Vinkkejä Bloggaamiseen 2/3 – Otsikointi

15

Style

13.09.2016

outfit_1

Kun katson ensimmäisen blogivuoteni otsikoita, hirvittää. Heitin otsikon mielivaltaisesti sen enempää ajattelematta sen merkitystä. Ajattelin, ettei sillä ole niin väliä. Mutta kuinka väärässä sen suhteen olinkaan… Otsikko on yksi blogipostauksen tärkeimmistä asioista. Se määrittää suurimmaksi osaksi avataanko teksti esimerkiksi bloglovinin, facebookin tai muiden sivustojen kautta. Ja isoksi osaksi blogeihin tullaan näiden muiden sivustojen kautta. Otsikko vaikuttaa lisäksi siihen, kuinka hakukoneet löytävät postauksesi.

Otsikolla on siis muutakin virkaa, kuin antaa vihiä tai kertoa, mistä postauksessa puhutaan. Sen tarkoitus on koukuttaa ja ohjata lukija sivuillesi. Joskus aikoinaan oli trendikästä laittaa laulunsanoja tai sitaatteja otsikoiksi. (Onneksi) tätä ei enää näy juuri ollenkaan vaan otsikot, samoin kuin muukin kirjoitusasu, on blogeissa vuosien saatossa kehittynyt. Itselleni otsikointi tuottaa edelleen välillä harmaita hiuksia… Heitän otsikon yleensä lopuksi juuri ennen postauksen julkaisua, mutta myönnän, että otsikkoja voisi harkita vähän pidempään. Pari toimivaa asiaa olen otsikoinnissa kuitenkin pannut merkille ja ajattelin jakaa nämä nyt teidän kanssa. On myös lohdullista, että bloggarikaan ei tule koskaan valmiiksi, vaan aina voi kehittyä paremmaksi, myös paremmaksi otsikoiden keksijäksi.

Tässä siis pari huomionarvoista asiaa otsikoinnista:

1. Käytä numeroita otsikossa aina kuin mahdollista. Rajaava otsikko on tutkitusti tehokas, koska lukija tietää, miten pitkää listausta on odotettavissa. Esimerkkejä omista tällaisista otsikoistani:

10 Ravintoperiaatettani
5 vinkkiä energisempään viikkoon
3 x Erilainen puhdistuskuuri
24 tuntia kuvina
15 minuutin pepputreeni

On huomattavasti epämääräisempää ja tehottomampaa, jos otsikko on “Tässä joitain ravintoperiaatteitani” tai “Esittelen nyt erilaisia puhdistuskuureja”.

2. Katso muiden otsikoita ja mieti, mitkä toimivat sinulle? Kun otsikoit, mieti kiinnostuisitko itse siitä.

3. Pitkässä juoksussa on varmasti järkevää tehdä otsikoita, jotka kuvaavat hyvin sisältöä. Otsikko voi olla vähän provosoiva ja kärjistetty, mutta kukaan tuskin haluaa tuottaa lukijalleen pettymystä. Jos monta kertaa lukija kokee otsikon johtaneen harhaan tai luvanneen muuta kuin todellisuus oli, hän tuskin enää yhtä innoissaan klikkailee blogiisi.

4. Oman kokemukseni mukaan resepteissä usein toimii otsikkona parhaiten reseptin aihe. Ihmiset googlaavat reseptejä usein tyyliin ”gluteeniton banaanileipä” ja silloin postaus nousee haussa paremmin, jos on otsikoinut postauksensa näin eikä esimerkiksi ”Suosikkireseptini viikonloppuun”.

Asukuvat on mielestäni ehdottomasti vaikein otsikoida. Itse kirjoitan asupostauksieni yhteyteen yleensä aina ajatuksiani/kuulumisiani, joten perustan otsikkoni yleensä leipätekstin pohjalle. Tämä korostaa myös sitä, että asut ovat hyvinvointiblogissani vain ripaus persoonani esille tuontia ja enemmän kuvituskuvaa. Muotiblogeissa luonnollisesti esimerkiksi yksi tietty asuste voi olla koko postauksen pointti ja sitä kannattaa tietysti korostaa otsikosta lähtien. Olenkin huomannut, että monet muotibloggarit käyttävätkin aina asun merkittävintä vaatekappaletta otsikoinnissa. Joskus yksinkertainen on parempi kuin väkisin väännetty.

 
5. Itse kirjoitan yleensä siis aika kuvaavia otsikoita. Pyrin tiivistämään postauksen aiheen tai pointin muutamaksi sanaksi. Yhtä lailla toimii varmasti se, että otsikko on vain mielenkiintoinen, jopa kaukaa haettu. Jos lukijalle herää kysymys, mistähän tämä bloggaaja nyt tässä oikein puhuu ja klikkaa postauksen auki uteliaisuudesta, otsikko on toiminut.  Mielestäni suomalaisista bloggaajista esimerkiksi Julia Toivola taitaa tämän hyvin. 🙂

Lue lisää vinkkejä erityisesti blogin aiheeseen/teemaan liittyen täältä.

VP2