Oletko Sangviinikko, Melankolikko, Koleerikko vai Flekmaatikko? (Uusinta)

22

Thoughts

27.08.2015

img_3778_copy copy

Olen tekemässä postausta persoonallisuustyypeistä ja olisin linkannut siihen yhteyteen tämän kolme vuotta sitten tekemäni postauksen humoraaliopin mukaisesta persoonallisuustyyppien jaottelusta. Kaikkien blogisiirtojen myötä vanhimmat postaukseni ovat kuitenkin menneet valitettavasti rikki (kuvat sekaisin, teksti väärissä kohdissa jne.) joten ajattelin nyt tehdä tällaisen uusintapostauksen. Mielestäni on mielenkiintoista verrata tätä jaottelua siihen, josta aion seuraavaksi kirjoittaa. Kuvissa on malliystäväni Ateenan ajoilta. 🙂

//Mielestäni itsetuntemus lisää itsevarmuutta. Kun tietää omat vahvuudet ja heikkoudet, osaa suunnata energiansa oikein: korostaa hyviä puolia ja kehittää heikompia. En tiedä onko erilaisista testeistä oikeasti apua itsetuntemuksen kehityksessä, mutta itse uskon, että voi olla. Osa on sitä mieltä, että niistä voi olla jopa haittaa, jos antaa niiden leimata itsensä vahvasti tietynlaiseksi. Oli miten oli, ainakin voi oppia ymmärtämään muita ihmisiä paremmin. Aion jakaa teille nyt yhden persoonallisuustyyppien erittelyn -jos ei hyödyn, niin ainakin huvin vuoksi.

Noin 400 eKr. Antiikin kreikkalaiset nimittäin jakoivat luonnetyypit karkeasti neljään ryhmään: sangviinikkoihin, melankolikkoihin, koleerikkoihin ja flegmaatikkoihin. Tätä ns.humoraalioppia käytetiin lääketieteessä aina 1800-luvulle asti ja muun muassa lääketieteen isä Hippokrates sekä saksalainen filosofi Immanuel Kant tekivät kovasti töitä eri luonnetyyppinen kategorioimiseksi.

Törmäsin tähän persoonallisuustyyppien jaotteluun ensimmäisen kerran yli neljä vuotta sitten ja lähipiirini (+itseni) huomioiden tämä tuntuu melko vakuuttavalta erottelulta.

Toki jokaisella on luonteenpiirteitä näistä kaikista ryhmistä, mutta yleensä joku on hallitseva. Tässä postauksessa vain karkea jako vahvuuksista ja heikkouksista, mutta testatkaa löydättekö itsenne! 😉
Valoittava ja seurallinen Sangviinikko

img_37822_copy kopio

+Aktiivinen. Sponttaani. Kiihkeä. Ulospäin suuntautunut. Pirteä. Huoleton. Toivoa täynnä. Elää hetkessä. Seurallinen. Taipuvainen kujeisiin. Esiintyjätyyppi. Ei ota mitään kovin vakavasti. Lukuisia ystäviä. Positiivinen. Toimii tunteiden pohjalta. Ymmärtää muita. Viehätysvoimainen. Hellä. Tunteellinen. Avoin. Nauttiva.

−Itsekeskeinen. Epäluotettava. Pyrkii miellyttämään. Ailahteleva. Pinnallinen. Aloittaa paljon asioita, joita ei saa päätökseen. Löysä omatunto. Puhuu helposti itsensä puhtaaksi muiden ja omien silmien edessä, vaikka todellisuus olisi toinen. Kyllästyy ja uupuu työhönsä nopeasti, mutta jaksaisi loputtomiin pelata ja leikkiä. Ei kovin pitkäjänteinen. Ei varsinaisesti ajattele tai mietiskele.

“Sinulla on heikko tahto ja huono itsekuri, mikä saattaa johtaa lihomiseen. Olet altis seksuaalisille kiusauksille, koska sinulla on luontaista viehätysvoimaa ja aitoa kiinnostusta toisiin ihmisiin. Et osaa pitää järjestystä: kotisi ja työhuoneesi eivät kestäisi tupatarkastusta.”

Sangviinikko ja melankolikko ovat taipuvaisimpia itkemään.
Syvällinen ja lahjakas Melankolikko

img_37832_copy kopio

+Älykäs. Monipuolisesti lahjakas. Herkkä. Tunteellinen. Ajattelevainen. Analysoiva. Empaattinen. Uskollinen. Perusteellinen. Uhrautuvainen. Lojaali. Kova itsekuri. Pohtiva. Syvällinen. Luotettava. Tunnollinen. Taipumus perfektionismiin.

−Helppo luisua kielteiseen ajatukseen. Vaikea mielyttää. Luontaista taipumusta masentuneisuuteen ja valittamiseen. Suurentelee itseensä vaikuttavia asioita. Ystävystyy hitaasti ja odottaa muiden tekevän aloitteen. Kantaa huolta kaikesta. Surumielinen. Sulkeutunut. Ärtynyt. Ylpeä. Epäkäytännöllinen. Epäröivä. Kriittinen. Arka. Helposti loukkaantuva. Itsekeskeinen.

Ei lupaa helposti mitään, koska pyrkii niin sitkeästi pitämään sanansa ja hänen on harkittava tarkoin pystyykö siihen.

“Epätavallista lahjakkuutta varjostavat epätavallisen suuret huonot puolet, jotka voivatkin mitätöidä melankolikon aikaansaannokset tyystin. Monet maailman merkittävimmistä tutkijoista, luonnontieteilijöistä, taiteilijoista, säveltäjistä, filosofeista, keksijöistä ja teoreetikoista ovat kuitenkin olleet melankolikkoja.”

 

Vahva ja rohkea Koleerikko

img_3775_copy copy

 

+Käytännöllinen (vähemmän esteettinen). Toiminnallinen. Voimakastahtoinen. Optimistinen. Ulospäinsuuntautunut. Suunnitelmallinen. Tavoitteellinen. Tuottelias. Ovela. Johtajatyyppi. Päällepäsmäri. Muutoshaluinen. Vallankumouksellinen. Pitää loistosta, esiintymisestä ja muodollisuuksista. Neuvokas. Rohkea. Itseensä luottava.

−Kova/tunteeton. Komenteleva. Äkkipikainen. Kärsimätön. Itsetietoinen. Jopa julma. Osaa olla ivallinen. Ihmisten auttaminen ei johdu todennäköisesti intensiivisestä myötätunnosta vaan toiminnan halusta. Kaipaa sillon tällöin vihan pitoa. Itserakas. Ylpeä.

“Mitä enemmän koleerikkoa vastustetaan ja estellään, sen kovemmin hän vain rynnii eteenpäin. Voisi olla hyvä rakennusurakoitsija, kampanjapäällikkö, poliitikko tai järjestysmies.”

 

Pidetty ja tasapainoinen Flegmaatikko

img_37801_copy copym

+Tulee toimeen kaikkien kanssa, tasapainoinen, levollinen, rauhallinen, ei pingota, pidetty, nokkela, tarkkaileva, Käytännöllinen. Huolellinen. Viimeistelijä. Hyväntuulinen. Mukavuudenhaluinen. Rauhaa rakastava. Osaa järjestellä ja organisoida. Parhaimmillaan rankoissa olosuhteissa. Lämpenee hitaasti. Toimii periaatteiden eikä vaiston mukaan. Hauska. Tutkijatyyppi.

−Motivaation puute. Velttous. Saamattomuus. Vaara joutua suhteessa tossun alle. Kiinnostuksen ja intohimon puute. Liika mukavuuden halu.

Flegmaatikolla on kyky tarkastella elämää kuin ulkopuolisena mikä on koleeriselle luonteelle vastakohtaista.

“Toisaalta kenraalit ovat usein joko koleerikkoja tai flegmaatikkoja. Flegmaatikoista tulee hyviä diplomaatteja, sillä he ovat rauhaa rakentavia. Monet koomikot, lääkärit, tiedemiehet ja toimittajat ovat flegmaatikkoja. Flegmaatikot eivät vapaaehtoisesti tahdo otta johtotehtäviä vastaan, vaikka heillä tyypillisesti on edellytyksiä johtamiseen.”

 

vp