Miten kuvia manipuloidaan?

10

Photography

13.11.2014

kuvamanipulaatio1

Huomaatteko yllä olevassa kuvassa jotain outoa?
Jep, sitä on manipuloitu ja käsitelty melko paljon. Huutaako se sitä samantien? Ei mielestäni, kuten eivät monet muutkaan käsitellyt kuvat –ellet ajattele asiaa.

Viime aikoina on tuntunut, että erityisen paljon ollaan taas mediassa puhuttu kuvankäsittelystä, manipulaatiosta ja kauneusihanteiden epärealistisuudesta. Fitness-tytöt ovat itse ottaneet kantaa siihen, kuinka lavakuntoa on turha ihailla. Se on illuusiota.

Keira Knigthley poseerasi vähänaikaa sitten Interview-lehdelle yläosattomissa, mutta ehtona oli, ettei kuvia muokata: ”I’m fine doing topless shoot as long as they don’t retouch”. Tunnettu näyttelijä protestoi kuvankäsittelyä vastaan ja halusi viestittää, ettei ulkonäöllä ole merkitystä. Keira kertoi, että hänen kuviaan on käsitelty ja muokattu useita kertoja. Näistä tunnetuin esimerkki on ehkä Kuningas Arthur –elokuvan juliste, jossa näyttelijän rintoja muokattiin selvästi suuremmiksi. Tämä on muoti- ja viihdebisneksessä arkipäivää.

Ajattelin itse sekoittaa myös lusikkani soppaan, ja tuoda tähän oman konkreettisen näkemykseni mallina, valokuvaajana ja bloggaajana. Haluan näyttää esimerkin avulla, kuinka pienillä keinoilla kuvaa voidaan manipuloida haluamaansa suuntaan. En todellakaan ole elämäni kunnossa fyysisesti (tätä aihetta olen sivunnut mm. täällä), mutta varsinkin ensimmäisessä kuvassa näytän suht timmiltä ja kuva on otettu viikko sitten. Kuinka todellinen kuva on?

Tässä keinoja, miten kuvaa voidaan esimerkiksi manipuloida:

 

1. Kun valo tulee vain toiselta sivulta, se kaivaa lihakset esiin. Valolla on ihan valtava merkitys siihen, miltä kuvassa kroppa näyttää. Vatsalihakset saa piirtymään esiin, kun toinen puoli jää varjoon ja edestä ei tule valoa. Kontrasti tulee näin suureksi.

2. Treenirintsikoissa on toppaukset. Kannattaa muistaa, kun katsoo alusvaate- ja bikinikuvia lehdistä, että kuvauksissa on helppo laittaa täytettä, vaikka luonnossa se näyttäisi idioottimaiselta ja epäluonnolliselta.

Nuo asiat huomioin ennen kuvanottoa.

3. Lisäksi, mitä ammattilaistilanteissa tehdään, niin monesti kroppaa meikataan tai vähintään rasvataan/öljytään. Näin saadaan kiiltoa ja valo heijastuu oikeista kohdista, mikä lisää kontrastia. Vartalomeikillä voidaan halutessaan varjostaa ja korostaa entisestään muotoja, kuten kasvoja meikatessakin.

4. Tämä postausidea oli myös täysin hetken mielijohde ja olin juuri syönyt ennen kuvien ottoa. Todellisuudessa monet alusvaatemallit ja fitness-mallit syövät erilailla muutamia päiviä ennen kuvauksia, niin että nesteet kehosta katoavat. Vähintään monet ovat syömättä aamupalaa ennen kuvauksia, ettei maha pömpötä.

5. No mitä tein kuvauksen jälkeen. Jälkikäsittelin ”tietysti”. Nykyään on enemmän sääntö kuin poikkeus, että mainos- ja lehtikuvia käsitellään rajustikin. Ja kyllä, niitä rintoja saa suurennettua ja lantiota kavennettua vähän liiankin helposti. Puhumattakaan arpien, suonikohjujen, selluliitin tai muun vastaavan postamisesta. Tässä on ennen ja jälkeen kuvat. Jos minun photoshop taidoilla saa aikaan tällaisen eron muutamissa minuuteissa, niin mitä saa aikaan huippuammatilaiset?!

Ennen-kuvat ovat siis täysin käsittelemättömät ja vieressä muokattu versio.

kuvamanipulaatioTämän postauksen tarkoitus ei missään nimessä ole tuomita ketään. Minä alan ammatilaisena jopa ymmärrän melko hyvin kuvamanipulaatiota. Tiedän myös, että varmasti niitä lähes ”täydellisiä” yksilöitäkin löytyy, joiden kuvat näyttävät käsittelemättäkin kuin barbielta. Silti tiedän myös, kuinka paljon kuvamanipulaatiota tehdään ja kuinka ”helppoa” se on. Haluan vain muistuttaa medialukutaidosta ja osoittaa, että muutamissa minuuteissa kuvaa pystyy muokata täydellisemmäksi. Ei kannata verrata itseä valokuviin, vaikka valokuvat nykymaailman valtaavatkin. 🙂
vp