Aamun Intervallitreenit

19

Yoga

11.09.2015

_MG_8927m_1

Ylös, ulos ja lenkille. Ei minun maailmassani ennen kovin usein. Ei todellakaan usein. Olen aamu-uninen, joka nauttii hitaista aamiaisista blogeja tai lehtiä lukien… Mutta viime aikoijen oivallukseni on ollut, että hetkonen, aamutreeninhän jälkeen vasta voinkin nauttia rauhallisesta aamusta. Mikäs sen parempaa kuin istua nauttimaan aamiaista, kun urheilusuoritus on jo takana ja raikas ilma tuulettanut unihiekat tiehensä. Luulen, että aamutreenit tulivat jäädäkseen.

_MG_8926_1

Mitä sitten nykyään aamulla treenaan? Joogaan kotona tai teen tehokkaan intervallitreenin. Olen blogissa useampaankin otteeseen kirjoittanut HIIT -treeneistä eli korkean intensiteetin harjoittelusta. Tällaiset treenit ovat olleet jo useamman vuoden mukana viikottaisessa kuntoilussani (crossfit tyyppinen saliharjoittelu, Kayla Itsinesin kotitreenit jne.). Sen sijaan intensiivisiä juoksuintervalleja olen tehnyt lähinnä Italiassa, jossa paikkamme sijaitsee vuoristossa ja pidemmät lenkit ovat haastavia ja superrankkoja korkeuserojen takia. Nyt syyskuun ohjelmaani kuitenkin kuuluu kolme aamuintervallia viikossa.

Vaikka monesti tällaiset korkean intensiteetin pikatreenit ovat kiire- tai laiskuuspäivien ohjelmassa, on niistä paljon muutakin hyötyä, kuin se että saa tehtyä treenin nopeasti. Täysillä tehoilla vetäminen saa aikaan hormonaalisen reaktion, joka nopeuttaa aineenvaihduntaa pitkäksi aikaa treenin jälkeenkin. Pointti ei siis ole siinä, paljonko kaloreita treenin aikana kuluu, vaan sen jälkeen. On myös tutkittu, että rasva palaa jopa tehokkaammin pikaspurttailulla kuin pitkillä kävelylenkeillä. Lisäksi muun muassa maksimaalinen hapenottokyky paranee.

Olen nyt jo useampana aamuna käynyt puistossa tai kentällä juoksemassa 10 x 30 sekunnin spurtit. Yhteensä tähän menee palautteluineen vajaa 20 minuuttia + matkat puistoon. Tehosta kertoo jotain se, että olen ihan poikki tämän intervallitreenin jälkeen -enemmän kuin, jos olisin juossut kolme kertaa pidemmän ajan hölkäten. Tarkoitus tässä onkin se, että vedetään niin täysiä, että syke nousee lähelle maksimia ja kroppa menee maitohapoille. Koko kroppa väsyy, koska juoksuvedoissa pitää jännittää lihaksia ihan toisella tavalla kuin hölkätessä.

intervalli aamutreeni

Vaikka aamuintervalli on varmasti tehokas harjoittelumuoto, motivoi minua aamuisin eniten aika mukavuudenhaluiset syyt: 1. Meikkejä ei tarvi pestä pois/treenata meikeillä 2. Voi mennä suihkuun ja laittautua päivään vasta treenin jälkeen 3. On helppo pukea päälle treenikamat, kun pitää pukea joka tapauksessa jotakin 4. Aamiainen toimii palauttelevanakin ateriana ja voin syödä enemmän 5. Päivä alkaa tosi hyvin, kun voi heti aamusta olla tyytyväinen itseensä 6. Syysaamu ulkona on tunnelmaltaan maaginen! 🙂

Tällaisia uusia treenijuttuja on siis tullut mukaan tai sanotaanko tällä hetkellä korvaamaan osan matalatehoisesta treenistäni. 🙂

vp2