Kiire – 10 x Näin saan lisää aikaa

25

Thoughts

23.01.2017

Stressi, kiire ja ajanhallinta. Kolme teemaa, joita olen elämässäni miettinyt aika paljon. Olen aina ollut mestari saamaan päiväni totaalisen täyteen. Muistan kun blogini alkuaikoina yksi yleisimpiä kysymyksiä oli, miten teen ja ehdin kaiken: viikoittaiset mallin työt, täyspäiväisen yliopisto-opiskelun, blogin aktiivisen pitämisen ja lähes päivittäiset treenit. Nykyään homma ei ulospäin toki enää näytä vastaavalta, mutta se ei ole koko totuus. Työtahti sen kuin on kiihtynyt, mutta samaan aikaan olen oppinut myös hidastamaan. Kirjoitin tästä postauksen: Hitaampi elämä – 10 keinoani.

Tässä postauksessa lähestyn asiaa enemmän niin, miten saada aikaan paljon mahdollisimman vähässä ajassa. Nimittäin vaikka ajoittain saatan kokea olevani vähän uupunut ja stressaantunut –on homma pääsääntöisesti kasassa. Saan hoidettua velvollisuuteni ja deadlineni, mutta sen lisäksi jahdattua unelmiani ja pidettyä hyvinvoinnistani huolta. Koen, että viimeisestä 400 päivästä ainakin 395 päivää ovat olleet sellaisia päiviä, jolloin olen saanut paljon aikaan. Silti tämän viimeisen reilun vuoden aikana, en ole enää kärsinyt unettomuudesta juuri ollenkaan ja olen oppinut myös rentoutumaan ja nollaamaan paremmin. Jokaisella on ne omat jutut elämässä, omanlainen palapeli päivissä koottavana. Tehokkuus ei ole mikään itseisarvo, mutta tässä kuitenkin omia keinojani säästää aikaa asioihin, MITÄ OIKEASTI HALUAN. 🙂

1. Priorisoi, luovu ja opettele sanomaan ei. Kun meille tulee uusia asioita elämäämme, kuten uusi harrastus, työtehtävä, vastuualue tai muuta sellaista, yritämme usein lisätä tämän kaiken päälle. Mutta meillä on 24 tuntia vuorokaudessa ja valitettavasti ne ovat yleensä kaikilla jo käytössä. Jos tulee jotain uutta, jostain pitää luopua. Minulle tuli niin paljon töitä, että oli yksinkertaisesti pakko luopua opiskelusta. Toinen esimerkki: Kun muutama vuosi sitten töiden ohella matkustin koko vuoden maasta toiseen ilman minkäänlaista pysyvyyttä, olisi ollut raskasta tuntea syyllisyyttä jatkuvasti siitä, että treenasin hyvin epäsäännöllisesti. Kaikkea ei ehdi, vaikka haluaisi. Kiire on tavallaan aina oma valinta. Me itse päätämme, miten ja mihin aikamme käytämme. Itse jaksan touhuta aamusta iltaan, viikonpäivästä riippumatta, koska teen pääsääntöisesti asioita, joita haluan ja joista tykkään.

2. On yhdenlainen toetutunut unelmani, että päivittäistä elämääni eivät hallitse tietyt ulkoapäin tulevat aikataulut ja paikat. Mutta suosittelen lämpimästi kaikille vähäänkään vastaavassa tilanteessa oleville, että elämän aikatauluttaa jossain määrin itse. Valitse esimerkiksi tietyt treenitunnit viikosta, herää aina samaan aikaan, pidä lounastauko tuttuun aikaan jne.. Rutiinit ja rytmit ovat avaimia kehon hyvinvoinnille ja ne säästävät energiaa päivittäiseltä säätämiseltä, valintojen teolta ja pähkäilyltä.

3.Kannattaa miettiä, katsotko televisiota ja Netflixiä – ja kuinka paljon?  Itse en katsonut 2014-2015 vuosina yhtään kokonaista tv-sarjan jaksoa vuoteen ja vain muutamia elokuvia. Priorisoin silloin ajan muuhun, enkä koe, että olisin tuolloin luopunut mistään. Nykyään katson keskimäärin pari tuntia viikossa leffaa tai sarjaa ja se on mukavaa aivojen nollausta. Monet ovat kuitenkin koukussa useisiin sarjoihin ja katsovat televisiota joka päivä, tunteja. Jos televisio on oikeasti tärkeä rentoutumisväline ja ajanviettotapa, mikäs siinä! Mutta jos haluat saada enemmän aikaiseksi, kannattaa muistaa, että sarjojen katsominen on rentouttavaa ehkä sillä hetkellä, mutta jos se lykkää muita asioita, tuottaa se stressiä pitkällä tähtäimellä. Päämäärättömään kanavaselailuun voi hukata huomattavasti aikaa ja muutenkin mielestäni television katselu on aika passiivista toimintaa, eikä välttämättä ole edes se paras väline palautumiseen.

4. Mieti myös ihmissuhteitasi. Yritä valita ympärillesi mahdollisimman paljon niitä ihmisiä, kenen kanssa oikeasti haluat olla. Anna aikaasi rakkaillesi ja vaali hyviä suhteita niihin kestä aidosti pidät. Kaikkien kanssa ei ehdi olla koko ajan yhteydessä ja mielestäni siitä ei pitäisi tuntea syyllisyyttä tai syyllistää toisia. Tietenkään minkään ihmissuhde ei kuki kastelematta, eikä ihmissuhteita pidä pitää itsestäänselvyytenä. Päinvastoin. Ihmissuhteet ovat elämässämme erittäin oleellinen osa, tarkoitan vain, että koska aika on rajallista, priorisoi tässäkin. Mieti myös, voisitko tehdä asioita yhdessä ystävän kanssa, jotka muuten tekisit yksin? Paljon hauskempaakin! Itse säästän aina valtavasti aikaa siinä, että yhden ystävän kanssa valokuvaillaan, toisen kanssa urheillaan, kolmannen kanssa kokkaillaan, neljännen kanssa tehdään kauneushoitoja jne… Kahvilla istuminenkin on toki mukavaa, mutta kuulumiset voi vaihtaa ja parantaa maailmaa samalla, kun tekee jotain muuta hyödyllistä.

5. Sosiaalinen media on useille meistä valtava aika syöppö. Samoin kuin keskeytykset. Itse yritän hoitaa yhden asian valmiiksi ja vasta sitten hoitaa kerralla esimerkiksi kommentit, mailit, facebookin selailun jne.. Toki sääntö ”sen, minkä voit tehdä minuutissa, tee se heti”, säästää tietyllä tapaa aikaa, koska esimerkiksi mailin joutuu lukea kahdesti, jos siihen ei vastaa heti luettua. Mutta minulla toimii parhaiten se, että keskityn tiettyyn askareeseen muutaman tunnin ilman keskeytyksiä ja sitten vasta pidän tauon, avaan puhelimeni ja katson kerralla sen ajan viestit yms..

6. Hyödynnä julkiset, jonot ja odottamiset esimerkiksi lukemiseen. Itse teen tätä aina ja koen, että silloin nämä päivän ”hukkatunnit” ovat toivottuja. Kuuntelen äänikirjoja puhelimesta, pidän taskukokoista kirjaa mukana, kirjoitan muistioon ajatuksia tulevia postauksiani tai tekstejäni varten, kirjoitan kalenteriani tai vastaan viesteihin. Teen jotain. Huomaan, että 10-20 minuutin bussimatkan minun kannattaa käyttää johonkin, jossa pääsen ns. suoraan asiaan. Ajattelu ja pelkkä oleminenkin ovat järkevää, mutta saan ne tehtyä paremmin toisenlaisessa ympäristössä ja ajassa.

7. Hoida puhelut kävelyllä. Jos puhuisin kaikki puheluni istualtani, liikkuisin vähemmän. Pyrin puhumaan kaikki pidemmät puhelut lenkkipolulla ja näin olen tehnyt jo pitkään.

8. Osta palveluja. Siivooja, aamiainen lempikahvilassa ja lounaan kotiin kuljetus ovat asioita mihin mielelläni satsaan / satsaisin. Aika on rahaa. Jos johonkin siis rahani laitan mieluiten, niin siihen, että saan lisää aikaa ja vähemmän stressiä. Taksit, kampaajat, kirjanpitäjä jne… pelastavat oikeilla hetkillä kiireestä ja ylimääräisestä paineesta.

9. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee esimerkiksi omassa arjessani siinä, että varsinkin täällä Italiassa ostamme yleensä kerran tai kaksi kertaa viikossa, koko viikon ruokaostokset. Säästää aikaa verrattuna tapaani Helsingissä käydä suurin piirtein joka päivä Alepassa. Kannattaa myös suosia ruokia, joiden säilyvyys on hyvä ja tehdä ison satsin kerralla, jotta seuraavina päivinä pääsee vähemmällä. Pyrin myös eliminoimaan turhaa edestakaisin menoa, hoitamalla monta asiaa samalla kerralla. Esimerkiksi sen sijaan, että kuvausten jälkeen kävisin hakemassa salikamat, otan salikamat jo aamulla mukaan. Rytmitän yleensä myös juoksevat asiat kuten postin, apteekin yms. samalle päivälle.

10. Laatu korvaa määrän. Treenaan intensiivisemmin, mutta lyhyemmän aikaa. Nukun päiväunet, meditoin tai joogaan, jotta rauhoittuisin totaalisesti. Laadukkaan levon jälkeen olen taas virkeämpi ja skarpimpi kuin lepäämättä ollenkaan – tai lepäämällä vähän sinne päin. Vältän torkuttamista, koska lyhyempi laadukas uni on minulle parempi kuin pidempi aika sängyssä puoliunessa loikoillen. Pesen hiukset kaksi kertaa viikossa, mutta föönaan/annan kuivua ne rauhassa, jotta hiukset pysyvät hyvinä useamman päivän. Jos menen märillä hiuksilla nukkumaan, joudun pestä ne heti seuraavana päivänä uudestaan. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän aikaa menee siivoamiseen ja mitä vähemmän vaatteita, sitä vähemmän aikaa menee vaatteiden valitsemiseen. Jne. 🙂

Mistä sinä voisit luopua tällä viikolla, saadaksesi lisää aikaa sinulle tärkeään asiaan?!


10 tips on how I make time for thigs that I want to do most:
1. We all have 24 hours and those are usually already full. If something new comes into your life, you have to give up on something else – don’t try and add it on top of all the other things. So learn to say no and to prioritize.
2. Even if I can decide my own schedule, I prefer some rythm and routines. I warmly recommed regularity, because it’s more healthy for your body and it saves time from planning and choosing things over again and again.
3. Tv and Netflix can take a lot of time. I never watch a lot of series etc.
4. Be with people who you truly like and think if you could do things together like training, cooking, manicure… etc. Something that you both would do separately also but what can be more fun together and is more productive than just having a coffee together.
5. Social media and all interruptions take up unnecessary time. Do one thing ready at a time and focus on your work  for 1-2 hours without interrupting to watch social media, messages etc. in between.
6. Use time well while you are travelling or waiting.
For example I always have a book with me, at least on my phone. Also audio books are good.

7. Speak long phone calls during your walks outdoors. Without that I would have been so much less active during last years. 5 km walking and you don’t even notice doing some sport.
8. Pay for service. Time is money and I will gladly pay for lunch in a restaurant, taxis now and then, bookkeeper, hairdresser even cleaner.
9. Well planned is half done. I try to do my grocery shopping once or twice a week, I use online stores, I take my gym clothes with me in the morning so that  I don’t have to pic them up later and by making a large amount of food at one time, I save time for next days etc…
10. Quality over quantity. I train shorter but more intensively. The fewer things you have the quicker cleaning is. Yoga, meditation and naps  boost my energy levels and make me more productive than just trying to continue things while tired. etc. 🙂

Photos/ Alexa Dagmar (edit by me)

Tallenna

Tallenna

Tallenna