Raakaruokaa

28

Food

25.09.2013

Aamupalaksi keitettyä kaurapuuroa, lounaaksi höyryävän kuumaa keittoa, välipalaksi prosessoituja maitotuotteita ja illalliseksi pannulla wokattua lihaa ja kasviksia. Kuulostaa aika terveelliseltä.

Mutta miltä kuulostaisi vaihtoehtoisesti vihersmoothie aamiaiseksi, runsas salaatti lounaaksi, manteleita sekä pala raakasuklaata välipalaksi ja raakalasagnea kesäkurpitsasta illalliseksi. Jälkimmäinen kuvaa raakaruokaa. Mielestäni se kuulostaa elinvoimaiselta ja raikkaalta.

Nykypäivänä ei ole oikein voinut välttyä kuulemasta raakaravinnosta (raw foodista). Monet eivät silti ehkä tiedä mitä se tarkoittaa, tai se mielletään hankalaksi hifistelyksi. Niille, joille termi on epäselvä, kerrottakoon raakaravinnon tarkoittavan mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen. Kuumentaminen tuhoaa tärkeitä entsyymejä, vitamiineja ja hivenaineita, joten raakaruuassa kaikki ravintoaineet ovat tallella. Siksi sillä uskotaan olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia.

Ruoka valmistetaan usein raastamalla, kuivaamalla, monitoimikoneella tai tehosekoittimella ja ruokavalioon kuuluvat esimerkiksi marjat, hedelmät, vihannekset, juurekset, palkokasvit, merilevät, siemenet, pähkinät ja kylmäpuristetut öljyt. Raakaruoka onkin puhdasta ja aitoa ruokaa parhaimmillaan.

 

Innostuin itse raakaruuasta vuosia sitten, joskus vuosina 2009-2010. Silloin aloin tehdä smoothieita joka välissä ja korvata fazerit raakasuklaalla. Sittemmin kauppojen valikoima raakaruuan huomioiden on onneksi laajentunut valtavasti. Kerran minulla ei muuton/rempan takia ollut kotona hellaa, mikroa tai uunia käytettävissäni, joten ajattelin haastaa itseni ja olin viikon täysin raakaravinnolla. Se oli avartava (ja keventävä) kokemus.

Smoothiet ja raakasuklaa tulivat jäädäkseen, mutta muuten en raakaravintoa ole pahemmin miettinyt. Toki syön edelleen paljon salaatteja, mutta yhtä paljon myös kuumennettua, paistettua ja haudutettua ruokaa. Nyt tekee mieli taas kiinnittää asiaan vähän huomiota ja miettiä voisiko päiviin lisätä enemmän raakaruokaa.

Olenkin viimeaikoina innostunut raakakeittiön tavasta korvata herkkuja. Raakareseptikirjoista löytyy valtavasti erilaisia terveellisiä, luovia ja oikeasti herkullisia ideoita siitä, miten voisi hemmotella itseään paitsi maulla, myös ravintoaineilla.

Tänään ilmestyi lokakuun Cosmopolitan-lehti. Tällä kertaa palstaltani löytyy muun muassa ohje helppoon raakapiirakkaan (tämän postauksen kuvat kuvasin sitä varten).

Vaikka raakaruokailijaksi ei rupeaisikkaan, tekee jokaiselle varmasti hyvää oottaa siitä vaikutteita omaan arkeensa. Aloittaa vaikka vain lisäämällä porkkana päivään. 😉

Raakaravinnon äidiksi kutsuttu Ann Wigmore on sanonut ”Ruumis parantaa itse itseään mistä tahansa sairaudesta, kunhan se saa elävää, runsaasti entsyymejä sisältävää ja helposti sulavaa ravintoa.”

xVilma

Ps. Blogiini aikaisemmin postaamani raakakakku ohjeineen löytyy täältä ja raakasuklaajuttua täältä.