Tiesitkö tämän hedelmistä?

47

Food

25.05.2017

Haluan jakaa teidänkin kanssa vähän ajatuksiani hedelmiin liittyen… Luin inspiroivasta Manuela Boscosta pari mielenkiintoista haastattelua, joissa hän kertoo nykyään noudattavan 80-10-10 tapaa syödä. Siis ruokavaliota, jossa 80% ruokavaliosta koostuu hiilihydraateista (lähinnä hedelmistä, marjoista ja kasviksista), 10% rasvoista ja 10% proteiineista.

Maailmalla tämän tapainen ruokavalio on ollut jo pitkään kasvussa, etenkin vegaaneiden suosiossa ja yhtä variaatiota siitä myös kutsutaan vähärasvaiseksi raakaveganismiksi (low fat raw vegan). Tällaisessa ruokavaliossa suurin osa päivän energiasta tulee siis hedelmistä, koska esimerkiksi vihreisiin kasviksiin nähden ne sisältävät paljon enemmän energiaa. Hedelmät syödään usein ”monoaterioina” eli syödään yhtä hedelmää kerrallaan. Ateria voi siis olla kokonainen ananas tai kaksi, vesimeloni tai smoothie, jossa pohjana useita banaaneja. Muun muassa nämä kolme pidempään seuraamaani instatähteä noudattavat tämän tyyppistä ruokavaliota @bananablondie108, @lonijane ja @fullyrawkristina.

Itse siis olen ollut ruokavaliosta tietoinen, mutta en erityisen kiinnostunut, kuten en mistään äärimmäisyydestä yleensäkään. Manuelan haastattelut herätti kuitenkin mielenkiintoni lukea aiheesta lisää. Hän syö jopa 10 hedelmää päivässä ja on elämänsä kunnossa. Itsehän rakastan hedelmiä ja joskus kirjoitin postauksen Hedelmäsokerivieroitus. Hauskaa tässä on se, että haastattelua lukiessa ajattelin, että jopa kymmenen hedelmää päivässä, ihan liikaa. Kunnes luin Manuelan ruokapäiväkirjan ja se vastasi pitkälti sitä, miten syön kotona ollessani (itselläni lisäksi päiviin kuuluu usein pari kananmunaa ja vähän juustoa, sekä vähän enemmän rasvoja, kuten avokadoa, siemeniä ja pähkinöitä).

Mutta Manuelan esimerkkipäivä vaikutti myös siltä, miten haluaisin syödä ja mikä on minulle hyvin luonteenomainen tapa syödä. Olen kuitenkin aina tuntenut vähän huonoa omaa tuntoa taipumuksestani syödä hedelmiä tosi paljon ja olen ajatellut kyseen olevan jonkin sortin sokeririippuvaisuudesta… Niitä kun menee helposti huomaamattakin lempiruokiini smoothieisiin ja smoothie bowleihin, banaanipannukakkuihin, raakasuklaamousseen jne… Limeä ja sitruunaa käytän paljon ruuanlaitossa ja taatelilla makeutan leipomukset.

Personal trainerin ohjeistamana tosiaan pari vuotta sitten vähensin hedelmien syöntiä radikaalisti ja se näkyi olossa kyllä vain positiivisesti (silloin söin vielä lihaa melkein päivittäin). Mutta nyt 80-10-10 ruokavaliosta viime päivinä paljon lukeneena, olen ymmärtänyt paremmin, että kyse on myös siitä, minkä kanssa ja koska hedelmät syö. Hedelmät on hyvä syödä tyhjään vatsaan. Ne kulkeutuvat mahalaukun läpi suolistoon nopeasti, jossa niiden sokerisisältö vapautuu. Jos hedelmät syö raskaan, hitaammin sulavan ruuan kanssa, ne eivät siirry suolistoon vaan alkaa käymisprosessi.

Puolitoista vuotta sitten, kun jätin lihan kokonaan, palasin aika nopeasti syömään taas useampia hedelmiä päivittäin. Nyt kun asiaa tarkemmin mietin, syön vähintään melkein joka aamu sitruunan, useimpina päivinä banaanin ja tuoreen taatelin (tai kaksi) smoothiessa ja välipalana omenan. Kesäisin täällä Italiassa tulee helposti vedettyä hedelmäövereitä, kun haemme markkinoilta supermehukkaita vesi- ja cantaloupemeloneja, viinirypäleitä, nektariineja ja mansikoita… Uskon, että olemme yksilöitä ja meille sopivat eri jutut. Lihan syönnistä luopuminen oli minulle maailman luontaisin juttu. Olin ehkä syönyt sitä vain, koska pidin luomulihaa ravintorikkaana ja koska oli helppo syödä samaa kuin muutkin. Mutta en edes muista, etten syö enää lihaa, en koskaan mieti tai kaipaa lihaa. Sama on alkanut käydä pikkuhiljaa muiden eläinperäisten tuotteiden kanssa, joita tekee yhä harvemmin mieli, vaikka kalaa, äyriäisiä, kananmunia ja juustoja jonkun verran syönkin. Mutta niin tai näin, menen jatkossakin kehoa kuunnellen, sen suurempaa numeroa syömisestä tekemättä.

Olen myös lukenut viime viikon aikana Biohakkerin käsikirjaa. Siinä hedelmiä ja juureksia suositellaan tarvittaessa täydentämään ruokavaliota erityisesti liikuntasuorituksen jälkeen tai illalla helpottamaan unensaantia. Kirja suosittelee kuitenkin painottamaan marjojen ja kasvisten syöntiä muuten. Poimin tähän teille kirjasta pari hedelmiin liittyvää asiaa, josta en ole blogissa aiemmin puhunut:

• Eniten sokeria on mm. seuraavissa hedelmissä:
Taateli (kuivattu, kivineen) 38,2%
Viikuna (tuore) 16%
Viinirypäle 15,5%
Mango 13,7%
Granaattiomena 13,7%
Banaani 13,5%
Ananas 11,2%

• Vähiten sokeria on mm. avokadossa, oliivissa, limetissä, sitruunassa, greipissä ja kiivissä.

• Avokadot voi kypsentää nopeammin laittamalla ne esim. biopussiin banaanien kanssa yhdeksi yöksi. Banaanit käsitellään etyleeni nimisellä kaasulla, joka on kasvien kypsymistä nopeuttava kasvihormoni.

• Kiivin on todettu parantavan suoliston probiootisten bakteerien kasvua ja auttavan ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa.

• Sitruunavesi aamulla on hyvä tapa (heh, monestikohan tästä olen kirjoittanut), mutta se on myös sitä, koska sitruunan mehu lisää virtsaamisen tarvetta, kuten muutkin diureetit ja näin poistaa yön aikana kertyneitä kuona-aineita.

• Finnravinto-tutkimuksen mukaan vain noin 10% suomalaisista yltää suosituksiin, jonka mukaan päivässä tulisi syödä n. 400g kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä.

Onko siellä muita hedelmäfaneja? 😉

Jos jotain kiinnostaa enemmän tuo 80-10-10 ruokavalio, niin täällä asiasta esimerkiksi yksi mielenkiintoinen keskustelu Suomeksi, jossa näkemyksiä puolesta ja vastaan.

Tallenna

Tallenna

Tallenna