Vastauksia / Ravinto & ruokavalio

16

Food

26.01.2014

Kysymyksiä & vastauksia postaukset jatkuu pienen tauon jälkeen. Tässä vastaan teidän ravintoa koskeviin kysymyksiin. Tulossa vielä ainakin ne henkilökohtaisemmat/minua itseäni koskevat kysymykset ja yleisesti hyvään elämään liittyvät kysymykset. 🙂

 

1. Jos menet kylään ja siellä kannetaan eteesi esim. kakunpala niin syötkö sen vai kieltäydytkö (jos muuta tarjottavaa ei olisi)? Jos söisit sen niin kokisitko huonoa omaatuntoa jälkeenpäin?

-Söisin ja syön tietysti.  Kyllä terveelliseen elämäntapaan muutamat kakkupalat mahtuvat! En halua tehdä syömisistäni numeroa  tai kiinnittää sillä huomiota (paitsi blogissa). 😉 Kaikkea ei tarvitse kuitenkaan maistaa ja kakkuakin voi ottaa pienen palan.  Usein itse tehdyt leipomukset ovat kuitenkin niin hyviä ja laadukkaita, että oli niissä sitten gluteenia tai maitotuotteita, niin nautin syömisestä, enkä tunne huonoa omaatuntoa jälkikäteen.
Ymmärrän kuitenkin, että esimerkiksi laihduttajien voi olla järkevämpää kieltäytyä kokonaan herkuista, koska monesti pieni herkuttelu voi johtaa suurempaan repsahdukseen. Painonhallintaan ja normaalipainoisen elämään kakkupala siellä täällä ei tee mitään ja on todennäköisesti vain mielenterveydelle hyvästä!

2.Oletko aina elänyt terveellisesti vai oletko muuttanut elämäntapaasi jossain vaiheessa?

-En todellakaan ole aina noudattanut terveellisiä elämäntapoja. Lukioon asti elin lähes täysin herkuilla. Päivässä saattoi mennä keksipaketti ja lounaaksi söin kasan karkkia. Harrastin vain niin paljon urheilua joka päivä, että pysyin aina aika hoikkana.
Kun lopetinkin joukkuevoimistelun kertyi painoa jokunen kilo ja samaan aikaan aloitin mallintyöt ja olin lähdössä Milanoon töihin. Aloin ensimmäistä kertaa tällöin miettimään syömisiäni ja tekemään valintoja muutenkin kuin mielitekojen pohjalta, jotta pääsisin takaisin mallinmittoihin. Kuitenkin vasta 19-20 –vuotiaana aloin todella kiinnostumaan ravinnosta ja terveydestä. Mitä ennemmän asiasta luin, sitä enemmän kiinnostuin. Jostain blogikirjoituksista se muistaakseni lähti ja sitten aloin ahmia aiheesta kirjoja. Aluksi suurin herätys oli ruokien lisäaineet ja muistan esimerkiksiAitoa ruokaa –kirjan muuttaneen käsityksiäni paljon.


3.Jos olisit hyvin alipainoinen ja yrittäisit nostaa painoa söisitkö silti samalla ruokavaliolla kuin nyt?

-Söisin – söisin vain enemmän ja vaihtaisin lenkit kuntosaliin.

 
4. Oletko minkä painoinen?

-Tätä kysytään yllättävän usein.Jotenkin koen painon olevan sen verran henkilökohtainen juttu, etten halua kertoa sitä. (Yleensä en edes tiedä paljonko painan, koska en ole käynyt ainakaan vuoteen puntarilla, muuta kuin kehonkoostumusmittauksessa). Paino ei kerro hirveästi mitään, jos treenaa paljon lihaskuntoa, koska lihas todella painaa enemmän kuin läski. Minä olen aina painanut vähiten silloin kun urheilusta on ollut pidempää taukoa, mutta se ei tarkoita, että olisin ollut silloin kiinteämmässä kunnossa. Olen painoni kanssa ihan sujut, mutta en halua että kukaan alkaa vertailemaan omaa painoaan minun painooni ja siksi en siis vastaa tähän tarkemmin. 🙂

 

5. Oliko sinulla koskaan anoreksiaa/anorektisia ajatuksia kun olit saamassa niitä mallintöitä Milanosta ja koit itsesi liian isoksi?

-Ei minulla koskaan ole ollut syömishäiriötä. Syöminen oli minulle kuitenkin joskus ongelmallinen asia, enkä tiennyt, miten olisi kuulunut syödä. Venkuilin ja mietin syömisiäni ihan liikaa. Toisaalta opin ravinnosta sitä kautta aika paljon. 🙂

6.  Syötkö todella aina noin terveellisesti?

-Terveellisesti syömiseen ei ole mitään absoluuttista rajaa, mutta uskon, että blogistani saa terveellisemmän käistyksen, kuin todellisuus on. Kotona syön yleensä tosi terveellisesti, koska meille ei koskaan osteta kotiin maitotuotteita, gluteeniviljoja, valkoista sokeria tai  eineksiä..  Syön kuitenkin usein ulkona, pressitilaisuuksissa, kylässä ja silloin joustan paljonkin. Tietyt valinnat tulevat niin selkärangasta, että en edes ajattele niitä ja makuni on muuttunut sellaiseksi, että kaikki teollinen ja ei-laadukkaista raaka-aineista valmistettu ruoka ei houkuttele yhtään ihan makunsakaan puolesta. Joten kyllä voisin sanoa, että elämäntapani on aina terveellinen –mutta ei mikään överiterveellinen!

 

7.Mikä on ruokapaheesi (siis ihan oikea pahe, ei esim. hedelmät)?

-Ehdottomasti suklaa. Syön aika paljon tummaa suklaata ja raakasuklaata. Eiväthän nämä ole epäterveellisemmästä päästä, mutta kevyitä nämä eivät ole ja näissä en pysy aina ihan kohtuudessa. 😉 Muita ”paheita” ovat punaviini, juustot, napostelu, liian isot annoskoot jaravintoloissa syöminen. En kuitenkaan pidä näitä varsinaisina paheina mitään, koska tietty rentous ja ruuasta nauttiminen kuuluu mielestäni terveelliseen ruokavalioon. Haluan vain osoittaa, etten todellakaan syö normaalisti mitenkään kurinalaisesti. Oikeastaan päinvastoin, olen kulinaristi ja rakastan laadukasta, hyvää ruokaa.


8.Hei kerroit joskus et oot ollu sokerihiiri… Voisitko kertoa, miten itse pääsit liiasta sokerinsyömisestä eroon ja kuinka saat ylläpidettyä ruokavaliosi?

-Olen kirjoittanut blogiin noin vuosi sitten postauksen MAKEANHIMO JA MITEN SE SELÄTETTIIN LOPULLISESTI. Suosittelen lukemaan postaukseni TÄÄLTÄ, jos asia kiinnostaa. (Vuodessa muutamat asiat ja karkinkorvikkeet ovat vähän muuttuneet, joten voisin vielä tehdä asian tiimoilta päivitetyn postauksen, kun ehdin.)

-Ruokavalion saan ylläpidettyä helposti. Luulen, että seuraavat jutut auttavat:

  • En ole liian tiukka 
  • Teen hyvää terveellistä ruokaa
  • En osta kaupasta kotiin normaalisti mitään epäterveellistä
  • Syön tarpeeksi paljon ja usein (ei tule isoa nälkää)
  • Syön niin ravintorikkaasti, että puutokset eivät aiheuta himoja
  • Olen tehnyt teoista tottumuksia ja tottumuksista tapoja, eli usean vuoden ajan viilannut/muuttanut pikkuhiljaa elintapoja, en harrastanut ankaria dieettejä
  • Tieto lisää ”tuskaa” tai ehkä paremmin motivaatiota. Kun tietää tietyn raaka-aineen hyvistä tai huonoista puolista, tulee valittua aika helposti se parempi vaihtoehto. Olen aika looginen ihminen ja minulla tämä toimii ehkä parhaiten. 🙂

 

9. Kuinka tarkasti pystyt noudattamaan ruoka valiota?  Tuleeko lipsahduksia maitoon ja gluteeniin paljon?

-Hmm.. tähän on tullut selvennystä jo edellisissä vastauksissa. En ajattele, että minun pitäisi noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota, joten ”lipsahdukset” ovat ihan valintoja. Kyse on siitä koenko niiden syömisen olevan sen arvoista, että olo vatsassa yms. ei ole ehkä paras mahdollinen sen jälkeen. Välillä koen, välillä en.  Lipsahduksia minulla tulee ehkä enemmän suklaaseen. Päätän, että nyt en syö suklaata tai syön vain pari palaa, mutta syönkin enemmän. 😉


10. Miksi gluteenin ja maitotuotteiden syöminen on niin väärin? Eivätkö ihmiset lähes aina ole juoneet lehmänmaitoa ja viljelleet. Ja jos ajatellaan että pitäisi syödä kuin luolamiehet niin mites sitten evoluutio? Eikö ihmisen kropan pitäisi muuttua ja sopeutua uusiin ruokiin niin kuin se sopetuu ympäristöönkin? (Olen aina ihmetellyt miksi maitotuotteet ja gluteeni ovat nykyään niin hyihyi:D.)

-Tämä vaatisi nyt enemmän palstatilaa ja sitä onkin tulossa, kun olen luvannut tehdä postauksen ajatuksistani maitotuotteita kohtaan. Miksi gluteenitonta -postaukseni löytyy täältä.
En ajattele näiden olevan niin hyihyi, mutta monelle nämä eivät sovi ja aiheuttavat suolisto-ongelmia. Suomalaisista iso osa kärsii erilaisista suolistovaivoista ja suurimmat syyt näihin ovat maito- ja viljatuotteet. Suoliston kunto puolestaan heijastelee koko muuhun terveyteen ja hyvinvointiin. Esimerkiksi tällä on suora yhteys autoimmuunisairauksiin. Maito on liian käsiteltyä ja prosessoitua ja aiheuttaa kropassa tulehdusta, tästä tarkemmin myöhemmin. Mitä evoluutioon tulee, maitoa on käsitelty ja viljaa viljelty ihmisiästä vain murto-osa. Esimerkiksi paleo-käsityksen mukaan, juuri evoluutio ei ole ehtinyt mukaan tähän muutokseen vaan ihmisen on tarkoitettu syödä kuin luolamies: kasviksia, lihaa, marjoja, kalaa, rasvaa.  Jos asia mietityttää kannattaa ehdottomasti tutustua aiheeseen lisää kirjoista ja tieteellisistä blogista. Nykyään tietoa tästä löytyy jo paljon ja sen jälkeen kun on lukenut tarpeeksi, voi luoda oman näkemyksensä asiasta.


 

11.Mikä olisi kätevä välipala rahkan tilalle, jossa olisi proteiinia? (Jokin muu kun Patukka.)

-Tein juuri postauksen gluteenittomista ja maidottomista välipaloista, voit lukea täältä. Esimerkiksi hummus ja paputahnat sisältävät paljon proteiinia ja niitä voi tehdä valmiiksi pakasterasiaan ja dipata kasviksia niihin. Kanamunat kaikissa muodoissaan on hyvä proteiinipitoinen välipala. Keitetyt munat kulkevat myös mukana ja syömällä vain valkuaisia saa lisättyä proteiininmäärää ilman rasvaa. Voit keittää kananmunia isomman satsin valmiiksi jääkaappiin, niin ne ovat nopea välipala. Laadukkaat proteiinijauheet (esim.  hera- ja riisiproteeiini) ovat hyviä. Sekoitan itse niitä, niin leivontaan, pannukakkuihin kuin smoothiehin lisäämään proteiinipitoisuutta. Myös mantelit, siemenet ja pähkinät ovat  helppoja proteiinipitoisia välipaloja.

 

Rentouttavaa sunnuntaita! 🙂

xVilma