Monessa näissä joogakirjoista onkin ainakin itselleni aika paljon infoa, joten näitä on kiva pureskella pikkuhiljaa. En sitten tiedä, miten vaikka joogaopettajat kirjat kokevat, mutta itselleni kirjoissa on todella paljon uutta. 🙂

Lisäksi kuvissa näkyy Balilta ostettu Amadea Morningstarin the Ayurvedic cookbook sekä Sanna Ehdinin Enemmän energiaa! -kirja. Tuo Ayurveda kirja ei ole mitenkään uusimmasta päästä, mutta toisaalta, tarvitseeko näin vanhasta tieteestä kertova kirja olla moderni… ajattelin että ei. Balilla myytiin paljon Ayurveda kirjallisuutta englanniksi, ja tämä vaikutti sisällöltään kiinnostavimmalta. En ole hirveästi kirjaa lukenut, mutta nyt kun haen tavaroitani Italiasta ensi viikolla, otan tämän mukaan, jotta voin vihdoin perehtyä kirjaan paremmin. Ayurveda ja jooga kulkevat aika käsi kädessä, joten siksi tuo kirja löytyy pinosta. Enemmän Energiaa! -kirja päätyi taas pinoon, koska kirjassa on mielestäni tosi hyvin kerrottu esimerkiksi hengittämisen ja meditaation merkityksestä. Sopii siis siten joogasta kiinnostuneille hyvin.

Ovatko nämä teille tuttuja kirjoja? Onko teillä mielessä joku joogaan liittyvä kirja, mitä suosittelisitte minulle? 🙂