Syömistottumuksista

17

Food

05.11.2013

Olen nyt suurella mielenkiinnolla lukenut Timothy Ferrissin 4 tunnin keho -kirjaa. Kirjan pointti on: Miten voidaan vaikuttaa ihmisen fysiikkaan mahdollisimman paljon mahdollisimman pienin muutoksin. Olen nyt lukenut kohta 150 sivua, joten lopullista mielipidettä en kirjasta anna, mutta mielestäni kirja on hyvin viihdyttävä. Ihan kaikkea en allekirjoita, mutta paljon innostavaa ja mielenkiintoista opuksessa on ollut. Oletteko te lukeneet kirjaa, mitä tykkäsitte?

Blogini ehkä toivotuin postaus on, että kirjoittaisin tai kuvaisin jonkun sortin ruokapäiväkirjaa. En ole tätä koskaan tehnyt ja syitä siihen on monta:

  1. Yhden päivän ruokapäiväkirja ei anna mielestäni mitään järkevää kuvaa, koska en noudata mitään ruokavaliota.
  2. Ravintoasiat ovat jossain määrin yksilöllisiä.
  3. Ruokapäiväkirja tuntuu todella henkilökohtaiselta.
  4. En ole ammattilainen ja pelkään jonkun saavan huonoja vaikutteita.
  5. Syön liian usein napostellen ja sen ylöskirjaaminen on työlästä + vähän noloakin.
  6. Olen utelias erilaisille ravintokokeiluille ja vaikka tiedän jo hyvin mikä minulle sopii ja mikä ei, tykkään ihan kokeellisessa mielessä muuttaa välillä syömisiäni suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi välillä olen ollut kasvisruokavaliolla ja sitten taas joku toinen kuukausi syönyt paljon lihaa. Välillä syön enemmän Paleo-tyyppisesti ja sitten taas enemmän raakaruokaillen jne.jne.
    Tiedän, että jotkut eivät tätä ehkä ymmärrä, mutta tämä on kuin harrastus ja minua vain yksinkertaisesti kiinnostaa kokeilla aina kaikkea uutta. Innostun ja kyllästyn helposti. Teen fiiliksen mukaan ja toisaalta vain kokeilemalla voi tietää. Hyvinvointi on intohimoni ja tuntuu, etten voi keskustella, ymmärtää ja tietää ravintoasioista ennen kuin olen ollut itse koekaniini. Tämä on kuitenkin myös yksi syy, miksi en ole halunnut kirjoittaa aikaisemmin syömisiäni, koska ne antavat ehkä vain siitä hetkestä kuvan, enkä halua ihmisten vetävän vääriä johtopäätöksiä.
  7. Minulla on kolme ruokailuihin liittyvää ”pahetta”: mainitsemani napostelu, monesti suuret annoskoot, liian usein ulkona syöminen ja herkuttelu (toki tämä on suhteellista ja riippuu mihin vertaa). Joka tapauksessa en ole ajatellut, että ruokapäiväkirjallani on mitään pointtia. Vaikka keskimääräistä terveellisemmin syönkin, olen ihan tavallinen ruokailija. Ymmärrän paremmin jonkun fitness-kisaajan ruokapäiväkirjan, jolle ammattilainen on laatinut ruokavalion.

No mutta miten sitten tämä Ferrissin 4 tunnin keho liittyy tähän. Siten, että otin Ferrissiltä vaikutteita ja söin viikon suurin piirtein hänen oppien mukaan ja kuvasin siitä teille viikon ruokailuni. Huomenna saatte postauksen. En todellakaan noudattanut Ferrissin ohjeita täydellisesti. Olen liian mukavuudenhaluinen sellaiseen, eikä tavoitteenani ollut nyt laihtua tai kasvattaa lihaksia. Ohjeet olivat kuitenkin niin lähellä sitä, miten normaalisti elän, että tiesin kokeilun olevan helppo. Ja niin se olikin. Kyseessä ei siis ole mikään dieetti (vaikka kyllä sitä sellaisenakin voi pitää), Ferries itse on noudattanut tätä kaavaa vuosia.

Tässä lyhyesti ja pääpiirteittäin ruokaohjeet 4 tunnin keho -kirjan mukaan:

1. Vältä ”valkoisia” hiilihydraatteja. (
2. Syö toistuvasti samoja muutamia ruokalajeja. (Oma huomio: vaikka tämä kohta on kirjassa perusteltu, en itse allekirjoita tätä. Todelliseen painonpudotukseen tämä voi auttaa, mutta elämässä yleensä tulisi mielestäni syödä monipuolisesti myös eri makrojen sisällä.)
3. Älä juo kaloreita.
4. Älä syö hedelmiä.
5. Pidä yksi vapaapäivä viikossa ja repäise.

  • Idea oli, että jokaisella aterialla syödään jotain proteiininlähdettä, palkokasveja ja kasviksia/vihanneksia.

Kuten huomenna tulette näkemään, en noudattanut tätä täysin, mutta jotain muutoksia normaaliin tein. Esimerkiksi:
-En syönyt hedelmiä ja yleensä syön niitä muutamia joka päivä.
-Normaalisti muutamia kertoja viikossa juon kahvin soijamaidolla.
-Syön raakasuklaata tai tummaa suklaata melkein joka päivä ainakin palan.
-Syön riisiä tai riisikakkuja lähes päivittäin.
-Syön lihaa vähemmän (ja kalaa usein enemmän), kuin kokeiluviikolla.
-Syön jotain ihan muuta, mitä pitäisi. 🙂

Helpon tästä teki paitsi se, että syön pitkälti jo ohjeiden mukaan, niin myös se, että lauantai oli ”mässypäivä” ja sai syödä mitä huvitti. Eniten nauratti, että halusin syödä hedelmiä, taateleita, riisikakkuja, kookosmaitoa, vuohenjuustoa ja raakasuklaata. Eli makuni todella on muuttunut, jos vertaa vaikka lukioaikaan. Söin kyllä lauantaina muutakin, mutta huomenna siitä lisää.

Päätin nyt siis vihdoin tehdä blogiin ruokapäiväkirja-postauksen kokeiluksi. (Heh, tämä on Epätäydellisyys-postaukseni jälkeen toiseksi suurin kynnykseni). Ainakin ruokaviikkoni voi osoittaa, kuinka yksinkertaista ja helppoa gluteeniton, maidoton ja sokeriton ruokavalio voi olla. 😉

Huomisiin!

xVilma