Italialaiset Häät

15

Photography

12.07.2016

wedding4 IMG_6460 IMG_6522n IMG_6608 1wedding IMG_6638 IMG_6678 IMG_6687 IMG_6331 IMG_6773 IMG_6905 wedding         IMG_7067 IMG_7225

Oli ihana saada osallistua sunnuntaina italialaisiin häihin. Häät ovat aina olleet suosikkijuhlani, mutta erityisen mielenkiintoista oli nähdä, miten italialaiset häät eroavat suomalaisista häistä. Tietysti juhla on joka kerta uniikki ja häiden sisältö riippuu paljon hääparin toiveista, mutta eri maiden kulttuureissa on selkeät omat piirteensä. Ajattelinkin nyt nostaa tähän asioita, jotka tulivat mieleeni italialaisista häistä. 🙂

♥ Aamu alkoi lähipiirin kokoontumisella morsiamen vanhempien kotiin. Nostimme maljan ja nautimme hedelmävartaita, makeita pieniä leivoksia (pasteja) ja täytettyjä leipiä. Tämä tapa varmasti vaihtelee Italiassakin, mutta oli kiva kokoontua ja mennä yhdessä kirkkoon.

♥ Hääseurue kiinnittää aina autoihinsa valkoiset paperiruusukkeet. Tämä ei kuitenkaan ole ainut asia mistä hääkulkueen tunnistaa, vaan ajettaessa kirkosta juhlapaikalle kuskit tööttäilevät yhtä soittoa. Käytännössä kulkueesta lähtee siis melkoinen meteli, joten sivullisilta ei varmasti jää hääkulkue huomaamatta!

♥ Kirkossa morsiusparin vanhemmat menevät alttarille ja yhdessä papin kanssa siunaavat avioparin. Ainakin tässä tilaisuudessa kaikille jaettiin myös ehtoollinen.

♥ Häät pidetään yleensä (aina?) ravintolassa. Italiassa oikeastaan kaikki suuret juhlat pidetään ravintolassa ja tähän soveltuvia ravintoloita on paljon. Buffet-tarjoilun sijaan ruoka tarjoillaan pöytään ja koko juhla koostuu selkeästi ruuan ympärille. Italiassa syödään useita tunteja kirjaimellisesti ja ohjelmanumerot tapahtuvat monien aterioiden välillä.

♥ Ruoka-annokset ja viinit olivat (yllätys yllätys) todella hyviä. Alkuruuaksi nautimme ulkona monipuolisia sormisyötäviä buffetista ennen kuin siirryimme sisätiloihin. Ensimmäinen annos oli juustolla kuorrutettua kanttarelligratiinia ja toinen mustaa tagliolini pastaa katkarapujen ja kampasimpukoiden kera. Kolmas annos oli kalalautanen, joka sisälsi grillatua branzino-kalaa, jättikatkarapuja ja kalmaria. Tämän jälkeen tuntui jo, että olin ihan täynnä, joten ihana raikas sitruunasorbettijuoma tuli hyvään väliin. Pääruuaksi oli pistaasikuorrutettua lihaa ja lisukkeina kasviksia ja paistettua perunaa. Koska itse en syö lihaa, sain kalaa ja herkkutatteja. Jälkiruuaksi oli hääkakkua, jälkiruokaviiniä ja kahvia.

♥ Ohjelma italialaisissa häissä on hulvatonta. Selkeästi astetta kreisimpää kuin Suomessa… Tai en ainakaan itse ole ollut häissä, jossa sulhasen kasvot on päätynyt lautaseen, joka on täynnä kermavaahtoa. Tai, jossa morsian on kastellut sulhasen vesipyssyllä. Sulhasen on parempi siis olla huumorintajuinen kaveri, sillä yksi ohjelmanumero oli myös, että morsiamen täytyi kuljettaa kananmuna ehjänä sulhasen lahkeesta toiseen lahkeeseen housujen sisäkautta (tästä sai mm. aika hauskaa kuvamateriaalia). 😉 Koko hääporukka ja etenkin herra seremoniamestari (Frozen mikrofonin kera) oli täysillä mukana, joten häissä riitti naurua.

♥ Yksi tyypillinen italialainen tapa on, että pöydässä on useita häähelistimiä. Koska tahansa, kuka tahansa voi aloittaa helistämään, jolloin kaikki yhtyvät helistämään ja huutamaan ”BACIO” eli suukko. Tällöin morsiusparin pitää nousta ja suudella. Tämä siis tapahtuu päivän aikana parikymmentä kertaa ja tällä kertaa meitä oli juhlimassa sen verran pieni porukka, että itseasissa myös kaikki pariskunnat huudettiin vuorollaan pussaamaan. 😀

♥ Jos hääohjelma on jo hyvin huumoripitoista, niin homma jatkuu hääjuhlan jälkeenkin… Italiassa hääparin kaverit yleensä järjestävät erilaisia jekkuja uuden avioparin kotiin. Näin yhtenä esimerkkinä.. erään avioparin kotiin oli hääyöksi piilotettu herätyskelloja ympäriinsä hälyttämään 15 minuutin välein.

♥ Paikalliset myös kertoivat, että häät yleensä ajoittuvat toukokuulle tai syys-lokakuulle. Enkä ihmettele miksi… oli nimittäin 40 asteessa pikkaisen kuuma. Pieni tihkusade vielä viimeisteli sen, että olo oli välillä kuin saunassa. 😉

Sunnuntai oli kyllä kaikin puolin hyvin ikimuistoinen ja hauska päivä!  🙂 Onko teillä kokemusta italialaisista häistä?

VP2

Tallenna