Loma ja Ravinto –Intuitiivinen syöminen

22

Food

22.06.2015

_MG_6038

Olen alkanut tulla siihen tulokseen, että voin parhaiten kun en mieti liikaa syömisiäni. Intuitiivinen syöminen on termi, joka on nostanut päättään kaiken maailman eliminaatioruokavalioiden ohella. Sen mukaan meillä on sisäsyntyinen viisaus syödä juuri sitä ruokaa ja juuri sen verran kuin tarvitsemme. En ole koskaan ollut dieettien kannattaja, mutta blogistanikin huomaa, että ”välttelen” gluteenia, maitotuotteita ja valkoista sokeria. Ennen kaikkea kuitenkin vältän huonolaatuista ruokaa, teollista lisäaineilla täytettyä ”ravintoa”. Välillä kuitenkin syön raaka-aineita vain niiden terveellisyyden vuoksi tai siksi, että treenin jälkeen kuuluu syödä proteiinia ja hiilihydraattia. Tai syön, koska tarjotaan.

_MG_6262

Palasin juuri lomalta ja puolentoista kuukauden aikana söin monta tiramisua, yhteensä varmaan pari kymmentä palloa gelatoa, join viiniä ja proseccoa, nautin muutamia pasta-annoksia, useita risottoja, söin vaaleaa leipää, kakkuja ja leivoksia -oikeastaan vain sitä mitä teki mieli. (Onneksi rakastan myös tuoreita salaatteja, hedelmiä, mereneläviä ja grillattuja kasviksia. )
_MG_7545

Ainut ohjenuorani oli syödä vain kun on nälkä ja sen verran kun teki mieli, sellaista ruokaa, josta oikeasti nautin. Jätin maailman parasta suklaajälkiruokaa, koska vatsa vain oli jo tarpeeksi täysi, kieltäydyin kohteliaasti ottamasta, jos olo oli jo tyytyväinen ja söin kunnon aterioita näpsimättä. Näin pystyin syömään ihan mitä vain ja paino ei noussut ollenkaan. Oikeastaan olo oli suurimman osan ajasta hyvä, vaikka nautin myös (minulle yliherkkiä) vilja- ja maitotuotteita jonkun verran.

_MG_6562

Olen huomannut tämän ennenkin. Kyse on kohtuudesta ja laadusta. Italiassa kaikki oli laadukasta ja oikeasti herkullista. Nautin jokaisesta suupalasta, ja silloin riitti vähemmän. Kun pöydän ääressä syötiin ruokaan keskittyneesti ja hitaasti, myös ruuansulatukseni pystyi toimimaan paremmin. Stressaantuneena kärsin myös vatsavaivoista enemmän ja ruuasta stressaaminen tekee taatusti hallaa.

_MG_4637 copy

Lomalla suosittelen siis keskittymään laatuun määrän sijaan. Monet keräävät lomakiloja, mutta se että syö vapaasti ja herkutellen ei tarkoita sitä automaattisesti.. Arjessa syön myös monta pientä ateriaa päivässä, mutta lomalla söin 2-3 kertaa kunnolla enkä juurikaan välipaloja. Riittää kun kuluttaa enemmän/yhtäpaljon kuin syö, niin voi syödä kaikenlaista sopivissa määrin. Lomallakin kannattaa urheilla ja olla aktiivinen, silloin reippailuun on usein enemmän aikaakin ja varsinkin näin kesällä, mikäs sen parempaa kuin liikkua ulkona!

_MG_1547 copyb

Tässä siis vähän ajatuksiani siitä, kuinka voi olla puolitoista kuukautta reissun päällä Italian kaltaisessa ruokataivaassa, nauttia ja palata takaisin ilman lomaturvotusta. 🙂
Miltä intuitiivinen syöminen teistä ylipäätään kuulostaa?
vp