Sama kohde – 4 eri objektiivia

25

Photography

11.02.2017

Tänään taas vähän valokuvausvinkkejä! Tällä kertaa haluan osoittaa konkreettisilla esimerkeillä neljän eri objektiivin erot.

Kun aloitin valokuvaamaan, en ymmärtänyt linssien merkitystä ollenkaan. Ensimmäiset blogivuoteni, mallien testikuvaukset ja jopa ensimmäiset kuvauskeikkani, valokuvasin kaikki zoom-linssilläni. En omistanut muuta. Tykkäsin kovasti kyseisestä objektiivista, ja olihan se aikanaan tosi laadukas, kuten L-merkintä (=Luxury) linssin nimen lopussa kertoo. Kolmessa neljästä objektiivistani on muuten tuo ammattilaisten suosima L -merkintä. Se siis tarkoittaa, että objektiivi on erittäin korkealaatuinen ja siinä on paremmasta lasista tehty linssi. Nyt kuitenkin alla olevista kuvista huomaa, että laatu zoom-linssissäni ei yllä samalle tasolle kuin muissa linsseissäni. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi linssin vanhuudesta, mutta esimerkissä myös siitä, että valovoimaisuus on selkeästi muita linssejäni huonompi. Jos en olisi ananaskuvassa nostanut ISO-lukua ja pidentänyt valotusaikaa, olisi kuva ollut ihan musta.

Annan nyt kuvien puhua enemmän puolestaan. Merkkasin ylälaitaan aina kameran asetukset ja sen, mikä linssi on kyseessä. Yritin kuvata kaikki täsmälleen samalta tasolta/etäisyydeltä ja mahdollisimman samoja asetuksia käyttäen. Niin, että vaihtelu kuvissa, johtuu ainoastaan linssistä. Kuvia jälkityöstin vähän ja myös jälkikäsittely on kaikissa sama.

ETÄISYYS
Objektiivihankinnassa yksi oleellisimmista asioista joita tulee miettiä on, että tarvitsetko maisemakuviin hyvin soveltuvan laajakulman? Vai kenties makrolinssin, jolla voi kuvata yksityiskohtia?

Objektiivi canon 85mm Canon 50mm canon 35mm canon 24-105mm

VALOVOIMAISUUS JA AUKON KOKO
Haluatko, että taustan saa selkeästi blurrattua? Onko sinulle tärkeää saada laadukkaita kuvia myös hämärässä?

Objektiivi canon 85mm Canon 50mm canon 35mm canon 24-105mm

En tiedä selkeyttikö tämä mitenkään tai oliko tästä mitään apua… toivottavasti! 🙂 Jos harrastat valokuvausta, olisi tietty kiva kuulla, mikä on sun suosikkiobjektiivi!?


I want to show the difference between my four lenses in a concrete way. When I started photographing I didn’t understand the big changes you can do with different lenses. I hope this gives some idea. I tried to shoot the subject from the same distance and the settings were as similar as possible… So the the lenses make the difference in the photos. 

Tallenna

Tallenna

Tallenna