Kehon nesteytys

18

Food

13.09.2014

Lupailin tehdä ravintopostaukset jokaisesta osa-alueesta kuten viljoista, maidosta, rasvoista, kasviksista, lisäravinteista jne.. Aloitan nyt mielestäni ehkä tärkeimmästä – sillä jonka vaikutuksen huomaa heti kehossa. Itselleni riittävä vedenjuonti on hyvän olon kulmakivi. Jos olen juonut liian vähän, oloni on nuutunut ja väsynyt, makeanhimo iskee helpommin ja päätäni saattaa särkeä. Uskon vahvasti myös, että ihoni ja aineenvaihduntani voivat paremmin, kun juon riittävästi.

Monet tietävät, että vettä olisi hyvä juoda ainakin se pari litraa päivässä, mutta jos ruokajuomana käyttää maitoa, treenatessa proteiinijuomia ja päivän muina hetkinä juo mehua, alkoholia, kahvia, energiajuomaa tai limua, jää puhtaan veden saanti helposti liian vähäiseksi.

Itse olen ratkaissut riittävän vedenjuomisen kuljettamalla juomapulloa mukana, aloittamalla aamut aina vesilasilla sekä juomalla ruokajuomana vain vettä (myös ravintoloissa). Baari-iltoina menen yleensä vesilinjalla, jos en kokonaan, niin aina klo. 24 jälkeen. En itse oikeastaan arkisin juo muuta kuin tavallista vettä, teetä ja kahvia. Joskus herkuttelen kookosvedellä, joka on loistava nesteyttäjä. Toki juon myös itse tehtyjä smoothieta (jotka nekin yleensä blendaan veteen). Olen huomannut, että kroppani tarvitsee aika paljon vettä. En tiedä olenko totuttanut sen siihen vai mitä, mutta riittävä nesteytys (itselläni noin kolme litraa päivässä) pitää oloni raikkaana ja energisenä!

Jos vedenjuonti ei kiinnosta tai se unohtuu, kokosin vinkkejä avuksi motivoimaan ja muistuttamaan veden tärkeydestä:

  • Monet naiset sanovat vannovansa kauneusrutiineissa riittävään veden juontiin, myös minä. Erityisesti vesi vaikuttaa ihon kirkkauteen, kimmoisuuteen, väriin ja kuulauteen. Veden juonnilla on myös merkitystä painonhallintaan ja laihdutukseen, koska se vähentää ruokahalua. Monesti näläntunteemme on vain janoa.
  • Aikuinen saa ruuasta noin litran päivässä vettä, mutta sen lisäksi olisi hyvä juoda noin 1,5-2 litraa vettä (tämä on vähän yksilöllistä ja suosituksetkin vaihtelevat). Kovasti urheilussa tai saunoessa hikoavan enemmänkin, samoin silloin kun on kuumeessa ja flunssassa. Jano kertoo usein jo nestehukasta. On hyvä huomioida, että vettä tulisi juoda muutaman tunnin välein. Helteellä ihmiset muistavatkin ehkä juoda usein, mutta entäs sitten talvella?! Erityisesti ikääntyneillä janontunne vielä heikkenee ja monet kärsivät nestevajeesta. Kannattaa myös huomioida, että lenkillä väsyminen ei aina johdu huonosta kunnosta vaan voi johtua myös nestevajeesta.
  • Vesi on myös luonnon oma diureetti, eli se poistaa nesteitä kehosta. Toisin kun voisi siis kuvitella, riittävä vedenjuonti voi vähentää turvotusta ja pöhötystä. Tämän olen huomannut omakohtaisesti.
  • Moni on huomannut, että krapula on seuraavana päivänä pienempi, jos baarissa nauttii aina väliin tuopin vettä (alkoholi kun poistaa nestettä ja kuivattaa kroppaa). Mitä enemmän kahvia, alkoholia, energiajuomia tai kofeiinipitoista teetä juo, sitä enemmän pitäisi juoda myös vettä. Monilla tulee iltapäivällä päänsärkyä ja väsymystä liian vähäisen juomisen takia, mutta siihen otetaankin kuppi kahvia, mikä vain pahentaa tilannetta.
  • Jos et ole varma, juotko tarpeeksi, voit miettiä käytkö suunnilleen  3-4 tunnin välein pissalla ja onko virtsa haalean väristä. Jos näin on, ei ole syytä huoleen. Jos ei ole, muuta tapojasi.
  • Kuten moneen muuhunkin asiaan, myös vedenjuontiin voi harjoitella. Siitä tulee helposti tapa, vaikka aluksi se voi tuntua vaikealta. Itse en enää osaa lähteä mihinkään ilman vesipulloa ja aina kotona on vesilasi tai -kannu vieressä. Lasi- tai teräspullo olisivat parhaat vaihtoehdot, mutta jos käyttää muovipulloja, kannattaa muistaa vaihtaa riittävän usein bakteerien takia! Suodatettu vesi olisi aina parasta (myös kraanavesi sisältää sitä sun tätä). Pääasia kuitenkin, että juo edes vettä. 🙂
  • Tietenkin liika on liikaa ja vettä voi myös juoda huomattavasti yli tarpeensa. Vesipokeri ei siis ehkä olekaan terveellistä. Elimistö ”laimenee” ja kivennäisaine tasapaino järkkyy, kun virtsan mukana menetetään muun muassa liikaa suoloja. Puristamalla sitruunaa tai ripottelemalla laatusuolaa veteen, voi edesauttaa veden ”imeytymistä”. Sanotaan myös, että itse ruokailun aikana vedenjuonnin kanssa kannattaa olla maltillinen, koska se laimentaa ruuansulatusnesteitä.
  • Vesi auttaa poistamaan kehostamme myrkkyjä. Vesi myös suojaa solujamme taudeilta ja viruksilta, sekä parantaa niveltemme liikkuvuutta. Muutenkin riittävä veden juonti on mitä tärkeintä urheilijoille. Se parantaa ja ylläpitää fyysistä suorituskykyä.
  • Vettä tarvitaan ruuansulatukseen. Monet ovat päässeet ummetuksesta pelkästään lisäämällä vedenjuontia.
  • Jos veden juonti tökkii, juo yrtti- tai hedelmäteetä. Voit myös maustaa vettä kannuun sitruunalla, limellä, yrteillä, kurkulla tai marjoilla.
    + Lisäksi vesi on kaloritonta ja lähes ilmaista.


(Osa vinkeistä kopioin blogin alkuaikoina tekemästäni postauksesta.)
xVilma