Sokerikoukussa

20

Food

13.03.2014

Tupakka, kahvi, alkoholi, huumeet, pelit… Mikä näitä yhdistää? Se, että ne voivat tehdä riippuvaiseksi. Mutta ihminen voi tulla riippuvaiseksi muustakin.. Omista rutiineistaan, turvallisuudesta, toisesta ihmisestä, huomiosta, arvostuksesta, rahasta, vallasta, voimasta, itsensä piiskaamisesta kohti parempaa suoritusta tai SOKERISTA. Addiktio syntyy usein hiipien ja toiset altistuvat niihin helpommin. Onko siinä kyse itsekurista, nautinnonhalusta, päättäväisyydestä, ajattelemattomuudesta, lyhytnäköisyydestä, välinpitämättömyydestä…. Vai mistä ihmeestä?

Mitkä piirteet määrittävät, miksi toinen takertuu johonkin terveellisyyden, muiden ihmisten ja elämän uhalla? Onko se biologista, sattumaa, kohtaloa, opittua vai monen asian summa?!

Oman hyvän elämäni suuri paino on vapaudella. Riippuvuus kahlitsee, vangitsee pieneen maailmaansa. Niin paljon jää sen ulkopuolelle, niin monet vaihtoehdot sulkeutuvat. Ei aina todellakaan niin vakavalla tavalla, mutta riippuvuus ei tunne vapaata tahtoa. Ei valinnan vapautta. Joku toinen, joku aine, joku teko päättää puolestasi.  Se joku, antaa jotain aluksi -siksi niihin jäädään koukkuun. Kun antaa pikkusormen, se voi viedä koko käden. Kun tarttuu syöttiin, jää koukkuun. Lopuksi se ottaa enemmän kuin antaa.

Voiko addiktion pohjalla olla ahneus? Halutaan saada mahdollisimman paljon. Aina vain enemmän ja enemmän. Mikään ei riitä. Porttiteoria. Turtuminen. Jokainen tietää ahneen lopun.
Vai onko taustalla pelko? Tyhjyyden tunne. Menettämisen pelko. Aukko. Välttely siitä, että joutuukin kohtaamaan ja katsomaan peiliin, eikä katoamaan ja keskittymään muuhun.

Ehkä kuitenkin kyse on vain biologiasta.

Miksi kirjoitan nyt riippuvuudesta.. Siksi, että minun on ollut aina vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka ovat riippuvaisia. En tarkoita, että olisin jotenkin tuomitsevainen. En vain ole ymmärtänyt asiaa henkilökohtaisella tasolla. KUNNES ostin reissussa yhden kirjan (josta myöhemmin lisää)… Ja tajusin, että taidan olla koukussa sokeriin – edelleen.

Olen sanonut olevani entinen sokerihiiri, joka söi keksipaketin kerralla ja karkkipussin lounaaksi. Elin sokerilla. No millä nyt elän.. fruktoosilla eli hedelmäsokerilla. Syön ihan liikaa hedelmiä, kuivattuja hedelmiä, makeita smoothieita, tummaa suklaata, raakasuklaata ja ”terveellisiä” välipalapatukoita.

Voisin syödä hedelmiä loputtomasti. Jos kaapissani on taateleita tai mulpereita, ne eivät kestä todellakaan kauaa. Tummaa suklaata on saatava aina aterian jälkeen.. Jos eteeni laittaa kakkua, harvoin pystyn kieltäytymään ja jos syön vähän jotain makeaa herkkua, se lähtee helposti käsistä. Luulin päässeeni sokerista irti, mutta itse asiassa tajusin, että olen naamioinut sokerikoukkuni ”terveellisiin” sokereihin. En käytä valkoista sokeria, en juo sokerimehuja, limsoja, en syö maustettuja jugurtteja tai muromysliä…  Mutta, olen näihin ”terveellisiin” sokereihin koukussa.

Reissussa olin ennen kaikkea lomalla ja se näkyi suklaan ja punaviinin kulutuksessa. 😉 Nyt tekee mieli tehdä pieni arkeen paluu liike -eikä niin pieni. Aion päästä irti himostani hedelmiin, kuivattuihin hedelmiin, suklaaseen, patukoihin…  Kirjoitan tästä myöhemmin varmasti lisää, mutta halusin vain jakaa teidän kanssanne tämän oivalluksen, että terveelliset makeuttajat ja sokerit (kuivatut hedelmät, agave, hunaja ja tietyt hedelmät) voivat aiheuttaa riippuvuutta siinä missä valkoinenkin sokeri.


Jotkut kyllä sanovat, että sokeri ei tee riippuvaiseksi vaan kyse on mielihaluista. Onko teillä tästä asiasta mielipidettä, tietoa? Itse huomaan aina, että mitä enemmän syön sokeria, sitä enemmän sitä tekee mieli. Oli kyse mielihalusta tai riippuvuudesta, on makeat jutut ehdottomasti oman itsekurini heikoin kohta ja näin loman jälkeen, tuntuu että tarvitsen ryhtiliikkeen, koska makeansyönti jää helposti päälle. On niin helppoa perustella itselleen, miksi on ok syödä paljon hedelmiä, tummaa suklaata ja taateleita… Ehkä tässä kohtaa oli vain hyvä tiedostaa, että minun kannattaa vähän tarkkailla sokerinsyöntiä, koska kuulun niihin, joilla se lähtee helposti käsistä ja liialla sokerin saannilla on paljon haitta- ja sivuvaikutuksia.

 

Se miten liiasta peruskarkinsyönnistä pääsee irti, on minulle tuttua ja siitä tein postauksen täällä. 🙂

xVilma