Kehonhallintaa & vinkkejä tasapainoharjoitteluun

20

Yoga

14.01.2017

Tuntuu, että liikkumisen hyödyissä puhutaan usein voiman, kestävyyden ja liikkuvuuden kehittymisestä, mutta vähemmän kehonhallinasta: tasapainosta, koordinaatiosta, ketteryydestä ja nopeudesta.

Itse olen kokenut, että juuri kehonhallinta on ehkä paras ominaisuus, mitä olen saanut kehitettyä aktiivisen urheilun avulla. Siitä on ollut minulle valtavasti hyötyä esimerkiksi mallin työssäni, koska kehonhallinta lisää myös kehon tuntemista. On helpompi poseerata, kun kroppa tottelee mieltä – tietää, mitä tekee ja tuntee äärirajansa. Mutta kehonhallinnasta on tietysti hyötyä muuallekin kuin temppuihin, piruetteihin tai mallintyöhön. Hyvä kehonhallinta ja tasapaino edesauttavat selkeästi turvallista liikkumista. Esimerkiksi siten, että liikeradat ja -laajuudet ovat hallittuja, kompastuessa löytääkin ehkä vielä tasapainon ja vaikeassa maastossa on helpompi kulkea.

Itse olen harjoitellut kehonhallintaa pienestä pitäen voimistelun-, tanssin- ja pallopelien avulla. Kuten muutkin taidot, tämäkin taito kuitenkin ruostuu, jos sitä ei käytä. Huomasin pari vuotta sitten isoimman joogainnostukseni alussa, että tasapainoliikkeet horjuivat, tukijalka tärisi ja liikkeet tuntuivat haastavailta pysyä. Nyt olen tehnyt tasapainoharjoitteita taas säännöllisesti ja kehitystä tapahtunut selkeästi. Mielestäni tasapainokykyni on jopa paljon parempi kuin voimisteluaikoina, liikkeet ovat hallitumpia. Jooga onkin mielestäni yksi parhaista lajeista kehittää kehonhallintaa.

Tässä kuvina viisi suosikkeihini kuuluvaa tasapainoliikettä. Nämä oikeasti aktivoivat hyvin koko kroppaa ja tällaisten liikkeiden tekeminen saa hien pintaan, vaikka pysyisikin lähes paikallaan.

Eagle pose – Garudasana

Half lotus toe balance – Padangustha Padma Utkatasana

Standing bow pulling pose – Dandayamana Dhanurasana

Standing head to Knee – Dandayamana Janushirasana

Balancing Stick Pose -Tuladandasana
   

Muutama vinkki asennossa pysymiseen:
♥ Etsi edestäsi aina tukipiste ja pidä katse tässä samassa kohtaa.
♥ Pidä keskivartalo ja pakarat tiukkana ja ryhti hyvänä.
♥ Hengitä rauhallisesti – jo ennen kuin siirryt asentoon.
♥ Parhaan tasapainon löydät, kun teet paljain jaloin kovalla alustalla. Silloin voit varpaiden avulla tasapainotella.
♥ Keskity. Tasapainoharjoituksissa on mielestäni iso meditatiivinen vaikutus, koska ajatus ei vain voi harhailla tai liikeessä on paljon vaikeampi pysyä. 🙂


I think many times we talk about strength, endurance and flexibility training benefits, but less about body control: balance, coordination, agility and rapidity. In fact, for me body control is maybe the best thing that I’ve developed through training. It has been useful for my modeling work, but it’s useful for everyone. Good body control helps you for example to do exercises in a right and safe way. Yoga is one of the best ways to develop body control, and in this post I show you five pose which are good for balance training.

Tallenna

Tallenna