Treenareiden hittikahvi – Bulletproof

12.10.2015 / ,
rasvakahvi

Maailmalla hitiksi noussut Bulletproof-kahvi on alkanut nostaa suosiotaan myös Suomessa. Koska seuraan ruokatrendejä ja luen paljon ravinnosta, olen myös kiinnostunut kokeilemaan tällaisia juttuja itse. Haluan tietää, mistä puhutaan ja missä mennään. Tämä ns. voimakahvi on ollut minulla nyt jonkin aikaa käytössä ja voisin melkein sanoa taas, koska muutama vuosi sitten kun pidin Cosmopolitan-lehdelle omaa hyvinvointipalstaa, laitoin tämän tyylisen reseptin sivuille. Silloin joukossa oli myös kananmunan valkuainen, mitä voi kokeilla, jos haluaa juoda tämän kevyenä aamiaisena esimerkiksi ennen treeniä.

No mutta, mistä tässä hehkutetussa kahvissa on kyse? Suoraan sanottuna rasvasta. Tämä koko touhu herättää monilla epäilyjä, siksi halusinkin tehdä postauksen aiheesta. Sanottakoon, että moni kahvihifistelijä on myös yllättynyt positiivisesti mausta ja mielestäni tämä onkin kiva lattemainen kahvijuoma. Minä otin tämän kokeiluun puhtaasta uteliaisuudesta ja en tässä vaiheessa ota kantaa tämän hyödyistä (tai haitoista?). Sen osaan kyllä sanoa, että tämä antaa todella hyvin tasaista energiaa ja sopii hyvin esimerkiksi, jos treenaa ennen aamupalaa.

Bulletproofv

Bulletproof-kahvin suosio perustuu yllättävän hyvän maun lisäksi varmasti siihen, että sen sanotaan antavan loputtomasti energiaa, parantavan kognitiivista suorituskykyä ja jopa auttamaan painonhallinnassa. Tästä tulisi megapitkä postaus, jos aloittaisin ihan alusta aina kahvin laadusta rasvanpolttoon. Ajattelin siis hypätä vain reseptiin, mutta lisää voit lukea esimerkiksi täältä , täältä ja täältä. Bulletproof kahvista löytyy paljon positiivisia kokemuksia ja sen suosittelijoita, mutta myös niitä, jotka sanovat ettei tämä ole hyvä idea: artikkeli täällä. Blogistani löytyvän aiheeseen liittyvän Kookosöljy & Tyydyttyneet rasvat – terveellistä? -postauksen kannattaa myös lukea.

Lähtökohtaisesti itse ajattelen, että kaikkea kohtuudella (paitsi kasviksia runsaasti) on hyvä ohjenuora ja siksi en omaan Bulletproofiini lisääkään rasvoja niin paljon kun alkuperäisohjeissa. Toiseksi on hyvä muistaa, että laatu korvaa määrän myös kahvin juonnissa.  Jos haluat tehdä Bulletproof-kahvin alkuperäisen ohjeen mukaan, katso aiemmat linkit, koska oma ohjeeni on vähän sovellus.

_MG_1208

Pari pointtia vielä: käytä luomulaatuista laatukahvia ja suolatonta luomulaatuista voita tai kirkastettua voita eli gheetä.

Tässä minun annosmääräni:

2 dl Kahvia (Puhdistamon luomu pakuri-kahvia)
1 tl kaneli-kookosöljyä
1 tl MCT-öljyä
(vajaa) 1 tl suolatonta luomu voita
1 rkl tocoa

Eli keitän ensin aamulla kahvin (englantilaiseen tyyliin pressopannulla), jonka jälkeen laitan annoksen tehosekoittimeen ja lisään kookosöljyä, MCT-öljyä, voita, tocoa sekä mahdollisesti mausteita. Mausteista suosittelen kokeilemaan cyannepippuria, kardemummaa tai kanelia. Sekoitan blenderissä kunnolla (n. 20 sekunttia), jolloin kahvijuoma vaahtoutuu ja nautin rauhassa. :)

toco-kahvi

TOCO = Toiselta nimeltään riisinlesejauhe, joka on herkullinen ja kermainen lisä kahviin. Se sisältää runsaasti mineraaleja ja vitamiineja, esimerkiksi kaikkia kahdeksaa E-vitamiinin muotoa. Lue tocosta täältä.

MCT-öljy = Kookosöljystä valmistettua ainoastaan keskipitkiä rasvahappoja (C8, C10) sisältävää öljyä. Ns. ”tiivistettyä kookosöljyä”, joka sisältää kaksi aivojen ja suoliston kannalta hyvin tärkeätä rasvahappoa, kapryylihapon ja kapriinihapon. Nämä keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu, vaan maksa käyttää ne suoraan energiaksi. MCT-öljy ei siis varastoidu kehoon. Lue lisää täältä.

bulletproof

Oletteko te jo kuulleet tästä tai kokeilleet itse? :)
vp2

Leave a comment

21 kommenttia

 • rmariannas

  Miltä tuo pakurikahvi maistuu?

  • Vilma Peltonen

   Aika samalta kun laadukas kahvi muutenkin. Pakuri ei hirveästi maistu (ollenkaan?), mutta samalla saa pakurin terveyshyötyjä. :)

 • st'rawberry

  Tää kuulostaa (ja näyttää) niin hyvältä, mutta en ole oikein vielä uskaltanut maistaa :D Nyt muutos asiaan!

  • Vilma Peltonen

   Siis maku on oikeasti hyvä ja herkullinen. :) Varsinkin jos laittaa kanelia, nam ;)

 • Liisa

  Ite innostuin tuosta kahvista joskus kesällä, mutta nyt se on taas jäänyt pois – en kyllä tiedä, että miksi :D Tai no tiedän: en jaksanut ikinä keittää kahvia, kun meillä on se ihana (ja helppo) kahvikapselikone kotona :D
  Voispa taas tässä joku päivä vääntästä itellensä Bulletproof kahvin ;)

  • Vilma Peltonen

   Kannattaa koittaa erilaisia kahvinkeittokoneita ja välineitä, jos on mahdollisuus. Esim. tää pressopannu on super helppo ja Suomessa mulla oli mocca master, joka on super nopea. :)

 • veera

  Tätä täytyy kyllä kokeilla joku päivä! :)

 • Essi Salomaa

  Oletko itse kokenut Bulletproofin tuoneen lisäenergiaa, kuten nuissa linkkaamissasi jutuissa kerrottiin? Tai kun juot Bulletproofin, niin skippaatko aamupalan?

  • Vilma Peltonen

   Tuo lisäenergiaa selkeästi, olo on tosi virkeä ja energinen. Aivot skarppina ja treeni kulkee. Mutta en missään nimessä skippaa aamupalaa. Tuosta puuttuu kasvikset ja proteiinit, jotka ehdottomasti kuuluu aamuun.
   Jos vain herää tosi ajoissa voi tämä olla ns. ensimmäinen aamiainen (esim. klo 6.00) ja syödä kunnon aamiaisen vaikka kasilta. Bulletproof pitää kyllä nälkää. Itse juon tämän monesti aamupalan yhteydessä, jolloin lounaani saattaa venyä klo. 13-15, koska tosiaan tämä pitää energiatasot hyvänä pidempään. Mutta jos treenaan aamulla, juon tämän, käyn treenaamassa ja syön sitten kunnon aamupalan. :)

 • Myssy

  Kaikkea sitä sinäkin uskot. Suosittelen tutustumaan ihmisen fysiologiaan ja biokemiallisiin prosesseihin elimistössä ennen kun jaat tätä kaiken maailman shaibaa ammattibloggaajana medialukutaidottomille ihmisille. Enkä viittaa nyt vain tämän postauksen aiheeseen, vaan noin yleisesti ottaen. Juujuu, lukijan vastuulla jne. mutta, tiedostanet, millainen esikuva olet monille, valitettavan nuorillekin lukijoille, joilla ei ole edes edellytyksiä arvioida tätä kaikkea tiedon luotettavuutta. Lähteesi postauksesta toiseen ovat hyvin yksipuolisia ja väität olevasi ”asioihin kriittisesti suhtautuva hyvinvointibloggaaja” (viitaten viimeisimpään kookosöljypostaukseen). Vähän liikaa haisee huuhaa ja bisnes tässä blogissasi nykyisin. Harmi sinänsä, sillä omat filosofiset pohdintasi ja henkiset arvosi ovat olleet kultaa ja yksi kantavimmista voimista tällä nykymaailman pinnallisuuksiin hukkuvalla blogikentällä.

  • Vilma Peltonen

   Hei Myssy,
   En nyt tiedä mihin vittaat tuolla ”kaikkea sitä sinäkin uskot” kommentilla. Olisi kiva tietää, oletko itse tutustunut paljonkin ihmisen fysiologiaan ja biokemiallisiin prosesseihin elimistössä ja ruuan vaikutukseen niissä? :)

   Se, että olemme eri mieltä kanssasi, ei mielestäni tarkoita, etten suhtautuisi asioihin kriittisesti ja perusteellisesti. Meillä on vain selkeästi eri näkemys asista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Parantava Ruoka -kirjan: http://www.gummerus.fi/fi/kirja/9789512099856/parantava-ruoka/
   Kirjan ovat kirjoittaneet yleis- ja verisuonikirurgi sekä fysioterapeutti Taija Somppi ja liikuntafysiologi, osteopaatti D.O. Jani Somppi. Tai tutustumaan lääkäri Olli Sovijärven kirjoituksiin: http://ollisintegrallife.com/
   -Samalla kannalla kanssani on aika moni lääkäri. Lisäksi Suomihan tulee jälkijunassa, maailmalla ravitsemussuosituksia on jo muutettu.

   Mitä bisnekseen tulee, esimerkiksi kumpaakaan viittaamaasi postaukseen, ei liity mitään kaupallista yhteistyötä. En ole saanut kummastakaan mitään palkkaa. Puhdistamon tuotteet näkyvät kuvassa, koska mielestäni ne ovat laadukkaimmat. Ne ovat eettisesti ja ekologisesti tuotettu ja niiden takana on poikkeuksellinen laatutakuujärjestelmä.

   Olisinko parempi esikuva nuorille, jos postauksessa välkkyisivät cokis lightit ja irttarit, shamppanjalasit yms..?? :)

   Mutta kiitos kun kommentoit, kaikki keskustelu on aina tervetullutta ja eriävät mielipiteet sallittuja.

   • Myssy

    Kyllä, olen opintojeni saralla tutustunut hyvinkin paljon ihmiselimistön fysiologiaan ja biokemiallisiin prosesseihin sekä ravintoaineiden vaikutuksiin niissä. En väitä, että tietäisin asiasta kaiken, kukaan ei voi tietää kaikkea, mutta luulen tutustuneeni aiheeseen huomattavasti laajemmin ja monipuolisemmin, mitä keskiverto kansalainen tutustuu ja sen vuoksi myös kykenen arvioimaan erilaisten lähteiden luotettavuutta paremmin. Näkemyseroa meillä varmasti on ainakin siinä, mikä on kriittistä ja perusteellista suhtautumista asioihin.

    Se, että ihminen kantaa titteliä ”lääkäri” tai jopa erikoislääkärin titteliä ”yleis- ja verisuonikirurgi”, ei kerro mitään siitä tekstin asiantuntevuudesta tai sisällöstä, jonka ko. henkilö on tuottanut. Olen lukenut n. kolmasosan Parantava Ruoka -kirjasta, sisältää myös oikeaa asiaa ja todistettuakin faktaa, mutta paljon myös pilipaliliirumlaarumia, josta tehdään juuri näitä sensaatioita ja mitä herkullisempia kultakaivoksia bisnekselle. Kyllähän tuo(kin) kirja myy, ihan nokkela ja tunnettu markkinointikikka lätkäistä erikoislääkärin tittelit kirjan kanteen. Ikävä kyllä kansan luottamusta lääkäreitä kohtaan käytetään tässäkin tapauksessa minun mielestäni väärin ja haiskahtaa moinen touhu omaan korvaani jopa epäeettiseltä. Btw, Taija Sompin ammatinharjoittamisoikeuttakin on jo rajoitettu (selviää kaikelle kansalle avoinna olevasta Valviran ylläpitämästä Julkiterhikistä). Tutustuin ko. henkilön taustoihin tarkemminkin niissä puitteissa, mitä internet tarjoaa, ja voin oikein kuulla seteleiden kahinan… Ei tarvitse kuin päätyä Amplia klinikan kotisivuille, josta paskansuodatushaaviini ensimmäisenä takertuivat sanat ”funktionaalinen lääketiede” ja ”detox”.

    Tässä Ylen hyvä artikkeli, mikä kannattaa lukea, jos et ole jo lukenut. Antaa toivottavasti lisää perspektiiviä asioihin ja pukee hyvin sanoiksi sen, mitä haen takaa (periaatteellisesti, itse asiasisältö artikkelissa ei kaikilta osin koske nyt käsiteltävää aihetta):
    http://yle.fi/uutiset/asiantuntijoita_turhauttaa_painiminen_palstatilasta_kriitikoiden_kanssa_tunteisiin_vetoava_mielipide_voittaa/7615589

    Anteeksi huono ulosantini edellisessä kommentissa koskien tuota bisnestä. En tarkoittanut, että sinä olisit tehnyt rahaa juuri näillä keskustelun alla olevilla postauksilla, vaan ylipäänsä blogisi henki erinäisten (ihan ravintoa koskemattomienkin) yhteistyöjuttujen myötä on mennyt sellaiseksi, noh.. vähän ikäväksi.

    • Vilma Peltonen

     Kiitos asiallisesta vastauksesta ja tarkennuksesta. Edellinen kommentti jäi vähän perustelemattomaksi, niin kiitos esimerkiksi artikkelin jaosta. Tästä olen samaa mieltä: ”Se, että ihminen kantaa titteliä “lääkäri” tai jopa erikoislääkärin titteliä “yleis- ja verisuonikirurgi”, ei kerro mitään siitä tekstin asiantuntevuudesta tai sisällöstä, jonka ko. henkilö on tuottanut. ”

     Luin linkkaamasi artikkelin ja siinä oli muutamia kohtia, joista olen ehkä vähän eri mieltä/en niele ihan tuollaisenaan, mutta artikkelissa oli pointtia.
     Itse kannatan kyllä blogissani aina sitä, että lukijani ajattelee itse. Harvoin otan kantaa asiaoihin kauhean vahvasti, koska ihan yliopistossa teoreettista filosofiaa ja sosiologiaa opiskelleena minulla on käsitys siitä, mitä tieto on tai on olematta. En koskaan vaitä tietäväni, mutta jos oma oloni on superhyvä ja olen niin fyysisesti kuin henkisesti todella terve, miksi en voisi jakaa kokemuksia/vinkkejä omista elintavoistani? :) Tässäkin postauksessa kerroin, etten ota kantaa juoman hyödyllisyyteen tai haitallisuuteen ja jaoin kaksi linkkiä molempiin suuntiin. Linkit eivät olleet omia lähteitäni (en tarvinnut tässä tapauksessa, koska juttu perustui vaan kokemukseeni) vaan linkkasin samanmielisiä ihmisiä, joiden videot ja kirjoitukset voivat kiinostaa lukijoitani.

     Suurin osa blogini lukijoista on aikuisia, joiden odotan omaavan medialukutaitoa enkä voi kantaa kaikesta vastuuta. Silti, kyllä kirjoitan vain asioista joihin itse uskon, mutta niinhän se menee. Kaikki, jotka kirjoittavat julkisesti, kirjoittavat omia mielipiteitään, kokemuksiaan ja uskomuksiaan, harva tässä maailmassa voi vannoa ja tietää asioita 100% varmasti… Mutta olen iloinen, että kommentoit. Odotinkin vähän että missä ajatusteni kyseenalaistajat, koska keskustelu on aina rikkaampaa, kuin yksipuolinen kirjoittaminen. Kaupallisuudesta sanon sen, että kieltäydyn paljon yhteistöistä, mutta tämä on päätyöni ja jollain minunkin on elettävä. Jotta pystyn käyttämään blogiin käytännössä 24/ 7, postata keskimäärin 10 postausta viikossa ja hoitaa kaiken muun blogiin liittyvän, tarvin tästä korvausta ja suurin osa lukijoistani kyllä ymmärtää sen. :)

     • Myssy

      Jep, tällainen vastavuoroisuus ja kommenttilootassa käydyt keskustelut ja väittelyt ovat monen blogin suola, ihan ulkopuoleltakin tarkasteltuna vaikkei aina itse osallistuisikaan kirjoitteluun. Minusta ammattibloggaajan täytyy kestää kritiikkiä (ihan kuten minkä tahansa muunkin ammattiryhmän edustajan), ja sinä hyvin kestätkin, tartut kritiikkiin keskustelevalla otteella liiaksi provosoitumatta. Joissakin blogeissa keskustelut jäävät vähän tynkäisiksi, kun bloggaaja hyökkää eriäviin mielipiteisiin suorastaan riidanhimoisin vastakommentein.

      Ymmärrän täysin sinun näkövinkkelistä tuon kaupallisuuden. Annoin vain rehellistä palautetta siitä lukijana. Kaikesta huolimatta aion jatkossakin säilyttää blogisi selaimeni suosikeissa ja vilkuilla sisältöä ajoittain. Niin kuin aikaisemmin mainitsin, tuotat toisinaan erinomaisia tekstejä, jotka saavat ajattelemaan ja haastamaan omia näkemyksiä elämästä ja henkisistä arvoista ihan melko laajallakin skaalalla. Pointsit myös laadukkaista kuvista, aika huikeasta itseoppineisuuden tasosta kuvasi kertovat.

     • Vilma Peltonen

      Samaa mieltä vastavuoroisuudesta ja asiallinen krittiikki on ehdottomasti tervetullutta, sitä kautta voi kehittyä tässäkin työssä. :)

      Ja kiitos, kiva kuulla jos intohimoni valokuvaukseen näkyy ja tulossa on kyllä vielä niitä pohdiskelevampiakin postauksia elämästä. :) Mukavaa viikon jatkoa!

 • Erika

  Oh ihanaa! Rakastan tälläsiä uusia terveysruoka/juoma juttuja, joita on pakko päästä kokeilemaan ! Tästä en ollutkaan vielä kuullut. Oletko kuullut siitä liemivillityksestä? Kuulin ohi mennen eilen aamu tv:stä (Ruotsissa) siitä ja parhaillaan tutkailen internetin ihmeellisestä maailmastahan lisätietoa siitä, miksi se lihaliemi kahvimukissa on nyt niin in. :) jos kaipaat ruokavinkkejä tsekkaa mun blogin puolella erikabastlea.blogspot.se

  • Hei! Minun oli vaan ihan pakko kommentoida, että asiallisuutesi ja ystävällisyytesi Myssyn omaa mielipidettä kohtaan (jonka ulosanti oli mielestäni myös todella hyvää) sai minut kiinnostumaan blogistasi. Vastauksistasi pystyi hyvin lukemaan persoonallisuuttasi (ikäänkuin rivien välistä) ja minulle tuli tunne, että olet erittäin korrekti ja helposti lähestyttävä ihminen!