Ruokafilosofiani ydin

20

Food

09.09.2014

Jos minun pitäisi tiivistää ruokafilosofiani yhteen sanaan, se olisi laatu. Olen periaatteessa aika kaikkiruokainen, jos vain raaka-aineet ovat hyviä. Välillä tuntuu, että tutkimustulokset puoltavat yhtä jos toista asiaa, ristiriitaisuuksia löytyy ja mistään kaikki eivät ole samaa mieltä. Olen kuitenkin itse henkilökohtaisesti varma, että jalostamaton, puhdas, luonnosta saatu ruoka ei voi tehdä ainakaan kovin pahaa jälkeä. Syön käsintehtyjä herkkuja, luomulihaa ja vastapuristettuja mehuja. En kuitenkaan lähes koskaan syö irtokarkkeja, valmismarinoituja kanasuikaleita tai kaupan sokerimehuja.

Vuoden 2008 jälkeen ruokavalioni mullistui totaalisesti. Luin Aitoa Ruokaa -kirjan, jonka jälkeen olen aina tutkinut tuoteselosteita. Monen muun tapaan kirja oli minulle pieni herätys. Aloin ahmia vastaavia kirjoja ja artikkeleita. Aika nopeasti light-tuotteet, einekset ja muut teollisesti prosessoidut lisäainepommit jäivät totaalisesti kauppaan. Oloni muuttui valtavasti ja siihen asti usein vaivanneet kasvojen pöhöttyneisyys ja vatsavaivat jäivät kokonaan. Olo muuttui sanoin kuvaamattoman energiseksi ja raikkaaksi.

Ruokavalinnoista tuli helppoja. Söin niin paljon kun huvitti, mutta vain ”puhdasta” ruokaa. Ei enää kalorien laskemista, dieettejä tai ruokarajoitteita. Sain sitä paitsi syödä herkullisemmin. Voita kevytlevitteen sijaan, paksua turkkilaista jugurttia rasvattomien litkujen sijaan ja huoletta pähkinöitä ja avokadoa. Ruuanlaitto alkoi kiinnostaa, koska kaikki valmis alkoi jotenkin ”ällöttää”. Mitä enemmän luin sitä enemmän valintani varmistui. Muutos ruokavaliossa oli itsestään selvää sen jälkeen kun tietoni karttui, eikä paluu vanhaan ole käynyt kertaakaan mielessä.

En kaipaa vanhasta ruokavaliosta yhtikäs mitään. Makuni on muuttunut niin paljon, että en edes tunnista teollista ruokaa kunnolla ruuaksi. Nautin puhtaista yksinkertaisista mauista. Jos valmiskääretortun parasta ennen päiväys on kahden vuoden kuluttua ostohetkestä tai hampurilainen säilyy vuoden muuttumattomana, voiko se olla ruokaa? Ruokaa, jonka tehtävä on RAVITA kehoa.

Ranskalaiset eivät liho, koska syövät kaikkea, mutta kohtuudella -sanotaan. Kyseisessä maassa ruokaa arvostetaan ja sille annetaan aikaa. Meillä ruuan pitäisi olla mahdollisimman edullista, nopeaa, helppoa, säilyvää.. En oikein ymmärrä, miksi niin monet ihmiset laiminlyövät juuri sitä tekijää, joka määrittää isosti jaksamistamme, suorituskykyämme, terveyttämme ja mielialaamme? Toisin sanoen sitä, mikä vaikuttaa koko elämäämme..

On olemassa kaikkia erilaisia koulukuntia ruokavalioiden suhteen, mutta itse en ole minkään kannattaja. Paleo-ruokavalio, joka suosii raaka-aineita, joita syötiin jo kivikaudella, on kuitenkin ehkä lähimpänä omaa ajattelumalliani. Suomessa lehmänmaitoa ja gluteenia sisältävät tuotteet ovat hyvin prosessoituja ja minulla ne aiheuttavat vatsan turpoamista ja tunkkaista oloa, joten välttelen niitä. En kuitenkaan kieltäydy niistä kokonaan kuten Paleo-ruokavaliossa. Syön myös palkokasveja, mitä Paleossa ei suositella. Yritän suosia luomua ja lähiruokaa, minkä budjetiltani pystyn.

Sanon usein, etten ole ruokavaliossa minkään suhteen ehdoton, mutta laadun suhteen kyllä tavallaan olen. Kärsin mielummin nälästä kuin maksan lähes 20 euroa huoltoaseman pakastevihanneksilla ja jäävuorisalaatilla täytetyistä annoksista. Lentokoneisiin otan aina omat eväät. Pähkinät, siemenet ja hedelmät pelastavat monesti. En tule nimittäin mistään niin ärsyyntyneeksi kuin kalliista, huonolaatuisesta ruuasta, joka ei maistu millekään –tai maistuu tehtaalle tai pakkaukselle. En ole hinnoista niin tarkka, mutta hinta-laatu suhteesta olen hyvin tarkka!

 

Kun alkaa muuttaa ruokavaliotaan, ei koskaan kannata mielestäni lähteä siitä, mitä ”ei saa” syödä. Moni dieettikin kaatuu tähän. Oman filosofiani mukaan kannattaa aina miettiä, miten voisin korvata jonkun epäterveellisen tai ravintoköyhän valinnan paremmalla.

Tein listan asioista, millä minä ”korvaan” mitäkin. En oikeastaan ajattele korvaamista, koska oikean puoleiset valinnat ovat minulle nykyään heittämällä niitä ykkösvalintoja kaikin puolin. Tosin kaikki vasemmanpuoleisetkaan eivät ole ehdottoman huonoja. Mutta ehkä joku saa tästä listauksestani jotain irti.

  • Maitosuklaa – tumma yli 80% suklaa, käsintehdyt konvehdit, raakasuklaa
  • Sokeri – luomuhunaja, vaahterasiirappi, kuivatut taatelit, tosi kypsä banaani, stevia
  • Jäätelö –3 kaverin jäätelö, italialainen gelato, itse tehty hedelmäsorbetti
  • Jugurtti – ulkolainen kreikkalainen jugurtti, paksut kookosmaitoon tehdyt smoothiet
  • Teollisesti käsitelty pöytäsuola – meri,- vuori- tai himalajan suola. Herbamare.
  • Perunalastut – lehtikaalisipsit, itse tehdyt bataattilastut
  • Leipä – riisikakut, omat kananmuna-kaura ”leipäset”, itse tehty gluteeniton leipä
  • Suolapähkinä – suolaamattomat luomupähkinät
  • Rypsiöljy – extra neitsyt oliiviöljy, kookosöljy, siemenöljyt
  • Margariini – voi, avocado
  • Mehu – kookosvesi, itse puristetut mehut
  • Pasta – tattaripasta, riisinuudelit, kesäkurpitsa suikaleet, riisi, kvinoa
  • Valmismarinoitu liha/kana, leikkeleet – luomuliha, riista, maustamaton kana, kasvisruoka 😉
  • Viinirypäle – omena
  • Hillot – marjat
  • Kermaviili dipit – hummus
  • Muromysli – itse tehty granola tai pannulla paahdetut kaurahiutaleet
  • Jäävuorisalaatti – lehtisalaatti, pinaatti
  • Lätyt – proteiinipannukakut
  • Kakut – raakakakut
  • Maustettu rahka – tuorepuuro, proteiinismoothie (esim. herajauhetta, mustaherukoita ja kookosmaitoa)
  • Tölkkiananas – tuore ananas

Jos nyt vielä jotain sanoisin ruokafilosofiastani, niin joskus otsikoin postaukseni Kaunis ruoka kaunistaaKyseisestä postauksestani voi lukea tarkemmin, mitä tarkoitan, mutta minulle on tärkeää, että ruoka näyttää hyvältä.

En ajattele, että ruoka on vain polttoainetta. Minulle se on ennen kaikkea jokapäiväinen nautinto. Ruoka on minulle paitsi energianlähde ja herkullinen kokemus myös joissain tilanteissa taidetta, sosiaalinen sidos, tapa osoittaa välittävänsä, elämys.. Minua kiinnostaa ruokatrendit ja ravintoarvot, se miten ruualla voi hoitaa ja lääkitä, sekä se, miten ruoka vaikuttaa kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Kai kaiken takana on siis laatu ja uteliaisuus.. 🙂

xVilma