Mikä ilmastoveivi2019?

34

Thoughts

18.04.2019

Kiitos kaikille ihanasta palautteesta, jota sain edelliseen postaukseen liittyen, tai siihen, että päätinkin tarttua aiheeseen! <3 Ympäristö- ja vaikuttamisteemalla jatkan tänäänkin. Sillä vaikka vaalit ovat nyt ohitse, on muitakin tapoja osallistua ja vaatia rakenteiden muuttamista. Toivoa antaa esimerkiksi mahtava Ilmastoveivi2019 kampanja.

Kysyin kampanjan somevastaava Lotalta, jos hän voisi vastata muutamaan kysymykseeni aiheesta… Tässä siis  pieni haastattelu ja lopussa linkki, mistä pääsette allekirjoittamaan vetoomuksen, mikäli ette sitä vielä ole tehnyt. 🙂

Ilmastoveivi2019 on mielestäni loistava ja mieleenpainuva nimi kampanjalle. Moni on siihen varmasti kevään aikana törmännyt, mutta kertoisitko lyhyesti mistä ilmastoveivissä on kyse?

Ilmastoveivi2019 on kansalaisten ilmastokampanja, joka vaatii, että Suomi ajaa heinäkuussa 2019 alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudellaan kestävämpää ilmastopolitiikkaa EU:ssa, tarkemmin sanottuna ilmaston lämpenemisen hillitsemistä 1,5 asteeseen. Tämän mahdollistamiseksi keräämme 500 000 nimeä vetoomukseen osoittaaksemme vallitsevan tahtotilan. Vetoomus luovutetaan tulevalle pääministerille heinäkuussa 2019!

Euroopan Unionin puheenjohtajuuskausi on oiva mahdollisuus vaikuttaa maailmanlaajuisiin rakenteisiin: uskomme EU:n rooliin maailmanlaajuisen muutoksen ajamisessa!

Mikä on teidän päätavoite nyt? Pääsitte juuri 50 000 allekirjoituksen tavoitteeseen, mahtava saavutus, onnea! Yllättikö tämä?

Tavoitteenamme on uskomattoman kunnianhimoinen, lähestulkoon mahdoton 500 000 allekirjoitusta.

Hauska yksityiskohta on, että ainoa Suomessa 500 000 allekirjoitusta kerännyt adressi, vetoomus tai kansalaisaloite on vuonna 1899 kerätty Suuri adressi! Tämä nimimäärä kerättiin kasaan vain yhdessätoista päivässä kiertämällä hiihtäen kylästä toiseen. Ehkä meidänkin tulisi vaihtaa taktiikkaa? 😉

50 000 on tietenkin ihan mahtava erävoitto tässä ottelussa ja olemme valtavan kiitollisia kaikille allekirjoittaneille ja tietenkin ylpeitä kaikista kampanjaa tekevistä sekä kampanjan tukijoista!

Kuka ilmastoveivin takana on, millaisella porukalla kampanjaa pyöritetään?

Kampanja lähti liikkeelle viime syksynä yksittäisen opiskelijan, Laura Kolehmaisen herättyä ilmastokriisiin ihan uudella tavalla IPCC:n raportin jälkeen. Yhteisen agendan ympärille alkoi vauhdilla kerääntyä ihmisiä tekemään kampanjaa.

Ilmastoveivi2019-kampanjan takana on huikea vapaaehtoisjoukko! Mukana on yhteensä noin kolmisensataa vapaaehtoista ympäri maata, mutta aktiivisesti kampanjaa pyörittää parisenkymmentä ihmistä.

Mitä muuta haluaisit kertoa kampanjasta tai sen tekemisestä?

Kampanjassamme korostetaan yhdessä tekemistä ja yritetään saada muutosta aikaan huumorin ja positiivisen syöttöpelin kautta. Ilmastonmuutoskeskustelussa on turhan pitkään keskitytty syyttelyyn, dystopioihin sekä luopumisen meininkiin. Vaihoehtoiset tavat elää ja toimia yhdessä tällä planeetalla voivatkin olla antoisia. Miltä vaihtoehtoiset yhteiskuntajärjestelmät näyttäisivät, tai minkälainen olisi sinun ihanneyhteiskuntasi?

Kampanjassamme keskeistä on se, että emme keskity yksilöiden toimiin, vaan vaadimme rakenteellisia muutoksia. Julkinen keskustelu on jo pitkään pyörinyt yksilötason tekojen ympärillä, nyt on aika siirtää fokus rakenteisiin.

Kiitos paljon Lotta ajastasi! Teette superhienoa työtä ja teidän positiivinen meininki välittyy kyllä hyvin eri medioista! 🙂

Pakko muuten lisätä vielä, että itseasiassa @Ilmastoveivi2019 IG-tilin stoorissa oleva kysely ja sen lopputulos antoi minulle kimmoketta edelliseenkin postaukseeni. Kyselyn vastaajista 72% koki, ettei uskalla avata suutaan ilmastomuutokseen liittyen, koska eivät tiedä siitä tarpeeksi. Mietin heti, että minusta jokainen on oikeutettu puhumaan!

Mitä enemmän asiasta puhutaan, sitä enemmän muutoksia voi tapahtua. Kun ihminen törmää tiettyyn asiaan usein, alkaa asia vaikuttaa alitajunnassa… Monesti huomiomme ei kiinnity ensimmäisellä kerralla asiaan juurikaan, mutta kun sama asia tulee eteemme eri lähteistä ja konteksteista, alkaa se vaikuttaa toimintaamme.

Allekirjoittaminen on superhelppoa, vie vain minuutin ja on mahdollista myös alle 18-vuotiaille. Jos joku teistä ei ole vielä käynyt allekirjoittamassa
vetoomusta, niin tämä jos joku on pienen kynnyksen tapa osallistua ja vaikuttaa – jakakaa myös linkkiä ystävillenne! 🙂 <3

Pääsette TÄSTÄ allekirjoittamaan.