Hiilihydraatit & väsymys?

73

Food

11.10.2018

Olen koko aikuisiän ollut tosi tietoinen hiilihydraateista. Tavallaan karppasin vuosikausia, kun välttelin pastaa, perunaa ja leipää. Mietin jopa hedelmien hiilihydraattipitoisuuksia ja sitä, että korvaisinko munakkaalla aamupuuron. Söin siis hyvin hiilihydraattitietoisesti ja se sopi minulle. Kun melkein kolme vuotta sitten lopetin lihan syönnin kokonaan, asia alkoi muuttua. Lakkasin ostamasta myös mereneläviä kotiin ja juuston käyttökin väheni. Muita maitotuotteita en edes syö ja tofua sekä muita soijavalmisteita kulutan hyvin minimaalisesti. Mitä sitten nykyään syön…yhä enemmän hiilihydraatteja.

Hiilihydraattikammo on ollut tiessään ja jokainen päivän ateria saattaa koostua pääosin hiilihydraateista. Toki isoksi osaksi hyvistä hiilihydraatin lähteistä: marjoista, hedelmistä, kaurasta, kvinoasta, tattarista ja kasviksista. Selvästi liikaa ja enenevissä määrin kuitenkin myös sokerinkaltaisista nopeista hiilihydraateista, jotka lisäävät tulehdusta, nostavat verensokerin nopeasti kattoon ja ovat ravinneköyhää ravintoa.

Valinnanvara kasvissyöjälle Italiassa ravintoloissa ei ole kovin huikea ja koska maku on itselleni niin tärkeä asia, tuli viime viikkoina helposti valittua vain pasta tai risotto. Sellainen pikku muutos, että söin nyt kolmen viikon aikana enemmän pitsaa, bruchettaa, leipää ja pastaa kuin kolmen vuoden aikana yhteensä, silloin kun aloin käymään Italiassa. Näiden pasta-pitsa-risotto-peruna hiilariannosten jälkeen teki mieli mennä usein ruokalevolle. Tästä havahduinkin omaan tilanteeseeni.

Viime aikoina (kuukausina) olen syönyt, mikä on ollut helppoa, nopeaa ja mitä mieli on tehnyt. Terveellisyyden rajoissa varmasti olen jotenkin pysynyt, eikä painoon hiilihydraattipitoisempi ruokavalio ei ole vaikuttanut (luulisin, en käy puntarilla). Mutta eron huomaan jaksamisessa. Itseasiassa hyvin selvän eron.

Silloin kun ruokavalioni oli terveellisimmillään, meni vuosia tuntematta kertaakaan pidempiaikaista väsymysputkea. Koin olevani täynnä energiaa… (Tarkistin vanhoista muistiinpanoista vielä, ettei aika kuulla muistoja ;)). Olen ajatellut tämän väsymyksen johtuvan vain töistä ja stressinmäärän kasvusta – tai vähän liian lyhyistä yöunista. Mutta raskas ja väsyneen tunkkainen olo on jatkunut, vaikka olen nukkunut tosi hyvin. Nyt muutama päivä sitten Italiassa tajusin, että ehkä kyse onkin myös siitä, että ennen sain pääosan energiastani rasvoista ja proteiinista, nykyään hiilihydraateista. Aloitinhan Englannissa asuessa aamutkin aina bulletbroofilla (rasvakahvilla)… Se toimi aivoboosterina, jolla jaksoin keskittyä ja olla skarppina todella hyvin!

Muistan sen, miltä tuntuu, kun pää on kirkas ja olo jatkuvasti energinen. Nyt tuosta pirteydestä tuntuu olevan aika kauan aikaa. Luin vielä eilisen lennon kirjaa, joka sivuaa tätäkin asiaa ja alan olla varma, että ehkä ruokavaliollani on merkittävin osuus väsymykseen. Tiedän ruokavalion vaikuttavan valtavasti juuri energiatasoomme ja virkeyteemme – olin vain hetkeksi unohtanut faktat (tai olen vain ollut liian laiska ja mukavuudenhaluinen tekemään asialle mitään). Olen myös ehkä tottunut pitämään itseäni niin terveellisesti syövänä, etten ole tajunnut kyseenalaistaa, että ruokavaliollani voisi olla negatiivisa seurauksia. Ihminen ja aivot tarvitsevat hiilihydraatteja, mutta liika on liikaa. En edes ole kestävyysurheilija, joten en todellakaan tarvitsisi näin paljon nopeita hiilihydraatteja.

Nyt kun palasin Suomeen aloitin ”uuden” ruokavalion – palaan siihen tuttuun omaan vanhaan ruokavalioon. Joka sisältää:
-Joka päivä vihersmoothien.
-Joka aterialla (aamupala mukaan lukien) jonkun proteiininlähteen (lihaa en kuitenkaan ota takaisin).
-Pastaa, riisiä, perunaa tai bataattia isompi annos vain treenin jälkeisellä aterialla.

Katsotaan alkaako olo taas virkistyä ja kirkastua. Onko teillä kokemuksia tai huomioita vastaavasta? 🙂

Huom! Nämä kuvat kesän eräretkeltämme ei nyt suoranaisesti liity tähän aiheeseen, vaikka hiilareita kuvissa näkyykin. Tai en halua johtaa harhaan – kaurapuuro on mielestäni edelleen hyvä valinta! Ehkä suosittelisin marjojen oheen lisukkeeksi myös siemeniä, pähkinöitä, pähkinävoita tai viereen kananmunaa… 😉

Ps. Jos mun meikkirutiini kiinnostelee, niin kuvasin IG stooriin videota aiheesta!