MAITO ja miksi en käytä sitä

13

Food

08.02.2014

Vihdoin käyn maitoasiaan kiinni lukuisten toiveiden jälkeen! 🙂 Lähes kaikki blogini reseptit ovat maidottomia, joten nyt on aika avata syitä siihen. Minulla ei ole todettua laktoosi-intoleranssia, saati maitoallergiaa.

En koskaan ole pitänyt maidon mausta juotuna, mutta juustoja olen aina rakastanut -ja rakastan edelleen. Rahkaa ja luonnonjogurttia söin ennen lähes päivittäi (myös jäätelöä järkyttävän paljon). Nyt reiluun vuoteen en ole ostanut maitotuotteita kotiin kuin vieraille. Juusto on poikkeus. Sitä syön jonkun verran, mutta suosin vuohen- ja lampaanmaitojuustoja. Kylässä syön maitotuotteita jonkun verran, mutta en oikeastaan koskaan rasvattomia maitotuotteita.

Ensiksi maanläheinen ja konkreettinen syy: saan niistä vatsavaivoja ja turvotusta. Huomaan oloni olevan freshimpi ilman maitotuotteita. Oireet eivät ole kuitenkaan niin pahat, ettenkö välillä tiedostaen söisi niitä, mutta koen saavani ”uhrausta” enemmän kun jätän maitotuotteet hyllylle. En kärsi allergioista, ihottumista tai ole koskaan kipeä. Minulle alkoi toissa talvena tulla atooppista ihottumaa silmiin, mutta nyt sitäkään ei ole ollut.

Toinen syy, jonka takia tämän postauksen tekeminen on viivästynyt, on se tieteellinen ja myös vähemmän tieteellinen näyttö, mitä olen lukenut maitoa vastaan. Tuntuu, että vuosien saatossa olen lukenut asiasta todella paljon, monista eri lähteistä, mutta ilman ammattilaisuutta, on vaikea tuoda näkemykseni tästä blogiin. On vaikea kertoa teille asioita faktoina, kun en edes aina muista lähdettä ja maitotuotteet ovat hyvin mielipiteitä jakava asia. Päätin nyt kuitenkin valottaa omassa päässäni pyöriviä perusteita.

Haluan kuitenkin alkuun sanoa, että mielestäni maitotuotteet eivät ole ehdottoman paha asia..  Olen enemmän sitä vastaan, kuinka Suomessa tuputetaan kaikille maitotuotteita todella runsain mitoin, vaikka iso osa saa siitä suolisto-ongelmia yms., jotka puolestaan usein johtavat ajan saatossa isompiin ongelmiin hyvinvoinnissa. Mielestäni tämä suomalaisten valtava maitotuotteiden tuputus on markkinointitemppu. Toiseksi en vastusta maitoa sellaisenaan, vaan sitä, mitä sille tehdään. Maito on hyvin teollista juomaa tässä yhteiskunnassa ja kuten blogiani seuranneet tietävät -suosin mieluiten puhdasta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

No niin, mutta tässä tulee nyt tärkeimpiä perusteluita (lähes) maidottomaan ruokavaliooni ja siihen, miksi suosittelen jokaisen koittamaan olla ilman maitotuotteita reilun kuukauden ja katsomaan, voiko paremmin.

Ensimmäinen argumentti, mitä yleensä sanotaan: Mutta maitoa tarvitaan luuston suojaamiseen.

– No suomalaiset ovat osteoporoositilastojen kärjessä, ja eikö juuri täällä juoda paljon enemmän maitoa, kuin monissa muissa maissa?! Myös kalsiumin saanti on verrattain suurta ja yli suositusten. Eikö tässä ole ristiriita! Sen sijaan, että maidon tärkeydestä hypetetään, pitäisi mielestäni keskittyä riittävään D-vitamiinitasoon, joka on isolla osalla ongelma ja vaikuttaa mm. juuri kalsiumin imeytymiseen. Ongelmana voi olla myös huono vatsahapon eritys tai magneesiumin puute. Monen ruuansulatus ei pysty käsittelemään prosessoitua maitoa, joten imeytyykö siitä edes tarvittavat aineet? Luuston kuntoon vaikuttavat siis monet muutkin tekijät kuin kalsium, kuten juuri riittävä D3-vitamiinin taso. Jos luustoaan miettii, niin itse olisin myös enemmän huolissani riittävän kuormittavasta liikunnasta, jos sitä ei tule harrastettua säännöllisesti!

-Itse en koe maidon olevan siis välttämätön tekijä ruokavaliossa. Monissa kulttuureissa maitoa ei käytetä ja voidaan silti (TAI SIKSI) hyvin. Myös maitoallergikot ja vegaanit ovat pärjänneet varsin hyvin, ilman tuota valkeaa ”kansallisjuomaamme”.

Mutta haluan syödä maitotuotteita, mikä olisi paras vaihtoehto?

– Luomu- ja hapanmaitotuotteet. Hapanmaitotuotteita (piimä, maustamaton jogurtti, viili, rahka), koska niissä on suolistolle hyödyllisiä baktreereja. Valitsisin luomua aina kun mahdollista. Monille sopii luomumaitotuotteet, vaikka tavalliset eivät. Raakamaito (eli tinkimaito) on täysin käsittelemätöntä maitoa ja sinänsä vaihtoehto myös.

Miksi sitten maito olisi pahasta?

– Maidon käsittelyn takia. Maidon käsittelyyn kuuluu pästörointi ja homogenointi. Pästöroinnilla parannetaan säilyvyyttä ja turvallisuutta, mutta ikävä kyllä samalla se tuhoaa kaikki terveyttä edistävät entsyymit ja hyvät bakteerit. Käsittely muuttaa myös maidon proteiineja ja siten tekee niistä elimistölle vaikeammin käsiteltäviä. Homogenoinnissa taas maidon pienet rasvapallerot pilkotaan entistä pienemmiksi ja joillekin tämä aiheuttaa laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita (tämän takia jotkut laktoosi-intolerantikoiksi itseään luulleet, voivat juoda luomumaitoa).

– Maito on myös yksi keskeisimpiä syitä allergioihin, astmaan ja iho-ongelmiin. Jos kärsii siis jostain edellämainitusta, suosittelen ehdottomasti testaamaan maidotonta ruokavaliota. Maitotuotteet keräävät limaa ja monet ovat päässeet ne eliminoimalla eroon ylähengitystieinfektioista. Jos sairastat ylipäätään usein, kannattaa koittaa eliminoida maitotuotteet.

– Maitotuotteet aiheuttavat myös tulehdusta ja nesteen kertymistä.

– Yksi huomioitava asia ehkä myös: ”Mikään muu nisäkäslaji (paitsi ihminen) ei käytä maitoa imetysajan jälkeen. Vasikat kukoistavat lehmän maidolla. Lehmän maito on vasikoille.”

Mistä saan tarpeeksi kalsiumia, jos en juo maitoa?

– Kuten jo kirjoitin, mielestäni terveyden kannalta on paljon isompiakin huolia kuin riittävä kalsiumin saanti. Kalsiumia saa kuitenkin paljon muualtakin kuin maitotuotteista ja syömällä monipuolisesti, sekä riittävästi, ei huolta pitäisi olla. Itse syön kasviksia niin runsain mitoin ja muutenkin terveellisesti, joten uskon kalsiumin saannin täyttyvän. Käytän myös nykyään Cocovin Baobab-ja Carob-jauheita, jotka sisältävät hyvin kalsiumia. Parsakaali on lähes päivittäisessä käytössä. Poikaystäväni ei käytä maitotuotteita ja teki hivenainetestin, eikä kalsiumista ollut puutetta (näin esimerkkinä).

Lehtikaali on aivan loistava kalsiumin lähde!

Ja nyt varmasti joku miettii, että pitäisikö koittaa olla syömättä maitotuotteita hetkeen… Mutta saman tien alkaa miettimään, että mitä ihmettä sitten syön. Jos on tottunut vetämään rahkaa ja raejuustoa joka aterialla, ei muutoksen tarvitsekaan odottaa tapahtuvan päivässä. ”Ja kun ne maitotuotteet ovat niin helppoja ja nopeita, ettei niitä pysty korvata..”
Itse suosin todella nopeaa ja helppoa ruuanlaittoa! Tässä kuitenkin viikon ruokapäiväkirjani (maidottomana) ja täältä löytyy gluteenittomia ja maidottomia välipaloja. Itse kaipasin aikoinani eniten rahkaa ja kahvimaitoa. Rahkan korvasin helposti paksuilla lusikoitavilla smoothiella/tuorepuuroilla (joskus teen ne kookosmaitoon, mutta vähempi nesteenmäärä riittää tekemään smoothiesta paksun).

Kahvimaidon korvaan kookosöljyllä tai soija-, kaura-, riisi- tai mantelimaidolla. Nykyään lisään yleensä kahvin joukkoon Instant Maitakea tai Lion´s manea, jolloin en muuta kaipaa. Toisaalta olen oppinut juomaan laadukasta kahvia myös mustana. Soijatuotteita en oikein mitenkään voi suositella (vaatisi oman postauksensa perusteluineen, joten suosittelen tutustumaan asiaan muualla), mutta mantelimaitoa käytän kahviin huoletta. Juon keskimäärin kupin tai kaksi päivässä, joten en usko lorauksen sitä tai tätä tekevän mitään pahaa muutenkaan. 😀 Lisäksi, jos noudatan 90% ”ruokavaliotani” mahtuu loppuun myös maitotuotteita.

Ulkomailla maito käsitellään erilailla, ja monille ulkomaalaiset hapanmaitotuotteet, kuten kreikkalaiset jogurtit sopivat paremmin. Koska en ikävä kyllä saa Vitamixiani Etelä-Afrikkaan, ajattelin testata syödä luonnonjugurttia aamupalaksi tuoreiden marjojen ja hedelmien kanssa. 🙂

 

Ja nyt (vaikka tämäkään ei ihan lyhin postaus ollut), suosittelen enemmän kuin lämpimästi lukemaan tämän artikkelin:
Maitotuotteiden laatuerot sekä maidon aiheuttamat terveydelliset ongelmat: analyysi evolutionaarisesta näkökulmasta. Monilla teillä saattaa olla postaukseni perusteella liuta kysymyksiä, mutta jos ne eivät liity minuun itseeni, niin lukekaa ensin tuo edellä mainittu lääkäri Olli Sovijärven artikkeli.

Summary:
This post is about milk and why I´m not using it. I´m sorry I´m not gonna translate this. That is because it´s so long and difficult. But I´m gonna share couple of tips for you anyway if you either don´t use milk:
– instead of milk I put one teaspoon of coconut oil into my coffee. It’s really good and worth of trying.
– I also like to use almond milk in my coffee and sometimes in smoothies. Sometimes I use coconut milk while cooking or making fresh porridge.
-I love cheese so I prefer goat cheese or sheep milk cheese
– If you are worried about not getting enough calcium, here are good sources of it: kale, broccoli, white and red beans, carob and baobab powders, nuts, soya products.

xVilma