Kamerakalustoni ja kuvausrekvisiitta

48

Photography

11.12.2016

kamerakalusto

Heräsin tänään kolmelta yöllä, enkä sen jälkeen ole nukkunut. Jet lagissani kroppa kai ajatteli, että nukuin muutaman tunnin päiväunet… Mutta ei se mitään, päätin naputella seuraavan osion Paremmaksi valokuvaajaksi -postaussarjaani. Tänään esittelen ensimmäistä kertaa blogissa kunnolla kamerakalustoni ja vähän, mitä muuta hyödyllistä valokuvaukseen liittyvää olen hankkinut.

Canonin EOS 6D -runko
Tämän ostin vajaa vuosi sitten korvaamaan vanhan ja rikki menneen 5D Mark II:sen. Kirjoitin rungosta täällä ja olen ollut kyllä tosi tyytyväinen. Maksoin kameran rungosta 1550e.

24-105mm 1:4 L objektiivi
Tämä oli ensimmäinen linssini ja ostin sen vähän käytettynä varmaan viisi vuotta sitten. Kuvasin pitkään pelkästään tällä linssillä, mutta nyt käytän tätä vähiten. Zoom -linssi on monipuolinen ja siksi kätevä reissussa tai hyvänä yleislinssinä. Tässä on objektiiveistani laajin kuvakulma, joten käytän tätä, kun haluan mahdollisimman paljon maisemaa/taustaa kuviin. Kyseisen linssin suurin heikkous on mielestäni aukon koko: valovoimaisuus on aika huono ja taustaa ei saa sumennettua. Katsoin, että uutena hinta pyörii nykyään vähän reilu 1 000 eurossa.

50mm f/1.4 objektiivi
Toinen linssini oli 50mm f/1.8, joka on hinta-laatusuhteeltaan loistava. Linssi maksaa alle 150e ja ajaa asiansa hyvin. Huomasin, kuinka paljon tykkäsin valovoimaisesta 50mm, koska nyt pytyin kuvaamaan paremmin hämärässä ja sain muoto- ja ruokakuviin ihan toisenlaisen tunnelman, kun tausta blurraantui. Aika nopeasti myin 50mm f/1.8 eteenpäin ja satsasin astetta parempaan 50mm f/1.4. Tarkennus toimii esimerkiksi nopeammin, hiljaisemmin ja tarkemmin. Hintaa objektiivilla on n. 400e.

85mm f/1.2 objektiivi
Uusin ja ehdottomasti paras linssini. Tämä on myös kamerakalustoni isoin satsaus, sillä linssi maksaa n. 2 300e. Haaveilin tästä linssistä pitkään, koska tämä on paras henkilökuvaukseen ja henkilökuvat ovat tärkeimpiä työni kannalta. Rakastan linssiä ja laadun todella huomaa lopputuloksessa. Tässä linssissä on kuitenkin kaksi miinusta. Blogiin kuvaan yleensä kuvat liikenteessä tai reissun päällä ja yleensä en jaksa raahata tätä painavaa linssiä mukaan vaan otan kevyen 50mm kiinni kameraan. Tällä on myös hankala kuvata ruokaa, koska kohteesta on mentävä niin kauas. Olen silti tosi tosi tyytyväinen, että omistan tämän linssin. Pyrin kuvaamaan tällä kaikki kuvat, jotka haluan olevan valokuvauksellisesti parhaita mahdollisia eli yhteistyöt, työkeikat ja tärkeät juhlat yms.. Linssi on supervalovoimainen ja sen jälkeen, kun hankin tämän, ei sisäkuvaus tai hämärä talviaika ole tuottanut ongelmia.

Irtosalama
Käytän hyvin hyvin harvoin. Voisin sanoa, että tämä oli turhin ostokseni. Viime aikoina olen kyllä miettinyt, että jouluna viimeistään testailen taas salamalla otettuja kuvia jouluvalojen kanssa pimeällä, mutta tunnelmaltaan harvoin tykkään salamalla otetuista kuvista.

Drone eli helikopterikamera (DJI Phantom 3 Professional Quadcopter 4K UHD Video Camera Drone)
Uusin kamerahankintani, jonka ostimme yhdessä poikaystäväni kanssa loppukesästä. Tämän käyttö on ollut enemmän poikaystäväni heiniä, mutta jotain kuvia ja videoita blogistakin tällä kuvattuna löytyy. Toivottavasti jatkossa vielä enemmän. Tämä kamera hämmästyttää minua todella, niin siistiä jälkeä tällä saa aikaan. Kamera nousee jopa 5 km korkeuteen!

Sonyn minijärjestelmäkamera
Käytän silloin tällöin tilaisuuksissa ja matkoilla. Erittäin kätevä, koska mahtuu pieneen laukkuun ja sopii tilanteisiin (kuten festareille), jonne en raaski ottaa Canoniani mukaan. Toisaalta huomaan ottavani yhä usemmin Sonyn puhelimmallani näissäkin tilanteissa kuvia, koska puhelinten kamerat ovat nykyään niin hyviä.

Kotistudio
Minulla on ammattilaisille suunnatusta kuvaustarvikeliikkeestä hankittu studiovalo, joka jäljittelee luonnonvaloa sekä kaksi taustafondia (valkoinen ja harmaa) + telineet. Ostimme Englannissa myös pätkän valkoista parkettia, jota kokosimme vaihtoehtoalustaksi studiofondille. Tämä pieni kotistudio minulla oli pystyssä Englannissa asuessamme ja nyt se on odottamassa seuraavaa tukikohtaamme. Studio vaatii aika ison yhtenäisen ja korkean tilan ja sellaista meillä ei ole täällä Italiassa. Toisaalta kuvaan mieluiten aina ulkona luonnon valossa kun siihen on mahdollisuus.

MUUT:

– Blogin alkuaikoina käytin laadukasta Eero Aarnion Kubo- kirkasvalolamppua kuvausvalona. Voin suositella! Hintaa on yli 300e, mutta tämä monipuolinen kotiin sopiva desing-esine on silti edullisempi kuin  monet kuvausvalot. Valoa pystyy säätämään hyvin ja täysillä se valaisee koko huoneen todella kirkkaasti. Talviaikaan tämä pelasti monet ruokakuvaukset Suomessa asuessani!

– Olen hankkinut paljon erilaisia pieniä alustoja kuvaamiseen. Varsinkin Englannissa, jossa
ruokapöytämme ei ollut välittömästi ikkunan vieressä, käytin tosi paljon isoa valkoista canvas-taulua, jossa oli muovi päällä. Alusta oli kevyt ja sen sai aina nostettua ikkunan eteen, kun kuvasin ruokaa. Samainen alusta toimi hyvin reflenä ohjaamaan valoa ja pehmentämään varjoja tarvittaessa.

– Minulla on ruokakuvausta varten hankittuna astioita, liinoja/kangasservettejä, pillejä ja tarjottimia, mutta osan lahjoitin Englannissa eteenpäin, osa on Suomessa jne.. Tällä hetkellä muuttotouhut ovat rajoittaneet optimaalista ruokakuvaamista, mutta toisaalta taas Italiassa on pystynyt kuvaamaan paljon ulkona!

Tulipa tästä yllättävän pitkä sepustus… 😀 Tätä kirjoittaessa tuli mieleen, että voisin tehdä jonkun havainnollistavan kuvapostauksen vielä, johon merkkaan, millä linssillä olen esimerkiksi kuvan ottanut. (Jos sellainen teitä kiinnostaa?!) Tähän postaussarjaan tulossa myös vielä konkreettisia kuvaus/kameran käyttövinkkejä ja postaus kuvien editoimiseen liittyen.

Mukavaa sunnuntaita! 🙂 ♥

VP2