Kauravälipaloja & pohdintaa proteiineista

57

Food

18.02.2019

*kaupallisessa yhteistyössä Kaslink Aito

Arki on välillä niin kiireistä ja aktiivista, että jokainen helposti mukaan otettava, terveellinen ja herkullinen välipalalöytö on minulle ilon aihe. Maailma on onneksi muuttunut nopeasti siihen, että kasvipohjaisten vaihtoehtojen määrä on lisääntynyt valtavasti. Monet teistä blogini lukijoista varmasti tiedätte, etten ole käyttänyt maitoa vuosiin. Vuonna 2014 kirjoittamani postaus Maidoton elämä, on blogihistoriani luetuimpia postauksia. Tuohon aikaan minun piti selitellä usein, miksi en tilaa tavallista cappuccinoa, osta jugurtteja, jäätelöitä tai rahkoja – ja kertoa, millä sitten näitä voi korvata arjessa. Nyt tilanne on onneksi aivan toinen.

Lyhyesti kerrattuna itsehän jätin maidon hyvinvointisyistä, sillä se ei sopinut vatsalleni. Aineenvaihduntani parani ja turvotus laski huomattavasti maitotuotteiden pois jättämisen jälkeen. Positiivisia vaikutuksia muutoksella oli myös ihooni. Oikeastaan aina, kun joku kysyy vinkkejä paremman ihon saamiseksi, suosittelen testaamaan maitotuotteiden jättämistä, sillä tiedän monen muunkin saaneen apua tästä. Kun kolme vuotta sitten jätin lihan pois, alkoi myös eettiset ja ekologiset asiat vahvistivat maidottomuuttani.

Pitkään suosin eniten manteli- ja riisimaitoa (soijaa en pidä kovin hyvänä vaihtoehtona). Kunnes Suomeen muutettuani, lähes tasan vuosi sitten, kävin kotimaisen Kaslink Aito -brändin tilaisuudessa. Siellä sain maistaa tämän perheyrityksen kauratuotteita ensimmäistä kertaa ja oikeastaan siitä lähtien olenkin ostanut kotiin kyseisiä tuotteita. Minusta on kiva suosia kotimaista yritystä, mutta nyt voin sanoa, että yksi syy, miksi käytän maitotuotteiden sijaan kauratuotteita, on yksinkertaisesti hyvä maku. Kaslink Aidon uudella gluteenittomalla barista kauramaidolla tulee esimerkiksi mielestäni maailman paras cappuccino.

Maitotuotteissa on tunnetusti proteiinia ja itsekin vielä 10 vuotta sitten söin valtavat määrät rahkaa ja raejuustoa. Moni voi miettiä juuri proteiininsaantia, jos korvaa maitotuotteet esimerkiksi kauratuotteilla. Vaikka liikunkin paljon, en itse usko enää maksimaaliseen proteiinitankkaukseen. Vähemmälläkin pärjää ja monipuolisella ruokavaliolla sekä riittävällä kalorimäärällä en olisi kovin huolissani. Mietin silti jonkun verran proteiininsaantia, mikä on melkein välttämätöntä, kun syö lähes vegaanisti. Etenkin astangaharjoituken sekä salitreenin jälkeen yritän syödä heti jotain hiilihydraatti ja proteiinipitoista, että saan treenistä täydet hyödyt irti.

Kaslink Aito toi vastikään markkinoille tähän tarkoitukseen erittäin sopivan Aito Plus kauravälipalan, joka sisältää edeltäjäänsä enemmän proteiinia. Mielestäni tämä on tosi hyvä lisäys. Yksi pakkaus sisältää yhteensä 5,4 grammaa härkäpapu- ja kauraproteiineja. Olen testannut tuotetta nyt useamman viikon ja tämä on sellainen välipala, jota aion jatkossakin ostaa.

Itse olen lisännyt kauravälipalan sekaan usein laadukasta granolaa, marjoja, banaania tai pähkinöitä, mutta maistuu tämä hyvin yksinäänkin. Kahdesta mausta, omena-mango ja puolukka-banaani, jälkimmäinen on suosikkini. Aito Plus kauravälipala on siis täysin maidoton, vegaani, eikä tuotteeseen ole lisätty sokeria. Maut ovat peräisin aidoista hedelmistä ja marjoista. Luen aina tuoteselosteet ja kiinnitän huomioita sokeriin, joten minusta on tärkeää, ettei näissä Kaslink Aidon uutuuksissa ole sokeria lisättynä.

Kasvimaidot ovat olleet jo pitkään tosi itsestään selvä osa jääkaappiani ja uskon, että monille teillekin kauratuotteet ovat osa arkea. Törmään kuitenkin välillä siihen, että kun joku asia on itselleni tosi normaalia, kuvittelen sen olevan sitä kaikille. Itsekään en ole 100% ehdoton ruokavaliossani, mutta maidon korvaaminen kaurapohjaisilla vaihtoehdoilla on nykyään todella helppo valinta aina, kun valintaan on mahdollisuus. Haluankin kannustaa kaikkia edes testaamaan maidon korvaamista kauratuotteilla – sittenhän sen huomaa, miten olo muuttuu vai muuttuuko ollenkaan. Ainakin tekee jotain ympäristön hyväksi. 🙂

Kaura on myös siitä hyvä vaihtoehto, että se sopii monien vatsalle ja on tutkitusti terveellistä. Suomalainen kaura on erittäin korkealaatuista ja minusta on hienoa, että Kaslink vie sitä kiihtyvällä vauhdilla myös maailmalle. Kaslink huomioi myös ympäristötekijät aina 100% kierrätettävistä pakkausmateriaaleista tuotteen valmistamiseen sekä panostaa selvästi tuotekehitykseen, laatuun ja asiakkaiden kuuntelemiseen. Nämä kaikki edellä mainitut syyt ovat varmasti olleet osa tarinaa, miksi Kaslink Aito on onnistunut niin nopeasti kasvattamaan tuoteperhettään lyhyessä ajassa. Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä kaikkea muuta tämä suomalainen yritys vielä keksii. 🙂

Tässä vielä superhelppo, näyttävä ja herkullinen resepti, jossa käytin uutuustuotteita:

Vegaaninen kerrosvälipala (kahdelle)
1 dl Barista kauramaitoa
1 rkl chian siemeniä
1 purkki omena-mango Aito Plus Kauravälipalaa
1 purkki puolukka-banaani Aito Plus Kauravälipalaa
1 dl marjoja (itse viipaloin mansikoita)
n. 2rkl sokeritonta granolaa (itselläni oli käsintehtyä tattarigranolaa)
banaania

Sekoita kulhossa kauramaito ja chian siemenet. Voit tehdä tämän jo etukäteen esimerkiksi edellisiltana jääkaappiin valmiiksi tekeytymään, mutta vähintään 15 minuuttia etukäteen. (Chian siemenet turpoavat nesteessä ja tästä tulee itsessään jo herkullista vanukasta.) Kokoa annos kerroksittain laseihin mieleiselläsi tavalla

Olisi kiva kuulla myös teidän ajatuksia kasvimaidoista? Onko teillä kauratuotteita käytössä? 🙂 Ihanaa alkanutta viikkoa! <3