Ajatuksiani Syömisestä ja Nykyruokavalioista

50

Food

11.04.2016

IMG_0647

Monilla on puolihuomaamattaan tarve luokitella itsensä johonkin ryhmään sen mukaan, millaista ruokavaliota noudattaa. Itsekin käytän blogissa sanoja maidoton, gluteeniton, vegaani… Se helpottaa itseilmaisua varsinkin reseptien yhteydessä, mutta todellisuudessa ruokavalioni ei ole mitään, mitä voisi ilmaista jollain yhdellä sanalla. Syön kaikkea – ainakin silloin tällöin. Olen sanonut monesti, ettei ole mitään mitä en voisi syödä, mutta haluan tässä postauksessa vielä korostaa asiaa. Mielestäni voisin ehkä useamminkin kirjoittaa intuitiivisesta syömisestä ja joustavuudesta. Niistä minä ainakin löysin tasapainon, joka on kestänyt jo vuosia.

IMG_0697

Hyvinvointibloggaajana kirjoitan ravinnosta ja postaan terveellisiä reseptejä, mutta ihmettelen (kuitenkaan yhtään tuomitsematta), miten joku jaksaa punnita ruuat, syödä kana-kurkku-raejuusto settejä päivästä toiseen tai olla illanistujaisissa maistamatta mitään. Ei ole yhtään syytä, miksi ruokavalioni pitäisi olla ehdoton tai tiukka. Joillekin ehdottomuuteen on selkeä syy (allergia, sairaus, uskonto…), mutta suurimmalle osalle meistä ei. Olen alkanut miettiä, että miksi edes käytän mitään nimityksiä kuten gluteeniton… nimet sulkevat minua johonkin laatikkoon, johon en halua itseäni ahtaa. Minulle asiat eivät koskaan ole mustavalkoisia.

Söin Suomessa melkein joka päivä jälkiuuniruisleipää tai vanhempieni tekemiä karjalanpiirakoita. Söin paistettua halloum-juustoa ja laktoosittomaan maitoon tehtyä pinaattikeittoa. Ostimme Tampereen kauppahallista herkulliset gluteenittomat porkkanakakkupalat ja teimme siskoni kanssa risottoa, jonka päälle raastoimme runsaasti juustoa ja joimme viiniä. En silti edelleenkään ole syönyt lihaa tai kanaa joulun jälkeen. Ei vain voisi vähempää tehdä mieli. Mutta ruokaa koskevat säännöt ovat mielestäni turhia. Jos jotain ei syö tai juo koska ei oikeasti halua, se on mielestäni enemmän kuin ok. Mutta jos jotain ei syö, koska ei saisi, kyseenalaistaisin omat säännökset. Jos sinulla on riippuvuus, voit kiittää itsekuriasi kieltäytymisestä, mutta jos sääntö on tyyliin, en voi syödä kello 20.00 jälkeen, en syö sokeria ennen heinäkuuta, en voi syödä yli 1600kcal päivässä.. tms. heittäisin säännöt nopeasti metsään.

IMG_0686

Blogini reseptit ovat gluteenittomia, maidottomia ja sokerittomia, mutta lähinnä siksi, että kotona näin minun on helppo valmistaa hyvää ruokaa. Ja siksi, että olen huomannut, että ainakin näin vatsani ja ihoni voivat hyvin sekä minulla on paljon energiaa. Kun ei ole ostanut kaupasta maitoa, jugurttia tai sämpylöitä moneen vuoteen, ei sellainen käy edes mielessä. En mieti syömisiäni koskaan siltä kannalta, mitä en saa syödä. Kieltämisen sijaan keskityn aina siihen, mitä voin syödä. Ja siksi minulla ei ole mitään ongelmaa syödä reissussa vähän eri lailla kuin kotona. Loppujen lopuksi olen aika joustava ruokavalion suhteen. Varsinkin, jos ruoka on hyvää. Ja puhdas, rakkaudella tehty ruoka on aina hyvää.

Joskus kannattaa ajatella, että ravitsisikin enemmän mieltä kuin kroppaa. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja mielestäni on hassua ajatella ruoka vain polttoaineena. Hyvinvointi ja terveys nähdään usein jonain fyysisenä ominaisuutena, vaikka yhtä tärkeää on keskittyä mentaaliseen ja sosiaaliseen puoleen.

IMG_0700

Välillä tuntuu myös, että ruokavaliosta on tullut kuin uskonto.. Olen lukenut vegaaneista, jotka kyseenalaistavat jopa sekasyöjien oikeuden elää?!! Mielestäni jokainen saa syödä kuten haluaa: ketään ei pitäisi tuomita syömistottumuksien perusteella. Vaikka ruokavalio voikin ilmentää arvoja ja varsinkin kasvisruokavaliossa kyse usein onkin eettisistä syistä, ei ruokavalio silti mielestäni mittaa ihmisen hyvyyttä, eikä tee kenestäkään ihmisenä parempaa tai huonompaa. Mielestäni meidän pitäisi lakata mitata ruokavaliolla myös itseämme. Unohtaa morkkikset ja itsensä soimaamisen. Uskon oikeasti, että itsensä rakastamisen kautta löytyy myös sopiva ruokavalio, eikä toisin päin.

Joskus hyvinvointiteollisuus huvittaa minua (tai huolestuttaa).. Silti tykkään hurjasti siitä, että hyvinvointivaihtoehtoja on yhä enemmän tarjolla. Entisenä sokeriaddiktina tiedostan kyllä, miten eri asia on, kun keho toimii oikein… Siten, että se tuntee nälkää, aineenvaihdunta pelaa ja kehon tekee mieli sokeriöverin sijaan puhdasta ruokaa. Mielestäni kaikkien dieettien ja muiden keinojen sijaan keho kannattaisi totuttaa prosessoimattomaan, aitoon ruokaan. Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, kehon omat mekanismit kyllä pitävät kehosta ja mielestä huolta. Ravintoaineet imeytyvät paremmin, kylläisyysmekanismi toimii ja mielihalut tyydyttyvät. Puhdas keho kaipaa puhdasta ruokaa.

IMG_0676

Kannattaa myös muistaa, että jos peruspaketti ei ole kunnossa, ei mikään ravintolisä tai superfood korvaa sitä. Monesta asiasta rahastetaan – vain koska hyvinvointi. Teepaketin hinta voi olla joko 2 tai 20 euroa.. Ero tehoaineiden sijaan on todennäköisesti ennen kaikkea tuotteen nimellä ja brändillä. Laadukkaat terveys- ja hyvinvointituotteet voivat olla hyvä lisä, mutta aina oleellisempaa on se, mistä ruokavalio suurimmaksi osaksi koostuu ja itse pyrin aina miettimään asiat myös maalaisjärjellä. Käytän ravintolisiä ja superfoodeja kotona, mutta en raahaa niitä matkoille.

Joskus ”hyvinvointi” voi muuttua hyvinvointia vastaan – sillä extreme, suorittaminen ja ravinnosta stressaaminen eivät ole terveellistä. Jos sanomme, että noudatamme paleota tai karppaamme, unohdamme ehkä sen tärkeimmän: kropan kuuntelun. Syömme, mitä ruokavalioon kuuluu, mutta kroppa voi kaivata muuta.

IMG_0646

Se, että syön melkein vegaanisti ja melkein sokerittomasti ja melkein gluteenittomasti on minulle luonnollinen, terveellinen, vaivaton ja hyvänmakuinen ruokavalio. Mutta yhtä lailla uskon, että toisenlainen ruokavalio voi sopia jollekin toiselle. Ainut ruokavaliota koskeva nimitys, mistä todella pidän, on intuitiivinen syöminen.

Muita aiheeseen liittyviä postauksiani:
Ruokafilosofiani Ydin
Terveellisen elämän suorittaminen ja Ortoreksia
Loma & Ravinto – Intuitiivinen syöminen
VP2