Ruuat, jotka pelastavat arkeni

25

Food

29.09.2016

vilmap

*yhteistyössä GoGreen

Otsikko viittaa ruokaan, jota minulla on aina kaapissa: kvinoaa, chia-siemeniä, auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä, kikherneitä, linssejä ja papuja. Kyse ei ole vain pitkään säilyvistä, ja siten täydellisistä hätävaroista kaappiin, vaan näitä kuluu siinä määrin, että varastoja saa täyttää joka viikko. Tällainen ruoka sopii loistavasti kaltaisilleni, jotka eivät jaksa aina suunnitella ruokiaan tai viettää keittiössä tuntitolkulla aikaa.

gogreen_

Edellä mainitut kuuluvat myös GoGreenin perustuotteisiin. GoGreenin vihreitä pahvitetroja eli tarjoiluvalmiita palkokasveja olen ostanut ainakin siitä asti, kun muutin pois kotoa. Ne täyttävät varmasti kaikki kriteerit, mitä ruualta voi toivoa: helppoa, terveellistä, edullista, hyvää, eettistä ja nopeaa. Muutenkin GoGreenin tuotteet ovat minulle erittäin tuttuja. Tämän yhdeksän kuukauden ajan, kun en ole syönyt lihaa, ovat kikherneet, pavut, linssit, kvinoa ja siemenet olleet tärkeimpiä proteiininlähteitäni.

sosekeitto

Palkokasveista ollaan täällä blogissa puhuttu monestikin ja vielä tammi-helmikuussa kirjoitin, että saan vatsavaivoja niistä. Joku lukija vinkkasikin silloin minulle, että kannattaa liottaa myös valmiit pavut ja herneet. Tämä vinkki on toiminut täysin! Nykyään siis valutan/laitan veteen likoamaan palkokasvit aina ensimmäisenä ja annan niiden olla likoamassa sen aikaa, kun valmistelen muun ruuan (eli n. 15 min). Ei turpoa vatsa enää ollenkaan. Ehkä kroppani on myös lähes päivittäisessä käytössä tottunut näihin – onneksi! 🙂

gogreen_vilmap

Syyskuu alkaa olla lopuillaan ja Lihaton lokakuu lähestyy. Ehkä sen inspiroimana osan lihasta voisi korvata kasviproteiininlähteillä? Itse toivon, että monet löytäisivät esimerkiksi rakastamani kvinoan. Kvinoa sisältää paljon proteiinia, magnesiumia, kuitua ja rautaa. Huuhtelen kvinoasuurimot ja keitän kerralla ison satsin ohjeen mukaan (n.15min). Lisään mausteeksi suolaa ja puolikkaan sitruunan mehun. Keitetty kvinoa säilyy jääkaapissa muutamia päiviä ja sitä voi käyttää esimerkiksi riisin tavoin.

Yksi yleisimpiä arkilounaitani/päivällisiäni on quinoa bowl. Laitan kulhoon kvinoaa, papuja tai kikherneitä/hummusta, siemeniä ja pähkinöitä, salaattia, kasviksia, sieniä ja/tai avokadoa. Niin parasta!

quinoabowl

Toinen yleisin arkiruokani on helpot kasvissosekeitot. Yleensä lisään linssejä mukaan, jolloin keitosta tulee täyttävämpi ja proteiinipitoisempi. Nämä kaksi yleisintä arkiruokaani, kvinoakulho ja kasvis-linssikeitto, ovat suosikkejani muun muassa juuri siksi, että ainekset löytyvät aina kaapistani.

gogreen

Helpon sosekeiton teen lisäämällä kattilaan luomukasvisliemikuution, vähän vajaa litran vettä sekä vaaleita/punertavia kasviksia joita kaapista löytyy kuten kukkakaalia, bataattia, porkkanaa, kurpitsaa, fenkolia, sipulia ja/tai purjoa. Lisään myös pari desiä punaisia linssejä. Annan kiehua, kunnes kasvikset ovat pehmentyneet ja kaadan kaikki Vitamixiini. Lisään vielä kookosmaitoa sekaan ja blendaan, kunnes keitto on tasaista. Maistan ja maustan lisää tarvittaessa. Esimerkiksi misotahna sopii tähän hyvin! Keitto onnistuu tietysti myös sauvasekoittimella tehden, mutta blenderissä koostumuksesta tulee ihanan pehmeää. Paahdan päälle vielä runsaasti siemeniä! 🙂

linssikeitto

saladmix

Tässä siis pari helppoa ja nopeaa arkiruokavinkkiä, joita täällä suositaan vuodenajasta riippumatta… 🙂 Mitä ruokia teiltä löytyy aina kaapista? 🙂
VP2

Tallenna

Tallenna

Tallenna