Lempiliike: päälläseisonta

18

Yoga

05.09.2014

Olen joskus maininnut teille, että tänä vuonna olen ”hurahtanut” päälläseisontaan. Katsoin kun eräs tuttuni teki vatsalihaksia päällä seisten, tuoden jalkoja aina vaakatasoon. Ajattelin, että minäkin haluan! Edellinen muistikuva kokeilusta oli lapsuuden telinevoimistelutunneilta. Sen jälkeen olin aina keskittynyt käsilläseisontaharjoitteluun, koska pidin päälläseisontaa vähän lasten leikkinä. Joogassahan päälläseisonta voi olla hyvinkin käytetty treenimuoto, mutta jotenkin minulta koko tämä liike oli jäänyt käyttämättä. En tajunnut sen monipuolisuutta ja tehokkuutta.

No tuumasta toimeen. Koitin heti päälläseisontaa -huonoin tuloksin. Vanhalle joukkuevoimistelijalle meinasi käydä ylpeyden päälle, kun menin kerta toisensa jälkeen ympäri tai horjahdin sivuille samalla kun pallopeleihin tottunut näytti pysyvän pystyssä kuin seinä. Muutaman päivän ajan aina vähän väliä kävin kontilleni maahan ja harjoittelin. Kunnes ehkä kolmantena päivänä oivalsin jutun jujun. Aloin pysyä asennossa varmasti ja pystyin jopa koittamaan sitä vatsalihasliikettä, eli tuomaan jalat vaakatasoon ja takaisin ylös. Kerron tämän, koska huonosta alkumenestyksestä huolimatta tämänkin voi oppia. Helsingin Sanomien jutun mukaan ”päälläseisonnan voi oppia viikossa” kuka tahansa.

Aika nopeasti harjoittelu toi siis tulosta ja aloin tekemään toistakymmentä jalkojen vientiä. Sain todeta, että tämä on ihan älyttömän hyvä vatsalihasliike. Oikeastaan päälläseisonta auttaa koko keskivartalon tukilihaksiin todella tehokkaasti. Lisähaastetta olen saanut ”venkoilemalla” päälläseisonnassa. 😉
Painopiste vaihtuu viemällä jalkoja taakse, auki, sivuun, eteen, koukkuun ja niin edelleen. Koko ajan joutuu käyttämään eri lihaksia ja tasapaino treenautuu samalla. Parasta on, että päälläseisonta tuntuu hyvältä. Kun veri virtaa päähän, on olo sen jälkeen energinen ja rentoutunut.

Mitä hyötyä päälläseisonnasta siis voi olla?

  • Vahvistaa selkärangan aluetta, niskaa, hartioita ja käsivarsia.
  • Kehittä keskivartalon tukilihaksia.
  • Voi vähentää turvotusta ja parantaa ruuansulatusta.
  • Aivojen lisääntynyt verensaanti stimuloi psyykkisiä ominaisuuksia.
  • Olen myös lukenut, että se edistäisi hiustenkasvua ja että päälläseisonnalla voisi olla positiivisia vaikutuksia näkö- ja kuuloaistiin. Mutta tiedä näitä. 😉

Miten pääset alkuun?

Asetu nelikontin ja aseta kyynärpäät hartioiden leveydelle. Laita sormet ristiin ja kämmensyrjät alustalle. Ranteet ja kyynärvarret muodostavat kolmion. Mielestäni käsien pitäminen kolmiossa on helpoin tapa (kuva), mutta halutessaan kädet voi pitää myös auki.

Ojenna jalat suoriksi, nosta lantio ylös ja aseta paino ylävartalolle. Yritä nostaa selkä mahdollisimman kohtisuoraan taivasta kohden, jotta jalkoja on helpompi lähteä nostamaan suoraksi. Ojenna jalat asteittain ja halliten suoraksi, keskity tasapainon ylläpitämiseen. Pidä koko ajan keskivartalo ja pakarat tiukkana. Aluksi paino on enemmän käsivarsilla kuin päällä.

Voit myös harjoitella asennossa pysymistä pitämällä jalat aluksi koukussa tai harjoittelemalla seinää vasten!

Lisähaastetta?

Kun päällä seisominen sujuu, suosittelen jalkojen tuomista vaakatasoon hallitusti. Jalkojen edestakaisin vienti on tehokas ja hauska vatsalihasliike. 

Itseään voi haastaa, sen lisäksi että kuljettelee jalkoja eri suuntiin, siirtämällä painoa enemmän päälle. Aluksi paino on enemmän käsillä ja pään etuosalla, melkein otsalla. Mutta suoristamalla niskaa ja laittamalla painon päälaelle liikeeseen voi hakea uutta tuntumaa.

Ei muuta kuin harjoittelemaan! 😉

xVilma