Kookosöljy ja tyydyttyneet rasvat, terveellistä?

25

Food

07.10.2015

kookosöljyt

Erittäin yleinen lukijakysymys varsinkin viime aikoina on koskenut kookosöljyä. Monet ihmettelevät, miksi suosin tuota ns. kovaa rasvaa ja toivovat asiaan perusteluita ja mielipidettäni. Ymmärrän kummastelun hyvin, koska kookosöljy on jakanut sen verran paljon mielipiteitä. Oma kantani on ollut silti jo useamman vuoden hyvin selkeä ja vahvistunut vain ajan kanssa. Olen nyt käyttänyt kookosöljyä noin viisi vuotta päivittäisessä ruokavaliossa. Edellisen postauksen (10 ravintoperiaatettani) jälkeen tästä taas kysyttiin, joten ehkä olisi nyt aika jakaa myös ne perustelut, miksi itse pidän kookosöljyä hyvänä ravintona.

On lisäksi mielenkiintoista antaa toista näkemystä niille, jotka ovat ottaneet annettuna ajatuksen, että tyydyttyneet rasvat = elimistölle haitalliset rasvat. Kommenttiboksiin saa kommentoida eriäviä mielipiteitä ja koen, että keskustelu näistä asioista on vain hyväksi, koska sen verran tärkeästä aiheesta on kyse.

Sen verran sanon vielä, että tähän asti kookosöljy on näkynyt blogissa vain resepteissä ja omassa ruokavaliossani, koska en halua ottaa täällä ”radikaalia” kantaa asioista, joihin minulla ei ole varsinaista ammattipätevyyttä. En ole lääkäri tai ravintoasiantuntija. Olen vain asioihin intohimoisesti ja kriittisesti suhtautuva hyvinvointibloggaaja, joka perustaa näkemyksensä kokemukseen, kirjoihin/artikkeleihin ja itseään viisaampiin alan ammatilaisiin.. Jätän siis jatkossa yleisiä ravitsemussuosituksia ravistelevat ja vastaan uivat kirjoitukset muille, mutta tässä nyt minun mielipiteeni tästä asiasta. Suosittelen siis perehtymään aiheeseen ja ajattelemaan itse, tarkoitus on nyt kertoa vain perusteluita omille näkemyksilleni. 🙂

1. Ensimmäisenä ehkä se kaikken mullistavin ajatus joillekin: Uskon, että tyydyttyneet rasvat eivät ole lainkaan niin epäterveellisiä kuin Suomessa yleisesti opetetaan. Suomessa on siis näkemykseni mukaan virheellisesti myyty ajatus, että tyydyttyneillä rasvoilla (=”kovat rasvat”) olisi yhteys sydäntauteihin. Tähän väitteeseen ei ole kuitenkaan tukevaa tutkimusta/ yhtäkään puoltavaa meta-analyysi tutkimusta.

Tutkimuksia tyydyttyneiden rasvojen puolesta on taas netti pullollaan:

– Annals of Internal Medicine 2014 julkaisi tutkimuksen johon osallistui yli 600 000 ihmistä 12 eri maassa. Tutkijat oli useasta eri maasta ja parhaista yliopistoista. Tutkimustuloksessa todettiin, että tyydyttyneillä rasvoilla ei ole yhteyttä sydäntauteihin, vaan päin vastoin. Tämä tutkimus ylitti myös Suomessa uutiskynnyksen..  Esimerkiksi Iltasanomien uutiseen pääset TÄMÄN LINKIN takaa.

Matti Tolonen (laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti) kommentoi asiaa näin:

”Tämä oli jo kolmas suuri meta-analyysi, jossa nykyiset rasvaopit tyrmätään tieteellisesti. Yhdysvaltain terveysviraston ja Harvardin yliopiston tutkijat julkaisivat jo vuonna 2010 jättisuuren meta-analyysin, jonka mukaan tyydytetty rasva ei aiheuta valtimotauteja (Siri-Tarino ym. 2010). Yhteensä 21 hyvin tehdyssä tutkimuksessa oli seurattu 5–23 vuotta ruokavalion vaikutusta lähes 350 000 henkilön verisuoniterveyteen. Seurannan aikana 11 006 henkilöä sai sepelvaltimotaudin tai aivohalvauksen. Tyydytetyn rasvan syönti ei korreloinut mitenkään valtimotauteihin. Raportin julkaisi maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (Siri-Tarino ym. 2010). Tulos vahvisti vuonna 2009 julkaistun meta-analyysin päätelmiä: Rasvainen ruoka ei aiheuta eikä lisää valtimotauteja (Skieff ja Miller 2009).

Ravitsemustieteilijöiden ns. asiantuntemus on joutunut todella outoon valoon, mutta eiväthän he voi muuta kuin puolestella näkemyksiään. Kukapa nyt myöntäisi, että on saanut ja itsekin antanut muille täysin väärää koulutusta. Tosin Jussi Huttunen myönsi julkisesti eläkkeelle sirtymisensä jälkeen, että sokeri on vaarallisempaa kuin rasva (jolla hänkin oli pelotellut koko virkauransa ajan).”

Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S.et al. Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Annals of Internal Medicine. 2014;160(6):398-406-406. doi:10.7326/M13-1788

Siri-Tarino, PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease Am J Clin Nutr (January 13, 2010). doi:10.3945/ajcn.2009.27725

Skeaff CM, Miller J. Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Annals of Nutrition and Metababolism 2009;55:173–201 DOI:10.1159/000229002 ”

LÄHDE: http://www.vhh-terveysravinto.fi/keskustelu/viewtopic.php?t=5314
(Suosittelen lukemaan kokonaan)

Tuo oli siis vastaus siihen, kun suurin osa ihmettelee kookosöljyn käyttöä, koska se on tyydyttynyttä rasvaa.

kookosöljy kahvi

2. Ihminen tarvitsee tyydyttynyttä rasvaa paljon luultua enemmän mm. aivojen kehitykseen ja toimintaan, hormonituotantoon sekä rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen (vitamiinit A, D, E ja K). Kookosöljyssä on runsaasti keskipitkiä rasvahappoja, jotka nimenomaan ovat ihmiselle erinomaista energiaa (verensokeri ei heilahtele, aineenvaihdunta nopeutuu, rasvanpoltto tehostuu..). Kookosöljystä löytyy todella paljon tutkimuksia ja positiivista tietoa, jota on koottu tänne:
http://www.kookosravinto.fi/virilo/virilo-neitsytkookosoljy/tieteellista-tutkimusta/69

3. Prosessoidut rasvat/rypsiöljyt ja margariinit ovat minulle niitä epäterveellisimpiä vaihtoehtoja, jotka jätän kauppaan. Tässä lääkäri Antti Heikkilän kirjoitus aiheesta:  http://www.anttiheikkila.com/blogi/miksi_en_kayta_rypsioljya/

4. Tässä lyhyesti listattuna muutama fakta kookosöljystä:
– Kookosöljy sisältää lauriinihappoa (Puhdistamon kookosöljystä 51%), jota luonnostaan esiintyy muun muassa äidinmaidossa. Lauriini on rasvahappo, joka estää bakteerien kasvua, sekä tappaa olemassaolevia haitallisia bakteereita ja sienikasvustoja.
– Kookosöljy sisältää yli 90% saturoituja rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä kehon rakennusaineita.
– Kookosöljy on erittäin monipuolinen ja vakaa öljy, joka kestää hyvin kuumentamista eikä härskiinny.
Kannattaa lukea tämä Tikiksen juuri julkaisema 10 tapaa käyttää kookosöljyä postaus.

kookosöljy kaneli

5. Olen maallikko, joten voin antaa myös maallikon perustelun, miksi kookosöljy on osana ravintoani. 😉 Käytän kookosöljyä koska minulla se toimii, paino pysyy kurissa, olen todella energinen, en koskaan sairastu flunssaan tai kuumeeseen.. En sano, että kookosöljy automaattisesti vaikuttaa noihin edellisiin, mutta tämä ruokavalio ja kookosöljy sekä muut suosimani rasvat sen osana, toimii minulla.

Olen myös sellainen joka ei tarvitse kaikkeen tieteellistä näyttöä… Katson mielummin näkyviä tuloksia ja kokemusta. Esimerkiksi personal trainer ja Lean in Five Weeks -haasteen perustaja Tomi Kokko suosii vahvasti niin itsellään kuin asiakkaillaan kookosöljyä, voita, MCT-oljyä, luomukanamunia ja laadukasta lihaa. Katsoin juuri hänen ravintoseminaarin videolta ja Tomi totesi, että hänellä on ollut parituhatta asiakasta ja hän on nähnyt omin silmin sen muutoksen, minkä ruokavalio saa aikaan. Lisäksi hän käy mittauttamassa terveysarvojaan ja kaikki arvot ovat täydellisessä kunnossa. Itsekin tykkään ajatella maalaisjärjellä. Jos oma oloni on nyt paljon parempi kuin silloin, kun elin yleisten ravitsemussuositusten mukaan, pitäisikö minun palata vanhaan?!

Lisäksi itse tunnen ja tiedän monia malleja, ammattiurheilijoita, personal trainereita, ravitsemusammattilaisia ja jopa lääkäreitä, jotka suosivat kookosöljyä, voita ja muita edellä mainittuja kevytlevitteiden sijaan. Jos tämä olisi huono tapa syödä, miksi juuri nämä ihmiset ovat tietämistäni ja tuntemistani ihmisistä ne joilla tuntuu aina olevan energiaa, jotka eivät juurikaan sairastele, joiden iho hehkuu ja joiden kroppa on ihailtavassa kunnossa? Edelleenkään tämä ei nyt johdu välttämättä rasvoista, mutta tämä esimerkkinä, että perustan asioita myös siihen, mitä tunnen omassa kehossani ja mitä näen konkreettisesti (viis jostain tutkimuksesta sinne tai tänne).

Loppuun voisin kuitenkin sanoa, että kohtuus kaikessa. Se on minusta ohjenuora, jolla ei voi mennä kovin pahasti metsään. 😉

Niin ja, jos jotain kiinnostaa niin itse syön keskimäärin kookosöljyä noin 1- 2 rkl päivässä. Käytän sitä kahviin, paistamiseen, raakaleivontaan ja raakasuklaaseen.

Oliko tässä jotain uutta tai heräsikö teille lisäkysymyksiä tai muita ajatuksia? 🙂
vp2